torsdag 27 februari 2020

Stendrottningens hemlighet

"Stendrottningens hemlighet", av Ingrid Tosteberg illustrerad av Andreas Raninger utgiven av Darkness publishing. Detta är första delen av "Sagan om Evlonien." Jag fick förmånen att läsa denna fina fantasy serie för barn i förväg. Den här boken är fylld av Magi och spännande äventyr. Bilderna är fina och moderna. Trots att Oliver bara är nio år gammal, tar han sig an de olika farorna han möter på ett modigt och listigt sätt. Till hjälp har han katten Gizmo och många andra varelser som han stöter på under färden. Det är härligt att få möjligheten att läsa en nyutgiven modern saga. Författaren målar upp ett vackert landskap och fantastiska varelser. En del är hjälpsamma, men andra är elaka och utsända av den onde Vaugo. Jag gillar att författaren har skapat en helt ny värld. Jag tycker boken är jätte fin och tror verkligen att många barn kommer att läsa den om och om igen. Jag ser fram emot nästa del i serien. Boken får ❤❤❤❤❤/5.
Föräldralösa Oliver bor med sin farmor och farfar. Han trivs inte i skolan och blir ofta retad. Han trivs mest med att lyssna på sin farmors sagor. Hon har sju stora sagoböcker i sin bokhylla. De är alla handmålade men en går inte att öppna. Den är inte färdig skriven ännu säger farmor. Han älskar också att leka på vinden och en dag hittar han en sten där. När stenen förvandlas till en katt tycker Oliver inte att det verkar konstigt. Katten förklarar att han är Olivers vän och att han har väntat på att han ska bli tillräckligt stor. Oliver är nu 9 år gammal och det är dags för honom att hjälpa kung Ziron att rädda drottning Luna som blivit förvandlad till sten. Genom en tavla tar han sig till landet Evlonia. Här får han hjälp av bla Ek-gubbarna och Örnen Ziima och den vackra älvan Silvia för att ta sig till Gömda dalen. När han kommer fram, träffar Oliver kung Ziron. Kungen förklarar att han måste sätta två stenar på tronen som finns i det "Grönskande slottet", för att bryta förbannelsen. Till hjälp har han flickan Rosali. De råkar ut för många faror och om han lyckas med sitt uppdrag kommer jag inte att avslöja. Boken är väl läsvärd tycker jag.

smakbit; 
Vinden
Oliver gick upp för trappan. Han räknade trappstegen. "Ett, två, tre, fyra, fem, sex." Det knarrade inte. I böcker brukade alltid trappor i gamla hus knarra, men inte denna. "Sju, åtta, nio, tio."
Han räknade trappstegen fast han visste exakt hur många det var. Varje gång han gick upp för trappan måste han räkna dem. "Elva, tolv tretton fjorton, femton, sexton." kanske skulle något förfärligt hända om han glömde räkna dem. Han trodde egentligen inte det, men man kunde ju aldrig veta. 
"Sjutton, arton, nitton, tjugo." Han var nästan uppe nu och han kände hur spänningen steg. Skulle allt vara sig likt? "Tjugoett, tjugotvå." Han öppnade dörren och gick in.

från baksidan; 
Magi, äventyr vänskap, spänning och en kamp mellan det onda och det goda-följ med till Evlonia!

Plötsligt händer det märkliga ting på farmors och farfars vind! Lådor flyttas omkring, som om någon är rädd att oliver ska avslöja en hemlighet som göms där uppe. Föräldralöse Oliver bor hos sina farföräldrar. När han hittar en magisk sten öppnar sig en helt ny värld. Varför söker kung Ziron Oliver. 
Ha en fin dag!
Kram Nina

2 kommentarer: