tisdag 31 januari 2023

Tisdagstrion-Vapen

 


Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om tre titlar eller handling som handlar om vapen.

Jag har därför valt ut "Pilkastaren" av Gunnar Svebring, "En pil i mitt hjärta" av Anna Fridh samt "Sprickan i fasaden" av Hanna Wessl'en.

"Pilkastaren"

Från baksidan;

Lund. Oktober 1998

Att göra sin plikt 

Att ge röst åt de döda

Hämden är en dikt

Efter ännu en kväll på Pilen vaknar filosofiläraren Benjamin bakfull och ångestriden ur en vattenfylld mardröm. Dikten han funnit i Domkyrkans bönbok hemsöker honom. Någon har formulerat sig. Men varför?

Regnet faller tungt i den lilla staden som tar sig själv på så stort allvar. Klunk för klunk sväljer mörkret undan det livgivande ljuset. Löven i Lundagård kämpar förtvivlat mot det oundvikliga. Allt har lett ända hit, trådar från det förflutna flätas samman i nuet...som alltid.

En småbarnsmamma möter en hastig död. Och det är bara början.

"En pil i mitt hjärta"


Från baksidan;

Året är 1910 när föräldralösa Klara Holmlund lämnar hemstaden Stockholm för att söka arbete på en avlägsen herrgård i Norrland. På herrgården bor Vera och Edvard Jensen med sexåriga dottern Emelie, samt fru Jensens gamla mor. Femtonåriga Klara får arbete som barnpiga åt Emelie som lever ett sorglöst liv på herrgården.

Snart inser Klara att livet på herrgården inte är vad det verkar vara. Medan hon lockas av en kärlek så förbjuden att den knappt får nämnas i ord, slits hon också med viljan att vara till lags och den egna kampen för självständighet. 

"Sprickan i fasaden"

Från baksidan;

Mörka vindar sveper över Nepal 2002 där ett inbördeskrig sliter sönder landet. Tidigare kampsportsmästaren Emelie Ekberg befinner sig sen länge i Katmandu. Hon arbetar för en anonym hjälporganisation med kontroversiella metoder.

När ett uppdrag att stoppa en illegal vapenleverans går snett blir Emelie oskyldigt misstänkt för mord. Spåren pekar mot hennes hemland Sverige. Fast besluten att hitta mördaren flyr hon tillbaka dit.

I Stockholm träffar hon journalisten Markus, som undersöker ett av landets största investmensföretag. Vilka kopplingar har företaget till vapensmugglingen? Finns den riktiga mördaren i Sverige? Sökandet leder dem in i en härva med hänsynslösa krafter beredda att hå mycket långt för att skydda sina hemligheter. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Huset i det blommande trädet

"Huset i det blommande trädet" av Holly Martin, utgiven av Lavenderlit förlag. Indigo träffade en man för två månader sedan och de delade en fantastisk natt tillsammans. Det resulterade i en oväntad graviditet, trots skydden de använde. Indigo beger sig till Rivers semesteranläggning för att söka arbete, och för att berätta om barnet. Han hyr ut fantastiska trädkojor till turister som han och hans bror bygger. Väl framme tycks han inte komma ihåg deras fantastiska natt, då hon var utklädd i katträkt och med grönfärgade linser. Hon bestämmer sig för att ta jobbet på semesteranläggningen för att se om den kemin de verkade dela finns kvar. Hon blir förälskad i den vackra platsen och i familjen Brockfield. Det visar sig också att de känslor som hon trodde att River och hon delade finns kvar. Hur ska han reagera när Indigo berättar sanningen om vem hon är, och om barnet hon väntar?

Wow! Vilken ljuvlig bok! Jag njöt av varje mening. Denna vackra bok gav mig en riktigt härlig läsupplevelse, och kommer bli den första favoritboken för i år. Åh, vad jag skulle vilja se denna fantastiska semesteranläggningen med de ljuvliga trädkojorna som innehåller kök, badrum mm. Miljön är verkligen helt annorlunda och beskriven på ett underbart sätt, och Indigo och familjen Brockfield är verkligen underbara karaktärer, som man inte hade haft något emot att träffa på riktigt. Både River och Indigo lider av dåligt självförtroende, men de är i själva verket hur underbara som helst. Boken förmedlar sådan kärlek och värme mellan de olika familjemedlemmarna i Brockfield familjen. De olika karaktärerna är också väldigt humoristiska, och jag skrattade högt flera gånger. Jag hoppas jag får återvända till semesteranläggningen Wishing Wood, i Wales och denna fantastiska familj. Boken är väl värd ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Indigo hade precis klättrat nerför stegen efter duschen när Tierra stack ut huvudet genom sin dörr och hektiskt viftande att Indigo skulle komma in. Hon klev snabbt in i rummet och Tierra stängde dörren.

"Du och pappa ska ha en dejt i kväll", sa Tierra ivrigt. 

"Nej, vännen, vi ska bara äta middag."

Tierra skakade envist på huvudet. "Nej, han vill prata med dig om att bli pojkvän och flickvän."

Indigo kom av sig helt. "Har han sagt det?" 

"Ja. Han säger att han gillar dig jättemycket och att när ni är pojkvän och flickvän kommer du att dova i hans säng så att han kan krama dig och ge dig sin favoritpenna."

"Va?" 

Tierra nickade. "Och sedan kan jag också krama dig i sängen."

Indigo log och kände hjärtat smälta för den lilka tjejen. 

"Vi kan alltid kramas, även om jag och din pappa inte är pojkvän och flickvän." 

"Jag skulle vilja att ni blev pojkvän och flickvän."

"Tja, jag skulle också vilja det, men jag tror att vi nog måste prata om det."

"Du måste ha på dig en fin klänning."

"Va?"

"På er dejt. Du måste vara fin."

"Jag...tror inte att det är en dejt, din pappa har inte sagt något om att det är en dejt, han sa bara att han ville prata."

"Ja, om att ni dka pussas och kramas och hålla handen. Har du en klänning?"

"Det har jag, men..." Eftersom det började bli varmare hade Indigo packat ner några sommarklänningar, fast inget hon i vanliga fall skulle sätta på sig på en dejt.

"Gå och sätt på den, snabbt"

Indigo tvekade.

"Snälla."

"Jaja varför inte," sa Indigo.

Från baksidan;

När Indigo Bloom beger sig till det idylliska Wishing Wood i Wales har hon en stor nyhet med sig. För två månader sedan delade hon en fantastisk natt med en man som hon inte kunnat sluta tänka på. Trots det trodde hon aldrig att hon skulle träffa River Brockfield igen, och hon trodde definitivt inte att hon skulle behöva berätta att hon är gravid med hans barn.

Indigo kan inte låta bli att drömma om ett lyckligt slut. Det finns ett problem: River minns inte vem hon är.

Förkrossad över att deras natt tillsammans betydde så lite för honom bestämmer Indigo för att varken avslöja vem hon är eller att hon är gravid. Men ju mer de umgås, desto tydligare blir det att de delar ett väldigt speciellt band. Och kanske minns River trots allt mer än vad Indigo tror...


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

söndag 29 januari 2023

En smakbit på en söndag- Under stjärnorna i Paris

 


Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Under stjärnorna i Paris" Av Karolina Schutzer.

Smakbiten;

Prolog

MED EN DUNS släpper Sophia ner stativet utanför statsministerns bostad, Sagerska palatset i Stockholm. Hon lutar sig mot väggen och drar några djupa andetag.

Hur kunde det hända? Vad har jag gjort för fel?

Medan Fatima letar upp en bra plats för sändningen och börjar rigga utrustningen dunkar Sophia pannan lätt mot den hårda väggen. Klockan närmar sig halv åtta och hon ska strax rappotera direkt i kvällens nyheter. Trots det som hänt hoppas hon klara av att genomföra sändningen. 

Allt som jag kämpat för. Vad ska jag höra nu?

Hon önskar att hon inte hade hunnit se mejlet. Hon tänker inte berätta för Fatima ännu, det får bli när de är klara. Ett äldre par passerar och stannar till, de kikar mot kameran och mikrofonen med tv-loggan. 

"Vad händer här då?" frågar en av dem nyfiket.

Sophia sträcker automatiskt på sig och anstränger sig för att göra rösten så stadig som möjligt. "Det har varit förhör i Konstitutionsutskottet idag. Vi väntar på reaktionen från statsministern och skall strax sända live i kvällsnyheterna."

Hon försöker le men det blir mest en grimas. Ett stilla regn faller och hon ser hur Fatima balanserar ett stort paraply ovanför utrustningen för att skydda den. En bit från dem står flera andra medier uppradade. När det nyfikna paret äntligen försvinner duttar Sophia på lite puder och läppstift. Hon ser i alla fall ut som vanligt på utsidan konstaterar hon när hon ser sig själv i den lilla fickspegeln. Även om allt är uppe och nere på insidan. 

Det här kommer att gå bra. Jag kan bryta ihop när jag är hemma igen om en timme.

Hon tar några snabba kliv mot Fatima och kameran, men stannar upp när jon känner något kallt mot foten. Hon tittar ner och inser att hon klivit rakt i en vattenpöl. Väntan tränger in i ena skon och strumpan blir genomblöt. Hon rycker upp foten ur pölen och svär ilsket gör sig själv. Sophia önskar att hon låg hemma i soffan med ett glas vin istället gör att klafsa omkring i vattenpölar utanför statsministerns bostad. Hon försöker ignorera den blöta foten och ställer sig med benen brett isär framför kameran. 

Redo.

Hjärtat börjar bulta oroväckande snabbt. Hon snurrar mikrofonen i handen, känner ångestens svettpärlor tränga fram under pudret.

Från baksidan;

Tv-reportern Sophia har satsat allt på karriären. När tjänsten som utrikeskorrespondent i Kairo blir vakant vet hon att jobbet är hennes. Nyskild och fast besluten om att lämna gråa Stockholm bakom sig hyr hon ut sin lägenhet innan hon ens är säker på att hon fått arbetet.

Inför drygt en miljon tittare i direktsänd tv tvingas hon hantera beskedet att drömjobbet gått till en kollega. Strax därefter dör Sophias älskade mormor och det visar sig att hon lämnat efter sig en förfallen bar i Paris. Motvilligt åker Sophia ner till Paris för att snabbt sälja baren.

På plats möter hon en rad personer som tvingar henne att ifrågasätta sina livsval och drömmar. Vad vill jon egentligen med sitt liv och för vems skull? Den gamle mannen Louis, som sköter baren, beter sig märkligt och tycks veta mer om mormoderns förflutna än han erkänner. Och den strikta advokaten Tristan, som ska hjälpa Sophia att sälja baren, är han bara arrogant och drygt eller döljer sig något mer under ytan? 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

fredag 27 januari 2023

Biografi-Annika Banfield-Addicted to life-Bakom masken

"Addicted to life-bakom masken" av Annika Banfield, utgiven av Everlasting publishing. I denna biografi får vi följa Annika från hennes tidiga barndom och hennes liv, fram till nutid. Det är en så otroligt spännande historia. Hon har gått igenom verkligen allt. Hon har blivit utsatt för våldtäkt, mordförsök, psykisk och fysisk misshandel och mycket mer, vilket gjorde att hon har haft stora problem med måendet och hälsan till och från. Ändå har hon lyckats resa sig varje gång. Men hon har gjort så mycket bra med sitt liv trots allt. Hon är författare och har skrivit både böcker och pjäser. Hon är filmproducent och har vunnit pris som hon tog emot i Hollywood. Hon har levt med USA:s ursprungsfolk och mycket mer. Hon har tillbringat sitt liv både i fattidom och extrem rikedom. Ibland knappt mat för dagen och ibland vackra klänningar, resor och god mat. Man kan bara bli imponerad av hennes levnadsglädje och humor som anas bland sidorna i boken. Jag beundrar denna kvinna! Biografin är dessutom så välskriven och intressant att jag inte kunde sluta att läsa.

Wow alltså vilket liv! Och vilken fantastisk kvinna! När jag läste den här biografin blev jag både arg och ledsen, men också hänförd. Arg blev jag för hur hennes föräldrar och hennes man, samt hur andra i omgivningen har behandlat henne. Varför adoptera ett litet barn och sedan behandla henne illa? Hon gjorde allt för att föräldrarna skulle älska henne, men det räckte inte. Det gjorde också att hon hade svårt att älska sig själv. Det gjorde ont att ta del av. Hur hon har blivit baktalad och hånad också många gånger. Men hon har också haft många människor som stått på hennes sida. Sedan blev jag också fascinerad av hur allt tycktes falla på plats för henne många gånger. Hur hon ibland kunde hamna på rätt plats i rätt stund. Det tycktes vara ren magi många gånger. Jag tänker att finns det något högre väsen som hjälper oss, har hon en bra en. Denna biografi är väl läsvärd och jag rekommenderar den varmt. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Mormor

Den person som betytt mest för mig är min mormor Viktoria. Hon kom från Norrland och bar med sig det norrländska lugnet och ett väldigt stort intresse för naturens alla mysterier och mirakel. Hon spådde ofta i kaffesump och i spelkort och folk mumlade om att hon var synsk även om ingen sa det rakt ut, för egentligen var hon bara "lite tokig". Ryktena gjorde även gällande att hon var "tattare", det vill säga från romska släkter eller från resande folket. Någon sa att hon var vallen. Jag har ingen aning men inget av det här skulle förvåna mig. Mormor var mycket speciell på ett underbart sätt.

Som ung hade hon flytt bort från sin styvmor som ständigt slagit henne, från ett fattigt hem där de inte hade tillräckligt med kläder för vintern och ofta gick barfota i snön till skolan. Så Viktoria tog sig till Göteborg, mötte sjökaptenen Anders Olsson och snart var de gifta.

Anders ägde en gård i Bohuslän där de ofta spenderade sin tid. Mormor Viktoria överförde sin vidskepliga och andliga tro till Bohuskustens karga klippor, till sägner och legender som färgade hennes uppväxt. Och de kom även att färga mig.

När jag var barn bodde hon på Vidblicksgatan i Johannesberg, så mamma och jag vandrade från Guldheden, genom Chalmersområdet, som på den tiden bestod av några få hus, längs Gibraltargatan och upp på Vidblicksgatan.

Mormor älskade mig-och hon visade det på många sätt. När jag fyllde år eller när det var jul köpte hon mig massor av saker, vilket min mamma ofta bannade henne för. "Man ska inte slösa bort din pension. Köp inte så där mycket." Men mormor brydde sig inte. Hon överöste mig med presenter.

Det var mormor som introducerade mig till sagornas värld. Hon hade mer fantasi än någon annan, även om det ibland var svårt att veta vad hon hittade på eller vad hon trodde sig uppleva. Småfolk, till exempel, sades hjälpa till på gårdarna och varnade om det började brinna. De skulle man hålla sig väl med. Mormor berättade ofta om tomtarna, skogsrået och Näcken. När vinden ven runt huset och slog i dörrar och fönster sa hon med darrande röst att benlösen kommit på besök. Hon blandade norrländska legender med bohusländska sedvänjor och tog mig ut på backen när det ösregnade och blixtrade, pekade upp mot skyn och sa att där uppe kör Tor med sin hammare.  Jag njöt. Jag älskade mormors alla berättelser och hittade även på egna som hon gärna lyssnade till. 

Från baksidan;

Som föreläsare, författare, filmproducent och dramatiker har jag levt ett liv som gett mig så mycket glädje. Jag har varit på bok- och film turnéer, hämtat hem filmpris i Hollywood, jobbat med kändisar, fått mina pjäser uppsatta i England, levt med USA:s ursprungsfolk och föreläst om ledarskap över hela Sverige. Dessutom råkar jag alltid ut för de mest bisarra saker. Som när jag körde över Den Heliga Grodan i South Dakota. Eller när en arabisk prins hyrde Keopspyramiden till mig.

Men det finns en annan verklighet som inte många känner till. Fysisk och psykisk misshandel, ätstörningar och ångest, våldtäkt och mordförsök. Familjehemligheter som skulle döljas därför att jag var "annorlunda". Och en ständig jakt på kärlek-från mig själv.

Nu är det dags att berätta allt det som aldrig fick nämnas. Min livsresa innehåller strålkastarljus och glamour, mörker och tårar samt fruktansvärt roliga händelser som frambringat många skratt. Hoppas du vill följa med mig på denna resa som börjar i Göteborg 1952.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Sakura

Novellen "Sakura" av Madeleine Lundvall, utgiven av Everlasting publishing. Här befinner vi oss i Edoperioden, Japan. Vi får följa Yuriko som oroar sig för att bli bortgift. Många giftermål är arrangerade i Japan, men Yuriko vill gifta sig av kärlek. En tidig morgon när körsbärsträden blommar träffar hon samurajen Toshiro. Men han är inte en vanlig man. Efter att ha levt i hundratals år är det nu dags att gifta sig och bilda familj. Han blir nyfiken på Yuriko. Kan hon vara den han söker? Han visar henne sin värld och vem han är. Ska hon godta honom och kommer hon att vänta på honom tills nästa gång körsbärsblommorna ånyo slår ut i blom? 

Jag har som ambassadör för Everlasting publishing förlag fått äran att förhandsläsa "Sakura" som kommer ges ut den 14 februari. Novellen kommer att ges ut som e-bok, ljudbok och pocket. Genre; Paranomal romance. Denna ljuvliga kärlekshistoria passar bra på alla hjärtans dag. Den har det lilla extra. Den fångar mig från första meningen. Den innehåller såväl spännande karaktärer som handling. Författaren beskriver även miljön med ett så vackert skriftspråk. Man kan känna dofterna av körsbärsblommor och se de vackra omgivningarna framför sig. Den enda nackdelen är att den tog slut alldeles för fort och jag läser mer än gärna en fortsättning. Jag vill helt klart veta mer om hur det går för Yuriko och Toshiro. Jag vill också läsa mer av författaren. Novellen får ❤❤❤❤❤/5.

Favoritstycke;

Toshiro simmade bort från den unga kvinnan som stod vid Guldpaviljongens strand. Han ville inte komma för nära så att hon fick syn på honom. Samtidigt kunde han inte slita blicken från henne. Hon var hänförande. Han la sig på dammens grumliga botten och fortsatte att betrakta kvinnan som var klädd i en kimono sydd i lite slitna tyger. Runt midjan satt en obi och hennes långa svarta hår var samlat i en enkel frisyr som hölls på plats av två kammar.

Var hon kanske den han sökte? Toshiro sträckte på sin enorma, ormlika kropp och lät klorna gräva ner sig i dyn. Med ett lätt tryck med fötterna tog han fart och simmade ut en bit i vattnet och rundade buddhisttemplet innan kroppen började skifta från drake till människa.

Toshiro var nyfiken och ville komma närmare kvinnan. Han måste ta reda på vem hon var och vad som lockade honom. Med några sista simtag tog han sig till den hemliga ingången under vattnet. Den öppningen gick till ett rum i templet där buddhisterna lämnat både kläder och en rustning åt honom.

Munkarna var de enda som hade kännedom om hans återkommande besök i Kyoto.

Snabbt klädde han sig och drog ihop sitt tjocka, blåsvarta hår i en hästsvans. Han stack katanan i dess skida och hängde den i bältet. Inte för att den egentligen behövdes. Hans krafter var långt farligare än ett vapen, men svärdet var det som kännetecknade en samuraj – och det var hans mänskliga täckmantel.

Från baksidan;

Yuriko vill inte hindras av att hennes familj befinner sig långt ner i den japanska hierarkin, utan önskar skapa sig en egen framtid. Men alla drömmar krossas när föräldrarna beslutar sig för att hitta henne en make.

När Yuriko ger sig ut i Kyotos parker för att delta i det årliga firandet av hanami råkar hon på en stilig samuraj. Genast inser hon att det är något speciellt med honom. Något som hon inte ens kunde förklara inför sig själv. Hela hans person utstrålar fara och kraft. Vad det var för en hemlighet han bar på ville han tydligen inte avslöja, men det var uppenbart att han gärna lät henne ana att den fanns där.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Fem en fredag: v 4-Paus

I fem en fredag funderar Elisa Matilda på frågor som handlar om paus-fler förslag hos ElisaMatilda


1. Vad har du just nu för favoritmellis?

Svar; Jag äter inte så mycket mellanmål.

2. Vad gör du för att stänga av, om bara för en stund?

Svar; Läser en bra bok. Ser på tv, gärna en bra film.

3. Hur länge kan du fokusera innan du behöver ett brejk?

Svar; En timme kanske.

4. Vad behöver du återuppta?

Svar; Min läsning och mitt bloggande. Det har blivit lite eftersatt på grund av mitt mående och min värk. 

5. Vad behöver du pausa?

Svar; Spela spel på telefonen. Blir lätt fast med dem.


Ha en fortsatt trevlig helg!

Kram Nina 

torsdag 26 januari 2023

Bokpost och bokbox från lavenderlit

Idag kom några bokpaket i brevlådan. De innehöll flera fina böcker. Dessutom fick jag en fin tygkasse med boken "Under stjärnorna i Paris" från lb förlag. Jag vill också visa vad som följde med bokboxen från lavenderlit förlag som jag fick här om dagen.

☆ En otroligt vacker bok av Holly Martin-Huset i det blommande trädet

☆bokmärken

☆anteckningsbok 

☆fin tejp

☆Ett häfte med shopping lista

Bokboxen innehåller så mycket fint och boken "Huset i det blommande trädet" är verkligen underbar!


"Tänk om"
Av
 Stigge Bäckman och 
Jonas Fahlman


"Alva Drops hemliga dröm"
Av
Karin Larsson och 
Aina von Segerbaden


"Mamma det har hänt en olycka"
Av
AnnaLena Forsberg


"Under stjärnorna i Paris"
Av
Karolina Shutzer


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

onsdag 25 januari 2023

En ärlig lögn

"En ärlig lögn" av Tarryn Fisher, utgiven av HarperCollins förlag. Rainy har ett förflutet som hon inte pratar om. Hon har tillbringat en del av sin uppväxt i en sekt. Taured styr sina sektmedlemmar med hård hand. De tvingas arbeta hårt och de tvingas till att fasta. Rainy är trotsig och vill inte foga sig. Då blir hon straffad och utsatt för grymma övergrepp. Hon och hennes mamma gör ett rymningsförsök, men de kommer inte långt. När Rainy tillslut lyckas ta sig där ifrån, försöker hon skapa sig ett nytt liv. Men hon är hela tiden rädd för att Taured ska hitta henne och ta henne tillbaka. Nu har hon hittat en fristad och en man som hon älskar. Dock verkar hennes nya väninnor inte tycka om henne. Trots det bjuder de med henne på en tjejresa till Las Vegas. Hon vill inte åka men låter sig övertalas. Det som skulle bli en trevlig resa visar sig bli en mardröm istället, när det förlutna kommer ikapp. Det går inte att fly sitt förflutna. Det kommer förr eller senare ikapp.

Detta är den första boken jag läst av författaren och jag blev fast i boken från första sidan. Jag läser gärna mer av henne. Det är en väldigt tankeväckande bok. Vi får följa Rainy i dåtid samt i nutid. Vi får följa hennes liv som medlem i en sekt. Och hur hennes liv där, påverkar henne på olika sätt i nutid. Det är hemskt att en enda man kan få så mycket makt. Taured som är sektens ledare, är väldigt manupilativ i sitt sätt och hjärntvättar de runt sig. Han lyckat ta ifrån dem sina ägodelar med hjälp av utpressning och straff om de inte gör som han säger. Det är en fruktansvärd tillvaro de måste stå ut med. Och ingen i omgivningen som har insyn i hur de blir behandlade förekommer heller. Allt ser ju bra ut från utsidan.  Författaren har lyckat klämma in spännande tvister i historien, och slutet på boken är så otroligt spännande, att jag inte ville släppa boken ifrån mig. Man blir både förfärad och arg, på grund av hur de har det i sekten. Speciellt hur barnen blir behandlade. Denna spännande thriller får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

NU

Hon ville inte ljuga för honom när hon redan utlämnat så mycket av sanningen, så när Grant tog upp tjejresan igen medan de åt middag i Seattle drack Rainy djupt ur vattenglaset och beredde sig på ett gräl.

"Stephen nämde att du kanske ska följa med på resan. Att du funderar på det, enligt Tigerfruarna." Han lät en aning hoppfull.

Rainys hand stannade mitt i luften. Hon sänkte gaffeln i stället för att ta en tugga till av maten och suckade.

"Nej, faktiskt inte. Jag sa klart och tydligt till dem att jag inte skulle följa med."

Grants min var... inte nedslagen, utan värre än så. Besviken.

"Varför bryr du dig så mycket om vad jag gör den helgen? Du kommer att vara över tusen mil därifrån."

Hon svalde ett ostron och slickade sältan från läpparna.

"Jag kommer att vara onåbar större delen av resan.

Så fort vi landar åker vi till kontoret i Tokyo och sitter i möten hela dagen. Det skulle kännas bra att veta att du... inte är ensam."

Hon hörde hur väl han valde orden och det störde henne. Koppla bort feministen en stund och lyssna på honom, sa hon till sig själv. Hon lyfte gaffeln och fyllde munnen med sallad tills hon inte kunde säga något.

"Enligt väderleksrapporten ska det snöa och jag gillar inte att du är ensam där uppe. Om strömmen går kan du ändå inte jobba. Du kommer inte att se handen framför ansiktet."

Hon visste att det stämde. Hon sneglade på Grant medan hon tuggade, fortfarande irriterad. Det var trevligt att bli omhändertagen, men mindre trevligt att känna sig kontrollerad. 

Från baksidan;

FÖRSÖK INTE FLY-DET SOM LIGGER BAKOM KOMMER ALLTID IKAPP

Rainy har lämnat sitt gamla liv och bor sedan en tid tillbaka i en stor villa uppe i bergen. Omgiven av tallar och en konstant dimma har hon hittat sin fristad- ett nytt liv där hon kan glömma det som varit.

När hon motvilligt går med på att åka på en tjejresa till Las Vegas förväntar hon sig vilda partykvällar med cocktails och kasinon- att hennes väninna skulle försvinna ingick inte i planerna.

Därefter följer en skräckfylld tillvaro som gränsar till en fullkomlig mardröm. Hon inser att hon måste göra upp med sitt förflutna för att rädda sin vän-och sig själv.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Rolf på räddningsuppdrag

"Rolf på räddningsuppdrag" av Carita Filipsson och Petra Nyqvist, @rolfochhansvänner utgiven av Visto förlag. En bilderbok för barn 3-6 år. Rolf och hans vänner ska åka och fiska. Men när de kommer till havet blir inte fisketuren som de tänkt. Istället för fisk får de nämligen skräp på krokarna istället. Dessutom måste de på räddningsuppdrag då svanmamman har fastnat i en påse. Vilken tur att Nils har med sig sax, plåster och bandage. Sedan kunde en del av de saker man hittade i havet återanvändas till nya saker.

Samantha ville höra sagan om "Rolf på räddningsuppdrag". Det var en fin saga fylld med värme och kärlek och vänskap. Den andades också humor, medan ett allvarligt problem diskuterades bland bokens karaktärer. Den var också väldigt tankeväckande. Jag och Samantha hade en fin diskussion om vikten av att inte slänga skräp i naturen. Det hade hon full koll på! Också att man kanske inte behöver kasta allt utan det går att hitta nya användningsområden. Den innehåller väldigt fina bilder också med vackra klara färger. Tack för rec ex. Boken får ❤❤❤❤❤/5. 

Vårt favorit ställe ur boken;

Alla är redo. Allt är packat och klart.

-Har du hjälmen på dig? frågar Rolf.

-Såklart! svarar Nils.

-Har du spänt fast dig?

-Såklart!

-Har du fika med dig?

-Såklart!

-Har du pulkan med dig?

-Såkla...öh...va? undrar Nils förvirrat.

-Nä, jag skojja bara, fnissar Rolf.

Nu åker vi!


Vääänta!

Någon ropar och ett väldans plingade hörs.

Från baksidan;

Rolf och Nils skall åka och fiska. De får allt annat än fisk på kroken. Dessutom får de rycka ut och hjälpa svanmamman som fastnat i en plastpåse som någon slängt i havet.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram!

Nina och Samantha

tisdag 24 januari 2023

Tant Gredelins Julbryderier

"Tant Gredelins Julbryderier" av Anna-Lena Stålnacke utgiven av Bokfabriken. Äntligen är inte Vivi hemlös längre. Av sin förra hyresvärd, Hannu, har hon fått hyra en ny butik med tillhörande bostad. Den ligger i gamla stan i Stockholm. Men han har dock ett krav. Att Vivi ska göra folk av hans bortskämda dotter, Jennifer. Lyckas hon inte, blir hon av med både butikslokal och sitt hem. Det visar sig inte vara så lätt, speciellt som väninnan Marika ger Jennifer pikar hela tiden och skapar konflikter. Jennifer har sina egna idéer om hur butiken ska skötas och det gillar inte Marika. Vivi måste få Marika att förstå vad som står på spel här. Vi får följa Vivis vänner när de utvecklar sin Vintagebutik och sina egna verksamheter och pyntar inför julen. Vivi har som vanligt många problem som hon måste ta itu med. Arga djuraktivister och en försvunnen sjuttiotalsväska, är bara några av hennes julbryderier. Vilken tur att hon har så många fina vänner, som hjälper henne. Trots att alla Vivis problem hopar sig, löser de sig ett efter ett på bästa sätt.   

Detta är tredje delen om Tant Gredelin, som Vivi kallar sig. Av de tre böckerna om Tant Gredelin tyckte jag att denna delen är den mysigaste. Författaren förmedlar så mycket kärlek och värme mellan dessa vackra pärmar. Samtidigt som Vivi har sina olika bekymmer att brottas med får vi följa med på pepparkaksbak, julshopping och andra mysiga juliga aktiviteter. Vad sägs om ett lucia tåg genom Stockholm som man sent ska glömma? Vi får lära känna både nya och gamla karaktärer lite mer. Jag är verkligen väldigt förtjust i Vivi samt Ally-Ali och alla de andra karaktärerna i boken. Vi får följa Ally-Alis flykt till Sverige och hur det påverkar hen. Boken innehåller så mycket. En härlig feelgoodig blandning av hemligheter, kärlek, konflikter, värme, vänskap och framför allt en härlig julkänsla.  Jag hoppas få läsa mer om Vivi och hennes vänner. Böckerna läses med fördel i ordning för att få veta hur allt började. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitel 39

Vivi bläddrade i kokböckerna hon köpt på Stadsmissionen. Hon hade inte hunnit laga mat många gånger i sitt fina lilla kök, hade haft alldeles för mycket att göra sedan butiken öppnade, men nu skulle det bli av. Marika skulle komma på middag.

Grönkålspaj med cheddar och valnötter. Det lät gott och den vackra bilden såg frestande ut. Lagom julaktig var den också, med tanke på grönkål. 

Men sedan mindes Vivi att hennes pajform försvunnit. Förmodligen låg den i någon av lådorna längs in i förrådet i Solna. Hon hade fortfarande inte kommit sig gör med att säga upp det, även om hon inte behövde det längre, nu när det fanns gott om plats i butikskällaren. 

Hon bläddrade vidare.

Pasta al limone e Burro fick det bli. Unga krångliga ingredienser som hon behövde dra iväg ända till Hötorget för att köpa, bara vitlök, creme fraiche och citron, både saften och det rivna skalet. Lite somrigt kanske, men en liten dos sommarkänsla var väl precis vad man kunde behöva en kall vinterdag. Kanske skulle hon förstärka den känslan och servera rosévin till också. Varför inte? Vintersommarmiddag. Hon fnissade till och läste vidare. Här kom som väntat det brynta smöret, och det var förstås gott, men Vivi kunde ändå inte låta bli att fundera på hur det gick yill när vissa ingredienser blev mode och dök upp över allt. Nu skulle det vara brynt smör. Till och med på jordgubbar. Och salvia. Inte henne emot, hon gillade båda smakerna. 

Värre hade det varit med blomkålsmoset som varit matmode under Vivis första år tillsammans med Richard, då de hade ätit på restaurang flera hänger i veckan. På den tiden hade hon fortfarande tjänat bra som fotograf. Men vart de än gick och vad de än beställde låg det moderna blomkålsmoset på tallrikarna som bars in. Hur kunde man få så många människor att på allvar tro att det var gott?

På den tiden fanns inte ens så många matbloggar.

Vivis minne av blomkålsmoset var så levande att hon blev tvungen att tända ett doftljus för att bli av med lukten, även om den bara fanns i hennes minne.

Blomkålsmos vilade väl numera i salig kulinarisk glömska, åtminstone hade Vivi inte stött på den rätten på mycket länge.

Pasta al limone e burro skulle garanterat ge behagligare doft minnen.

Från baksidan;

Gamla stan fullkomligt pyser av julmys, och Vivi vintagebutik har äntligen ett hem. Hon och Mick är nyförälskade, och vore det inte för en sak så vore livet perfekt. 

Vivis hyresvärd vill att hon ska göra folk av hans bortskämda dotter, och klarar hon inte det så förlorar hon lokalen och är tillbaka på ruta ett. 

En sjuttiotalsväska på vift, djurrättsaktivister osande av judiska, en frånvarande mamma som plötsligt lägger sig i, kärlekstörstande pensionärer och ett lucia tåg som Stockholm sent ska glömma gör att julbryderierna svämmar över.

Samtidigt känner sig Vivi sviken av den raseribroderande Marika. De dom skulle skapa nya fina minnen tillsammans. Är en fridfull jul i den lilla butiken på Själagårdsgatan möjlig? 

Vivi försöker följa Ally-Alis motto: "Man måste försöka välja medvetet vad man vill minnas, för det är det liv man får."

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

☆Läs också recensionen av "Tant Gredelins Vintage" här

☆Läs också recensionen av "Tant Gredelin på turné" här

Författarintervju-Anette Jacobson

Den här gången har jag haft äran att intervjua Anette Jacobson som skrivit "Tvillingblod" Läs recensionen av "Tvillingblod" här. Tack för spännande svar.


1. Vem är Anette Jacobson? 

Svar; Född på Södermalm i Stockholm där jag också jobbat de flesta av mina yrkesverksamma år. Då uteslutande som egen företagare inom media men med ett kort avhopp i mitten av 90-talet när jag tillsammans med en av mina bästa vänner hade två butiker under fyra år innan jag återgick till mediavärlden. Författandet har kommit in ganska sent i livet även om jag alltid har skrivit mycket, både i jobbet och privat. Är förutom en skrivande person – fru, mamma, mormor/farmor, matte och trivs fint med det. 

2. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Idén till TVILLINGBLOD växte fram. Kanske genom en längtan efter att skriva en äventyrsroman där jag fick skapa olika personlighetstyper med speciella och spännande karaktärsdrag. Dynamiken finns mellan tvillingbröderna och läsaren får valda delar ur deras minst sagt turbulenta liv där mord, olyckor och flykt ryms i handlingen. Historian utspelas både i nu och dåtid och min idé byggde just på att presentera ett familjedrama i närtid som utspelas i olika länder och miljöer. 

3. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Just nu arbetar jag med del två av TVILLINGBLOD och där kan jag inte avslöja speciellt mycket eftersom det skulle förstöra för läsarna. Men jag lovar alla en spännande fortsättning.

4. Har du några andra intressen?

Svar; Förutom författandet tränar jag några gånger i veckan, är med i en bokklubb där vi ses en gång i månaden. Gillar umgänge med vännerna och gärna toppat med god mat och dryck. Mysiga fikastunder ihop med kompisar och gott fikabröd kvalar också in här. Djur och natur och inte minst att resa och få upptäcka nya spännande platser är ett stort intresse det också. 

5. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Absolut och jag läser blandat som skönlitterärt, dokumentärt, thrillers/deckare och en del facklitteratur. Tycker jag mycket om en bok händer det att jag läser om den några år senare. 

6. Har du något tips till den som vill börja skriva? 

Svar; Ta skrivarkurser är mitt tips. Det ger fint stöd och hjälper dig framåt i dina författardrömmar. Du får förhoppningsvis bra pepp och utbyte av andra i kursen som delar ditt intresse samt svar på dina frågor kring författande av en rutinerad kursledare. Själv har jag gått flera kurser hos @jorun.moden samt tagit kurslektioner hos @skrivfokus och gått ett år på @asafolkhogskola där i kursen ”Från ax till limpa” med kursledare @axel_hellby

Tack för möjligheten att intervjua dig, Anette! 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

söndag 22 januari 2023

En smakbit på en söndag- Afghanerna

 

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Afghanerna" av Åsne Seierstad.

Smakbiten;

Vilja

Febern steg.

Skulle hon förlora henne?

Den lilla flickan var knallröd om kinderna. Pannan var fuktig, ögonen blanka.

Shamanen lade örter och amuletter på barnets bröst. Han hade skrivit verser på små lapoar som Bibi Sitara skulle lägga i vatten. Hon fick inte försöka läsa vad det stod på dem innan hon drack, för då skulle de inte verka. Det var en onödig upplysning. Bibi Sitara kunde inte läsa. 

Graviditeten hade varit tung, hon kände att livskraftig rann ur henne. Shamanen hade besökt henne då också. Den gången ville hon veta om barnet var friskt och om det skulle leva. Han hade uppmanat henne att ha tålamod, allt skulle bli bra om hon drack det heliga vattnet. Han förberedde henne på att hon bar en flicka, att flickan skulle bli moderns stolthet och att de borde kalla henne Ja.ila- den vackra.

Han fick rätt. Barnet var friskt när det föddes och hon var verkligen ljuvlig, med djupa, gråbruna ögon, blek hud och hjärtformat ansikte. Tills febern avbröt leken var hon storasystrarnas docka. Hon kläddes fin, bars runt, vaggades, och de gullade med henne. De rev remsor av ett lakan och lindade broderade band kors och tvärs över kroppen så att hon knappt kunde röra sig. 

Nu tittade systrarna in och var oroliga.

Bibi Sitara kände att barnet försvann från henne, precis som hon fruktat under graviditeten. Hon skickade efter ytterligare en helg man, den här gången en lokal mulla. Han satte sig bredvid det sjuka barnet och läste koranverser tills natten föll. Liksom Shamanen fick har rejält betalt.

Efter mullans besök satt modern kvar hos dottern. Shamanen hade sagt en annan sak också när hon var havande. Att flickan dkulle bli något utöver det vanliga. Bibi Sitara hade skjutit undan det, för jon önskade sig inte något märkvärdigt barn. Tvärtom, hon ville ha en aldeles vanlig dotter. Efter en vecka sjönk febern. Modern tackade Gud. Allt blev som han befallde. Alhamdulillah. Gud ske pris.

Från baksidan;

JAMILA FÅR PLATS PÅ ETT FLYG till Norge när Kabul faller augusti 2021. Hon som kämpat ett helt liv för sin egen och alla andra kvinnors rätt till utbildning, inte minst genom att åberopa Koranen. 

Samtidigt intar Bashir hennes hemstad. Han som rymde hemifrån som pojke för att ansluta sig till talibanerna. Nu är han en krigsherre som snart ska ta sig en tredje hustru. 

Ariana föds när västerländska styrkor intar landet efter terrorangreppen i USA 2001, och har tagit för givet att livet är fullt av möjligheter. När en termin återstår av hennes juridikstudier släkt hennes hopp om en examen. Och hon får veta att hon ska gifta sig med en okänd man. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

söndag 15 januari 2023

En smakbit på en söndag-Varsel i natten

 


Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Varsel i natten" av Ann-Catrin Mattson.

Smakbiten;

URGHE

SKOTTLAND, DECEMBER 1643

"Det sägs att ni kan läsa människors öden i stjärnorna, mäster."

Kvinnan, välklädd i en broderad kappa kantad med hermelinpäls, drar av dig ett par handskar så tunna att han kan ana huden genom mönstret. Blicken vandrar mellan golvplankorna, belamrade med mortlar och träskålar ända upp till taket där järnet, mistel, och andra heliga växter hänger från utnötta krokar. Urghe föser undan några slarviga anteckningar, gör en gest med handen mot golvet. 

Hon slår sig ner på mattan bland fårplädar och kuddar. Luften som redan är tung av opiumvallmo blandas med den söta doften av jasmin och något oidentifierbart som får honom att tänka på Indiens kvava sommarnätter. När huvan dras bakåt blottas rubintött sidentyg och ett svall av mörka lockar. Kring halsen hänger en kedja av guld. De små ädelstenarna i berlocken skimmrar i samma safirblå färg som stenarna i armbandet kring handleden. Men det är ögonen som överraskar, skarpa och intelligenta. Händerna fingrar på byltet i knät. Om barnet är hennes är hon en mycket ung moder.

Kvinnan vrider på sin vigselring. Axlarna är spända, som om det gör henne obekväm att vara där. Urghe räcker henne en rykande kopp örtte och dotter sig med korslagda ben på skinfällen mittemot. De sitter stilla med den avlägsna rytmen av regn mot fönsterluckorna, tills tystnaden manar henne till fortsättning.

"Det gäller min son." Hon ser ner i teet, söker orden. "Han är...annorlunda, olik sina syskon."

"På vilket sätt?"

"Han äter dåligt." Hon tar en munfull te, funderar. "Jag kan lämna honom långa stunder i sträck utan att han gråter. Ibland är det som om han försvinner bort. Stirrar på saker som inte finns."

"Visa fram honom."

Kvinnan räcker fram byltet. Försiktigt viker Urghe undan sjal, samtliga dyrbara med komplicerade dekorer. Hår lika svart som himlen en månlös natt sticker fram bland tygmassorna. 

Urghe ser in i barnets ögon, redan nu fyllda av en visdom långt bortom denna värld. I bröstet sprider sig en varm känsla, ett igenkännande. Han ler. Ett stjärnbarn. Urghe sluter ögonen, andas in de brinnande örternas magi. Synen fladdrar till. Han tillåts se väven, beskåda det förgångna och det som komma skall. Han ser barnet som många år äldre och den roll han kommer att spela. Sedan följer en hastig glimt av Urghes egen död och barnet som efterträder honom. 

"Pojken är speciell." Urghe öppnar ögonen. Det är viktigt att han överlever. Det ligger i hans öde att vara himlens röst."

"Som ni?" Det finns lika delar rädsla och stolthet i rösten.

"Barnet kommer att ta min plats när tiden väl är inne. Folk kommer att söka honom, lyssna till hans ord."

Hon nickar med en lätt suck. "Så han kommer få en titel och trygghet?" 

"Ja, men det har sitt pris. Barnet bär ett tungt öde på sina axlar. Låt honom studera den gamla kunskapen, lära sig tyda stjärnorna och bemästra himlens hemligheter."

"Jag förstår. Han ska få den bäsra utbildning som kan ges." 

Från baksidan;

England 1655. Ailea har anlänt till klostret som huserar Sällskapets hemliga skola, där hon undervisas i de dolda lärorna. Viskningar följer henne och folk tystnar när hon går in i rum. Redan före Aileas födelse har hon varit lovad till den sicilianske prinsen Aaron, som hon enligt högre makter ska få ett barn med.

Roderic är tillbaka på militärskolan i Bologna. Han har snabbt skapat sig ett namn efter att ha dödat den legendariska befälhavaren Jean François de Fosse, men berömmelsen sticker folk i ögonen. Efter en duell blir han fiende med en mäktig, hämdlysten greve.

Ailea och Roderic har länge mötts i drömmar och syner, där de formar ett djupt band. Kanske är de märmare varandra än de tror?


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

fredag 13 januari 2023

Fem en fredag v. 2: Fem ord II

I fem en fredag funderar Elisa Matilda på frågor som handlar om fem ord-fler förslag hos ElisaMatilda



1. Med fem ord, hur har din vecka varit?

Svar; Ont i ryggen, stressig, trött

2. Med fem ord, vad gör du imorgon?

Svar; Städar, läser, promenad, familj, återhämtning.

3. Med fem ord, vad var roligast i veckan?

Svar; Sista kvällen med Rickard, Mandelmann.

4. Med fem ord, vad behöver du göra?
Svar; Rensa och fixa i ordning, promenera.

5. Med fem ord, vad önskar du just nu?

Svar; Frid och lyckligt hem. Smärtfri.


Ha en fortsatt trevlig helg!

Kram Nina 

onsdag 11 januari 2023

Dödlig passion

"Dödlig passion" del 2 i serien om Dimmornas folk av Annika Banfield utgiven av Everlasting publishing. Emil och Matteo bestämmer sig för att åka till Rumänien för att döda den högste vampyren av dem alla. Nämligen självaste Greve Dracula. Men de måste planera det hela först väldigt noga, tillsammans med Matteos pappa och de andra Safyrerna, de laglösa vampyrerna samt solvandrarna. De beger sig till England och Matteo tror att Mathilda är säker i Sverige. Men Greven, som befinner sig i Norge, (inte samma karaktär som Greve Dracula) har bara bidat sin tid, för att sedan kunna hämnas på Mathilda. Han vill även döda Matteo. I England träffar Matteo Bonnie. Hennes familj har hjälpt Safyrerna i århundranden. Bonnie är kär i Matteo sedan gammalt, och vill att de ska vara tillsammans. När Bonnie inte får som hon vill med Matteo, bestämmer hon sig för att hämnas. Hon skickar bilder till Mathilda som tycks visa att Matteo är otrogen. Det får Mathilda att resa till England för att ta reda på sanningen. Men Greven är ute efter hämd och skickar en av de värsta vampyrerna efter henne och Matteo för att hämnas. Ska Mathilda och Matteo överleva vampyrernas hämd?

Kampen mellan det goda och det onda fortsätter. Kampen är hård och blodig. Vem kan man lita på? Denna gång bestämmer sig Mathilda för att även hon har krafter som hon kan bidra med i kampen. Denna del är ännu mer spännande, än den förra boken i serien. Författaren har förmåga att förmedla det oväntade. Nu utspelar handlingen sig mest i England. Vi får även lära känna en hel del nya karaktärer. Vad sägs om Jack the Ripper, Matteos pappa, Artagan, den söta gamla damen, Mrs Inkpen-tillika vampyrdödare och många fler. Krypande spänning, kärlek, sex, avundsjuka och svek ryms i denna del. Jag hade gärna sett denna bok som tv serie. Det hade blivit hur bra som helst. Så otroligt spännande. Med väldigt bra miljöbeskrivningar och personbeskrivningar gör dessa boken till en väldigt realistisk historia. För alla vampyrälskare är denna boken ett måste. Jag längtar att få läsa nästa del i serien. Läs den! Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

38. 

LJUS ÖVER VITA KLIPPOR

Det började som ett dovt mullrande långt nere i jorden. Marken vibrerade, darrade. Matteo hörde det tydligt, när han låg med kinden tryckt mot gräset i väntan på att dö.

Sedan kom vinden. Som en tornado drog den fram från ingenstans – en dånande, mullrande tornado som svepte med sig allt som kom i dess väg. Träden böjde sig som tändstickor, kvistar och grenar bröts av och virvlade runt i luften. Men bara uppe på kullen. Ute till havs var vattnet spegelblankt.

Matteo kände hur de hårda händerna släppte sina grepp, hur vampyrerna runtomkring hejdade sig, chockade och förvånade. Tyngden lämnade hans kropp när hans vingar plötsligt blev fria.

”Vad i helvete?” hörde han Aronas röst. ”Vad är det som händer?”

Några vampyrer sveptes iväg av den starka vinden, försvann skrikande och fäktande över kullen. Andra hade lagt sig platt på gräset för att undkomma vinden och endast ett fåtal förblev stående, medan de försökte klamra sig fast vid träd och buskar.

Och sedan kom ljusskenet, så skarpt och intensivt att samtliga vampyrer täckte sina ögon med höga rop av smärta och förvåning.

Matteo sparkade bort de fem killarna som fortfarande försökte hålla honom pressad mot marken, skakade av sig dem som om de varit flugor. Nu var han på benen igen, stod upp, rak som en fura och stirrade rätt in i det där skarpa ljuset som närmade sig. Varken vinden eller ljuset tycktes påverka honom. Inte ett hårstrå rörde sig på hans huvud, inte ens en blinkning eller ett försök att skydda ögonen. Matteo stod helt stilla och tittade rätt in i det

försvann skrikande och fäktande över kullen. Andra hade lagt sig platt på gräset för att undkomma vinden och endast ett fåtal förblev stående, medan de försökte klamra sig fast vid träd och buskar.

Och sedan kom ljusskenet, så skarpt och intensivt att samtliga vampyrer täckte sina ögon med höga rop av smärta och förvåning.

Matteo sparkade bort de fem killarna som fortfarande försökte hålla honom pressad mot marken, skakade av sig dem som om de varit flugor. Nu var han på benen igen, stod upp, rak som en fura och stirrade rätt in i det där skarpa ljuset som närmade sig. Varken vinden eller ljuset tycktes påverka honom. Inte ett hårstrå rörde sig på hans huvud, inte ens en blinkning eller ett försök att skydda ögonen. Matteo stod helt stilla och tittade rätt in i det bländande ljusskenet, som tycktes cirkulera runtomkring honom, runt och runt, för att till sist centreras på gräset vid hans fötter.

Artagan landade bredvid sin son med de enorma vingarna lysande som om månen själv hade trillat ner på kullen. Han såg ut att vara mer än två meter lång, bredaxlad och muskulös med långa huggtänder som stack fram vid mungiporna. De svarta ögonen lyste i mörkret, som ögonen på en djävul, och blodet rann från tänderna, strilade ner över hans bröst och färgade huden röd. Det var en fruktansvärd syn, en bevingad demon med ett pulserande sken som slog hål på allt mörker.

”Rör inte min son!” dånade hans röst så att klipporna tycktes skallra. ”Låt min son vara ifred!”

Ett 20-tal vampyrer backade förskräckt medan Matteo förvånat betraktade sin far.

”Jag trodde du var i Belgien, pappa!” flämtade han. ”Du gav dig iväg.”

Artagan log. ”Det var precis vad jag ville att de skulle tro”, sa han mjukt. ”Jag misstänkte att de spanade på oss. Men jag överger aldrig min älskade son om han befinner sig i dödsfara.”

Från baksidan;

Alla vet att det är självmord att försöka döda Dracula. Men korståget mot Transsylvanien har redan tagit sin början.  

I Hastings, på Englands sydkust, börjar Emil och Matteo samla ihop sefyrer och vampyrer medan Rindho beger sig till Somerset där han växte upp. Och i Göteborg sitter Mathilda i ett klassrum, orolig för att Matteo inte ska överleva. Trots att han avrått henne från att lämna Sverige, bestämmer hon sig för att åka till Hastings och reda ut deras knakande förhållande. Hon har ingen aning om att hon är på väg rätt in i helvetet.     

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

tisdag 10 januari 2023

Tisdagstrion v. 2 2023: Böcker jag inte hann med under 2022

 


Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om tre titlar som handlar om en titel eller författare där första bokstaven bildar ordet jul. 

Jag har valt ut dessa tre titlar som jag inte hunnit att läsa ännu som jag köpte förra året."Sångfåglar" och "Biodlaren från Aleppo" av Christy Lefteri samt "Vingården för vilda drömmar" av Caroline Säfstrand.



Från baksidan;

Den gröna linjen som splittrar Cypern löper längst kvarteret där Petra bor med sin dotter Aliki och hushållerskan Nisha. Petra hyr ut övervåningen till tjuvjägaren Yiannis som drömmer om ett nytt liv tillsammans med Nisha, ett liv där de inte längre behöver dölja sitt förhållande. Om dagarna tar Nisha hand om Alaki; om nätterna är hon hos mamma till sin egen dotter Kumari, som är kvar på Sri Lanka, via videosamtal.
Men en kväll försvinner Nisha spårlöst.

När polisen vägrar utreda fallet förstår Petra att det är upp till henne att återfinna kvinnan som hon så länge har sett som sin skugga. Under sökandet gång börjar Petra se kvinnor som Nisha i ett nytt ljus: även de har ett förflutet, även de har genomlidit förluster, även de drömmer om frihet och kärlek.


Från baksidan;

För biodlaren Nuri och konstnären Afra förändras allt när kriget kommer till Aleppo. Deras vackra, blomstrande stad blir till en plats där mörker, eld och död råder.

I ett desperat försök att nå trygghet väljer de till slut att lämna sitt hem för att försöka ta sig till England, en flyckt som är farlig och kantad av oerhörd sorg och osäkerhet. Är det möjligt att bygga upp ett nytt liv? Och att komma nära varandra igen? 


Från baksidan;

Sommaren på en skånsk vingård väcker drömmar till liv och får sanningar att bubbla upp till ytan.

Erica sätter sig på tåget och lämnar hastigt sin man, livet i storstaden och den planerade semesterresan med vännerna. Hon vet inte vart hon är på väg, hon vet bara att hon måste komma bort för att orka möta sorgen hon bär på. I Arild, femtiosex mil söderut, hamrar Marcus ner en skylt i marken: "Rum uthyres!" Det är färgstarka grannen Beatrix idé för att få ekonomin i vinodlingen som Marcus och hans farfar driver.

Samtidigt sitter Lilian ensam i lägenheten i Helsingborg och iakttar allt som pågår utanför hennes fönster. Med pennan tecknar hon det som inte livet gav henne. Vad hon inte anar är att en ung kvinna i Stockholm just påbörjat en resa söderut, och att detta kommer att förändra livet för Lilian och flera andra.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Hembakade vitlöksfrallor med flingsalt

Idag provade jag ett nytt recept på frallor från "Lindas matbröd" av Linda Andersson utgiven av Bokförlaget Semic. Det doftade gott av nybakat bröd och vitlök i köket. Så gott!

Receptet

Före gräddning 

och efter


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

fredag 6 januari 2023

Arvet efter Hilda

"Arvet efter Hilda" av Elin Eldestrand utgiven av Hoi förlag. Emily, som bor i Australien, håller på att rensa i sina föräldrars dödsbo. Bakom en tavla hittar hon en dödsannons efter sin mormor i Sverige. Hon tar kontakt med sin kusin Moa, som hon aldrig träffat. Därefter beger sig Emily till Sverige för att ta reda på mer om sin familj. Hennes mamma har varit väldigt förtegen om sin familj och tillika sitt förflutna. Väl där träffar hon sina kusiner Moa och Therese. Mormor Hilda verkar ha ruvat på många hemligheter. Hilda bodde med sina tre döttrar i en stuga i skogen. Men 1976 verkar det ha hänt något, som gjorde att Hildas tre dörrar begav sig där ifrån för att sedan inte återvända. Thereses mamma har till och med försökt begå självmord. Det förekommer vissa rykten, och ju mer de får reda på desto mer undrar de om de kan hantera sanningen. Finns det någon person som kan kasta nytt ljus över det förflutna?

Detta är en bok som är både mysig och spännande på samma gång. Det fina bokomslaget innehåller många ruggiga familjehemligheter som ligger dolda i det förflutna. Vill man egentligen veta vad som hänt? Hur blir man påverkad när sanningen uppdagas? Boken tar upp många svåra ämnen som självmord och sorg, men de är inlindade på ett fint sätt. Det är också kul att boken utspelar sig på en plats, Grangärde, som vi brukar köra görbi när vi åker till Ludvika. Vi får följa de tre kusinerna under deras letande efter de ledtrådar som leder till deras förflutna. Vi får också följa Hilda och hennes liv lite granna och det ger inblick i vad som egentligen hände. Bra språk och fina miljöbeskrivningar. Alla lösa trådar knyts ihop på ett bra sätt på slutet. När allt kommit fram är frågan: Vem ska sedan ta hand om arvet efter Hilda? Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

26

Therese

DET RÄCKER MED att gå en kort promenad längs Ludvikas gågata för att inse att det inte finns så mycket att göra här. Faktum är att det redan kryper i henne av tistress. Therese går tillbaka till sitt hotellrum och tarbupp laptoppen. Fast istället för att jobba googlar hon fram Hildas dödsannons. Hon läser de två namnen och skriver in Moa Andersson i sökmotorn. Hon klickar på en artikel som handlar om ett äldreboende i Grangärde. Med på den största bilden är en kraftig kvinna i trettioårsåldern och bredvid henne sitter en betydligt äldre man som heter Gottfrid Larsson. Det här måste vara en väldigt lyckosam slump.

Hon slår igen datorn och tar fram utskriften från folkbokföringen ur handväskan. 

Riksväg 66 mellan Ludvika och Grangärde går förbi villaområden, stora öppna fält, men framför allt tät skog. Efter en stund vill Therese skrika rakt ut. Hur kan det vara så mycket skog? Först när landskapet äntligen öppnar sig igen går pulsen ner och hon kan till viss del njuta av det vackra landskapet med sjöar, ängar och små hus.

Vid en fyrvägskorsning saktar hon ner och följer GPS:ens instruktioner om att svänga höger. Kossor, som betar vid sidan av vägen i skymningsljuset, lyfter på huvudet och betraktar henne lojt innan de fortsätter sitt ätande. Lillhedvägen står det på en vägskylt till vänster och Therese svänger in. Hon tvekar och stannar till. Här har hon ingen lust att köra vilse och speciellt inte nu när det börjar bli mörkt.

En knackning på bilrutan får henne att hoppa till. Utanför står en karl i keps och en urtvättad t-shirt som stramar åt över magen. Hennes första impuls är att trampa gasen i botten, men i stället sväljer hon hårt och trycker ner rutan. 

-Har ho' åkt vilse? Och så här sent på kväll'n? 

-Ursäkta? 

-Ja, jag känner varken igen bilen eller dej.

Therese ser sig omkring. Ett huvud med hårt permanentat hår sticker upp bakom en välklippt häck. Hon harklar sig och vänder sig mot mannen igen. 

-Ursäkta mig, men jag söker efter en Moa Andersson. Hon ska bo här i skogen någonstans. 

Mannen drar av sig kepsen och kliar sig hårdhänt på huvudet. Ett förfärligt knakande hörs från andra sidan häcken och huvudet sticker upp så att både ansikte och hals syns. 

-Hur känner du Moa?

Damen bakom häcken stirrar nyfiket på Therese och Therese ångrar att hon inte bara åkte där ifrån. 

-Vi är gamla bekanta sedan gammalt. Hur kommer jag hem till henne? 

Mannen höjer på ögonbrynen.

-Tja, du fortsätter på vägen här tills du kommer till kröken. Då svänger du höger. Dä är int den bästa vägen för ett tjusigt fordon som det där.

-Tack.

Therese hissar upp fönstret igen och mannen backar. Den gamla damen hänger på sin grind och ser ut som om hon har alldeles för många frågor på lager. Therese trycker hårt på gasen.

Från baksidan;

Vad var det för hemligheter som begravdes i Grangärde?

Hilda bodde ensam med sina döttrar i ett hus i skogen. Sommaren 1976 hände någonting som gjorde att alla tre döttrarna lämnade Grangärde- vissa av dem för gott. Flera decennier senare för Hildas dödsannons samman hennes döttrars barn: Emily, Therese och Moa. 

Tillsammans börjar de söka svar om mormoderns förflutna, men ju mer de letar, desto fler frågetecken dyker upp. Varför lämnade Emilys föräldrar Sverige för att aldrig återvända? Vad är det som driver Thereses mamma till självmordsförsöken? De tre kusinerna inser snart att de kanske inte kommer att gilla det de får reda på. Kommer de att ångra att de ens började leta?

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Fem en fredag v. 1: In med det nya

I fem en fredag funderar Elisa Matilda på frågor som handlar om tankar inför det nya året-fler förslag hos ElisaMatilda


1. Vilken är din närmsta nya plan för året?

Svar; Jag vill lära mig nya maträtter. Kanske mer hälsosammare sådana.

2. Vad är något du vill göra under 2023?

Svar; Hitta på roliga saker med familjen. Läsa många böcker, odla. Vill så gärna ha ett tunnelväxt hus. 

3. Vilka tre ledord har du för 2023?

Svar; Hälsa, böcker och odling lägger även till familj. 

3. Har julen åkt ner än?

Svar; Den kommer att åka ner i helgen.

4. Hur brukar januari kännas för dig?

Svar; Jobbigt. Jag har så svårt att gå ut och gå då jag för det mesta ramlar. Det händer någon gång varje vinter. Min armbåge gick ur led förra vintern och jag har fortfarande problem med den.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...