torsdag 16 maj 2024

Svarta vingar över muren

"Svarta vingar över muren" del två ur Byrån för ovanliga händelser arkiv, av Håkan Borg, utgiven av Books on Demand. Vi får följa Lisa som är lärling, och hennes pappa Lars som är jägare. Från början visste de inte att Lisa var Lars dotter. De arbetar för "Den hemliga byrån för ovanliga händelser". De får besked om, att de behöver åka till Kina. Kina står nämligen inför en katastrof. Jägare från hela världen kallas in, för att bistå Kina i kampen. Väl där träffar Lisa, Xian, som nyligen förlorat sin lärare. Xian ser inte med blida ögon på Lisa, då hon bara är en lärling ännu. Xian undrar vad en lärling har där att göra, när de står inför en katastrof. Dock har Lisa vissa förmågor, som Xian inte är sen att utnyttja. Hon har nämligen sin egna agenda. Xian vill ha Lisas hjälp, för att ta sig över muren, och hämnas sin lärare. Då man skickat ut Lars och flera andra jägare på uppdrag blir Lisa orolig att något hänt hennes pappa. Hon vill absolut följa efter för att om möjligt kunna bistå honom i kampen. Detta blir inledningen till ett riktigt rafflande äventyr. Håll i er. För det går galet fort ibland! Och som författaren skriver i slutet: om någon trygg råkar läsa boken, så är det bara en saga. 

Detta är den andra boken i serien och jag har även läst och recenserat den första delen. Jag tycker det låter spännande med att det skulle kunna finnas en byrå, för ovanliga händelser, och jägare som är tränade för att ta hand om diverse troll. Jag anade aldrig att det fanns så många olika.  Och att det behövs jägare för att bekämpa dem. Det kanske beror på att jag är en trygg, och inte en vidsynt. Allt har författaren beskrivit med en ton av humor, som gör att jag skrattar medan jag läser. Jag gillar hur författaren beskriver miljön, och jag tycker att huvudkaraktären Lisa, är en riktig "bad ass" karaktär. Dock möter den tolv år gamla Lisa, ett land där flickor och lärlingar inte har så hög status, så jag tycker att det är bra, att Lisa ändrar på den inställningen. Jag gillar hur fina och måna, pappa och dotter, är mot varandra. Deras relation är varm och kärleksfull. Jag hoppas att jag får läsa fler äventyr om trolljägarnas jakt på troll i framtiden, av författaren. Kan varmt rekommenderas. Denna spännande saga får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

6 Damernas avdelning

När samtliga inlånade jägare till slut kommit in i det lilla grindhuset så började de delas upp i grupper, eller grupper är kanske fel att säga. Lisa, som var den enda tjejen, fick följa med en kvinna och de övriga, samtliga män, fick gå åt ett annat håll. Lisa sneglade förvånat över axeln när hon gick och undrade varför hon inte fick sova på samma ställe som Jan. Hon kände sig både blyg och osäker i den här griniga kvinnas sällskap. Med nedslagen blick valde hon därför att bara följa med kvinnan utan att fråga. 

Hon såg hur Jan gick uppför en bred trappa till ett vackert hus som tonade upp sig mot himlen. Själv var hon på väg uppför trappan till en grå barack. Den såg på inget sätt ut som det palatsliknande hus som Jan försvunnit in i. Hon rynka de pannan och såg allt mer förbryllad ut. 

Ganska snart kom de in i en stor sal där det stod sängar i rader längst rummets väggar. Totalt var det tolv sängar i varje rum. Varje säng hade ett tillhörande grått plåtskåp som stod bredvid huvudkudden. Kvinnan som visat Lisa vägen pekade bara på en däng och grymtade något ohörbart. Lisa lyfte blygt på huvudet och vågade för första gången öppna munnen. 

-Vad? frågade hon. 

Kvinnan vände sig om och stirrade fientligt på henne en lång stund. 

-Så du kan prata i alla fall, det här är din säng, snäste hon. Bäst att du tar väl hand om den, det var en av våra bästa jägare som hade den före dig. 

Xian hatade att ett litet runtögt flickebarn från Sverige skulle sova i Huis gamla säng. Dessutom var den här korkade ungen inte ens en jägare utan en värdelös lärling. Varför hade Stockholm skickat en oduglig lärling för att hjälpa till vid storlarm? Det var någonting som Xian inte kunde förstå. 

Baksidestext;

Svarta vingar över muren är uppföljaren till Trolljägarens dotter och är andra delen i serien Ur Byrån för ovanliga händelsers arkiv. 

Kina hotas av en katastrof och jägare från hela världen kallas in för att förhindra den. En av dessa är Jan från Uppland. Lisa följer med och befinner sig plötsligt i ett land där mycket är främmande och annorlunda. När Jan plötsligt försvinner ut i Gobiöknen utanför den gamla muren får Lisa en föraning om att han kommer att hamna i livsfara. Frågan är bara vad kan en lärling som dessutom är en flicka kan göra för att hjälpa honom i ett land där varken flickor eller lärlingar har något värde? 

När hon får hjälp av den kinesiska fjärrspanaren och trolljägaren Xian tror hon att allt ska lösa sig. Problemet är bara det att Xian har en egen agenda och använder Lisas förmågor för att kunna ta sig utanför muren. Samtidigt visar det sig att Lisas föraningar är riktiga, Jans hälsa är i fara. Dock är nog två virriga systrar farligare för Jans liv och hälsa än de blodtörstiga odjur som lurar ute i öknen skuggor. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Läs också min recension av "Trolljägarnas 

dotter" här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar