torsdag 31 oktober 2019

Lindas julbak

"Lindas julbak" är skriven  av Linda Andersson som har bakbloggen Lindas bakskola. Boken är utgiven av Semic bokförlag. I boken göms alla julens underbara goda smaker och dofter och det finns något gott att baka för alla. De enkla recepten gör de olika bakverken och det hemma gjorda godiset lätta att följa. Dessutom innehåller de inga dyra ingredienser som är svåra att få tag på. Själv vill jag testa på att göra hemma gjort godis till familjen och baka de olika mjuka kakorna i boken. Jag tänkte också i år att göra receptet på hemmagjord pepparkaks deg, vilket är ett måste i denna familj, då vår tradition är att baka pepparkakor tillsammans. Detta är den första bakboken jag har av författaren och jag skulle gärna ha hennes andra böcker också, eftersom de är så fina. Boken innehåller 50 olika recept. Tycker du om doften av saffran, kardemumma, nejlika, ingefära, kanel mm är detta boken för dig.
Jag tyckte om det underbara omslaget på boken. Väldigt juligt och fint. Julen är en av mina favorithögtider som jag längtar mest efter och ser fram emot.
Jag har inte bakat bröd med saffran förut.
Bilderna i boken är så fina!
Inte många ingredienser. och steg för steg beskrivningarna är lätta att följa.
Mina bröd blev inte riktigt lika fina som på bilden, men det var säkert lika gott. Till och med min ena dotter som inte brukar tycka om saffran tyckte brödet var väldigt gott.
Jag har även bakat den mjuka pepparkakan i boken men han tyvärr inte med att ta bild eftersom jag hade en lite sugen fyra åring. Så hon tyckte kakan var väldigt god. 
Ha en fin dag alla ❤
Kramizar Nina


fredag 25 oktober 2019

Gjorde lite pynt

I dag har jag gjort lite pynt som jag ska ta fram om en månad. Jag hittade lite småsaker på Dollarstore. Men inga dyra saker. Det finns så mycket fina saker där.
En liten gran med pynt som jag ska placera sedan. Jag har tänkt placera den i hallen. Barnen vill gärna ha en på sina rum också, så jag får göra fler små granar.
Rosett och granris. Funderar på att ha den på ytterdörren.
Dekorerade min partylite lyckta jag haft några år. Denna ska vi sedan ha i vårt vardagsrum. Den ville de stora barnen ha på sina rum, så jag får väl dekorera någon annan lyckta till dem också sedan.
Högrevs ragu till middag. Långkok på två timmar. Men så värd all tid.
Väldigt gott nu på hösten.
Lingongrädde.
Barnen fick kladdkaka till efterrätt.
De goda recepten hittade jag i Mersmak från Coop. Nu blir det idol mys, så ha en fortsatt trevlig kväll alla ❤️
Kramizar Nina

torsdag 24 oktober 2019

Volmar och Vera-Mysteriet med råttfällorna

"Volmar och Vera-Mysteriet med råttfällorna" är skriven av Cecilia Sundh och illustrationerna är gjorda av Lotta Myrefelt. Boken är utgiven av Idus förlag. Boken är skriven för barn i åldern 6-9 år. Mina tjejer, som jag läste sagan för uppskattade de roliga bilderna och tyckte sagan var mysig och fin. Jag tyckte om sagans fina slut och tyckte det var fint att den lilla flickan var så mån om att hjälpa sin vän, Volmar. Att vara vänner fast man har olika ålder är verkligen fint! Boken handlar om att man kan ha stränga regler, men i bland kanske man ska våga bryta dessa regler, för att alla ska må så bra som möjligt. Volmar har arbetat som polis, men nu har han blivit gammal och orkar inte ta hand om sig själv. Därför ska Volmar flytta till ett äldreboende, där han inte får ta med sig sin katt Tarzan, som han tycker så mycket om. Veras familj har lovat att de ska sköta om hans katt och Vera får en idé om hur Volmar och katten ska få träffas. På hemmet finns det ett mysterium. Vera som också gärna vill bli polis vill gärna lösa mysteriet. Varför sätter föreståndaren ut råttfällor när ingen sett några möss där? ja vad är det som pågår på äldreboendet Stengården? Boken får 🐈🐈🐈🐈🐈/5
Ha en fortsatt trevlig dag
Kram Nina 🌼

Lugn & Fin på spökjakt

"Lugn & Fin på spökjakt" är skriven av Nina Statheus och illustrationerna är gjorda av Kajsa Hallström. Skriven för barn 3-6 år. Boken är utgiven av Idus förlag. Mina barn tyckte den här boken var väldigt rolig och spännande. Fina bilder säger Samantha! Spännande tycker Angelique! En väldigt bra saga att läsa nu när det är Halloween. Jag uppskattade väldigt mycket hur författaren lekte med orden. Illustrationerna är vackra och färgglada. Jag tyckte boken helt enkelt är underbar! När jag läste den här boken satt barnen jätte stilla och bara lyssnade. Den handlar om barnen Lugn och Fin. De ska flytta till ett nytt hus, som de inte har varit och sett. Det är ett spännande hus, där de kan leka. Världen bästa hus och ett hus med potential tycker föräldrarna. Då får barnen syn på röda spår på trappen. De bestämmer sig för att följa spåren och gå på spökjakt. När de följer spåren hör de konstiga ljud och spåren leder dem runt i de olika rummen. De ser också skuggor som far förbi. Någon spelar på pianot. Vad är det för ett spöke som finns i deras nya hus? Boken får 👻👻👻👻👻/5.
Ja den mysigaste stunden på dagen är den när man kryper ner i sängen och läser saga för sina barn.
Ha en fortsatt trevlig dag
Kram Nina ❤️

tisdag 22 oktober 2019

Emmas nya liv

"Emmas nya liv" är Anna Alemos debut roman. Den är utgiven av Nicole Publishing. Jag tyckte verkligen om Annas sätt att skriva. Texten är lättflytande och boken är rolig, fast huvudpersonen går igenom en svår period i livet. Hennes man har flyttat ihop med en yngre kvinna och huvudpersonen försöker anpassa sig till det nya. Hennes självförtroende är inte det bästa. Jag känner stor sympati för huvudpersonen, när hennes exman släpper den ena bomben efter den andra. Han har det bra med sin nya kvinna, medan hon själv känner sig ensam och ledsen. Hennes självkänsla är i botten. Jag tror många kan känna igen sig i denna historia. Huvudpersonens känslor känns trovärdiga och äkta. När inte barnen är hemma så känner sig huvudpersonen ibland ledsen och det är tomt utan barnen. Jag kan tänka mig att efter att ha blivit styrd av exmannen, så känns det nog skönt att kunna få göra som man vill. Hon skaffar sig husdjur och fixar ny frisyr. Huvudpersonen är rar och ibland lite klantig och man kan inte låta bli att skratta. Hon framstår ibland som lite tokig. Jag tycker den här mysiga romance romanen passar jätte fint att krypa upp i soffhörnet med. Den ger en liten extra underhållning i höstmörkret. När jag läste den här boken kunde jag inte lägga ifrån mig den långa stunder. Boken får ❤❤❤❤❤/5
Boken handlar om Emma. Hennes man har varit otrogen och flyttat ihop med sin nya flickvän i deras gemensamma hus. Själv bor hon i en radhuslägenhet och försöker anpassa sig till det nya med att ha barnen varannan vecka. En dag ska hon hjälpa sina föräldrar att sätta upp gardiner. Då dyker Peter upp, som visar sig vara lillebror till en kompis, som hon lekte med som barn. Han brukade få vara med dem och leka. Han är nästan tio år yngre och det visar sig att han är en känd tonårs idol och yngre tjejer flockas runt honom. Hennes man har bestämt att de inte skulle ha några husdjur, något som hon och barnen längtat efter. När Gun på jobbet berättar att hon har kattungar hemma åker hon och barnen för att titta och de bestämmer sig för att en av dem ska flytta hem till dem. Det gör att Emma känner sig lite mindre ensam när barnen är hos pappan. Peter hjälper henne med hennes dator och de följer varandra via sociala medier. Emma tror inte att den snygge tonårsidolen kan vara intresserad av henne då hennes självförtroende är i botten. Han vill ändå träffas när han är i stan. När hon får veta att exmaken ska gifta sig och få barn med sin nya flickvän, är hennes familj och vänner där och tröstar. Hon och Peter kommer närmare varandra, men enligt tidningarna har han en flickvän. Hon får följa med sina föräldrar och Peters föräldrar till en show i Stockholm där Peter sjunger. Där träffar hon på Peters flickvän och en journalist vinklar sin artikel, så Emma framstår som att hon bråkat med Peters flickvän. Peter vill reda ut missförståndet. Men Emma vill inte träffa honom, utan istället tar hon semester en vecka, för att åka till moster Brittas stuga i Blekinge skärgård. Peter dyker upp, trots att hon inte ville att någon skulle få veta vart hon var någonstans. Ja hur utvecklar sig historian?
Ha en fortsatt trevlig dag 
kram Nina

måndag 21 oktober 2019

Liten tvåa med potential

"Liten tvåa med potential" Är skriven av Camilla Davidsson utgiven av Printz Publishing. Sofia ser ut att ha det perfekta livet, med perfekt pojkvän och en karriär på en bank. Men är det verkligen så? Historien skildrar hur huvudpersonen blir tvingad att jobba hårt på sin arbetsplats. Där är man tvungen att jobba sextio timmar i veckan. Sofia har höga krav på sig, att alltid jobba extra hårt. Tillslut i frågar sätter den snygge hantverkaren, Arvid, som håller på att renovera hennes lägenhet, hennes val. Hon blir irriterad, för hon ser egentligen inte problemet, utan menar att hon måste hålla samma takt som alla andra på jobbet. Tillslut är hon så uppe i varv att hon inte kan sova och börjar tappa minnet. Hon har ständig huvudvärk och inte heller hinner hon äta ordentligt. Hon har ständiga konflikter med sin pojkvän. Tillslut blir hon sjuk, men förstår inte att det beror på att hon håller på att bli utbränd. Väl tillbaka på jobbet kör hon på lika hårt. När hon följer med Arvid till hans farfar, får det oanade konsekvenser. Arvid menar att under den svala fasaden Sofia har, finns det någon annan, som hon vill dölja. Någon som gillar att teckna saker hon ser i sin vardag och som inte kan hålla reda på sina saker och när han talar om för henne att hon inte älskar sin pojkvän så mycket som hon inbillar sig, blir hon riktigt arg. Efter ett gräl med sin pojkvän bestämmer hon sig för att följa med Arvid till sin farfar och fira jul, istället för att följa med sin pojkvän till Skåne. Där kommer Sofia och Arvid allt närmre varandra. Arvid vill att hon ska bryta med sin pojkvän. Blir Sofia och Arvid ett par? Vad ska Sofia göra i framtiden då hennes jobbsituation gör att hon mår allt sämre? Jag blir verkligen berörd av den här boken och den innehåller ett allvarligt tema om utbrändhet. Boken innehåller också underbar romantik och vackra miljöbeskrivningar och härlig jul feeling. Jag kan varmt rekommendera den här mysiga feelgood romanen och den får ❤❤❤❤❤/5 av mig. 

Ha en riktigt mysig dag 💖
kram Nina

fredag 18 oktober 2019

Den elakaste häxan i världen

"Den elakaste häxan" i världen skriven av Kaye Umansky och utgiven av Argasso förlag. De fina illustrationerna är gjorda av Gerald Kelly och översättningen är gjord av Helena Olsson. En mysig barnbok som handlar om en häxa, som gärna vill vinna titeln, den elakaste häxan i världen. Det här är sagan om Hans och Greta ur ett nytt perspektiv. Den elaka häxans! Den här titeln ville häxan så gärna vinna, så gamla Maggis funderade ut en plan. Hon kom på en fantastisk idé. Hon skulle bygga ett pepparkakshus och dekorera det med godis. På så sätt skulle hon kunna locka till sig barn. Hon hade tänkt locka till sig snälla barn och hade inte räknat med att pojken och flickan som kom, hade stora attityds problem. De bråkar och är otrevliga. Hon mutar dem med pannkakor, för att få med dom in i huset. Hans är så bråkig och otrevlig att hon är tvungen att låsa in honom i vedboden. När Greta och Maggis lagar pannkakor, konstaterar häxan att de två barnen lämnas ensamma alldeles för mycket, av sina föräldrar. Nästa morgon är Hans redan trevligare och Greta erbjuder sig att hjälpa häxan att plocka bort flugor som fastnat på väggarna runt huset. Då får häxan en idé. Hon listar alla arbeten som måste göras i huset. Genom ett belönings system, får hon barnen att utföra dessa sysslor och för varje syssla får de en stjärna. När barnen samlat tio stjärnor får de en belöning. Barnen slåss om att göra sysslorna och snart är häxans hus skinande rent. Dessutom kommer barnen på en plan hur häxan ska vinna titeln den elakaste häxan i världen. Sagan om den elaka häxan är rolig och min flicka som fick höra den tyckte den var festlig. Var verkligen häxan elak eller var hon egentligen en riktigt snäll häxa? Av Angelique får boken 💓💓💓💓💓/5.
Ha en riktigt trevlig helg!
Kramar Nina

torsdag 17 oktober 2019

Enita

Enita är skriven av författaren Elisabeth Hultgren och utgiven av Visto förlag. Man får verkligen se en inblick i en tuff verklighet för många barn. En verklighet som man knappt kan föreställa sig eller önskar för något barn. Enita är en flicka som bor vid en soptipp. Vilket land står det inte. Jag antar att det finns barn som lever så här på många platser runt om i världen, där fattigdom och utanförskap existerar. Hennes familj bor i plåtskjul och får leta bland soporna efter mat. Kläderna man bär är trasiga och barnen är smutsiga och de har loppor. Ibland har de tur att hitta mat som inte är dålig. Ofta har de ont i magen på grund av maten och får diarré. När de väl får mat så måste de äta försiktigt för att inte magen ska protestera och deras tänder kanske ibland sitter löst. De får flytta efter 3-4 månader eftersom att det samlas råttor efter ett tag. Författaren har själv rest runt och hjälpt dessa människor, med mat medicin och kläder och på så vis har historien om Enita växt fram. Trots svårighet och lidande finns det också vänskap och kärlek mellan dessa människor. En viktig bok som visar hur många familjer lever idag.
Enita har ett annat liv nu som eftertraktad journalist. Hon kunde aldrig gå i skolan som barn men började skolan i tonåren. Nu ska hon tillbaka och skriva ett reportage om hur människorna har det i hemstaden hon kommer ifrån. Hon ska berätta om fattiga människors levnadsförhållanden. Hennes minnen kommer tillbaka. En dag har myndigheterna i staden bestämt att Enitas familj och de andra som bor vid soptippen ska bort. Hon vaknar en morgon av ett ljud och stora bulldozers är i full fart med att riva plåtskjulen. De som kör dessa bryr sig inte om att det finns människor där och hon ser sina vänners familjer fly för livet. Hon hittar inte mamma och pappa eller sin bror, men får med sig saker som är viktiga för familjen. Hon gömmer sig under några buskar och hör rop och skrik från de andra. Hon hör även barn och vuxna gråta. Efter maskinernas framfart är många allvarligt skadade och en del har dött. Tillslut hittar hennes pappa henne, men hennes bror och mamman är ännu försvunna. Alla samlas och det regnar. Man funderar hur man ska tillbringa natten. Man vågar inte leta efter fler människor i mörkret, då risken att skada sig på vassa spikar och annat är stor. Då kommer en bil och de blir rädda att det är polisen. Det är Milo har kommit för att hjälpa dom. Han brukar komma med mat och kläder och till familjerna. Han har hört vad som hänt. Han ska ta barnen som klarar sig själva till familjer som kan hjälpa dem under tiden och Enita är en av dessa barn. Hon får komma till en familj som tar hand om utsatta barn. Hon får lägga sig i en riktig säng. Hon är ny duschad, håret är tvättat och hon har borstat tänderna. Hon känner hur rädslan och oron försvinner. På morgonen får hon frukost, men då hon ofta får gå med tom mage så kräks hon upp maten. Pappan hittar hennes mamma nästa dag men hon är skadad och får ligga på sjukhus en tid. Under de veckorna får hon bo kvar hos familjen. Hon får äta sig mätt varje dag, duscha och leka och sova i en ren säng. En dag kommer pappan för att hämta henne. Mamman väntar hemma och Enita blir så glad. Hon har saknat sina föräldrar. Mamman är ännu inte frisk, men nu kan Enita hjälpa till hemma. Hon bestämmer sig för att förändra sin värld till det bättre.
En läsvärd bok om barnfattigdom som visar hur många barn lever idag och hur viktigt det är att hjälpa dessa barn.
ha en fin dag
kram Nina

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...