tisdag 31 oktober 2023

Fönstershopping

"Fönstershopping" av Tessa Bailey utgiven av Harper Love förlag. Det är snart jul. Stella bor i sin morbrors lägenhet. Hon hyr den i andra hand, och den ligger i New York. Hon söker nu arbete, men hon inser att det kommer att bli svårt, då hon nyligen släppts ut från fängelset. Hon går förbi ett skyltfönster till ett exklusivt varuhus. Stella studerar det hemska skyltfönstret framför sig, när en man plötsligt kommer och ställer sig bredvid henne. Han frågar efter hennes synpunkter om julskyltningen, och Stella skräder inte orden, när hon kritiserar den. Men när Stella ska gå, presenterar han sig som Aiden Cook, tillika ägare till varuhuset "Vivant". Aiden tycker att han aldrig träffat någon kvinna, som är så vacker förut. För att få träffa henne igen, ber Aiden desperat om att Stella ska söka arbetet som dekoratör på Vivant. Detta är en chans Stella gärna vill ta till vara på. Ju mer Stella och Aiden ses, ju mer sprakar gnistorna mellan dem. Men företaget har en policy. Ägaren får inte ha ett umgänge med sina anställda. Ska Stella och Aiden lyckas hitta en möjlighet, för att kunna vara tillsammans?

Tessa Bailey är en ny författar bekantskap för mig. Kärlek kan verkligen uppstå nästan var som helst. I denna bok uppstår kärleken, framför ett fult dekorerat skyltfönster. Vi får följa Stella som behöver en nystart i livet, och Aiden som behöver lära sig att säga ifrån, och inte alltid vara så snäll. När Stella otippat får jobbet som skyltfönsterdekoratör, beslutar hon sig för att försöka göra sig oumbärlig. Det kompliceras dock av de starka känslor som Stella och Aiden får för varandra. När de är tillsammans fulkomligt sprakar det mellan dem. Jag tycker att det är två underbara, och humoristiska karaktärer vi får följa. Man får också den där julmysiga, och romantiska känslan medan man läser. Aiden har inga problem med att ge någon en andra chans, vilket är fint tycker jag. Denna roman har även lite hetare inslag, men det är med en ganska lagom hetta tycker jag. För när det gäller den sexuella biten, är Aiden inte så snäll längre. Tvärt om är han åt det lite dominanta hållet. Jag läser gärna mer av författaren. Vill ni läsa något hett och lättsamt nu till jul, får ni inte missa denna bok. Denna juliga feelgood roman får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

3

Stella

Det här går långt bortom bluffsyndromet. Jag står i skyltfönstret närmast ingången till Vivant och förbipasserande stirrar på mig som om jag vore ett djur på zoo. Jag följde instruktionerna i ett mejl som jag fick från Aiden föregående kväll och gick till mrs Bunting på personalavdelningen. Där fick jag fylla i några papper och ta ett foto till mitt passerkort, vilket kändes kusligt likt att ta ett förbrytarfoto. Med mitt skinande nya kort hängande runt halsen fick jag en rundtur av en av de andra administratörerna på personalavdelningen, som definitivt känner till att jag har suttit i fängelse, vilket ledde till många nyfikna blickar som jag försökte ignorera.

Det här är en enorm möjlighet. Jag kan inte hjälpa att jag inte känner mig värdig, men från och med nu ska jag göra allt jag kan för att ändra på det. Jag ska designa skiten ur det här fönstret. Förstår ska jag försöka låta bli att spy av nervositet. Sedan ska jag använda mig av den kunskap jag erhållit under tre års onlinekurser och kombinera det med de nya insikter jag fick i går när jag slukade design - och marknadsföringsstrategier på nätet. Tekniken har förändrats en hel del sedan jag studerade konsten att demonstrera produkter, men grunderna är detsamma. 

Steg ett: täck över fönstret för att få lite avskildhet. Det tar mig tjugo minuter att tejpa upp det ogenomskinliga pappret med hjälp av en trappstege. När jag kom hit efter min rundtur låg mina skisser och väntade på mig i det lilla utrymmet i skyltfönstret och jag kunde fortfarande känna Aidens doft i luften. Uppfriskande mint. Han luktar till och med muntert. Det är nästan fascinerande. 

Visst. Jag skyller på att han gjorde mig knäsvag igår på fascination. Jag kan bara tänka mig vad min bästa vän Nicole skulle säga om hon kände till min oväntade attraktion till Aiden, den totala motsatsen till de vildingar vars namn jag brukade klottra i marginalerna på mina antekningsböcker i skolan. 

Baksidetext;

Stella kommer till New York några veckor före jul för att börja om. När hon går förbi det exklusiva varuhuset Vivant stannar hon i ren förskräckelse framför skyltfönstret. Plötsligt ber killen som står intill henne om hennes åsikt och Stella kan inte hålla inne med kritiken. Allt tar en oväntad vändning när han presenterar sig som Aiden Cook - varuhuses ägare - och erbjuder henne tjänsten som fönsterderokatör.

Stella, som är både envis och målinriktad, bestämmer sig för att göra sig oumbärlig för företaget - och Aiden. Men när de förlorar kampen mot gnistrorna som slår mellan dem måste Stella påminna sig om att lyckliga slut inte är för henne. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Döda kvinnor förlåter inte

"Döda kvinnor förlåter inte" av Katarina Wennerstam, utgiven av Bookmark förlag. På nyårsnatten 1896 hittar sömmerskan Hildur, en nyss avliden kvinna. Kvinnan arbetar som piga i en rik familj. Man förstår snart att kvinnan gjort en olaglig fosterfördrivning, och dött av sviterna härav. Runt innergården bor det även tre andra kvinnor från olika samhällsklasser, som är intresserade av den döda kvinnan. Vem betalade egentligen den unga kvinnan för att hon skulle fördriva det oönskade fostret? Vi får följa de fyra olika kvinnorna och deras tankar och funderingar kring fallet. De fyra kvinnorna har också Olga Laurells son, Oscar, som är polis till hjälp. Snart sker även ett mord på en kusk, som brukar köra runt de sedeslösa kvinnorna på söder. De fyra kvinnorna funderar om de båda dödsfallen, kanske hör ihop på något sätt. De har en ledtråd, en sedelklämma med en specifik drake på. Kan den nya tekniken som Oskar är så intresserad av, göra att de löser fallet? Kanske kan de även hämnas den döda kvinnan?

Detta är den första boken jag har läst av författaren, och denna boken är den första delen i serien om "Sekelskiftesmorden". Wow, den här boken var verkligen välskriven, och det märks att författaren lagt ner väldigt mycket arbete på de olika detaljerna. Författaren har gjort en grundlig  bakgrundsresearch. Man får verkligen en inblick i hur de olika samhällsklasserna levde under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. Allt ifrån de allra fattigaste, till de som var de mest välbeställda. Vi får en inblick hur polisen utför sitt arbete tillika många andra spännande detaljer som tillför det lilla extra till berättelsen. Vi får också en inblik i attityden gällande kvinnorna såg ut. Kvinnor som blev gravida, utan att vara gifta, var sedeslösa. Kvinnor var dessutom ointligenta och skulle inte befatta sig med någon form av tanke verksamhet. Kvinnornas liv var hårt, och de blev ofta utnyttjade av männen. Författaren målar på ett bra sätt hur miljön och kläderna runt de olika karaktärerna såg ut. Vi får nästan följa med på en riktig tidsresa! Boken är så läsvärd. Jag läser mer än gärna, mer av författaren. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Fredrika

Det var för märkligt. Hon hade inte promenerat mer än några kvarter hemifrån, men det var som om hon plötsligt stod på gränsen till rena landsbygden. Bakom Fredrika reste sig de nybyggda stenhusen i Maria och på Hornsgatan vimlade det av människor, hästar, droskor och spårvagnar. Men där hon stod i korsningen av Krukmakargatan och Yttersta Tvärgränd och hade vänt stadslivet ryggen var det en helt annan omgivning hon såg. Här låg Zinkendammsgård och runt om bredden öppna fält ut sig. Om somrarna blommade tobaksodlingar och oändliga rader av potatis här och nu kastade en blekgul vintersol sitt sken över de vilande åkrarna. Zinkensdamm var en av Söders många gamla malmgårdar, och runt ägorna välvde sig kala bergsknallar. Så snart våren kom och själen gått ur marken skulle hundratals träd planteras uppe på ett av bergen, det skulle bli en park med slingrande promenadbägar, grönska och blomsterprakt. Tantorlunden var det planerade namnet, men Fredrika hade svårt att föreställa sig hur de för oansenliga klipporna och skrevorna skulle kunna bli ett utflyksmål. 

Hon sökte med blicken efter huset hon skulle besöka. Hornsgatan 104 visade sig vara ett gammalt trähus i två våningar. Ur skorstenen bolmade rök och huset såg nästan lite bortkommet ut, omgivet av de pågående husbyggena längs Horngatan. Som en bortglömd kvarleva från en annan tid, hukande bredvid byggställningar som nu stod på platser där andra gamla småhus rivits. Hon undrade hur länge det skulle få stå kvar, det revs och grävdes i varje kvarter.

Här bodde hennes gammelmorbror August Molinder, och även om hon inte hade träffat honom sedan hon var en liten flicka hade hans visitkort som anlände häromdagen gjort henne både lättad och glad. Kanske för att han var den enda släkting hon hade kvar på sin mors sida, men säkert lika mycket för att hans inbjudan innebar en fullt ligitim anledning för Fredrika att lämna Kempes våning och ge sig ensam ut på stan. Det var nästan en osannolik tur, att han var i livet och bodde så nära. Ottilia hade för en gångs skull inte haft något att invanda mot att Fredrika lämnade hemmet. Att besöka en åldrad släkting som dessutom sänt sitt visitkort i enlighet med rådande ettikettsregler, det uppmuntrade den stränga fastern till och med. Fredrika var bubbla de av glädje och hade gått extra långsamt den korta vägen för att verkligen ta sig tid att se på alla människor och hus.

Baksidetext;

1896

NÄR KLOCKORNA SLÅR tolv på nyårsnatten år 1896 hittas en blodig kvinna död i snön på en innergård på Södermalm. Snart står det klart att den avlidna kvinnan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning - och fått plikta med sitt liv. 

I husen runt innergården bor fyra kvinnor ur olika samhällsklasser, och snart förenas de i jakten på vad det egentligen är som hänt. De söker efter svar - och hämd. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

fredag 27 oktober 2023

Från Tranås till Chicago

"Från Tranås till Chicago" av Camilla Dahlson utgiven av Lind & Co förlag. Året är 1926. Vi får följa Ebba, som arbetar som piga på en gård. Dagarna är långa och arbetet är tungt. Hon är intresserad av drängen Erik, men bonden kastar obehagliga blickar på Ebba. Ebba gör allt för att undvika den obehagligt bonden, men en dag lyckas han överumpla henne. Då bestämmer sig Ebba för att omedelbart lämna arbetet som piga på gården. Hon har fått brev från sina bröder, David och Verner från Chicago, som vill att hon ska åka över till Amerika och söka lyckan där. Sagt och gjort, snart står hon på Amerikansk mark. Men livet i Amerika är inte så enkelt som hennes bröder får henne att tro, men hon lyckas trots allt hitta ett arbete i en fin familj. Vi får också följa Mary April som kämpar för att hennes familj ska överleva. Hennes man Joe gör allt för att hitta ett arbete. Det han tjänar går till att ta fram ett recept, ett recept som kommer att förändra hela deras tillvaro. Ödet vill att Mary April och Ebbas vägar ska korsas.

Detta är den första delen i en ny serie. Den här historiska romanen föll mig verkligen i smaken. Det är en bok som fångar mig från första sidan, och som jag sedan inte kunde lägga ifrån mig. Boken är baserad på verkliga händelser. Det är intressant att få lära sig hur det kunde vara att emegrera till Amerika. Vi får följa Ebba resa från Sverige till Chicago, och hennes liv där. Men utmaningarna i ett nytt land är många. Inte bara språket. Ibland kunde man känna hemlängtan också, så klart. Klasskillnaderna kunde vara väldigt stora, och de sociala orättvisorna många. Ja, när man är fattig och har det svårt, längtar man efter en förändring. Det är inte många som vågar ta chansen, som Ebba gör. Jag gillar hur författaren målar ut miljön runt karaktärerna. Karaktärerna är också bra gestaltade. Ebba som karaktär, är lätt att tycka om. Sedan tyckte jag om hur den fattiga familjen April, lyckas göra sig en förmögehet på chokladpraliner. Berättelsen är välskriven och realistisk. Jag gillar slutet på boken, och jag ser verkligen fram emot att få läsa mer om Ebba och Mary. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitel 11

Hjärtat funkade hårt i bröstet. Det var människor precis över allt. Ebba stod på Sillgatan i Göteborg och såg kvinnor i långa kjolar och män i kostymer ila mellan husen. Det var verkligen ett myller av olika typer av människor som rörde sig på gatan som gick mellan Centralstationen och tullhuset. Hon och familjen Kvist hade anlänt till Göteborg sent i går eftermiddag, de hade snabbt hittat ett hotell för emigranter, där de för 25 öre fått ett rum inklusive säng med lakan och filt. Och på morgonen hade de serverats kaffe och torkat bröd. Det var så mycket nytt för Ebba, ja för familjen Kvist också vad det verkade. Ingen av dem hade någonsin bott på hotell tidigare. Och Göteborg var så mycket större än Tranås.

Ebba såg sig om. Husen var höga, överallt kaféer, och butiker som sålde allt från lakan till frukt och grönt. En kvinna rullade en kärra med fisk framför sig och ropade ut vad hon ville ha för torsk och långa. Utmed trevåningshusen hängde fasadflaggor och skyltar. Musikanter stog här och var och höjde stämningen samtidigt som de försökte tjäna en slant i mössorna som de lagt ut framför sig. Tänk, det kanske skulle ha räckt att flytta till Göteborg.

Hon suckade och såg David och Verners brev framför sig. De hade skrivit att svenskor var populära och till och med kunde gå med hatt. Hon skulle få det så mycket bättre i Chicago än hon någonsin skulle kunna få det här i Sverige. Och nu var biljetten köpt och betald. En agent i Tranås hade sålt biljetter till både henne och familjen Kvist. 

Ebba tog några snabba steg över gatan. Emelie gick ett par steg före henne med ett barn i vardera hand. Nils snett framför. De var på väg till konsulatet där de skulle genomgå en läkarundersökning inför avfärden till Amerika. Det var obligatoriskt om man reste i tredje klass. Dagen före avfärd skulle man infinna sig på konsulatet för att få en stämpel som bevis på att hälsan var god. 

-Kom med här nu. Kvinnan på hotellet pekade här neråt och så till vänster. Och där är en kö av folk, så det tyder på att vi är rätt, ropade Nils över axeln.

Ebba skyndade efter. Hon ville inte komma ifrån familjen Kvist, inte innan de var ombord på båten i alla fall. Hon kände efter i fickan, för låg hennes Inspection Card skulle få den så viktiga stämpeln. Utan den skulle hon få vända hem till Tranås igen. 

Baksidetext;

Året är 1926. Ebba i Tranås är arton år. Hon vet att hon ska vara glad över att alls ha fått ett jobb, men åh, vad hon längtar hem till mor och far och åh, vad hon önskar sig en annan framtid än som piga. Dessutom saknar hon sina bröder som farit över havet till Amerika. Men plötsligt tar livet en oväntad vändning och Ebba finner sig ombord på en oceanångare, på väg till bröderna i Chicago och ett helt nytt liv. 

Väl på plats upptäcker Ebba snart att tillvaron i Amerika är svårare än vad bröderna velat ge sken av och även om hon får en anställning i ett fint hushåll så går det inte att blunda för de sociala orättvisor som får missnöjet i staden att sjuda.

Minneapolis 1920. Mary April kämpar för sin familjs överlevnad. Även för familjen April är en livsomvälvande händelse på väg, men just nu handlar allt om att tjäna ihop till mat och hyra. Tänk om de vetat vad som snart kommer att ske. Och att Ebba från Sverige så småningom om blir en del av deras liv...


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Författarintervju Henrik Nilsson Thelander

Här kommer en författarintervju med Henrik Nilsson Thelander. Läs hans spännande svar här. Tack Henrik för att du ville delta i min intervju. Besök Henriks hemsida här.

Fotograf är Martin Lundgren Larsson.

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Fem stycken:

Emmi, roman, Storify publishing, 2023

Iskungen, roman, Visto förlag, 2020

Jeppe, jag och den förtrollade ängen, bilderbok, Sagaofelia, 2018

Anja Bång, bilderbok, SagaOfelia, 2017

Filuren och alla julklapparna, bilderbok, SagaOfelia, 2015 

2. Vem är Henrik Nilsson Thelander? (Lite allmänt om dig själv). 

Svar; Jag är född 1976 och bor i Genarp utanför Lund med fru och två döttrar. 

Jag är utbildad arkitekt och jobbar både som stadsplanerare och som författare. Utöver mitt författande tycker jag om att skriva och spela musik. Jag har spelat i band sedan tonåren och gör det fortfarande. 

3. Hur fick du idén till din debutroman? 

Svar; ”Iskungen” började som en saga jag berättade för min äldsta dotter. Den handlade om två systrar som lekte i snön och snöfigurer som kom till liv på natten. Det var embryot som jag sedan kombinerade med några egna barndomsminnen, de fantastiska naturmiljöerna där jag bor och en dröm som en vän återberättade när vi var små, och som jag burit med mig sedan dess. Och jag ville skriva en bok som var som de jag själv älskade som tioåring (och fortfarande gör) – sådana som ”Bröderna Lejonhjärta” och ”Den oändliga historien”. 

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman? 

Svar; 42-43 var jag när jag skrev ”Iskungen”. Men, jag skrev på romaner redan i tio-årsåldern, sedan väntade jag bara väldigt länge tills jag bestämde mig för att göra det på riktigt. 

5. Vad har du fått för respons av din omgivning? 

Svar; De allra flesta jag känner är positiva och hejar på, och det kan jag aldrig få för lite av. Bokbranschen är jättetuff, i många delar helt stängd om du inte ligger på något av de stora förlagen, så all hjälp och positiv respons som går att få är välkommen. Både ”Iskungen” och ”Emmi” har fått jättefina recensioner och omdömen från både recensenter, bokbloggare och läsare vilket jag är glad och tacksam över – jag bara önskar att det kunde nå fram till fler människor.  

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva? 

Svar; Jag har blivit fattigare och gladare. Fattigare för att jag har gått ner i arbetstid på mitt vanliga jobb och att det jag får in på mitt skrivande inte riktigt kompenserar för pengabortfallet. Gladare för att jag, i alla fall delvis, gör det jag vill – skriver böcker.  

7. Var det lättare att skriva bok nr två? 

Svar; Nej, svårare, det är nog ganska klassiskt. Fast bok nummer tre känns lättare – efter två romaner är jag säker på att jag faktiskt kommer att få ihop det. 

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den? 

Svar; Jag skriver på en ny berättelse i samma anda som ”Emmi” och ”Iskungen”, en ungdomsroman med övernaturliga inslag - om att bli tonåring, om starka känslor, om utanförskap och om vänskap som prövas. Jag är femtio sidor in i den så jag vill inte berätta för mycket än. Sedan kommer jag att ha med en novell i antologin ”Klaus” – som är en samling berättelser om konspirationsteorier kring julen och som släpps i december. Min berättelse där är en slags tidsresa tillbaka i tiden till min gymnasietid där jag hämtade inspiration till miljöerna, känslospektrumet och vissa karaktärer. Sedan kryddade jag det genom att googla runt bland konspirationsteorier på nätet och i viss mån knyta an till gamla 80-tals collegefilmer som ”Some kind of wonderful” eller ”Can´t buy me love”.    

9. Har du några andra intressen? 

Svar; Jag har nog ganska många och spretiga intressen. Cykla mountainbike i skogen, se bra filmer och serier, läsa, spela padel eller se på tennis och spela, åka skidor, skriva eller lyssna på musik är några av dem.

10. Har du något annat arbete förutom författare? 

Svar; Jag försörjer mig som planarkitekt, vilket innebär att jag jobbar med stadsplanering. 

11. Läser du mycket själv och i så fall vad? 

Svar; Jag skulle vilja läsa mer, just nu läser jag oftast en liten stund innan jag somnar, och det hade gärna fått bli lite mer än så. Jag blandar ganska mycket, läser både böcker skrivna för vuxna och för barn- och ungdomar och i olika genrer. Det är kanske därför det jag själv skriver inte blir så genrebundet.  

12. Hur ser det ut där du skriver? 

Svar; Det ser lite olika ut. Ibland skriver jag i vardagsrummet, ibland i soffan i köket, ibland i arbetsrummet med fönster mot himlen, ibland någon helt annanstans – gemensamt är väl att det brukar se lite stökigt ut efter en stund – det samlas koppar, glas och skålar som måste plockas undan när jag är klar. 

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något? 

Svar; Fredagar är min skrivdag och då försöker jag vara disciplinerad och sitta från åtta till fyra-fem. Har jag tur och andan faller på kan jag ibland få in lite mer tid på helger och någon kväll i veckan.  

14. Har du något tips till den som vill börja skriva? 

Svar; De här två tipsen brukar jag lyfta fram:

Disciplin – sätt dig ner och skriv – det går att jobba fram inspirationen – och kommer den inte den dagen så kommer du i alla fall ha tänkt på det du vill skriva vilket hjälper dig nästa gång.  

Utgå från dig själv och de miljöer du kan – varje människa är unik och har ett eget perspektiv – det är din största tillgång. Genom att utgå från det blir det du skriver bättre och mer trovärdigt. 

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm? 

Svar; Nästa steg ”arbetsmässigt” blir att skriva färdigt det manus jag skriver på nu – det som ska bli min tredje barn- och ungdomsroman. ”Karriärmässigt” hoppas jag att nästa steg blir att ”Emmi”, som nyss släpptes, får en möjlighet att verkligen nå ut till många läsare. Drömmar har jag många. En är att kunna försörja mig på att skriva böcker, inte att bli rik och berömd på det, utan bara att få skriva på heltid och ha det som jag har nu i övrigt. En annan är att ”Iskungen” eller ”Emmi” ska bli film.

Svar; ”Just do it” – försöker jag leva efter. Drömmer du om något, så vänta inte, börja bara att göra det på den nivå du kan.  

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa? 

Svar; Alla, men det har jag givetvis inte gjort själv. ”Räddaren i nöden”, ”Tordyveln flyger i skymningen”, ”På västfronten intet nytt” är några jag läst och tyckt om i olika faser av livet. ”Mina drömmars stad” är jag sugen på att läsa för tillfället. 


Tack Henrik för att du ville delta i min

 intervju!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

För evigt

"För evigt" av Jessica Eriksson och Stefan Holm utgiven av Everlasting publishing. Årets är 1792. Vi får följa den gifta kvinnan Eleonora, men hennes man, Jacques, älskar henne inte. Hon känner sig ensam och längtar efter kärleken. Umgänget med maken är obefintligt. Några barn ser det inte ut att bli.

En festkväll för några år sedan delade hon en underbar kyss med en främling. Hon fantiserar om honom ibland. Ikväll ska det bli fest igen. Denna kväll dyker det upp en mystisk greve. De delar en kärleksnatt tillsammans, under hans vistelse hos dem.

Eleonora får ett erbjudande av honom, om att följa med honom hem till sitt land. Hur ska Eleonora nu göra? Ska hon lämna sitt kärlekslösa äktenskap, och få det liv hon alltid drömt om? Eller ska hon stanna hos Jacques?

Berättelsen fångar mig från första stund. Berättelsen känns både spännande och lite obehaglig på samma gång. Jessica och Stefan lyckas förmedla den lite kusliga stämningen på ett bra sätt. Jag gillar verkligen denna typen av historisk romance. 

Man kan känna smärtan, åtrån, och längtan hos de båda huvudpersonerna. Eleonoras historia berör, och man känner hennes smärta. Denna lite rysliga historia passar väldigt bra nu i Halloween tider, så missa inte att beställa den hos förlaget.

Jag läser gärna mer av författarna. Kanske en fortsättning på denna novell? Novellen släpptes den 25 oktober. Denna romantiska rysare får ❤❤❤❤❤/5. 

Mitt favorit ställe ur boken;

”Madame.” 

Eleonora hörde en avlägsen röst och försökte öppna ögonen. 

”Madame”, upprepade rösten och oron i den fick henne att fladdrande slå upp ögonlocken.

Greve Vasilache. En skälvning gick genom hennes kropp när hon tittade upp och in i hans mörka ögon bakom masken. Så nära han var. På avstånd hörde hon Jacques, som uppmanade orkestern att spela igen och gästerna att återuppta dansen. Det kändes som om de var delar av en annan verklighet, något som var bortom och inte angick henne. Hela hennes sinne var uppfyllt av mannen intill. Hon brann av längtan att sträcka ut sin hand och röra vid hans frackklädda bröst, känna hans andetag och hjärtslag mot sin handflata. Som i förtrollning lyfte hon sakta sin hand mot honom. Han fångade den i luften och förde den höviskt till sina läppar.

”Madame, hur mår ni? Kan ni ställa er upp?”

Innan greven hann kyssa hennes hand drog hon hastigt tillbaka den. Hon rodnade vid insikten om att hon varit så nära att röra vid honom på ett sätt som var ytterst olämpligt. 

”Ja”, mumlade hon nästan ohörbart och sänkte blicken för att inte möta hans ögon. Hon missade därmed leendet som roat lekte på hans läppar.

Baksidestext:

Året är 1792. Eleonora lever i ett kärlekslöst äktenskap med den rike adelsmannen Jacques. 

Maken verkar mer intresserad av att visa upp än att älska henne. I hemlighet fantiserar hon om den främmande mannen som i lönndom kysste henne under den stora vintermaskeraden två år tidigare, en man hon inte sett sedan dess.

När det åter ställs till med fest dyker en annan mystisk främling upp, greve Vasilache. Med sina mörka ögon och världsvana sätt förtrollar han Eleonora. Men vem är mannen, vad gör han egentligen där och har han bara goda avsikter? Samtidigt händer mystiska saker på det stora godset. Eleonora ställs till sist inför valet mellan det invanda tråkiga livet med Jacques och något betydligt mer spännande. Ska hon våga ta steget och förändra sitt liv för evigt?


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Fem en fredag v. 43: Tid

I fem en fredag funderar Elisa Matilda på frågor som handlar om tid, fler förslag hos ElisaMatilda.

1. Är du tidspessimist eller optimist?

Svar; Tidspessimist. Är alltid ute i god tid för att inte missa. Blir jämt att man får vänta.

2. När går tiden som snabbast?

Svar; När man har roligt. När barnen har lov. Helgen brukar gå snabbt. När Rickard är här och hälsar på.

3. När går tiden som långsammast?

Svar; När man har tråkigt. 

4. Var spenderar du mest tid?

Svar; Hemma. 

5. Till vad under veckan har du behövt lite extra tid?

Svar; Till städningen.


Ha en fortsatt trevlig helg!

Kram Nina

torsdag 26 oktober 2023

Författarintervju Monica Larsson

Läs gärna min intervju av Monica här. Jag har läst två av hennes böcker. Jag har läst hennes böcker om ridklubben Bäckahästen som är två lite annorlunda hästböcker åt det lite nyandliga hållet. De är så otroligt bra. Missa inte dem. Monicas hemsida är här.

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har skrivit fyra böcker. En roman, två ungdomsböcker och en illustrerad barnbok där jag även gjort bilderna.

2. Vem är Monica Larsson?

Svar; Jag skulle beskriva mig själv som en andlig, djupsinnig, kreativ och bohemisk person.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Den första boken jag skrev var romanen Flummarna. Den handlar om två andligt sökande tjejer som inte lyckas leva upp till sina andliga ideal utan tvärtom spårar ur på olika sätt, den ena i missbruk och den andra i andlig fanatism. Jag har själv varit andligt sökande och läst många böcker om nyandlighet. Mitt liv har också varit väldigt instabilt på många sätt även om mycket skiljer sig från karaktärerna i den boken. Det finns så många böcker om hur folk har lyckats förändra sina liv med hjälp av positivt tänkande. Jag fick en idé om att skriva en bok om några som misslyckas.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag var ungefär 30 år när jag började skriva på den från början. Jag skrev i rasande fart i ett par år och fick ihop ett enormt tjockt manus som jag skickade till Bonniers och ett par andra förlag utan att få napp. Sen har den blivit liggande i många år vid ett par olika tillfällen. (Jag har då skrivit på andra projekt som det aldrig blev något med.) Jag skrev om hela flera gånger. Jag började läsa på den igen när jag var i 45-årsåldern och ville ge den en chans igen. Jag var faktiskt nära att få den utgiven av ett stort bokförlag vid ett tillfälle. Men sedan gav jag ut den själv när jag var ungefär 47 år och det har jag aldrig ångrat.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Jag har fått väldigt positiv respons och fått många kommentarer som gjort mig varm i hjärtat, däremot nästan inte hört något negativt alls. Men det är en svår bransch med mycket konkurrens där man måste marknadsföra sig på rätt sätt för att nå ut. Det är klart att man kunde nått ut till fler läsare och man vet ju inte vad de som läser men inte kommenterar tycker.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag upplevde att jag kunde omsätta ett kreativt flöde på ett bra sätt när jag började ge ut mina böcker. Jag mår bra av det och det hjälper mig att leva mer i harmoni med mig själv.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Min andra bok var en illustrerad barnbok. Texten var förstås enormt mycket lättare. Det jobbigaste med den här boken var bilderna som det är mer jobb med än man tror. Men totalt sett lättare, ja.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om det?

Svar; Jag skriver på två olika böcker nu. Dels ska det bli en tredje del i min serie om Bäckahästens ridklubb. Dels skriver jag på en delvis självbiografisk roman som handlar om andlighet på en helt annan nivå än den andligheten som finns med i Flummarna. Jag har en mycket annorlunda bakgrund som innefattar en andlig upplevelse i tonåren som förändrade mitt liv och både ledde till mycket mörka och mycket ljusa livsupplevelser. Det har varit ett reportage om mig angående detta i tidskriften Nära för ett par år sedan.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag är mycket inspirerad av livsåskådningen Martinus kosmologi.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Ja, jag är undersköterska. Jag jobbar i hemtjänsten i Höörs kommun sedan många år.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag läser helst böcker av Martinus. Det är alltid inspirerande.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag har min dator på en del av köksbordet. Det brukar bli där. Skriver också på mobilen ibland.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Nej, det kan bli när som helst.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Följ ditt hjärta och tänk inte på om det blir utgivet eller inte i det första skedet. Skriv inte om saker du tror folk vill läsa. Skriv om det du känner är rätt att skriva om. Sedan får man alltid redigera och ta hand om allt praktiskt ändå. Men är det rätt och man vill gå vidare får man hitta vägar att lösa allt.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Jag tycker att det är kul att vara ute på marknader och sälja böcker. Speciellt när folk kommer fram och säger att de hört talas om böckerna och att de är bra. Jag hade gärna fått in mer pengar på bokförsäljningen så att jag hade kunnat hålla på med det, och med själva skrivandet, ännu mer.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Ja, dels: ”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.” Det ligger en stor kosmisk sanning bakom dessa ord.

Dels Martinus ord ”Allt är mycket gott”.

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Jag tänker spontant på Wilhelm Mobergs serie om Utvandrarna. Fantastiskt bra böcker.


Tack Monica för att du ville delta i min 

intervju!

Ha en fortsatt bra dag!

Kram Nina

Läs min recension av Bäckahästens ridklubb del 1 här

Läs min recension av Bäckahästens ridklubb del 2 här

onsdag 25 oktober 2023

En halv Kaj

"En halv Kaj" av Mikael Jisander utgiven av Modernista förlag. Vi får följa den buttre och ensamma mannen Kaj, när han åker till en paradisön Skiathos på Grekland. Han har svårt att tåla andra människor, och han skräder inte orden, om han känner sig orättvist behandlad. Detta gör att han ständigt hamnar i konflikter med andra människor. Han är dessutom rädd för att både flyga och åka båt, men han gör detta för sin dotters skull. Med på resan finns också arbetsnarkomanen Jenny, som motvilligt har åkt på semester med sin man och två små barn. Hon har bara lite kvar att arbeta undan, sedan kan hon njuta av semestern med familjen. Dock blir det inte så då Kaj råkar spilla i Jennys jobbdator, vilket resulterar i att allt arbete blir förstört. Jenny blir rasande och semestern är förstörd, då Jennys odrägliga chef tvingar henne att göra om arbetet på nytt, trots att Jenny är helt slutkörd. Detta skapar dessutom en konflikt med hennes egen familj som vill umgås med henne. Kaj får dock Jenny att tänka om, och fundera över sitt liv och vad som egentligen är det viktigaste.

Detta är första gången jag läser en bok av författaren, men jag gillade verkligen hur han gestaltar huvudpersonen Kaj och alla hans dråpliga konflikter. Jag gillar miljö beskrivningarna, vilka får mig att längta till Grekland. Så mysigt författaren målar ut miljön där. Kajs historia är tankeväckande, och den visar att man aldrig ska döma någon på förhand, för man vet aldrig vad den personen går och bär på. Sedan har vi arbetsnarkomanen Jenny, som arbetar för mycket, så hon nästan låter familjen glida ifrån henne. Sprickan mellan henne och familjen bara växer. Tack vare Kaj, drar hon i handbromsen innan det är för sent. Hennes historia fick mig att påminna mig om vad som egentligen är det viktigast av allt? - jo, den egna familjen. Tiden är kort och vad som helst kan hända. Ta vara på den. Annars bjuder berättelsen på både skratt och tårar. Boken är lätt att stäckläsa, för att den är så otroligt bra och välskriven. Jag läser gärna mer av författaren. Tack för påminnelsen. Denna berörande och varma berättelse får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitel 11

HOTELRUMMETS balkong låg nu i skugga och det var svalt och skönt. Kaj satt framåtlutad över sitt korsord och fann någon form av av lugn, mitt i det kaos som hittills präglat resan. Nu var det bara en handfull ord kvar, men han hade kört fast. Det var något som inte stämde, hade han fyllt i något ord fel? Ända sedan skilsmässan var det i korsorden han bäst kopplade av, fick en fristad från vardagens problem och tristess. Så fort han hittade han tittade på ett nytt korsord sägs han inte i dess ordlabyrinter och hjärnan jobbade på högvarv. 

Vågrät sexton bokstäver: beteende där man kopplar bort stress och fyller livet med något som i stunden upplevs som meningsfullt.

Verklighetsflykt.

Ett motorljud fick Kaj att titta upp. En buss närmade sig och stannade på parkeringen nedanför hans balkong. Där väntade en grupp strandklädda människor, med sina shorts, solhattar och parasoller. Själv hade han fortfarande på sig samma långbyxor och färgglada hawaiiskjorta han reste hit i. Det kändes som en evighet sedan han satt på det där dödsplanet, fast det bara var i förrgår. Ibland gick tiden så fort att han inte hann med, ibland var det som om den stod stilla. I folkmyllret på parkeringsplatsen kunde Kaj urskilja en liten pojke med cyklop och snorkel, mitt på torra land. Pojken jagade en något äldre flicka, även hon iförd i dykutrustning. Ungarna snodde runt benen på de vuxna och verkade ha hejdlöst roligt. När pojken fick fatt i flickan kittlade han henne, och därefter var roöletna ombytta. Pojken sprang för livet med flickan efter sig. Leken pågick fram till dess pappan, en lång man med ryggsäck, tog dem i vardera handen och ställde sig i kö för påstigning. 

Barnens mamma lyste dock med sin frånvaro. Det var först när alla stigit ombord på bussen som han såg henne. Hon stod lutad mot ett träd i utkanten av parkeringen och pratade i telefon. Hon verkade ha svårt att dlita dig från telefonsamtalet, först när bussen tutade ilsket kom hon ut ur trädets skugga och skyndade över parkeringsplatsen. Då såg han vem det var.

Kaj tog sig reflexmässigt för pannan och kände bulan. Hon hade alltså en familj, den där kvinnan som först räddat honom och därefter knockat honom. Nästa gång han mötte henne måste han be om ursäkt. Försöka ställa saker tillrätta och visa att han inte menat något illa. Det var ju en olycka, det där med datorn. Kanske kunde han köpa en chokladask till hennes barn?

Kaj log ett försiktigt leende. Det förflutna blev alltid påtagligt när han såg småbarnsfamiljer. Som vykort från görr sköljde de över honom och påminde om de år som varit de lyckligaste i hans liv. De år då meningen med livet hade varit som mest påtaglig. När han själv blev pappa för första och enda gången.

Baksidetext;

Kaj är bara en halv människa. Vissa dagar inte ens det. Han delar sin tid mellan jobbet som bilförsäljare och villan i Klippan som numera ekar tom. Men sina principer har han i behåll och Kaj inser vad han måste göra. En resa till paradisön Skiathos i Grekland blir ett sätt att hitta framåt i livet. 

Trots sin motvilja mot flyg och båtar reser Kaj iväg, och stöter på allt från nitiska flygplatskontrollanter till odrägliga solstolspaxare som gör livet surt. Men inget får stoppa Kaj-han har ett uppdrag att fullfölja. Det har han lovat sin älskade dotter Elsa. 

På samma resa finns även Jenny, en ambitiös yrkeskvinna som motvilligt är på semester med sin man och två små barn. Hon är mitt uppe i sitt livs viktigaste jobbprojekt och har egentligen inte tid att vara ledig. Till en början kan ingen ana att mötet mellan halvfiguren Kaj och fullblodskarriäristen Jenny ska leda till något gott, men semesterveckan kommer att förändra bådas liv i grunden. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

tisdag 24 oktober 2023

Super-Nova

"Super-Nova" av Callum Bloodworth, utgiven av Bonnier Carlsen förlag. Nova har precis tagit studenten, och ser fram emot sommaren och det nya jobbet. Hon ser också fram emot att få umgås med sin pojkvän och sin bästa vän, Laura. Men det blir inte så då pojkvännen plötsligt gör slut, och bästa vännen Laura åker till London för att jobba. Samtidigt blir Nova av med sommar jobbet, som hon sett fram emot. Det ser ut som att det blir den sämsta sommaren någonsin, men Laura har utmanat henne att hitta de där små guldkornen i vardagen. Med hjälp av en karta över Niversjö ska hon dokumentera de platser, med hjälp av stjärnor, där Nova upplever något speciellt. Nova sätter ut en annons på facebook där hon vill byta bort den värsta sommaren mot ett liv i färg. Den första som svarar är Leo, som jobbar extra på macken. Sedan exploderar sommaren till ett enda stort äventyr, där hon lär känna nya människor och upplever nya saker. Kanske hittar hon även kärleken?

Detta är den första boken jag läser av författaren och jag älskade verkligen den här boken. Den riktas till unga vuxna, men även jag, som lite äldre uppskattade den enormt. Den kan absolut läsas av alla möjliga åldrar. Vi får följa Nova under några spännande sommarveckor. Först ser allt ut att bli en väldigt trist sommar, men det utvecklas snabbt till ett spännande, och fängslande äventyr. Allt är underbart återgivet och välskrivet, med en stor portion humor, och boken bjuder på många skratt. Detta är en bok om svek, ensamhet, sorg, nystart, vänskap och kärlek. Det är också en bok som inger hopp och en tro på framtiden. Jag älskar de rappa kommentarerna mellan huvudpersonerna och skrattar högt emellan åt. Jag uppskattar också att författarna återger huvudpersonens känslor och tankar på ett väldigt fint sätt. Denna tänkvärda och mysiga boken rekomenderas starkt, ni får inte missa den. Älskar hur huvudpersonen knyter samman alla människor i slutet. Åh, vad jag vill läsa mer av författaren nu. Ett stort plus för det fina omslaget. Denna boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Femton

Jag är en kriminell kärlekshjälte

NÄR JAG HADE föreställt mig tiden efter studenten, hade jag mest sett dagar dränkta i skratt, cider och solnedgångar. Jag hade inte föreställt mig att jag skulle rycka ut till Flodsta för att hjälpa en okänd man som höll på att missa ett bröllop.

När jag fick syn på Mikael gick han fram och tillbaka på parkeringen. Andres sa att han, redan på håll, såg ut som en sådan som missade många saker. Jag sa inte emot.

Zara Larsson strömmade ut ur högtalarna när vi körde de sista metrarna mot macken och det plingade till i min telefon. Jag skrattade åt meddelandet från Laura. 

Jag hade skrivit till henne direkt efter att ha lagt på med Mikael. Berättat att jag var på väg tillbaka till macken, den här gången för att rädda ett giftermål och göra mitt andra byte. Hennes svar var skrivet i versaler.

Laura in London

JAG HAR REDAN BÖRJAT SKTIVA EN LÅT OM DETTA. BÅDE OM DITT KÄRLEKSUPPDRAG OCH HETA MEN SKITJOBBIGA KILLAR. JAG RINGER DIG SÅ FORT DEN ÄR KLAR. VAR BEREDD.

Andres såg misstänksamt på Mikael som gick mot oss med snabba steg när vi parkerade bilen. 

"Är det du som håller på att göra bort dig med ett bröllop?" frågade Andres och slog igen bildörren bakom sig. 

Mikaels skratt lät nervöst när han strök handen över Hawaiiskjortan.

"Är det du som är Nova?"

"Det är jag det", sa jag och nickade mot Andres. "Han är min livvakt."

Jag rundade motorhuven, sänkte rösten.

"Han lär ha jobbat för tungt kriminella tidigare."

"Jag hörde det där, Nova. Jag måste åka, men... Andres kollade mot macken där Leo höll upp dörren. "Du har telefonen, eller hur, Nova?" Och jag är tillbaka om en timme." 

Andres blängde på Leo, sedan på Mikael, innan han satte sig i bilen igen och började backa ut från parkeringen. Jag såg på Mikael och nickade mot bilen. 

"Så många kriminella angelägenheter, så lite tid..."

"Jag hörde det där också", ropade Andres, armen hängde ut genom fönstret, innan han körde där ifrån.

Baksidetext;

"JAG SKA DRABBAS AV VÄRLDEN. TILLÅTAS EXPLODERA I TUSEN OLIKA FÄRGER SAMTIDIGT."

Möt Nova. Dumpad direkt efter studenten. Snart vinkar hon dessutom av sin bästis Laura som ska leva livet i London. Kvar blir Nova med en karta över Niversjö, en påse guldstjärnor och uppdraget att göra det bästa av sommaren i Sveriges tråkigaste stad. 

Ungefär nu börjar Novas motatack på livet och en dag postar hon en annons.

Bytes: Världens sämsta sommar.

Sökes: Ett liv som fylls av färg.

Hon får svar från Leo som jobbar extra på bensinmacken. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter soldränkta minnen, storslagna drömmar och sockervadd. Och för att kartlägga vilka de är i universums oändlighet. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

måndag 23 oktober 2023

Författarintervju Erika Larsson Norlund

Läs gärna min intervju med Erika Larsson Norlund. Jag har recenserat båda hennes böcker. Tack Erika för att du har deltagit i min intervju. Erikas hemsida här.


1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har skrivit 2 barn- och ungdomsböcker men som jag brukar kalla familjeböcker då de passar äldre åldrar med.

2. Vem är Erika Larsson Norlund? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag är en pysslig person med lite små projekt här och där. Är ambitiös och vill göra rätt för mig och tycker om att lyfta människor och få dem att må bra. Jag är en öppen person som är beroende av te och böcker och har svårt för stress är även spirituell.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Den kom som en blixt från klar himmel efter min tid som utbränd när jag började må bättre. Hämtade då inspiration från min pappas barndom och de historier han berättat och byggde ihop det med inspiration från nutiden och min son. Min pappa hade gått bort två år innan och jag tyckte att det var synd att hans spökhistorier skulle falla i glömska så jag vidareutvecklade dem och tog mig friheten att bygga ut och bygga om dem så att de skulle passa till min bok.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Var 34 år men fyllde 35 år senare det året.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Den har varit positiv för det mesta. Särskilt den äldre generationen känner igen sig lite i tiden när de själva gick i skolan. Många har frågat om det inte kommer någon mer bok. Har även fått återkoppling från några läsare att mina böcker var de som gjorde att de började läsa böcker.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Eftersom jag typ skrivit sedan jag började kunna skriva bokstäver så har inte mitt liv förändrats speciellt mycket mer än att en del av mitt skrivande blev två böcker.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Nej bok nr 2 krävde lite mer tänkande och gav mig prestationsångest. Innan jag gav ut Kvarnpojken hade jag inget intagramkonto kopplat till böcker så då skrev man mer utan att jämföra sig med något annat och kunde gå djupare in i skrivbubblan.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Att skriva är en livsstil så det finns kvar men vad det blir i för form i framtiden får tiden visa. Jag får mest flow när jag går in i "uppgiften" utan för mycket intryck utifrån. Och det kräver att jag skärmar av mig från sociala medier bland annat.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Läsa, baka, min hund, pyssla med små kreativa projekt och vara ute i naturen samt resa och har även ett spirituellt intresse och gillar stenar (kristaller) av olika slag.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Ja det har jag. Är utbildad till Florist och Personalvetare men jobbar just nu med administrativa uppgifter på ett företag.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag läser och lyssnar mycket på böcker. Alltid minst två böcker på gång. Det är en blandad mix av vad jag väljer. Men det blir några böcker i veckan. Har dessutom följt med i en norsk bokserie Årringer i många år, det är bok nummer 69 som är aktuell just nu i den serien så blivit några stycken böcker av den serien och den är fortfarande lika spännande.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag skriver oftast vid köksbordet. Bäst går det om diskbänken är tom annars blir jag distraherad.😅 Kan även få till mig saker när jag är ute och går som jag försöker få ner snabbt när jag kommer hem innan jag glömt dem.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; När jag skrev mina två böcker blev det cirka 30 minuter per dag. Men tiden på dygnet kan variera. Hade även en liten bok med mig i handväskan om jag var på språng och kom på något jag skulle ha med.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Har du en idé skriv men jämför inte din process med någons annans. Det kan ta bort inspiration och skapa prestationsångest. Det finns många böcker som påminner om varandra och för att de inte ska likna varandra är det bäst att hitta sin egen stil. Kan även vara bra att ha flera skrivprojekt på gång för kör du fast i det ena så kan du fortsätta med något av de andra och kanske kan det leda till någon ny idé till de andra. Känner du att du inte har någon idé så kan det hjälpa om du bara sätter dig och börjar skriva. Ett litet ord kan vara första steget.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Nästa steg blir.... Det var en mycket bra fråga som jag inte vet svaret på. Låter nog tiden få utvisa det. Jag har många drömmar. Gäller bara att ta tag i dem.😃 Drömmar som jag haft kring mina böcker har varit att minska fördomar och öppna upp med alla viktiga ämnen som jag berört i dem där mobbning är ett av dem. Det finns lärarhandledningar till dem också. Helt enkelt att mina böcker ska göra skillnad. Någon kanske känner igen sig i någon av karaktärerna.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Det behöver inte vara perfekt för att det ska vara jättebra.

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Det finns så många bra böcker att det är omöjligt att välja någon av dem. Men Kulla-Gulla böckerna är ju givna iallafall. Likaså kan jag tycka att Vilhelm Mobergs serie om Utvandrarna är given. Viktigt att inte glömma historien om hur det en gång var.
Heidi och Skriet från vildmarken är också två böcker som jag verkligen minns samt Barnen från Frostmofjället.

Tack Erika för att du ville delta i min intervju!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Läs gärna min recension av "Kvarnpojken" här

Läs gärna min recension av "Torpflickorna" här

fredag 20 oktober 2023

Fem en fredag v. 42: Egenskaper

I fem en fredag funderar Elisa Matilda på frågor som handlar om egenskaper, fler förslag hos ElisaMatilda.

1. Vad är du för kort för att göra?

Svar; Jag når inte högst upp i köksskåpen.

2. Vad är du för envis för att göra?

Svar; Jag ber sällan om hjälp.

3. Vad är du för rädd för att göra?

Svar; Jag gillar inte att vistas på platser med mycket folk. 

4. Vad är du för lat för att göra?

Svar; Springer gör jag sällan. Men mest för att jag inte kan. Skulle nog inte springa ens om jag kunde.

5. Vad är du för ung för att göra?

Svar; Att dö.


Ha en fortsatt trevlig dag,

Och en trevlig helg!

Kram Nina ❤

tisdag 17 oktober 2023

Glashjärtan

"Glashjärtan" av Colleen Hoover, utgiven av Modernista förlag. Beyah har inte haft en lätt barndom. Hon känner inte sin pappa specielt mycket, och mamman har försummat henne. Hon har bott i en husvagn och själv fått skaffa fram pengar till mat och annat hon behövt. Dock har hon på egen hand lyckats få ett volleybollstependium till Penn State, vilket är imponerande. När Beyahs mamma dör av en överdos två månader innan skolstarten, har hon inget val. Hon måste kontakta sin pappa, som hon knappt känner. Han lever ett helt annat liv än det hon är van vid. Han bor på en halvö i Texas med sin familj och hon måste bo hos honom under två månader, till skolan börjar. Väl framme i Texas blir det inte som hon tänkt sig. Pappans styvdotter, Sara vill att de ska umgås, och dessutom träffar hon grannen Samson. De har mer gemensamt än hon tror, och snart blir deras känslor för varandra allt starkare. Men Samson är väldigt hemlighetsfull, och vill inte berätta om sig själv. Kan kärleken bestå, när sanningen uppdagas?

Detta är den fjärde boken av författaren som ges ut av Modernista, men den första som jag har läst. Bayah har haft en tragisk och kaotisk uppväxt, och hennes historia gör att jag kan knappt släppa boken ifrån mig. Det är en stark berättelse, om att göra det man måste för att överleva. Man önskar ju att inga barn ska behöva klara sig helt på egen hand, som Bayah har fått göra. Ju mer jag får veta om Beyah och Samsons förflutna, ju mer griper historien tag i mig. Det är en berättelse som berör, samtidigt som en vacker kärlekshistoria utvecklar sig. Huvudpersonerna är två stycken, mycket söndriga personer, som har svårt att lita på andra. Författaren lyckas beskriva de två ungdomarnas sköra kärlek till varandra på ett varmt och fint sätt. Frågan är:-Kan två krossade glashjärtan läka tillsammans? Jag älskade verkligen bokens slut och tårarna kom av glädje. Jag läser gärna mer av författaren. Denna helt underbara berättelse får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Sju

Vi stoppade allt i bagageluckan förutom telefonen och kontantkortet. Jag har försökt komma på hur jag ska installera den, men det är mörkt i bilen och svårt att läsa instruktionerna. Jag vet inte ens hur jag ska sätta igång telefonen. 

"Vill du att jag ska hjälpa till?" frågar Samson när jag har försökt ett tag. 

Jag kastar en blick på honom och ser att han räcker fram en hand. Jag ger honom förpackningen och han lyser på instruktionerna med ficklampan på sin egen telefon. Han jobbar fortfarande på det när Marcos parkerar bilen på färjan. 

"Kommer ni?" frågar Sara och öppnar sin dörr. 

Jag pekar på telefonen i Samsons händer. 

"Alldeles strax. Han installerar min telefon."

Sara ler brett innan hon stänger dörren, som om Samson och jag ska inleda en sommarflirt nu när han installerar min telefon. Jag hatar att det är hennes mål. Jag är verkligen inte intresserad av någon som visar mig så lite intresse. 

Samson måste ringa ett nummer för att avsluta installationen, men då får han veta att han måste vänta i två minuter innan telefonen aktiveras.

Två minuter låter inte så långt, men ändå känns det som en evighet. Jag tittar ut genom fönstret och försöker ingnorera den tysta spänning som fyller utrymmet mellan oss.

Det är så oerhört obekvämt att jag bara efter tio sekunder hoppas att han ska säga något. Efter tjugo sekunder börjar jag känna mig nervös, så jag hasplar ur mig det enda jag kommer på. 

"Varför tog du foton av mig på färjan idag?"

Jag kastar en blick på honom och ser att han lutar ena armbågen mat stället där dörren och rutan möts. Han drar fingrarna lätt över underläppen, men slutar när han ser att jag stirrar på honom. Då knyter han näven och knackar den mot rutan. 

"För att du tittade ut över havet som du gjorde." 

Hans svar känns som ett band som visar sig runt min ryggrad. 

"Hur såg jag på det?" 

"Som om det var första gången du någonsin sett det."

Jag byter ställning i sätet och känner mig plötsligt inte bekväm med hur hans ord lägger sig över mig som ett sidentyg. 

"Har du tittat på dem än?" frågar han.

"Tittat på vad?" 

"Bilderna."

Jag skakar på huvudet. 

"Okej, men när du gör det kan du radera de du inte vill ha kvar, men sedan skulle jag verkligen vilja ha tillbaka minneskortet. Det finns foton där som jag vill ha kvar."

Jag nickar.

Baksidetext;

Det enda Beyah Grims föräldrar gav henne var livet och ett hemskt efternamn. Allt hon åstadkommit har hon sig själv att tacka för. Men bara två månader innan hennes liv ska börja på riktigt inträffar ett dödsfall som förändrar allt. Beyah tvingas tillbringa sommaren på en halvö i Texas med sin pappa som hon knappt känner. Planen är att hålla låg profil, men den går om intet när hon träffar sin nya granne, Samson.

De kommer från väldigt olika bakgrunder, men en sak har de gemensamt: de dras till det som är sorgligt, vilket även innebär att de dras till varandra. De är dock överens om att deras romans inte ska bli mer än en semesterflirt. Det Beyah inte inser är att en under vatten åström är på väg, och att den kommer att dra med sig hennes hjärta ut i havet. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

måndag 16 oktober 2023

Höstvila och skogsbad på Kanelholmen

"Höstvila och skogsbad på Kanelholmen" av Yvonne Ehn, utgiven av Saga egmont förlag. Angelika jobbar som mäklare, och har haft en intensiv jobbperiod. Hon har precis avslutat en försäljning av en fastighet när kroppen säger ifrån. Hon känner hur hjärtat rusar, och måste få tag på någon. Dessvärre minns hon inte ens koden till sin telefon. Som tur var ringer hennes bror Robin upp henne i samma stund. Han tar med henne hem så hon får vila. Han förmår henne också att ta ledigt från jobbet en månad, för att hon ska få vila upp sig ordentligt. Med hjälp av vänner och familj, får hon tips som ska hjälpa henne att komma ner i varv. Samtidigt börjar hon även träffa Mattias, en fd klasskompis, och hon funderar om de kan bli mer än vänner. Plötsligt dyker hennes ex Stefan upp och vill ha henne tillbaka. Nu måste Angelika fundera på vad hon själv vill, och hur hon ska göra i framtiden, för att fortsätta att må bra. Ska hon ta tillbaka sitt ex, och ska hon gå tillbaka till sitt arbete som mäklare? Eller ska hon välja en helt annan väg?

I den här andra, och fristående delen om Kanelholmen är hösten i antågande, och vi får följa Angelika och hennes vänner och familj på den lilla ön Kanelholmen. I den här boken tas det upp hur det kan kännas att ha reumatisk värk, och hur det är känna sig utmattad, när hjulet snurrar på alldeles för fort. Det är svåra ämnen, då det inte syns utanpå, hur man mår inuti. Det är en berörande och varm berättelse, där huvudpersonen möts av förståelse och kärlek. Jag tycker så mycket om alla fina karaktärer i boken. Författaren lyckas också fånga höstens mysiga känsla så bra. Jag gillar att kärleken spirar lite här och där på ön. Det låter som att de har det riktigt mysigt där ute på Kanelholmen bland författarträffar, när de kramar träd, och äter god mat tillsammans. Samtidigt som man läser den här boken, blir det också en påminnelse att ta hand om sig själv lite extra. Mys med en god kopp te under en varm och go filt. Denna höstmysiga feelgood roman passar jättefint att läsa i höstrusket. Del tre i denna mysiga bokserie kommer också snart. Längtar! Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitel 9 

Sin vana trogen hade Angelika vaknat tidigt. Att det var söndag, då många unnade sig sovmorgon, gjorde ingen skillnad för henne. Även hennes mamma var morgonmänniska, så medan Angelika fixat frukost hade hon ringt ner till Grekland för att höra hur de hade det på varmare breddgrader. På den inglasade verandan hade hon sedan i lugn och ro ätit frukost och lyssnat till allt som hänt den grekiska familjen sedan sist. 

Hennes bror hade  däremot sett en aning trött ut när hon cycklat hem till honom efteråt och hittat honom med armbågen på köksbordet, samtidigt som han slevat i sig en tallrik fil med hemgjord musli. Men under cykelturen mot Kanelholmen hade han vaknat till liv. 

"Tänk att det är oktober redan ", konstaterade Angelika när de hoppade av cyklarna i början av Kråkslottets grusuppfart.

"Hösten är min favoritårstid", da Robin.

"Jag vet".

Angelika fällde ut cykelstödet och plockade av yogamattan från pakethållaren. Robin följde hennes exempel. Mattorna hade de fått låna av Dixie-Mae.

"Hur länge håller yogan på?" undrade han. "En timme?" 

"Eh..."

För att köpa tid låtsades Angelika leta efter något i ryggsäcken som låg i cykelkorgen. 

"Angelika?" 

Tydligt kunde hon höra misstron i sin brors röst. Han kännde henne så väl. Får var de gånger hon lyckats lura honom under uppväxten. Innan hon hann svara kom Petronella utfarande från Kråkslottet med öppna armar och fladdrande kaftan. 

"Hej och välkomna!"

Baksidetext;

Följ med till de saltstänkta klipporna på Kanelholmen i Stockholms pittoreska skärgård, där vänskapsband knyts och kärlek spirar!

Angelika har vuxit upp i skärgården och kan den utan och innan, vilket har visat sig vara en stor tillgång nu när hon äger skärgårdens främsta mäklarbyrå. Men framgången har sitt pris. En dag säger kroppen stopp, huvudet känns tomt och Angelika minns inte koden till din mobiltelefon. Åren av stress har kommit i kapp henne och på uppmuntran av sin bror Robin går hon motvilligt med på att ta en månad ledig.

Att lära sig att gå ner i ett bestående lugn visar sig vara lättare sagt än gjort, men med hjälp av vänner, familj och vila återhämtar sig Angelika sakta men säkert. När hennes ledighet går mot sitt slut börjar hon emellertid att tvivla- vill hon verkligen tillbaka till sitt gamla liv? 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Författarintervju Carina Blid

Här kommer en intervju med författaren Carina Blid. Läs hennes spännande svar. Tack Carina för du ville delta i min intervju.

Fotograf; 
Martin Bergström, Lavendelfoto

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har fått utgivit fem vuxenböcker och två barnböcker (kapitelböcker) för åldrarna 3-6 år och 6-9 år . Man kan läsa om alla romanerna på www.carinablid.se och även provläsa dem där. Jag skriver i olika genrer som drama, feelgood, satir, humor och barnböcker.

2. Vem är Carina Blid? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag bestämde mig för tre år sedan för att hoppa av mitt yrkesliv och satsa på min hobby. Det som möjliggjorde ”hoppet” var att jag kunde ta ut pension och lite på huslånet. Egentligen är jag utbildad kemist, men har arbetat till största delen med miljöskyddsfrågor på myndigheter och privata företag. Och skrivit har jag faktiskt gjort yrkesmässigt, men det skrivna var nog inte så kul att läsa eftersom det kunde vara ett tillståndsbeslut eller ett yttrande till Miljödomstolen. Skrivit skönlitteratur har jag gjort sedan jag var barn, dikter och noveller eller början på något. Till egenskaperna är jag en pigg, energisk och kreativ person och gillar att leka med såväl barnbarn som med min hund. Jag gillar att ta löpturer i skogen eller i omgivningarna där jag bor, och får på köpet idéer till mitt skrivande. Nu förtiden blir det också en hel del promenader med min hund, en pinscher som nu är niomånader.  

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Idéen till min debutroman, Glimtar av minnen, växte fram inom mig under många från det att jag var ung. Jag funderade då, en hel del på hur det som hänt i tidigare generationer kan föras vidare till nästa generaton, såsom negativa beteenden. Även hur nödvändigt det är att se osynliga mönster som är osunda och att inte föra vidare sådant till sina barn. Så jag bestämde mig i fyrtioårsåldern att nu var det dags att försöka skriva den fiktiva romanen och skapade karaktärer. Det kändes stort att få ihop en hel roman och idag har jag flera romaner som är utgivna.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag var i dryga fyrtioårsåldern, när jag började på romanen. När den var klar skickade jag den till fyra förlag och fick nej. Då lade jag romanen åt sidan och började skriva andra romaner. Jag gick min första skrivkurs långt senare och lärde mig mycket. Det blev en kick och jag bestämde mig för att bearbeta romanen, Glimtar av minnen, efter den nya kunskapen. Därefter skickade jag romanen till bokförlag. Hösten 2020 fick jag besked att Lassbo förlag ville ge ut den. Romanen kom ut i maj 2021.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Vad gäller mitt skrivande så har mina vänner varit förvånade över att jag arbetar så energiskt med skrivandet och fått ut så många romaner på kort tid.  Men orsaken är att flera av dem har varit liggande länge. Annat som de noterade var att innan debutboken var utgiven så hade jag  registrerat mitt företag, byggt hemsida, skapat egen facebookgrupp, instagramkonto, och konto på Linkedin. Det var full fart med förberedelserna innan utgivningen.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag mår bra av att få ut min kreativitet, få fantisera och skapa med ord, jag känner mig nöjd på ett helt annat sätt än tidigare när jag arbetade på myndigheten. Jag älskar att styra mitt eget arbete och arbetar disciplinerat måndag till fredag, oftast förmiddagar fram till tidiga eftermiddagen. Jag lägger en hel del tid på marknadsföring av romanerna, arbetar aktivt med sociala medier och syns genom att delta i bokmässor och bokevent runt om Göteborg. Men det är skrivandet som är roligast, marknadsföring är ett nödvändigt ont. Två av mina romaner finns som ljudböcker och jag har själv talat in dem, det var en utmaning och spännande. Jag hade nytta av att jag har skådespelat tidigare (revy). På ett sätt kan jag nog säga att vi är två i företaget, ett familjeföretag. Min man sköter bokföring och redovisningar, lämnar synpunkter på manus, sköter ljudtekniskt arbete när vi spelar in ljudböcker och hjälper till med det praktiska på bokmässor och en del annat.  Något som också är roligt är att jag tillsammans med två trevliga författarkollegor arrangerar Torslanda bokmässa. Nu i höst ska den tredje bokmässan äga rum, lördagen den 11 november. Drygt trettio författare kommer att ställa ut sina romaner. Det är kul med en egen lokal bokmässa även om det innebär mycket arbete.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Det är både lättare och svårare att skriva nya romaner. Lättare för att jag är mer van, svårare för att jag kan mer och är mer kritisk till det jag skriver.  

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag har precis blivit klar med min sjätte vuxenroman och ska skicka den till bokförlag. Jag hoppas att något förlag nappar och vill ge ut den. Romanen är en satir över våra könsroller och med stor värme. Den är tänkt at vara underhållande över mänskligt beteende i de vardagliga situationerna.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag läser en hel del böcker. I övrigt löptränar jag och gillar att vandra, numera med hund. Jag spelar i en amatörorkester (tvärflöjt), det är kul. Annars umgås jag med barn och barnbarn, sköter trädgården och har roligtmed vår hund som nu är nio månader.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Nej, inte mer än att passa barnbarn och dotterns hund. Det är lyxigt att klara sig på pensionen och få ägna sig åt sin hobby.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag läser mycket, lånar på biblioteket, köper ibland, både på secondhand och i bokaffärer och jag får böcker också. Jag har alltför mycket böcker hemma och har därför ett bokskåp utanför huset, där jag skänker bort lästa böcker. Jag läser huvudsakligen vanlig skönlitteratur som episka romaner men också en och annan deckare eller en feelgoodroman.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag skriver i ett litet rum på ca 8 m², där finns två skrivbord, ett har min man (han har också börjat skriva på en självbiografisk bok). Ibland när jag funderar slänger jag blicken ut genom fönstret och tittar på grönskan utanför. Det är rofullt.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Jag skriver oftast mellan nio på morgonen till eftermiddagen. Jag tar avbrott för lunch, fika  och det kan bli en löptur mitt på dagen. Om jag är borta någon vardag, så kompenserar jag med att skriva på kvällen eller på helgen. Vissa veckor blir det mer skrivande, andra veckor mindre. För att kunna skriva klart en roman, måste man vara disciplinerad och det är jag.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Först och främst, du måste ha en tydlig idé om vad du vill skriva och varför du vill skriva just den romanen. Sedan gäller det att bara skriva på, med hjärtat, utan krav på korrekt svenska, att inte hålla på med rättning under tiden du skriver det som flödar ut.  När du är klar, låt romanen vila en eller två månader, sedan kan du bearbeta romanen, om och om igen. Bearbetningen är det jobbigaste med att skriva en bok.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Det känns som jag lever i min dröm, jag skriver precis det jag vill och när jag vill. Jag har en idé till nästa roman, nummer sju, som jag kommer påbörja i höst.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Lev utan att tänka på din ålder, gör det du känner för nu, sen kan bli för sent.  Man måste satsa för att kunna vinna!

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; En snudd på omöjlig fråga när det finns så många bra. Men läs gärna John Steinbeck. Och Astrid Lindgren.

Tack Carina för att du ville delta i min 

intervju!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Besök Carinas hemsida här

lördag 14 oktober 2023

Veckans mening v. 41

Skriv Robert utmanar oss att varje lördag att hitta en mening ur en bok vi läser, som får oss att stanna upp. Den kan vara allvarlig eller rolig. En mening att lägga några sekunder på. 

Min veckans mening kommer denna gång ifrån boken; "En halv Kaj"

Den lyder så här; 

-Din uppblåsta, winerbrödstuggande, rödvita fascist, är du så jävla korkad att du tror att jag förvarar bomber i mina skor?

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...