tisdag 13 juni 2023

Hannas Kaffestuga

"Hannas Kaffestuga" Av Kristina Ahlström utgiven av Romanus&Selling bokförlag. I den andra delen om Hanna får vi följa Hannas förberedelser och funderingar om livet i stort. Hon förbereder sig inför premiären kring hennes egna kaffestuga i Stockholms skärgård. Allt måste klaffa. Vad ska hon och hennes bakande vänner servera till fikagästerna? Ja många beslut som måste tas. Men Hanna och familjen har en hel del bekymmer. Sonen Carl känns stressad och hans son Elias finner sig inte riktigt till rätta. Samtidigt har Hanna bekymmer med sin pappa som inte är frisk och behöver ett boende, och förhållandet med examen? Hur ska hon gå vidare med det? När tankarna maler ställer sig Hanna och bakar. Bara då kan hon finna lugn och ro. Hon får möjlighet att lära känna sin farmor då hon får hennes samlade smak och receptböcker av sin pappa. Förberedelserna går vidare och snart är det dags för premiären. Ska det hela bli så bra som Hanna tänkt ut?

Den här boken är lika mumsig, som de bakverk som Hanna och hennes vänner bakar i hennes bakstuga. Man blir verkligen sugen på att baka när man blir inspirerad av de härliga recept som författaren så frikostigt delar med sig av i slutet av boken. Jag provade själv Elsas kolasnittar som blev supergoda. Det är så underbart att få följa huvudpersonen Hannas förberedelser inför premiären av hennes Kaffestuga. Författaren beskriver smaker, miljö och karaktärerna så fint och målande. Det riktigt vattnas i munnen när författaren beskriver hur det smakar och luktar. Oj, vad jag skulle vilja fika på Hannas kaffestuga och sova över i hennes mysiga stuga. Jag hoppas på fler böcker om Hanna och hennes mysiga familj. Trots mängder med problem försöker de hjälpas åt att lösa dem på bästa sätt. Jag älskade första boken om Hanna och jag har längtat efter del två. Jag blev inte besviken. Tvåan är lika underbar! Denna ljuvliga bok får ❤❤❤❤❤/5.

Elsas kolasnittar

Mitt favoritställe ur boken;

Om du ger plats

för det du älskar

och vandrar i enlighet med din djupaste längtan,

kommer dina steg

att ta dig till människor

som behöver

det du har att ge.

Ur Sofia Sivertsdotter, Älskad: Vila i den du är (2020)

Söta farmor, så uppfinningsrik, implusiv och samtidigt så klok. Något med hallon får det bli. I dagens leverans fanns en liten trälåda med de vackraste hallon, smaken är nog inte så solmättad, men man tager vad man haver. Farmor har skrivit ner ett recept på tunn hallonkaka, det måste hon prova. Senare i sommar kommer de ha egna smakrika hallon på tomten. Hon börjar med hallonsylten. Med syltsocker, en magisk uppfinning, går det som en dans och hon häller den nykokta sylten i en glasburk. En idé far genom hennes huvud, hon kommer på att hon beställt ätbart glitter. Hon plockar ner den lilla burken från hyllan och rör ner en nypa i den varma sylten. Nu har hon en guldglimrande hallonsylt att fylla kakan med.

Resten är lätt, hon tänker att det ser ut som en gigantisk hallongrotta. Botten är smörig och mjukseg. Den här ska hon bjuda Erik på ikväll, tillsammans med en god vaniljglass och bubbel. 

Nu är bakstugan invigd, det doftar gott och på bakbordet finns spår av mjöl och en stor kavel. I dörren står Sigge, han tvekar men sätter prövande en tass innanför tröskeln. 

"Nej, Sigge", säger Hanna, "Här får du inte vara, hur gärna du än vill. Inga hundar i bakstugan." Hon påminner sig om att de ska börja planera för en hundgård, hon ska fråga Erik, kanske Carl och Elias vill hjälpa till.

Hon går ut och sätter sig på trappan upp till bakstugan, även här finns en förstukvist, modell mindre. Med telefonens kamera försöker hon få till en selfie där både bakstuga och hon själv i tidsenliga kläder syns. Det är inte lätt, men till slut blir hon nöjd och skickar fotot till Erik.

Vilken söt liten bagerska! Jag kommer snart, behåll kläderna på.

Baksidestext;

NÄR HANNA FÅR sin farmor Majas anteckningsböcker, fulla med underbara smaker, blir hennes dröm komplett. Kaffestugan i Stockholms skärgård måste bli verklighet-nu ska hon föra den svenska kaktraditionen vidare!

Men alla i familjen är inte lika entusiastiska. Erik tycker att projektet stjäl tid från deras nyfunna kärlek. Sonen Carl vill hellre att hon fortsätter satsa på Hannas Sweet Deli inne i stan. Dessutom måste hon hitta ett boende för sin pappa som drabbats av demens.

Hur mycket Hanna än älskar sin stora familj vägrar hon att släppa sin idé. Ett gäng baksugna äldre damer ger henne skjutsen hon behöver för att våga. Tänk vad farmor hade varit stolt. Men har hon verkligen det som krävs?


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...