tisdag 21 maj 2024

Väsenjägarna

"Väsenjägarna" av Sophia Larsson utgiven av Lava förlag. Detta är en bok som riktar sig till unga vuxna. I denna boken kastas vi in i en värld fylld av väsen, som utgör en fara för människorna. Vilken tur att det då finns speciella familjer. Det finns nämligen familjer som har speciella förmågor, för att känna igen, och eliminera dessa farliga väsen. Sjuttonåriga Nelly tillhör en sådan familj. På dagarna går hon på gymnasiet, sköter läxor, och försöker smälta in som en helt vanlig tonåring. På nätterna däremot är hon, och hennes två föräldralösa bröder, Alex och Jack, väsenjägare. Tillsammans med andra väsenjägarfamiljer, runt om i världen, bekämpar de den ondska som hotar människorna. En dag börjar en ny kille i klassen. På grund av Nellys speciella förmågor, känner hon att detta är en ny väsenjägare i området. Men vad gör de egentligen där? Den nya killen, Daniel är inte så erfaren, och tror att Nelly är ett av de farliga väsen han måste bekämpa. Hans mål är att eleminera henne. Kommer han att lyckas?  

I den här boken kastas vi in i en riktigt spännande jakt, på olika farliga väsen. Författaren lyckas fånga mig från första sidan till den sista. Trots att den riktar sig till de yngre, tyckte jag ändå att den var väldigt bra. Nelly är en bad ass jägare, som verkligen inte är speciellt rädd av sig. Jag gillar att hon försöker vara som en normal tonåring på dagarna, med allt vad det innebär. Dock tycker jag det är synd att hon inte kan ha någon riktig vän/pojkvän, och att hon måste ljuga så mycket. Jag gillar absolut tanken på att det finns speciella familjer som beskyddar oss från ondska. Jag kan absolut köpa det. Denna bok får mig att tänka på, "Teen wolf" och familjen Argent, som är jägare. Jag gillar hur författaren beskriver de olika väsen vi får möta i boken. De är trovärdigt beskrivna, och jag kan nästan tro på att de finns. Det enda tråkiga är att boken är onödigt kort. Jag hade absolut velat läsa mer! Jag hoppas verkligen på en fortsättning, för jag vill absolut veta mer. Kanske hade denna boken även blivit en bra film? Jag håller tummarna att det kommer en fortsättning. Denna spännande fantasy får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 2

Nelly gjorde sitt bästa för att verka intresserad i en konversation med en av hennes klasskompisar, men det enda hon kunde tänka på var om draugen fortfarande andades eller inte där den låg begravd djupt under marken. 

Hennes klasskompis Lina berättade intensivt om hur relationen mellan henne och hennes mamma hade blivit mer spänd sedan hennes mamma hade gift om sig. 

Nelly nickade inställsamt medan hon funderade över vad hennes bröder planerade inför nästa väsenjakt. De höll säkert redan på med efterforskningar efter var och hur nästa väsen kunde slå till. 

"Cornelis, är allt okej?" frågade Victoria, en av hennes klasskompisar som alltid ville att alla skulle känna sig sedda och involverade i alla konversationer. 

Nelly tyckte att det var en fin egenskap, men hon hatade hur irriterande det var när rampljuset tvingade sig på och alla hennes andra vänner vände blickarna mot henne. 

"Ja, absolut", svarade Nelly och gnuggade ögonen. "Det blev bara lite senare spelkväll igår än vad jag hade hoppats." 

"Hur sent?" frågade Victoria oroligt. 

"Tills det var dags att gå till skolan", svarade Nelly vilket fick de andra att skratta, men Victoria rynkade På ögonbrynen. 

"Hur kommer du orka hålla dig vaken?" frågade Victoria oroligt. 

Nelly ryckte på axlarna. "Med ren vilja." 

Det verkade lätta stämningen lite. Väsenjägare behövde inte lika mycket sömn som vanliga människor, och trots att Nelly visste att hon inte kunde dölja vissa saker av sitt liv så var det fortfarande enklast att låta en kaotisk tonårstjej vara ansiktet utåt. 

"Min mamma svarade på miss sms" utbrast Lina och alla vände sina blickar mot henne istället. Nelly släppte ut ett andetag av lättnad och fokuserade på vad Lina berättade den här gången. Det skulle förhoppningsvis avleda fler konversationer i framtiden. 

Baksidestext;

Väsenjägarna tar läsaren in i en värld där väsen är mer än bara sagor man berättade om förr i tiden. En värld där väsens existens hålls hemlig för majoriteten av befolkningen, förutom människor med speciella förmågor som kallas för väsenjägare. 

En väsenjägares uppdrag är att skydda människor genom att hitta och emilinera väsen som utgör en fara för samhället och säkerheten. 

Vi får följa med Nelly, en sjuttonåring tjej vars familj har varit väsenjägare i generationer. Hon har spenderat hela sitt liv med att bygga upp en täckmantel som en normal tonåring, till priset av att inte ha någon riktig vän. 

När en ny och oerfaren Väsenjägarfamilj flyttar in i staden och Nelly får en ny klasskompis, så sätts allt på spel. Efter en mycket dålig start mellan den nya familjen och hennes äldre bröder tvingas Nelly försvara sig själv och sina hemligheter till varje pris. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

1 kommentar: