söndag 7 april 2024

Tårtor och tavlor

"Tårtor och tavlor" av Camilla Dahlson utgiven av Lind & Co. Elvira har precis flyttat till Göteborg. Då pojkvännen, sedan flera år har varit otrogen, vill hon börja om på nytt. Nu ska hon börja jobba i en butik, men de ringer därifrån, och talar om att hon inte kan börja arbeta där. De har precis fått en hyreshöjning, och har inte längre möjlighet att anställa henne. Nu måste Elvira snabbt hitta ett nytt arbete. Hon hittar en annons som erbjuder en tjänst, där man utför olika gigg. Det kan vara alla möjliga sorters uppdrag, som t ex att vattna blommor, vara hundvakt och slänga skräp till återvinningen. Elvira nappar på gigg- jobbet, och det leder till att hon får ett extra jobb på ett litet mysigt kaffe'. Hon hjälper även sin nya granne, Gulli, med att försöka få fast en bedragare, som lurat av Gulli en stor summa pengar och några smycken. Samtidigt vill Elvira också lägga ner tid på att måla tavlor, som hon vill sälja. Ska Elvira få ihop tillräckligt med pengar, för att bo kvar i lägenheten, och ska de tre privatspanarna, Gulli, Åke och Elvira, lyckas med att få fast bedragaren? 

Detta är månadens första bokfavorit! Jag har läst några böcker av författaren förut, och hon har förmåga att trollbinda mig från första sidan. Så även denna gången. Det börjar med det underbara bokomslaget. Det är verkligen ljuvligt och inbjudande, och jag bara älskar det! Boken bjuder mig också på en helt underbar läsupplevelse! Jag gillar hur författaren har gestaltat de olika karaktärerna, med en liten ton av humor och glimten i ögat, och miljön runt omkring karaktärerna. Jag hade gärna velat arbeta på det mysiga kafe'et, eller bara tagit en fika där. Författaren lyckas att göra så det vattnas i munnen på mig, när hon beskriver de olika dofterna och bakverken på kafe'et. Jag uppskattar också temat, med vänskap mellan generationerna, och jag gillar att Elvira bryr sig om sina nya vänner, trots att de är äldre än hon. Jag gillar också att författaren bakat in lite romantik, i den spännande handlingen. Jag gillar också att Elvira tillslut säger ifrån till sitt ex. Jag hade gärna läst mer om Elvira, Gulli, Åke, Tom och alla de andra karaktärerna. Kanske skulle de kunna lösa fler spännande mysterier? Missa inte att läsa denna ljuvliga pärla! Denna ljuvliga feelgood pralin får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 16

Elvira dukade upp kaffemuggarna som hon själv målat med gröna blad och stjälkar som ringlade sig fram på porslinet. Bredvid ställde hon vita assietter som fått små blad i samma nyans i en ring runt kanten. Snart skulle Gulli och Åke dyka upp. De skulle ha sitt första spaningsmöte. Det kändes lönlöst, hur skulle de kunna hitta en man som kunde befinna sig var som helst i Göteborg, om han ens var kvar i staden? En man i mörk kostym och blankputsade skor. Sådanna fanns det gott om. Visserligen gick det att se lite hur han såg ut på Elviras foto. Men de saknade bevis. 

Elvira fyllde vattenkokaren med vatten och pressobryggaren med kaffepulver. Trots det meningslösa projektet var det roligt att Gulli och Åke skulle komma. Det var första gången som någon skulle hälsa på i lägenheten. Kanske skulle hon bjuda hem jobbarkompisarna från fiket framöver, men det fick vänta. Hon ville lära känna dem bättre först. Och helst veta om det fanns någon framtid där. Nu skulle hon ju måla tavlor till kondisdelen. Men efter det? Var det slut då? Och tillbaka till den splittrade och hattiga giggvärlden? Hon visste inte. 

Hon skar upp en surdegslimpa som hon köpt med sig från jobbet, bredde på smör och lade på ost och sallad som pålägg. Tom hade sagt att han hade bakat brödet utan jäst, att det gått jäsa riktigt länge istället. Nu fick det saliven att rinna till i munnen. På ett annat fat lade hon upp vaniljhjärtan som Saga bakat. 

Hon var sugen på att ta ett genast, men det gick ju inte. Om hon skulle arbeta på ett bageri, måste hon lära sig att ha karaktär och stå emot. Det gick inte att provsmaka lite här och där. Tänderna skulle verkligen inte må bra av allt det söta och inte kroppen heller. 

Det ringde på dörren. Elvira skyndade sig fram till tittögat. Det var Gulli som stod där. Elvira öppnade. Strax därpå hördes ljud i trapphuset utanför. Elvira tittade ut igen och där stod Åke. Han hade trasslat med sig rullatorn upp i hissen. 

-Jag törs inte ha den kvar där nere. Fast jag såg att det stod en där redan, sa han. 

-Äh, ta in den här du. Det kanske är säkrast, sa Elvira och hjälpte honom in genom dörren. 

-Och välkomna båda två, fortsatte hon. 

Baksidestext;

ELVIRA HAR JUST FLYTTAT TILL GÖTEBORG från hemstaden Eksjö, där pojkvännens otrohet fått henne att bryta upp från josåg ut på Elviras fotobb och familj för att börja om på nytt. Men Elvira hinner inte ens börja på nya arbetsplatsen innan jon blir uppsagd. Hur ska hon nu kunna betala hyran? Hur ska hon klara sig? Lösningen blir att hoppa på ett gig-jobb och utföra ärenden åt folk, det är allt från att vara hundvakt till att leverera bröd och tårtor åt ett synnerligen charmigt konditori.

När Elviras nya granne Gulli blir utsatt för en bedragare som lurar till sig såväl pengar som juveler kan Elvira dessutom lägga till privatspanare som titel. Nog sjutton ska de få fatt på den fähunden och ta tillbaka Gulli smycken. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...