tisdag 28 mars 2023

Barnmorskan i Berlin-Kvinnan i kanalen

"Barnmorskan i Berlin-Kvinnan i kanalen" av Anne Stern, utgiven av Bazar förlag. Året är 1921. Hulda njuter av att få bestämma över sig själv. Hon arbetar som barnmorska i Berlins fattigkvarter. En kvinna hittas död i Landwhr-kanalen i Berlin. En av Huldas patienter, Lilo, är granne med den döda kvinnan. Lilo finner det osannolikt att kvinnan skulle ha tagit livet av sig som ryktena gör gällande. Hulda blir nyfiken och börjar undersöka mysteriet. I sitt sökande efter svar kommer hon i kontakt med kriminalkommissarie Karl North. Hulda är van vid att arbeta dygnet runt, och hennes undersökningar leder henne ut i natten, till de mer ljusskygga kvarteren, och bakgatorna i Berlin, där de kriminella elementen och de prostituerade verkar. Vilka är de båda ungdommarna, som allt som oftast dyker upp i närheten av Hulda och hur kommer känslorna mellan Hulda och Karl utveckla sig? Vilka fruktansvärda hemligheter kommer de att uppdaga i jakten på sanningen?

I berättelsen kommer vi i kontakt med psykvården på 1920-talet. Jo, jag blev lite mörkrädd hur psykvården var förr i tiden. De tog till en aningen grymma metoder till de som hade någon form av psykisk funktionsnedsättning. Vad sägs om att trycka ner patienten i iskallt vatten, för att de skulle bli friska? Sedan fick de även svälta och frysa, för maten och kolet inte räckte till. Det var många som dog till följd av svälten. Sedan olika form av misshandel. Ja listan kan göras lång, men nu till vad jag tyckte om boken. Jättespännande och Hulda är en ovanlig karaktär. Jag tyckte om Hulda som var barnmorska i boken, men som hjälpte till att lösa fallet. Jag tycker hon är både klok och omtänksam. Tyckte dock att hon utsatte sig i fara emellanåt. Lite tanklös. Vi får följa Hulda både i hennes arbete som barnmorska och genom Berlins bakgator i jakt på sanningen. Karl får man lära känna mer och mer, men han är en man med hemligheter och svåra barndomsförhållanden. Detta är en spänningsroman med historiska inslag, vilket är en bra kombination. Bra språk och en lättläst bladvändare. Läser gärna mer av författaren. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

14.

Lördag 3 juni 1922

Hulda tittade nyfiket ut genom fönstret på landskapet som for förbi. De hade knappt lämnat Berlin förrän ängar och och åkrar dominerade bilden, fält med vajande gyllne ax, här och där röda fläckar av vallmo och blå förgätmigej.

Hela tiden dök små bostadsområden upp, höga skorstenar stack upp över skogsdungarnas trädkronor. Staden påminde om en lav som sträckte sina hyfer över landet och bit för bit spred ut sin överbark. 

Hulda hade klivit ombord på tåget till Kremmen i Tegel. Det var mitt på dagen och vid den tiden var det inte många Berlinbor som for norrut. Där låg det nya industriområdet dit tåget varje morgon forslade hundratals arbetare till fabrikerna. Men så här dags hade Hulda inga problem med att få en sittplats på en träbänk. 

Hon kunde inte förklara varför hon plötsligt hade fått gör sig att hon skulle resa till Dalldorf idag. Gårdagskvällen satt fortfarande kvar i hennes kropp när hon kommit fram till kliniken i Neukölln efter att ha ätit frukost med fru Wunderlish. Tyvärr väntade henne ingenting bättre än ytterligare en snustorr föreläsning. Den här gången skulle Den Store Mannen tala inför barnmorskorna och sjuksköterskorna om hur man skötte om sår hos föderskor. De skulle sitta hopträngda i den instängda luften i aulan. Hulda kunde inte räkna ut hur många bristningar hon hade skött om efter förlossningar, det var omöjligt att komma ihåg. Hon tyckte om att göra det, och kvinnorna brukade alltid säga att det knappt kändes när hon försiktigt sydde ihop den ömtåliga huden med catgut och nål, lika försiktigt som om hon höll på att laga en trasig fjärilsvinge. Hon undrade om professorn verkligen hade lika stor erfarenhet av det ingreppet som hon. Det tvivlade hon på.

Hulda hade kommit på tok för sent till Neukölln. Dörrarna till föreläsningssalen var redan stängda, och när hon tryckte ner dörrhandtaget fick hon plötsligt en stark känsla av att allt var ytterst meningslöst. Inte ens utsikten av att få en kaka räckte för att hon skulle tränga sig in mellan de andra kvinnorna och tvingas sitta där och vara dömd att lyssna på en främmande karl medan han pratade om kvinnans könsorgan i en hel timme. 

Baksidestext;

En kriminalserie i 1920-talets Berlin 

Hulda Gold är en ung kvinna som njuter av att få bestämma över sitt eget öde. Egensinnig och envis, men också passionerat engagerad i sitt arbete som barnmorska. Berlin präglas av otroliga klassklyftor och Huldas patienter är främst de som bor i fattigkvarteren. Trots att de lever under knapra förhållanden så har de framtidstro och hopp om en bättre tillvaro. 

En dag hittas en kvinna död i kanalen och rycktena går att hon har tagit livet av sig. Grannen till den döda kvinnan är en av Huldas patienter och hon tvivlar starkt på självmord. Det känns för osannolikt. 

Hulda dras in i utredningen och därmed också i de mer ljusskygga delarna av staden. Fruktansvärda hemligheter ska komma att avslöjas.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar