onsdag 25 september 2024

Författarintervju med Louise Björnlund

Jag har intervjuat deckarförfattaren Louise Björnlund. Jag har läst och recenserat hennes första bok, Marionetten. Nu ser jag fram emot att läsa fler böcker av författaren. 

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Totalt 12 böcker är utgivna på svenska och flera av dem finns även i andra språkversioner. Jag har även hjälpt andra författare att med framgång ge ut sina böcker. De flesta känner till min serie Skärgårdsmorden som även getts ut i Danmark och Finland, men det som färre vet är att jag även gett ut en pedagogisk barnboksserie om Grodan Flynner som idag används på flera förskolor i landet och som nu även finns översatta till engelska och tyska. 

2. Vem är Louise Björnlund? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Kreativ och äventyrslysten. Nyfiken på nya saker. Älskar att åka utförsåkning, köra mc och motorbåt och dyker gärna då tillfälle ges. Livet ska levas lekande helt enkelt…

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Idén kom till mig relativt snabbt. Den handlar om ett äldre fall i England som mynnar ut i dagens Sverige. Det är verkligen en hisklig historia och man kan vara tacksam idag att det finns tekniker som kan säkerställa gärningsperson. Den som läser/lyssnar på Marionetten som är min debutroman (första del i serien Skärgårdsmorden) vet vad jag menar. 

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Oj, jag har alltid varit en skrivande person, men jag var väl drygt 40 år när jag skrev min debutroman.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Responsen har varit överväldigande bra och jag är så tacksam att jag får göra det jag älskar att göra på heltid. Det är mina läsare/lyssnare som jag har att tacka.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag har ju alltid varit en person som har block och penna med mig vart jag än går. Senaste 10 åren har jag också med en skrivplatta/dator i väskan. Jag går sällan hemifrån utan något skrivtyg med mig. Det gäller att fånga upp idéerna när de kommer. 

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Att skriva en bok, med kluriga och intelligenta intriger, är aldrig lätt. Det är en utmaning som jag gärna antar och som sporrar mig att leverera. Mitt mål är att skriva spännande och unika berättelser som inte påminner om något annat. Välkonstruerade och unika intriger - Det är mitt signum. 

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag fortsätter skriva på nya deckare i serien Skärgårdsmorden och har även ett par andra större skrivprojekt på gång som jag behöver vara lite hemlighetsfull kring, men de kommer mer framöver. Det kan jag lova. Det jag kan avslöja är att ett av projekten kommer få mig att röra mig i en annan genre vilket kommer vara en utmaning och givetvis även mycket spännande.  

9. Har du några andra intressen?

Svar; Ja, förutom fartfyllda aktiviteter som jag nämnt så älskar jag att gå i skogen och påta i trädgården. De är avkoppling. 

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Just nu arbetar jag heltid som författare, men har tidigare arbetat med marknadsföring, journalistik och utbildning. 

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag läser mycket i perioder. Gillar verkligen Dan Browns sätt att berätta. Inget AI genererat där utan fantastiska spännande berättelser där man märker att hantverket med att skriva omsorgsfullt fått tagit sin tid. Läser gärna även Lars Keplar, Dean R Koontz, Maeve Binchy och August Strindberg. 

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag har ett kontor som jag kallar mitt ”skrivarbostad”. Där kan jag stänga till dörren, starta upp kaffebryggaren och starta upp mitt ”tangentgig”. Där finns all utrustning för att skriva. En nybyggd dator och en stor härlig skärm. Här finns även en fåtölj med fotpall och golvlampa. Sena kvällar sitter jag gärna där med min mac i knäet och finslipar på manus jag arbetat med under dagen.

På ena väggen finns en generös tilltagen whiteboard som alltid är täckt av en utförlig plan för varje kapitel. Här finns även utrustning att ta fram ljudböcker. Dock har jag inte använt utrustningen då jag låter Gunilla Leining läsa in mina böcker. Hon är proffs och gör uppläsningarna av mina deckare perfekt. 

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Jag har min skrivartid mellan 9¬-18 och brukar mitt på dagen ta en paus för en promenad ner till gymmet eller lunch med någon väninna som arbetar på distans. Självklart så blir det även lite skrivartid utöver det då jag ibland måste fånga upp idéer jag inte kan avfärda. 

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Börja där du står. Jag menar skriv vad du själv skulle tycka om att läsa. Har du möjlighet att förlägga din berättelse i en miljö du känner till så spar det en del tid. Ge inte upp de dagar det känns motigt utan sätt dig ner med mål att skriva 100 ord. Jag lovar det kommer bli betydligt mer när du väl sätter igång. 

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Min dröm är att filmatisera min serie Skärgårdsmorden. Skulle vara så fantastiskt att få träffa mina karaktärer så som de är. Jag formligen älskar poliserna Labe och Biggan och är ett stort fan av skärgårdsguiden Kina Bergsmed som är framåt, äventyrslysten och gör lite som hon vill. 

16. Något citat du lever efter?

Svar; ”Dolce far niente”

Ett citat som handlar om att i stunder känna sig behagligt sysslolös och lycka över att inte göra något. Jag vet att det kan vara en vattendelare, men jag har alltid arbetat mycket och sett ledig tid som slöseri med tid. Med åren har jag mer och mer lärt mig att under semestern ha Dolce far niente i bakhuvudet. 

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Ett halvt ark papper av August Strindberg. Det är en kortnovell där han på ett mästerligt sätt fått in berättelsen om ett helt liv. Hemsöborna av samma författare är också en underbar berättelse som skrevs och spelades in på Kymendö som ligger i Stockholms södra skärgård. Det sägs att Strindberg inte längre var välkommen till ön, som var hans sommarparadis, efter Hemsöborna. Det är också här på Kymendö som min senaste bok Fenix delvis utspelar sig. Boken Fenix har ännu inte haft boksläpp, men går att Bevaka. 


Läs gärna min recension av "Marionetten" 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

måndag 23 september 2024

Släktstorm

"Släktstorm" av Birgitta Illyes utgiven av Ekström&Garay. Bokrecension; Den intet ont anande Olivia, kommer hem till familjen, efter en tids sjukhusvistelse, där hennes faster Nora styr familjen med järnhand. Tanken är att Olivia ska vila upp sig, men lugnet är dock bedrägligt. Intet ont anande, ska Olivia hamna mitt i den storm, som kommer allt närmare. Olivia och hennes fd sambo råkade ut för en svår bilolycka, där sambon omkommit. Det är extra svårt för Olivia att komma vidare, eftersom hon gjorde slut strax före olyckan. På sjukhuset upptäcker man dessutom att hon är gravid med sambons barn. Olivia funderar. Ska hon behålla barnet eller inte? Och ska sambons föräldrar förlåta henne, för att hon gjorde slut strax före olyckan? Nora bjuder på middag för familjen, tillika några av deras vänner. Efter denna middag, tycks allt gå åt fel håll. Denna middag är nämligen inledningen på familjen Aldos undergång. Vi får också följa några av de andra personer som tillhör samma familj och personer runt omkring dem. Detta är en familj som har skapat sig ett imperium bestående av vingårdar och restauranger. Den här familjen bär också på hemligheter, som någon av dem inte vill ska komma ut, och denna någon gör allt för att lägga locket på oavsett vad det kostar. Det är en familj som tycks älska lika hett som de hatar, och det är hatet som tycks vara drivkraften i denna familj. 

Detta är författarens debutroman. Efter en något knackig start, utvecklas den här boken till en riktig bladvändare. Ju mer jag läser, ju bättre och bättre blir boken. Många oväntade händelser gör att boken blir oerhört spännande. Tillslut är den så spännande, att jag inte kan lägga boken ifrån mig. Vi får följa flera olika personer ur familjen Aldo, både i dåtid och i nutid, och vad som driver dem. Dessa starka personligheter drivs både av kärlek och hat och tanken på hämd. Men den drivs också av en viss galenskap, som ligger och pyr under ytan. En galenskap som kan göra att den fina ytan krackelerar helt och hållet. Denna udda samling människor är fantastiskt gestaltade. Kapitlen är ganska korta vilket för handlingen framåt i en rask takt. Allt vävs dock ihop på ett fint sätt i slutet på boken, då de sista pusselbitarna sätts på plats. Sedan vill jag berömma författarens väldigt vackra språkbruk, vilket tillför det lilla extra till historien. Vissa meningar är som vacker poesi, tycker jag. Slutet är väldigt dramatiskt, men boken slutar ändå fint tycker jag. Jag läser gärna mer av författaren. Denna fantastiska relationsroman får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 16

Olivia strök med händerna över linneservetten hon hade i knäet och sneglade på Nora, som just skålade med Bruno. 

Det gjorde ont i henne när hon tänkte på fasterns eländiga barndom. Efter allt hon gått igenom var det inte så konstigt att de hade uppfattat henne som sträng och hårdhudad när de var barn. Trots att hon ständigt fanns i vår vardag och bärande om oss, visade hon aldrig någon förståelse för att vi var just barn, tänkte Olivia. Det perspektivet hade hon helt enkelt inte kunnat hantera. Kanske för att hon själv aldrig fick vara ett sorglöst barn. Hennes barndom hade belastas med för stort ansvar och var inramat av rädsla och sorg. Och kanske hat. 

"Glöm aldrig att hat är lika kraftfullt som kärlek. Endast den enskilda människans brytpunkt avgör vilken av känslorna som kommer att dominera henne", brukade hon säga. 

Varken Olivia eller kusinerna hade riktigt förstått vad hon menade och ingen hade vågat ställa några följdfrågor. Hon såg på den till syntes nöjda församlingen runt bordet och stannade vid Mats. Han åt under tystnad och hon tyckte sig se en skymt av vemod i hans vackra ansikte. Hon sträckte sig efter sitt vatten. 

"Skål allesammans!" Olivia höjde glaset och iakttog Mats som genast lyste upp och gav henne ett varmt leende. Olivia berömde matenoch avslöjade hurhon saknat Noras hemlagade mat. De båda kvinnornas blickar möttes och Olivia hann se en lätt förvåning hos fastern vars ansikte sken ikapp med solen när hon höjde sitt vinglas. 

I ögonvrån såg Olivia hur Rita försökte vara diskret då hon avnågon anledning gavsinbror fingret. Gesten fick det att rycka i Olivias mungipor. Kusinerna hade som vanligt sin märkliga kommunikation som ingen mer än de själva förstod. 

Pär var röd om kinderna och verkade inte kunna sluta snegla på Rita. Olivia njöt åt det uppenbara och undrade om Rita lagt märke till Pärs intresse för henne. 

"Mina kära!" Nora reste sig från stolen. Hennes röst blev teatralisk och fick vibration på de rätta ställena. Med sin vänstra hand tryckt mot hjärtat och en vinflaska utsträckt i den andra tog hon till orda. Olivia kom genast att tänka på frihetsgudinnan och hostade till för att maskera ett ohejdat skratt. 

"Vinet ni har i glaset till vänster är det här", sa hon och pekade på etiketten på vinflaskan hon höll i handen och läste högt: "De Cariate." Hennes ögon blänkte. "Det betyder" av kärlek" och var en kärleksgåva från Stefan. Han visste vilka druvor jag tycker bäst om och tog fram den här perfekta cuv'een i smyg. Blandningen förblev en hemlighet som han tyvärr tog med sig i graven."

Nora sänkte blicken och gjorde en passande konstpaus. 

Baksidestext;

Olivia hamnar i stormens öga när hon kommer hem till familjen i Helsingborg efter en längre tids vistelse på sjukhus. Det tar ett tag innan hon inser att stillheten är bedrägligt. Genom att bli gravid med fienden rubbar hon någons hemliga plan. 

En serie svårförklarliga händelser vidgar sprickorna mellan familjemedlemmarna och undergången för släkten Aldo och deras imperium kommer allt närmare. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

söndag 22 september 2024

Kärlekens bakgata

"Kärlekens bakgata" av Anna Laestadius Larsson, utgiven av Piratförlaget. Bokrecension; Vi får både en tidsresa och en historielektion, som belyser 1800-talets Stockholm, i denna välskrivna roman. Överklasskvinnan Ellen Bergman, har inte lyckats hitta ett arbete, efter att ha genomgått juridikstudierna. Hon är dock en av de första kvinnor som genomgått studier i juridik. Ellen har därför nyligen startat Damernas juristbyrå. På detta sätt ska hon hjälpa kvinnor, som lever under svåra förhållanden. T ex i äktenskap där mannen är otrogen, eller misshandlar henne. Men i nuläget har hon inte så många klienter. Ellens mormor vill att Ellen ska gifta sig med Direktör Ros'en, på grund av att de håller på att drabbas av obestånd. Dock är det ingenting som Ellen önskar. En dag ber en ung kvinna Ellen, att undersöka sin systers död. Man tror att den döde själv har tagit sitt liv, men systern finner det för otroligt. Systern mådde nämligen inte dåligt psykiskt, trots att hon var prostituerad. Snart hittas ytterligare en kvinna död. Ellens undersökningar leder henne till den undre världen, där prostution och missär råder. Till hjälp har hon ligaflickan Rakel och detektivkommissarie Johan Rådig. Ska de lyckas hitta seriemördaren, som tycks härja bland de prostutierade, innan ännu en kvinna faller offer för mördaren. 

Detta är författarens första historiska kriminalroman. Jag har läst en bok av författaren förut. Alla författarens böcker beskriver starka kvinnor, i olika miljöer. Jag tycker det är spännande att läsa om den tiden, i slutet på artonhundratalet och början av nittonhundratalet, då kvinnor började frigöra sig från männen, på olika sätt. Från att under århundraden blivit styrda av sina män, till att få frihet att styra över sig själva. Man blir illa berörd över hur endel män behandlade - och såg på kvinnor under denna tiden. Boken handlar om en kvinna som går sin egen väg. Hon utbildar sig i juridik och startar en byrå, för att hjälpa kvinnor runt sig som lever under svåra förhållanden. Det är spännande att få följa Ellens arbete med att utreda en prostutierad kvinnas död. Ja, att ensamstående kvinnor hade det svårt på den tiden är ingen underdrift. Att män i olika ställningar utnyttjade dessa kvinnor på olika sätt, är inte heller svårt att förstå. Både framgångsrika direktörer och korrupta poliser hade ett finger med i dessa affärer. Även fast det fortfarande är lång väg att gå, har vi kommit en bit på vägen. Vi har i dag bättre lagar och regler som gynnar kvinnan. Jag ser fram emot fortsättning på denna spännande bokserie. Denna fantastiska och realistiska roman får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

10

FEDERATIONENS MÖTE DROG ut väl över två timmar och Ellen hade under den tiden lärt sig mer än hon önskade om männens hemliga liv och om kvinnorna på samhällets skuggsida. Aldrig i sin vildaste fantasi hade hon kunnat föreställa sig omfattningen av den människohandel som tydligen pågick dagligen. Det hade talats om partihotell där par som möttes för en kväll kunde ta in per timme. Och om flickställen där unga kvinnor fick betala ockerhyror för elendiga krypin. 

Mötet hölls i ett ståtligt nybyggt tegelpalats på Götagatans puckel, bostad för den liberale riksdagsmannen och lektor i historia, Magnus Höjer och hans hustru Anna. Hon hade en gång varit lärarinna i mattematik vid Wallinska skolan, där Ellen tog sin mognadsexamen, och var sedan flera år en av de ledande i den svenska grenen av Federationen mot reglementering av prostutionen, en stor internationell rörelse hade Ellen upplysts om. Ett trettiotal kvinnor hade tagit plats i den Höjerska salongen för att komma med uppslag till artiklar i nästa nummer av föreningens tidning Sedlighetsvännen. En del av sitt möblerna - enkla pallar och gameldags taburetter - var säkert lånade från grannvåningarna, för de var lika brokiga som gästerna som kom från olika bakgrunder och verkade ha olika själ för sitt engagemang. Mitt i mötet hade till Ellens förvåning en kvinna iförd Frälsningsarméns bonett och med klaffar på uniformsjackans axlar tagit upp en gemensam bön för de fallna kvinnornas själar. 

Men mest hade det talats om den av alla närvarande avskydde reglementeringen av de prostituerade. Det system som innebar att alla fallna kvinnor skulle regrestreras hos prostitionspolisen och inställa sig på den då kallade Besiktningsbyrån två gånger i veckan för att där underkasta sig gynekologiska undersökningar. De som var drabbade av venerisk smitta skickades med tvång till kuranstalten. Övriga fick ett friskhetsintyg och kunde fortsätta med sin vandel, förutsatt att de fogade sig i en mängd regler som begränsade deras liv och rörelsefrihet. De fick inte vistas i grupp offentligt, inte stanna upp på gatan utan giltig anledning, inte tilltala mötande personer, ge dem blickar eller på annat sätt påkalla uppmärksamhet, inte klä sig iögonfallande och inte vistas utomhus efter klockan elva på kvällen. 

Baksidestext;

Stockholm 1897.

De prostituerade kvinnorna är många och deras tillvaro är fasansfull. Inte bara lever de under hårda regler och ständig tillsyn av polis och myndigheter, det härjar även en mördare vid stadens bordeller. 

Den unga överklasskvinnan Ellen Bergman har inte fått någon tjänst efter juridikstudierna. I stället startar hon på egen hand Damernas juridikbyrå. Men verksamheten går minst sagt trögt. 

En dag stöter hon ihop med ligaflickan Rakel. Det udda paret får plötsligt möjlighet att hjälpa varandra när Ellen motvilligt dras in i den undre världen, styrd av bordell värdinnor, våldsamma maktmän och korrupta poliser. 


Läs gärna min recension av "Törnrosens 

triumf" här

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Armbandets hemlighet

"Armbandets hemlighet" av Virve Hedenborg, utgiven av Ordalaget bokförlag. För barn 9-12 år. Bokrecension; I denna boken får vi lära känna Alice. Medan alla andra kompisar är kvar i stan, är hon tvungen att följa med föräldrarna till deras nyinköpta sommarstuga på landet. På en loppis hittar hon ett armband. När hon går där ifrån ligger armbandet i fickan. Det var inte meningen att hon skulle få med sig armbandet, och hon känner dåligt samvete över händelsen. Alice vill inte måla på stugan, utan smiter iväg på upptäcktsfärd. Alice börjar umgås med en kille från trakten hon träffat på. Han heter Rickard och är några år äldre än henne. Bara när hon umgås med honom kan hon använda sitt nya armband. Så hittar hon ett gammalt tidnings urklipp från början av nittonhundra talet. Artikeln handlar om en brand där en kille omkommer. Nu förstår Alice att allt hon trott på, inte är vad det verkar vara. Nu måste hon göra allt för att ändra det förflutna, och rädda killen hon blivit förälskad i. 

Detta är första boken jag läser av författaren. Jag blir indragen i den här fina historien redan från första kapitlet, och sedan kan jag inte sluta läsa. Boken är väldigt spännande och jag gillar temat med tidsresor, kombinerat med kärlek och vänskap. För i den här boken träffar Alice sin allra första kärlek. Vänskapen med Rickard känns mer äkta än något hon någonsin har upplevt förut, och det får henne att fundera över sina val av vänner. Kanske är några av de vänskaper hon har i stan inte så hälsosamma som de borde vara. Jag skulle gärna läsa en fortsättning på denna boken. Boken väcker känslor hos mig som läsare. För tårarna kommer på mig, när Alice förstår att killen hon är kär i finns i en annan tid. Kanske skulle de kunna träffas igen på något sätt? Jag gillar också författarens miljö - och karaktärs beskrivningar. Jag läser gärna mer av författaren. Denna tänk - och läsvärda bok får❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 4

Det var killen från dagen innan, honom som hon sett på gårdsplanen. Han hade ljust hår, Blå skjorta utan krage och mörkblå byxor som gick till halva vaden. Fötterna var bara, och på huvudet hade han en svart keps. Armar och ben hade en djup solbränna. 

Alice visste inte vad hon skulle svara. Tystnaden kändes som en evighet. 

"Jag...jag...", började hon. 

Killen höjde på ögonbrynen. 

"Ja?" 

"Jag minns inte." 

"Vadå minns inte?" Killen såg misstänksamt på henne. 

"Alltså, jag somnade", svarade Alice och ångrade sig i samma stund. Somnade? Vad var det för svar? 

"Jag kanske ska hämta någon som kan få dig att minnas", sa killen och såg ut att vara på väg ut genom dörren. 

"Nej", sade Alice snabbt. "Jag har inte glömt. Alltså, jag heter Alice, och jag gick in för att det regnade, och så somnade jag på soffan. Du väckte mig. 

"Förlåt så mycket då", sa killen. "Men om du har för vana att somna i andra människors hus är det kanske inte mer än rätt att du lir väkt?!" Han tittade ingående på henne. "Var bor du? Jag har visst inte sett dig här förut?" 

Alice vred sig obekvämt under hans blick.

Baksidestext;

Det är sommarlov och alla ska vara kvar i stan utom Alice som tvingas följa med till nya sommarstället. 

På väg dit stannar familjen på en loppis och Alice fastnar för ett armband. Hon vill så gärna ha det! Och när hon går där ifrån ligger det i hennes ficka. 

Allt är trist på landet och Alice vill inte hjälpa till att måla om huset. Men så träffar hon den några år äldre Rickard. Han pratar konstigt och småretas. Fast han är också schysst och hon trivs i hans sällskap. 

Sommardagarna blir roligare, men plötslig förändras allt. En brand får Alice att inse att allt inte är vad hon först trott det vara. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Författarintervju med Yvette Klang

Denna författarintervju belyser Yvette Klang, som är en ny författare för mig. Jag ser fram att läsa hennes böcker i framtiden. Tack Yvette för att du ville delta i min intervju och för intressanta svar. 

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Fyra utgivna, varav en novellsamling, Mörker, en uppdaterad version av den, Mera mörker, och två kortromaner, Trinitet och Vilda.

2. Vem är Yvette Klang? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag är en introvert tant som bor på vackra ön Tjörn med mina två gamla hundar, Nelson och Gandhi. 

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Den första idén till det som blev Trinitet är inte alls så som det sedan blev, men jag hade en tanke om att skriva en historia i västkustmiljö med en ordentlig tvist och den hade jag klar för mig. Vilken den tvisten är kan jag inte berätta (pga spolier), det får man läsa i boken! 

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Runt 50 år. Jag började skriva på allvar ganska sent och för inte så länge sedan. 

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; De flesta i min omgivning tycker det är kul att jag skriver. En del tycker jag är modig och andra pratar inte så mycket om det alls, beroende på hur intresserade de är av läsande och skrivande. 

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag har mycket mindre tid och ork till andra saker, träffar knappt folk längre, men har också fått helt nya vänner och sammanhang genom skrivandet. Det är intressant, utvecklande och roligt! Skrivlivet bjuder på många oväntade överraskningar, de flesta väldigt positiva!

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Jag skriver ofta på flera manus samtidigt, både romaner och noveller, så jag har inte så tydlig uppfattning om det om jag ska vara ärlig (eller så är mitt minne kort!). Mina böcker är ofta intrigbaserade, så det är mycket klurande kring själva storyn för att den ska bli trovärdig och Vilda är ju en helt annan historia än Trinitet. Men kanske lite lättare. Förhoppningsvis lär jag mig hantverket mer och mer.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag skriver på ett suggestivt spänningsmanus med skräckinslag, Av Guds nåd, och ett spänningsmanus av pusseldeckarkaraktär, Jag såg att det var du, som strax är färdiga. Sedan skriver jag på en fantasytrilogi om Midlunda ihop med min son, där första delen nått råmanusform och synopsis finns för de andra två delarna. Och så har jag en feelgoodliknande idé, en mindfuckhistoria och lite annat smått och gott i byrålådan. Men först ska jag få klart de två nästan färdiga manusen!

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag läser mycket, tränar och gillar att vara ute i naturen med mina hundar. Målar och gör andra kreativa saker, lägger gärna pussel, kollar film, bakar surdegsbröd och experimenterar i köket. Sånt som går att klämma in i skrivlivet!

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Sedan ett par år tillbaka pluggar jag litteraturvetenskap och kreativt skrivande på heltid, så jag är student. Både pluggandet och skrivandet är ganska krävande för hjärnan, så det är inte en helt optimal kombination, men det funkar. I vissa perioder blir det mer plugg och i andra mer skrivande.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Ja, jag läser ganska mycket, gärna ett par böcker samtidigt, ofta en på engelska och en på svenska. Läser väldigt blandat, men är över lag mindre förtjust i genrelitteratur som deckare och feelgood, även om det finns bra sådana också. Just nu läser jag Demon Copperhead av Barbara Kingsolver och Hökens avkomma av Hans Carstensen (en bra deckarserie!).

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag tänker att jag ska skriva vid mitt skrivbord, men det blir lika ofta i soffan, sängen, köksbordet, ute på altanen... Jag gillar variation! Att kaffekoppen är med är viktigast!

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Effektivast är jag på förmiddagen, men det kan bli när som helst, när inspiration och motivation dyker upp. Eller när deadline närmar sig... Helt fasta rutiner funkar dock dåligt för mig, tycker de dödar livslusten på något sätt.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Utforska novellformatet! Det är ett väldigt trevligt format där man har goda chanser att nå i mål med sin historia, men som ändå ställer krav på en god historia. Läs noveller, se hur de är uppbyggda, hitta din berättelse och börja skriv! Det behöver inte bli bra, bara skriv!

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Att få färdigt de två pågående manusen är nästa steg och drömmen är att något av dem, eller båda, antas av något stort, traditionellt förlag. Sedan skulle jag vilja bestiga Kebnekaise, men det är ju en helt annan dröm!

16. Något citat du lever efter?

Svar; "Endast döda fiskar flyter med strömmen."

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Mary Shelleys "Frankenstein" är en klassiker som jag läser om lite då och då, så den kan jag rekommendera. 



Tack Yvette för att du ville delta i min 

intervju! 

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

onsdag 18 september 2024

Skuggreglerna

"Skuggreglerna" av Greta Boström utgiven av Raben&Sjögren. För barn 9-12 år. Bokrecension; Vi får lära känna Lo, som precis fått en ny häst. Alla tycker att gården där Lo:s familj bor på är som ett paradis, men är det verkligen det? För i den här familjen tycks Lo vara det svarta fåret. Något som hennes storasyster Leah verkar utnyttja till max. Hon blir avundsjuk när Lo får en plats i hopplaget, med sin nya hingst. Och hon gör allt för att Lo ska tacka nej till den. Redan första kvällen när Bagheera kommer börjar bekymren. Märkliga saker börjar hända. T ex tänds ljus i stallet, som inte borde kunna tändas. Men vem är det som lämnar spår efter sig och vem är det som gör punka på Los cykel och gör inbrott i hennes skåp i skolan? Om det inte är Leah, Vem kan det då vara? Och vad har hon gjort den nya killen i skolan egentligen? Kan alla skumma händelser till och med vara övernaturliga? Lo är tvungen att gräva i gårdens historia för att få reda på vad det egentligen är som pågår. 

Detta är en riktigt spännande nagelbitare. Det är en bok som är håller dig i ett fast grepp från början till slut. Vill ni läsa en riktigt bra hästbok, med övernaturliga inslag, får ni inte missa denna spännande berättelse. Jag tyckte dock att Los syster inte var så sympatisk. Jag tycker det är hemskt att hon är så avundsjuk på sin egen syster, så att hon gör vad som helst för att förstöra för henne. Föräldrarna behandlar inte Lo heller så bra, utan tar allt som oftast systerns parti, vilket gjorde mig ledsen. Dock fick Lo upprättelse i slutet på boken, vilket var bra. Författaren lyckas att få mig att känna sympati för huvudpersonen, och jag tyckte också att författaren lyckades med att kombinera vardaglivet, med de övernaturliga inslagen på ett bra sätt. Jag tycker också att författaren lyckas att få historien att kännas äkta och trovärdig. Denna spännande barnbok ger jag ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

5

Gruset knastrande under kängorna när jag närmade mig trädgårdens mörkgröna häck. Jag visste inte om Mauritz var där på lördagar. Men kanske var det med växter som med hästar, att de behövde kärlek oavsett dag i veckan. Dessutom kändes det som att Mauritz alltid var där. Som den böjda ryggen var en lika naturlig del av trädgården som trädens knotiga stammar. 

Det runda, parkliknsnde området tillhörde egentligen kommunen, precis som resten av Nyckelsund. När pappa tog över restaurangen för en massa år sedan fick han erbjudande om att hyra övervåningen också. Det skruttiga stallet kom på köpet. Vissa tycker att vi bodde i en sagovärld. Att den välskötta parken, näckrosdammen, hagarna och de pampiga husen såg ut som en reklam för en spa-weekend. För mig var det bara hemma. Jag hade alltid bott där och Mauritz hade alltid stått med sin kratta bland blad och grenar. 

Det gjorde han i dag också. Längst in i labyrinten kunde jag skymta det Silvervita, bakåtkammade håret. Han rörde sig ryckigt längs väggen av kala grenar. Om sommaren blev de till en tjock, grön mur som bildade gångar och återvändsgränder. När jag var liten hade jag sprungit vilse i den där labyrinten. Jag kommer fortfarande ihåg skräcken som växte för varje stängd passage som dök upp framför mina fötter. Rädslan att jag skulle vara fast i de gröna tunnlarna för alltid. 

Det var en fånig tanke, men då hade den varit verklig. Mauritz hade hittat mig där jag satt som en gråtande, hopkurad boll i en av återvändsgränderna. Likt en ängel stod han framför mig med det axellånga håret och de ljusblå ögonen. Utan ett ord hade han tagit min hand och lett mig till restaurangköket där pappa bullrade runt bland ångande kastruller. Men bara några veckor senare hade Mauritz skrikit åt mig när jag plockade blommor till midsommarstången på ängen utanför parken, trots att det var mamma som bett mig. Då såg han inte det minsta ut som en ängel.

Baksidestext;

Alla tycker att gården där LO bor ser ut som en sagovärld. De vackra husen, näckrosdammen och hagarna. Själv tycker Lo att det enda sagolika med hennes liv är denna hingsten Bagheera. 

Men redan samma kväll som han kommer till stallet börjar märkliga saker hända. Trasiga lampor som lyser och oförklarliga fotspår i snön. Är det någon där? Eller något? 

En som inte är lika glad för Bagheera är storasyster Leah. När konkurrensen i hopplaget hårdnar, ställs den redan såriga relationen på sin spets. Är det hon som gjort punkare på Los cykel och brutit sig in i hennes skåp i skolan? Vem kan det annars vara? 

För att förstå vad som händer börjar LO gräva i gårdens historia - en historia som visar sig vara mer brännande än hon någonsin kunnat ana. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Författarintervju med Lill Viljesten

Denna författarintervju belyser Lill Viljesten, som jag inte läst någonting utav hittills. Men jag är väldigt sugen på att läsa något hon skrivit nu. Jag tycker det är spännande att lära känna nya författare. Gör inte ni? Tack Lill för att du ville delta i min intervju! 

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har gett ut tre stycken böcker. Har nu i augusti haft boksläpp på min roman Rock'n'roll-valsen. Sedan har jag tidigare givit ut två barnböcker, Kasper i Cappe Kartongs värld och Cappe Kartong räddar tomtens jul. De har en underton av återbruk, kartonger, askar och lådor som flyr till skogs undan all släng-hysterin. Jag har skrivit desto fler, som ligger och väntar att få bli redigerade. (ca: 13 st.)

2. Vem är Lill Viljesten? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Vem är Lill Viljesten? Jo, jag är en kreativ person. Redan som barn började jag skapa. Det blev också mitt självklara yrkesval, som formgivare/designer inom textil och mode. Numera lever jag pensionärsliv och allt vad det innehåller. Men jag fortsätter skapa konst-inspirerade kläder, främst använder jag återbruk av denim. Senast hade jag en utställning i augusti på Galleri Riddaren i Gamla stan i Stockholm. Använder även andra material, skinn, mocka, fuskpäls, tyger som jag hittar på olika loppisar och utförsäljningar.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Idén föddes efter att jag utsattes för en händelse i slutet av nittonhundraåttiotalet.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag började skriva på händelsen när jag var 43 år. Sedan har jag skrivit om manuset cirka 12 gånger. För att i år 2024 publicera Rock'n'roll-valsen.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Mycket bra. Många blir gripna av berättelsen och jag har flera som redan uttryckt hur svårt det är att sluta läsa. Som jag tolkar som en bladvändare. Nu är det så nyligen den kom ut så jag får vänta på fler reaktioner.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; De förändringar som skett, är att livet har gett mig nya och värdefulla vänskaper, som även de är inne i skrivandet.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Jag kan nog svara så här på den frågan. Ju mer jag skriver desto lättare finner jag mitt sätt att skriva. Jag skrev mina barnböcker först. För att sedan hoppa mellan olika manus när det gäller mina romanprojekt. Jag skriver om och redigerar otaliga gånger.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag har tre manus så gott som färdigskrivna. Det är en släktsaga som tar sin början på 1887 och fortsätter till våra dagar. Man får följa tre generationer. Innehållet handlar mycket om relationer mellan familjeförhållanden. Hur beteenden går i arv till familjemedlemmar, både subtila och mer synliga. Jag planerar att under kommande år ha boksläpp av dem.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Mina intressen är många. Förutom att jag utnyttjar min kreativa sida till fullo, heminredning, måla, textila tekniker, stickar och virkar, så är matlagning något jag gärna ägnar mig åt. Gillar att vistas i skogen och ta vara på allt vad den kan bidra med när det gäller ätbart.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag är pensionär. Men jag driver mitt förlag, Aktiebolaget Viljesten Text Bild Textil, som innefattar så gott som alla mina huvudsakliga intressen. 

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Läser en hel del. Främst gillar jag relationsromaner i alla former. Biografier. Historiska romaner. En och en annan bra deckare slinker igenom mellan varven.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Min dator följer mig där jag går. Skrivbordet, sängen, soffan, och även köksbordet. Det händer också att jag drar mig ut till ett kafé för att sitta och skriva. Kan även på promenaderna stanna till och skriva i telefon, en notis om en idé eller mening som dyker upp i huvudet. Har även förmånen att kunna åka utomlands flera månader i sträck och skriva. 

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Inga alls skulle jag säga. Men är mest produktiv och koncentrerad på förmiddagen fram till lunch.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Tipset skulle i så fall vara, skriv, strunta i hur det låter när du läser högt, man kan ändra på allt, inte bara en gång utan hur många gånger som helst. Jag fick ett råd en gång som jag gärna låter gå vidare. Skriv med stängd dörr (det vill säga, låt allt som flödar komma ut), och redigera sedan med öppen dörr.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Min plan är att skriva och ge ut mina böcker. Att kunna göra det förutsätter att jag får behålla min hälsa, det är min dröm.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Gör alltid det du själv tycker är roligt. 

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Det finns många. Men någon jag själv läser med jämna mellanrum är Per Anders Fogelströms Stockholm Svit, Mina drömmars stad. 

Vilhelm Mobergs böcker. Moa Martinson.     


Tack Lill för att du ville delta i min intervju! 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Författarintervju med Cecilia Ström

Jag har intervjuat Cecilia Ström. Jag har inte läst något av författaren. Dock verkar hennes böcker jättespännande så jag blir väldigt sugen på att läsa dem. Tack Cecilia för att du ville delta i min intervju. 

Fotograf är Johan Ström

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har skrivit två deckare. Dold vrede kom ut 2023 och Mörka lögner som kommer ut i höst.

2. Vem är Cecilia Ström? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag är en fyrabarnsmamma med tentaklerna utfällda hela dygnet. Jag har 4 fantastiska barn, 3 vuxna och en liten på snart 10 år som jag försöker finnas där för i alla lägen. De, och deras vänner är alltid välkomna hem till oss och det finns alltid plats för en till vid matbordet. Snabbt har jag rott ihop en middag för 15 personer och jag är aldrig så lycklig som de stunderna. Jag träffade min man i de tidiga tonåren och vi blir bara tightare och tightare för varje år som går. Jag jobbar som skolbibliotekarie och är helt övertygad om att jag har världens bästa jobb. Jag får tillbringa mina arbetsdagar mitt i litteraturens centrum, där andras kreativa skrivande inspirerar inte bara mig, utan också alla låntagare.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Jag växte upp i Lapplandsfjällen och älskar den storslagna och vackra miljön där uppe. Tyvärr var min barndom inte fri från våld och även om det har gått bra för mig senare i livet, har jag dragits med frågan om varför det gjorde det för just mig när det inte gör det för alla som upplever det jag gjorde. Jag har alltid varit en skrivande och läsande person, många gånger var skrivandet ett sätt för mig att fly verkligheten och om jag kan bidra till att någon annan kan göra detsamma, oavsett anledning till att vilja göra det, är jag glad. Jag visste att jag ville skriva fram den vackra bygden så som jag ser den, men samtidigt visa hur karg och krävande den kan vara. Det handlar mycket om vilket perspektiv man tar. Det gäller inte bara mina miljöbeskrivningar utan också mina karaktärer. Om du är stark eller svag, offer eller bödel är inte alltid glasklart. Våld finns överallt och i många former. Det kan dyka upp plötsligt, vart som helst och när som helst. Ingen kan veta säkert hur det egentligen är hemma hos någon annan. Även om mina berättelser är fiktiva är det klart att mina egna erfarenheter finns där mellan raderna.

För mig gick det bra, men det gör det tyvärr inte för alla. Vad är det som gör att det går bra för en del, men inte alla? Det är bland annat den frågan som la grunden för mitt intresse av mänskliga relationer. Min förhoppning är att skapa en medvetenhet kring drivkraften bakom våldet i nära relationer. Det kan vara beroende, psykisk ohälsa, maktmissbruk eller ekonomiska drivkrafter. Jag vill lyfta vikten av att våga bryta normer, våga erkänna och bearbeta både fysisk och psykisk ohälsa, särskilt i miljöer präglade av machokultur. Mänskliga relationer är komplexa och det krävs mod att utmana destruktiva normer.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag var 44 år när den kom ut.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Bara bra. Det som överraskade mig en del var alla människor som ville prata med mig efter att ha läst Dold vrede. En del ville bara kolla om jag mådde bra (haha) en del ville berätta om deras erfarenheter av Kultsjödalen och Fatmomakke. Några har skrivit till mig, en del har ringt och alla samtal har varit så givande. Jag blir ödmjuk och väldigt tacksam för att de vill dela med sig till mig av deras läsupplevelse. Många har frågat när uppföljaren kommer, och det är med stor glädje som jag nu kan svara dem att den är snart här! Mörka lögner kommer i höst och jag väntar på att få ett preliminärt leveransdatum från förlaget vilken dag som helst. Men de har lovat att den ska vara tryckt och klar i god tid till julhandeln.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Eftersom jag alltid har skrivit har det inte förändrats särskilt mycket. Det som är nytt är väl att åka ut och sälja boken så ofta det bara går. Det är dock något som är väldigt kul, främst för alla dessa möten som jag uppskattar så mycket. Ger man sig bara tid att prata med varandra har man oftast någon koppling. Det är så roligt.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Ja det var det för mig. Många säger att det är bok två som är svår att skriva. För mig var det tvärtom. Jag visste inte hur Dold vrede skulle tas emot av ”Kultsjödalingarna” och det kändes viktigt att få fram hur tacksam jag är för att ha fått växa upp där, omgiven av fjäll och krokiga fjällbjörkar. Jag hoppas kunna bidra till att sätta Kultsjödalen på kartan. Vildmarksvägen är något som alla borde få uppleva minst en gång i livet. Det är så vackert, och att åka över kalfjället med fjällen bokstavligen i diket är en livsupplevelse.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Just nu håller jag på att fundera på den tredje fristående delen i serien. Jag har inte börjat skriva än, först måste historiens stora drag sätta sig i huvudet men det är på gång. Jag har tankar och det börjar klia i fingrarna…

9. Har du några andra intressen?

Svar; Min stora underbara familj, och mina vänner. Jag är aldrig så upptagen att jag inte tar mig tid att dricka både en och två koppar kaffe tillsammans med de som får mig att må bra.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag jobbar till vardags som skolbibliotekarie på Norsjö bibliotek. Jag har tveklöst världens bästa jobb och älskar att jag får vara i centrum av andras kreativitet och skrivande i mitt yrke.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag läser väldigt mycket. Dels för att hålla god kvalitet på mina tips till låntagare på biblioteket, men också för nöjes skull. Jag läser gärna deckare och thrillers (så klart) men också biografier och romaner som är mer mot feelbad än feelgood.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag är alltid redo att skicka mig själv ett sms om en förlupen mening från en förbipasserande, eller om ett möte, en plats eller en doft som fått mig att tänka på något särskilt. Jag skriver gärna på kvällen och natten när huset blivit tyst. I soffan med en filt och datorn i knäet.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Eftersom jag har en stor familj så funkar det inte med skrivrutiner. Jag har lärt mig skriva när jag har möjlighet och när det händer så går jag in i en bubbla och bara kör så fingrarna glöder.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Gör det bara. Tveka inte, försök inte komma på hela historien innan du börjar. Dina karaktärer kommer ändå inte göra som du hade tänkt ut innan. Det låter som en klyscha men det är faktiskt sant. En gång var jag så sur på Jonas Ahlquist för en sak som han gjorde att jag var tvungen att ta en veckas paus i skrivandet.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Min dröm är att fortsätta skriva och få andra människor att känna något. Det är så inspirerande att tänka på att mina statiska ord på ett papper kan få liv hos någon annan.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Svår fråga, inte egentligen. Men jag har alltid tyckt om ”Keep calm and carry on”. Livet kan vara lite upp och ner för oss alla men om man behåller lugnet och kämpar på så brukar det mesta lösa sig så småningom.

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Om du, som jag, tycker om psykologiska och filosofiska frågor borde du absolut läsa "Brott och straff" av Fjodor Dostojevskij. Du behöver inte läsa hela klumpen, det räcker gott med den lättlästa varianten. Huvudpersonen, Raskolnikov, kämpar med sina inre demoner efter att ha begått ett mord, och handlar om moral, skuld och rättvisa. Boken utforskar hur komplexa mänskliga handlingar kan vara, och hur en persons inre kamp kan påverka hela deras existens.

Dold vrede:

Jonas  kommer till Fatmomakke med lång erfarenhet från grova brott och gängkriminalitet i Gävle. Hans bästa vän och kollega har skjutits till döds och hans flickvän har lämnat honom. Ändå blickar han ut över Marsfjället och känner hur utsikten ger honom hopp om att läka från sina sorger. Nytt hem, nytt jobb, en ny chans att börja om!

Jonas hinner inte njuta länge av den svindlande utsikten innan ett långt utdraget avgrundsvrål från en kvinna ekar i d¬algången. Kalla kårar skälver genom kroppen och med hjärtat i halsgropen springer Jonas mot kyrkogården där han möts av en makaber syn. Någon har grävt upp en grav och borrat ett järnspett genom kraniet på liket.

Gravskändningen följs av ytterligare ett mord och den annars så lugna dalgången skakas i sina grundvalar när hemligheter nystas upp.

Mörka lögner:

Boplundrare härjar i Stekenjokk på jakt efter sällsynta fågelägg, och polisen Jonas Ahlquist ansvarar tillsammans med Tove Norlin för bevakningen av fågelskyddsområdet. Tack vare lokalbefolkningen har de full kontroll över vilka som passerar och vilka som har tillstånd att vistas i området.

När en ensam kvinna som har sökt sig till Kultsjödalen hittas död i en myr på renskötaren Nils Nuttis renbetesmarker påbörjar Jonas utredningen. Ingen har anmält henne som saknad, och hon bär inga identifikationstecken. Vem är kvinnan, och varför har ingen efterlyst henne?

Jonas överlämnar motvilligt utredningen till Vilhelminapolisen och beger sig till Skelle­fteå för att tillfälligt förstärka avdelningen för grova brott. Där dras han in i en mordutredning som fångar hela världens uppmärksamhet. Vd:n för Europas största fabrik för litiumbatterier har brutalt mördats och upphängts till allmän beskådan på Erikslidsbron mitt under morgonrusningen. Trycket att hitta den skyldige är enormt, och Jonas och hans kollegor tvingas kämpa mot klockan när hemligheter och svek flätas samman. Ju närmare sanningen de kommer, desto mer uppenbart blir det att inget är som det först verkade.

Fotograf är Johan Ström

Tack Cecilia för att du ville delta i min 

intervju! 

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

måndag 16 september 2024

Författarintervju med Elin Östberg

Denna författarintervjun handlar om Elin Östberg, som snart ger ut sin andra bok. Den kommer att släppas nu under hösten. Jag har hennes första bok här hemma och ser fram emot att läsa den. Tack Elin för att du ville delta i min intervju och tack för dina spännande svar. 

fotograf Sofia Svensson Hagnell
fotograf Sofia Svensson Hagnell
)1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har gett ut en bok "Linnéa och Heliangänget: Kristallstaven" hösten 2023 via Visto förlag. Den finns även som ljudbok inläst av Josefine Myrhill. 🏔🌲🐈

Nu kommer snart min nästa bok "Drakvännerna: Svartimus och Draksystrarna" via Visto förlag. Den är inskickad för sättning och kommer ut senare i höst om allt går som planerat. 🐲🐉✨

Boken om Linnéa har illustrationer från en akvarellmålning som Thorbjörn Wallentin har skapat.

Boken om Svartimus är illustrerad av Emma Billgren Söderström.

2. Vem är Elin Östberg? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag bor med min make och våra två pojkar 4 och 7 år i Mörsil i Jämtland. 

Jag är utbildad socionom och bibliotekarie.

Mina hobbies är att skriva, sjunga i kör, spela tvärflöjt och att vara ute i naturen. Vi har två Jämthundar. 

Jag besöker gärna södra Sverige för att träffa mina föräldrar, syskon och vänner där nere. Jag är född i Stockholm och uppvuxen i Småland och Skåne.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Jag ville tillägna en bok till min släkting Linnea som bor utomlands med sin mamma. Linnea var ofta sjuk som liten vilket Linnéa i min bok också är.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman? 

Svar; Jag var i trettioårsåldern när jag började skriva boken om Linnéa.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Många har tyckt om min bok och flera har visat intresse för uppföljaren eftersom "Linnéa och Heliangänget" är en trilogi. Boken har även varit med som boktips på nyhetsmorgon i TV4.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag tycker det är så roligt och viktigt att få vara kreativ och tycker det är jättekul att få vara ute och sälja boken på marknader och liknande. Det gör mig glad och tacksam när barnen säger att de tycker om min bok.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Det är jättespännande att skriva bok nummer två i Linnéatrilogin men det tog ett tag innan jag kom igång så jag ger ut en annan bok emellan Linnéaböckerna.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Boken som kommer ut i höst är en fantasyberättelse som utspelar sig på medeltiden. Den är skriven för 6-9 åringar och innehåller allt från riddare och stentroll till drakar.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Se ovan!

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag arbetar i ett skolkök. Det är ett intensivt och roligt arbete och det passar bra som kombination till det mer stillasittande skrivandet. I framtiden skulle jag vilja arbeta på bibliotek vilket jag också anser skulle passa mycket bra i kombination till mitt skrivande.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Just nu läser jag mest för mina barn men annars gillar jag allt från till fantasy, deckare och historiska romaner.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag sitter på kontoret hemma där vi har en extra stor skärm kopplad till datorn.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Jag funderar mycket på böckerna men skriver oftast på kvällarna när barnen har lagt sig.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Gå en skrivarkurs och gärna även en kurs som handlar om den genre du vill skriva om. Läs också mycket inom samma genre.

Jag har läst Litteraturvetenskap på Dalarna högskola och en jättetrevlig skrivarkurs med författare Malin Nord på Birka folkhögskola. Jag läser mycket barnböcker för mina barn och läser också en del barn- och ungdomsfantasy själv.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Jag vill förstås fortsätta att skriva och vill nå ut med mina berättelser till så många barn som möjligt. Drömmen är att även skriva fantasy för ungdomar och feelgood för vuxna.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Just nu är det njut av dagen och gör det bästa av den. 

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Vad gäller fantasyserier för barn som inspirerat mig så är det Narnia och Harry Potter. Vad gäller barnboksklassiker i övrigt så är det t.ex. Lilla huset på prärien. Förstås har Astrid Lindgrens berättelser betytt mycket för mig under min uppväxt.


Tack Elin för att du ville delta i min intervju! 

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Ödesnatt

"Ödesnatt" av Nora Roberts utgiven av Albert Bonnier förlag. Bokrecension; I denna avslutande delen får vi följa Branna O'Dwyer och Finbar Burke. Brannas butik Mörka häxan går över förväntan, och hon gläds också åt att se hur hennes vänner finner kärleken. På grund av att Fin är släkt med Chaban på långt håll, har hon lagt locket på de känslor hon har för honom. Hon har svårt att lita på att han i slutstriden kommer att stå på deras sida. Men trots det så älskar de varandra fortfarande. Branna och Fin har gjort allt för att undvika varandra, men nu går det inte längre och de kommer allt närmare varandra. Samtidigt som de måste komma på något sätt att förgöra den ondskefulla häxan. Hittills har de haft två strider mot honom och misslyckats. Chaban gör nu allt han kan för att komma åt dem och de måste hela tiden vara på sin vakt. Samtidigt som de lever sina vanliga liv och arbetar och umgås, måste de komma på en bra plan att förgöra honom för gott. För att kunna förgöra honom måste de ta reda på demonens namn, som står bakom Chabans krafter. De måste därför ta sig till den tid och plats då Chaban sålde sin själ till demonen. Ska de sex vännerna tillsammans med sina tre släktingar från det förflutna, äntligen lyckas förinta ondskan som hemsöker dem? 

Jag skulle också vilja kunna omge mig med magi som karaktärerna i denna boken! Detta är den tredje och avslutande delen som handlar om släkten O'Dwyer och deras kamp med att förgöra den onda häxan Chaban. Författaren lyckades med att förtrolla mig redan medan jag läste den första delen i serien, och när boken har tagit slut har jag längtat till nästa del. Jag har väntat på just att Branna och Finbar ska bli tillsammans, för de har varit kära sedan tonåren, och jag tycker verkligen att de passar för varandra. Jag gillar de målande miljöbeskrivningarna och de olika spännande karaktärerna, jag lärt känna i denna bokserie. Jag tycker också att inslagen är mysiga där de tillverkar egna tvålar, umgås, lagar mat, rider, tjafsar och mycket annat, tillför det lilla extra till historien. Alla de där vardagliga sakerna ni vet? Följ med in i en värld full av magi, kärlek och varm vänskap. Denna spännande bokserie får ni inte missa om ni gillar magiska inslag, kärlek och kampen mellan gott och ont. Jag läser gärna mer av författaren, och hoppas hon skriver på en liknande serie som denna. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 4 

Det smärtade honom att se på henne - så nära, men ändå lika avlägsen som Saturnus. Men det hjälpte honom att hålla modet uppe, mer än ingefärskakorna. Att se hennes ansikte, höra hennes röst, känna hennes doft, den som bara var hennes, bland alla de andra dofterna som fyllde luften i hennes verkstad. 

Han hade provat allt han kunde på för att sluta älska henne. Han hade påmint sig om att hon hade lämnat honom, förskjutits honom. Han hade varit med andra kvinnor, försökt fylla det avgrundsdjupa hål som hon efterlämnat med andra kroppar, andra röster och annan skönhet. 

Han hade lämnat sitt hem, ofta flera månader i taget, bara för att ta sig så långt bort från henne. Resor, irrande hit och dit, till platser när och fjärran, främmande och välbekanta. 

Han hade tjänat pengar, bra med pengar, genom hårt arbete och tid, genom list och mod. Han hade byggt ett vackert hus åt sig själv, sett till att hans föräldrar hade allt de behövde. De hade flyttat till New York för att vara närmare hans moster. Eller, tänkte han ofta, för att vara långt borta från allt var magi och förbannelser hette. Det kunde han inte klandra dem för. Ingen kunde säga att han slösat bort sitt liv eller sina förmågor - magiska och andra. Men ingenting hade skavt bort ens minsta lilla av den där kärleken. 

Han hade övervägt en brygd eller en besvärjelse, men han visste att kärleksmagi - både att dra till sig kärlek och att stöta bort den - fick konsekvenser bortom den som ville eller inte ville ha den. 

Ha tänkte inte, kunde inte använda sin gåva för att lindra sin hjärtesorg. 

Var det värre eller lättare, brukade ha fråga sig, att veta att hon älskade honom också, att det smärtade henne också? Vissa dagar, det måste han erkänna, fann han en viss tröst i det. Andra dagar drev det honom till vansinne. 

För stunden hade ingen av dem något val. De måste samexistera och samarbeta mot det gemensamma målet: att förgöra Chaban, besegra honom, göra slut på honom. 

Så han sam arbetade med henne, under både sämja och osämja, i hennes ljuvliga verkstad över oändliga koppar med te - till slut med lite whiskey i - och näsan i böckerna. De skrev en ny besvärjelse som ingen av dem var nöjd med och gick igenom varje steg av de tidigare två striderna ännu en gång. 

Och ingen av dem kom på något nytt, eller hittade några svar. Hon var den slugaste häxan han kände - och ofta moraliskt den mest strikta. Och det gjorde henne vacker. Det var inte bara ansiktet och utseendet, det tjocka håret och de varma grå ögonen. Det var hon, kraften och närvaron i det, gjorde henne till något extra, och hennes osviklig hängivenhet till sitt skrå, sin gåva, och sin familj förstärkte det mer. 

Han var dömd att älska henne. 

Baksidestext;

Branna O'Dwyers lilla butik Mörka Häxan blomstrar, och hon gläds åt att se sina vänner finna kärleken. Själv har hon dock slutit sitt hjärta - för att skydda sig själv och mannen hon älskar. Både Branna och Finbar Burke bär på magiska krafter, men det mörka arv som finns i Fins blod hotar att förgöra dem. När onda makter närmar sig ställs Brannas och Fins kärlek inför ett sista, avgörande prov. 


Läs min recension av "Längtan hem" här

Läs min recension av "Hjärtats land" här

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

söndag 15 september 2024

Sigrid och den förtrollade boken

"Sigrid och den förtrollade boken" av Hanna Green-Stensrud utgiven av Ekström&Garay. Barn 12-15 år. Boken handlar om Sigrid som bor i den lilla byn Stenhöjden. Hon har två bästa vänner som heter Alvaro och Agda. Sigrid tycker att livet i den lilla byn är tråkigt. Det händer inte så mycket, och hon längtar efter ett riktigt äventyr. Hon anar dock inte att hon snart ska dras in i ett äventyr bortom alla hennes fantasier. En dag hittar hon en bok på skolbiblioteket golv. Föga anar hon att boken är förtrollad. Hon sugs in i boken, och upplever saker hon inte trodde var möjliga. Vad sägs t ex om en dansande känguru? Den gamla bibliotikarien Alice har också mycket att berätta om boken. Men när Sigrid berättar om boken för sina bästa vänner, vill de till en början inte tro henne. Snart dras Sigrid och hennes kompisar in i en kamp för att ställa allt till rätta och rädda de drabbade som är utsatta för bokens magi. 

Jag tyckte denna barnbok är så mysig och spännande. Det är en fantacy för vår lite yngre läsarskara. Jag hade verkligen älskat denna boken, om jag läst den som barn. Författaren lyckas fånga mig som läsare från första sidan, och jag tror att många barn kommer att tycka jättemycket om denna fina barnbok. Texten är lagom stor för barn som är lite större, och är vanare vid att läsa böcker. Men boken kan också passa för högläsning. Jag gillar den lite juliga stämningen i boken. Jag gillar författarens miljö- tillika personbeskrivningar. Boken innehåller inga bilder, och har kapitel som är lagom långa. Jag tycker storyn är tilltalande och spännande. Vem vill inte hitta en förtrollad bok liksom? Även bokomslaget är väldigt fint utformat. Jag kan varmt rekommendera denna fina barnbok. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitlet 4

Ödehuset

Måndag 17 december 

Sigrid tittar på klockan. Det är bara fem minuter kvar av rasten. Hon ställer tillbaka boken på hyllan i ett mellanrum mellan två andra gamla, bruna böcker och går raskt därifrån. Hon rycker snabbt åt sig en annan bok från en av hyllorna närmare ingången, skyndar dig att låna den och springer sedan tillbaka till klassrummet. 

Sigrid kan inte släppa tanken på den mystiska boken. Hon måste tillbaka till den så snart hon kan. Det är två lektioner kvar innan skolan är slut och hon hade så gärna gått tillbaka till biblioteket efter sista lektionen, men direkt efter skolan måste hon skynda sig hem så hon hinner äta mellanmål, byta om och ta sig till dansen. Sigrid går nämligen på balett på måndagar. Men hon ska inte fortsätta nästa termin, tror hon. Hon har börjat tröttna på baletten, precis som på allt annat egentligen. Och dessutom är hon inte särskilt bra på det heller.

Direkt efter lunchen har de engelska. De lär sig ord om skogen och Uma skriver på tavlan och säger:

-Sten heter stone på engelska och träd heter tree. Är det någon som vet vad skog heter på engelska? 

Bertil räcker upp handen. 

-Forest, heter det, svarar han lite mallig. 

Hans pappa kommer från Skottland, så han kan redan engelska flytande, vilket de andra i klassen tycker är lite fuskigt. 

Innan lektionen är slut får de med sig en läxa till nästa lektion, som är redan i morgon. Uma är nog den lärare som ger mest läxor, både i svenska och engelska. De får en lista med ord som de ska översätta till engelska. Sigrid skummar igenom listan. Det är olika djur som bor i skogen:räv, myra och älg till exempel. Jag kan alla redan, så det ska nog gå bra, tänker hon.

Baksidestext;

Sigrid bor i den lilla byn Stenhöjden, där det aldrig någonsin händer något spännande. Men hennes liv tar en oväntad vändning den dag hon finner en mystisk lysande bok på golvet i skolans bibliotek. I bibliotekets skuggor rör sig också en gåtfull, äldre dam, vars öde är djupt förbundet med bokens hemligheter på ett sätt som överstiger Signes fantasi. 

Upptäckten av boken och mötet med damen leder Sigrid i h hennes bästa vänner Ä, Alvaro och Agda, in i ett äventyr de aldrig kommer att glömma. De möter talande fjärilar, sjungande träd och en känguru som kan dansa! Men allt det fascinerande och förtrollande vackra de upplever är en del av en ondskefull plan. Tiden tickar. Hinner Sigrid och hennes vänner rädda alla de drabbade innan det är för sent? 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Det hände en sommar

"Det hände en sommar" av Tessa Bailey utgiven av Harper Love förlag. Vi får följa partyptinsessan Piper Bellinger. Efter att ha nesligen blivit dumpad av sin pojkvän på ett party, ställer hon till med en egen fest. Festen urartar, och det leder till att hon hamnar i finkan. Hennes syster Hannah betalar borgen, så Pipers styvfar tycker inte att Piper har lärt sig sin läxa på riktigt. Han skickar henne därför till en liten fiskeby. Han vill att hon ska bo i tre månader. Hennes riktiga far kommer där ifrån. Det är meningen att hon ska jobba i baren, som hon och systern har ärvt efter honom, och på så sätt lära sig ta ansvar. Hennes syster Hannah bestämmer sig för att följa med, som sällskap. Det första Piper gör är att springa på sjökaptenen Brendan. För honom är hon bara en bortskämd rikemansdotter, och han tror inte hon stannar i byn mer än en vecka. Men ju längre tiden går, desto mer trivs Piper i den lilla byn vid havet. Hon får också känslor för den bistra kaptenen, och han för henne. Men kan Piper verkligen byta ut sitt liv som partyptinsessa och välja livet som fiskarhustru istället? 

Detta är andra boken jag läser av författaren. Huvudkaraktärerna är två personer, som inte kommer överens från början. Dock ändras det väldigt snabbt. Jag gillar hur den bortskämda Pipers utvecklas till en lite med vardaglig och empatisk kvinna, under tiden man läser. Från att bara bry dig om kläder, smink och att partaja, lär hon sig att laga mat, städa och renovera. Hon byter ut sitt välsminkat yttre, mot trasiga naglar och jeans. Att hon gör bort sig gång på gång spelar ingen roll. Brendan tycker ändå att hon är söt. Han gör allt för att hon ska falla för honom, och den lilla fiskebyn. Boken har en humoristisk ton, och bjuder på en hel del skratt. Jag gillar författarens utförliga miljöbeskrivningar. Beskrivningen av dem lilla fiskebyn, och sammanhållningen där, gör det till en plats som jag gärna skulle vilja bo på. Jag gillar också värmen mellan de båda systrarna Bellinger, och jag hoppas på en fortsättning, för jag skulle också villja lära känna Pipers syster Hannah, som också verkar vara en spännande karaktär. Kan det bli något mellan henne och Brendans andrestyrman Fox? Denna boken innehåller heta sexscener, som är väldigt detaljerade beskrivna, så det får man vara beredd på. Även denna bok får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitlet 8

Senare samma kväll stod Piper och stirrade på förpackningen med köttfärs och försökte samla ihop mod till att våga röra vid den med händerna. "Hur sjukt är det inte att kött ser ut som hjärnsubstans innan det har tillagas?" 

Hanna gick fram till din syster och lade hakan på Pipers axel. "Du behöver Inte göra det här, vet du." 

Hon såg Brendan självgoda min framför sig. "Jo, det behöver jag."

Hon suckade och petade på den röda massan med pekfingret.

"Även om vi hade råd med takeaway varje kväll - vilket vi inte har - så förtjänar du hemlagad middag." Hon vaggade från sida till sida, mjukade upp handlederna, tog ett djupt andetag.

"Dessutom är jag din storasyster, så det är mitt jobb att se till att du får i dig näringsriktig mat. Och så städade du toaletten från helvetet. Om du frågar mig förtjänar du middag och en helgonförklaring."

Hon kände hur systern skälvde till.

"Jag tänker inte säga emot dig. Det fanns fläckar i den toan som har varit där sedan Jimmy Carter var president."

Efter Zoomötet hade Hanna gått iväg till järnaffären för att köpa städsaker. De hade hittat kvast, sopskyffel och några trasor i ett förråd nere i baren, men det var allt. Det innebar att de hade varit tvungna att lägga en stor del av budgeten på blekmedel, mopp, hink, pappershanddukar, tvättsvampar, rengöringsmedel - och stålull att täppa till mushålen med. Alla åtta. När de hade släpat bort våningssängen från väggen hade nederdelen mest påmint om en schweiserost. 

De hade städat halva eftermiddagen, och fastän den lilla enrummaren fortfarande var ganska sjaskig såg den mycket bättre ut. Piper måste erkänna att det kändes bra att ha varit en del av före och efter - arbete som inte involverade smink eller personlig tränare. 

Inte för att hon hade lust att vänja, sig. Men ändå. Nu luktade det citron istället för sopor, och allt tack vare systrarna Bellinger från Bel-Air. Ingen där hemma skulle tro att det var sant. Framför allt hade Pipers nagelskulpturpris fått slag om hon sett hennes flagnande nagellack. Så fort de kommit i ordning måste hon hitta en salong där hon kunde fixa håret, naglarna och vaxa sig: det var prio ett. 

Men först, spagetti bologonese.

Baksidestext;

Piper Bellinger är omåttligt populär och Hollywoods paparazzi är henne ständigt i hälarna. Efter en utspårad fest skickar hennes styvfar henne till en pittoresk kuststad för att jobba på en lokal pub och lära sig ta ansvar. Där träffar hon den stora, skäggiga sjökaptenen Brendan, som är övertygad om att hon inte kommer stå ut ens en vecka. Men Piper är fast besluten att bevisa att hon är någon att räkna med. 

Trots olikheterna flammar en obestridlig attraktion upp mellan Piper och Brendan. Piper vill inte ha några distraktioner, särskilt inte känslor för en man som försvinner ut på havet veckor i sträck. Men allteftersom tiden går börjar Piper undra om det glammiga, ytliga liv hon känner till verkligen är vad hon vill ha. Hon inser att staden - och Brendan - faktiskt har fångat hennes hjärta. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Författarintervju med Mia Möller

I denna författarintervju har jag intervjuat Mia Möller som har skrivit arton stycken böcker. Jag har någon bok av författaren och jag måste ta tag i att läsa den nu. Tack Mia för att du ville delta i min intervju! 

1. Hur många böcker har du skrivit?   

Svar; Det har faktiskt blivit hela arton stycken! Alla är inte utgivna ännu men det finns kontrakt med Lava förlag, så de kommer varefter. Jag har tio ljudböcker med Bookea ute och min andra roman med Lava förlag kommer i höst. På eget förlag har jag ett tio-tal. 

2. Vem är Mia Möller? (Lite allmänt om dig själv). 

Svar; Jag är 63 år, bor i Hällestad i norra Östergötland, i ett rött hus med vita knutar och skogen omkring. I tystnaden som jag så väl behöver. Jag tycker om att resa, laga god mat och ett glas rött till det är ju inte fel heller. Och naturligtvis att skriva! Utan det vore livet tomt.  

3. Hur fick du idén till din debutroman? 

Svar; Det första jag skrev var som terapi efter att jag fått utmattningssyndrom. Sedan kom Karin och pockade på. Hon var ju också utbränd och hade precis ärvt prästgården, det blev fem böcker om henne och hennes älskade prästgård.  

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman? 

Svar; 2007, så 47 år blev jag det året. Har skrivit lite noveller innan men hade svårt att komma längre än till några tusen ord, det var Karin som kom med det.  

5. Vad har du fått för respons av din omgivning? 

Svar; Nyfikenhet. Och sedan jag skrev Brott i bruksorten, som utspelar sig här i Finspång så tyckte många här att det var riktigt roligt att Fimpan kom på kartan.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva? 

Svar; Förut var livet en transportsträcka som skulle genomlidas, nu är det att upptäcka. Jag ser nog på livet på ett annat sätt. Ser de små sakerna som faktiskt är värt att vara tacksam över. Att jag kan skriva, att jag kan beröra. 

7. Var det lättare att skriva bok nr två? 

Svar; På sätt och vis, men också var det ju fortfarande Karin, och det gällde att hennes liv gick framåt men ändå inte blev alltför trivialt. Jag skrev en annan bok parallellt, Lovisa, en 1700-tals roman som krävde en annan form av research. Vilket är en rolig del i skrivandet.  

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den? 

Svar; Jag har just släppt en bok, Svampsoppa och vit magi. Den handla om Cilla och Jenny som blir förälskade i varandra medan Cillas make vägrar att skiljas. Det får dem att tänka på flera olika banor hur de ska lösa dilemmat. Lesbisk kärlek är inte lika vanligt i litteraturen som manliga älskande.  

Så kommer För flickornas skull, att släppas under hösten. Den handlar om Annie Bromley och unga kvinnors kamp om sina egna kroppar, sitt eget liv. Ett lika viktigt nu som då på 60-talet då den utspelar sig.   

9. Har du några andra intressen? 

Svar; Jag skriver i en nystartad blogg. En tidning med svart humor. Där har jag två karaktärer, Elvira Käck, en halvt alkoholiserad vinprovare och Stella Nova, en astrolog som ställer väldigt ärliga horoskop.

www.sirpaliisa.com

där kan man finna oss.  

10. Har du något annat arbete förutom författare? 

Svar; Hushållerska, kock, tvätterska ...  

11. Läser du mycket själv och i så fall vad? 

Svar; Jag läser alltid! Sist läste jag Sällsynt kloka varelser, av Shelly van Pelt. En djup sorgsen med glad historia. Nu läser jag Pusselmakarnas sällskap av Samuel Burr.  

12. Hur ser det ut där du skriver? 

Svar; Jag har ett skrivrum. Där det sitter lappar, och papper uppklistrat överallt. Hur stökigt som helst! Det är konstigt att jag kan fokusera där, men det funkar.  

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något? 

Svar; Helst på förmiddagen då mitt huvud funkar som bäst. Men annars kan jag nog skriva närsom.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva? 

Svar; Ge dig tid. Gör research om de du vill skriva. Och fundera på varför du ska skriva om just det. Är det något du kan, upplevt, är bra på. Har du något att säga om saken. Skriv från ditt hjärta, inte från mallar.  

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm? 

Svar; Jag väntar på testläsaren som just nu läser Vargoffer. Min andra del i Brott i bruksorten, så jag kan få börja att redigera i den. Sedan kommer även en tredje del – Offerkoftan, som troligtvis blir den sista i den serien.  

16. Något citat du lever efter? 

Svae; “Plocka smultron då och då, träd dem på ett strå. Smaka av dem grå dagar, då din mara dig jagar.” 

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa? 

Svar; Vad är en klassiker idag? När frågan ställs vad den bästa bok de läst ser man ofta svar som, En man som heter Ove. Inget fel i det, men har folk inte läst i alla tider? Folk kommer att läsa litteratur så länge vi existerar, så vad avgör vad som är en klassiker.

Huvudsaken är att vi läser! Det är allmänbildande och tar oss med på både resor och äventyr.  


Tack Mia för att du ville delta i min intervju! 

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina