söndag 24 april 2022

Att välja ett liv

 "Att välja ett liv" av Marie Lok Björk, utgiven av Bazar förlag. Ottilia vill gifta sig med sin stora kärlek. Trots att hon väntar hans barn tillåter inte hennes föräldrar att de gifter sig. Han anses inte vara ett gott parti för Ottilia. Hon tvingas föda sitt barn som ensam-stående mor. Efter ett övergrepp under en midsommar afton, blir hon åter igen gravid. Till slut slänger föräldrarna ut henne, och hon får klara sig själv. Hon beger sig till sin moster i Stockholm. Väl där är det inte så lätt att finna jobb som ensamstående mor, och hon får istället ta sig till Överjärva gård utanför Stockholm. Där får hon en bostad till sig och sina två små flickor, och arbete som mjölkerska. Det är ett hårt jobb, men hon lär sig snabbt. Ottilia kämpar för att hon och de andra kvinnorna där på gården ska få bättre förutsättningar, genom att kunna använda preventivmedel. Det växer även fram vänskap fram mellan Ottilia och de andra kvinnorna som arbetar där. Ska hon även finna kärleken?

Ni får inte missa denna bokpärla! Det är speciellt att läsa en verklighet baserad bok. Vi får följa en kvinna i början av nittonhundra talet och hennes strävan för att som ensam mor, genom armod och motgångar, ändå lyckas stå upp för sig själv och sina barn. Det kan inte varit en lätt tid att få välja själv den man ville gifta sig med. Det var svårt att till exempel både ha barn och karriär. Jag tycker att boken är så mysig och underhållande. Författaren lyckas verkligen förmedla den kärlek man kan ha till sina barn och det genomsyrar hela boken. Ottilia är en riktig kämpe. Man kan bara beundra de kvinnor som har kämpat för att vi ska ha bättre förutsättningar. Det är helt klart mycket som har hänt sedan dess. Författarens språk är vackert och poetiskt. Jag njuter av att läsa den. Jag älskar denna boken, och skulle gärna läsa en fortsättning. Boken är lätt att sträck läsa, och den är så läsvärd att jag kan varmt rekomendera den. Ottilias berättelse är gripande och känslosam, och jag ger boken 💙💙💙💙💙/5.

Mitt favoritställe ur boken;

OTTILIA OCH BERTA rullade runt i snön och BERTA tjöt av skratt när Ottilia kastade upp snö i luften och lät flingorna singla ner över dem. Hon tog sin lilla flicka i famnen och kramade henne hårt. Tre år. Snart var hon tre år. Så liten och klok. Talade bra gjorde hon också. Och tog sitt ansvar som storasyster. Siri hade fått en liten extra mor. Vid minsta lilla knyst var Berta där och tröstade henne. Ottilias hjärta svällde när hon såg dem tillsammans. 

Siri var inte snabb med språket. Men några få enstaka ord använde hon. "Fa! Fa!" sa hon när hon pekade på morfadern. Då var Berta snabbt där och rättade. "Nej! Det är moffa, inte fa." Det gjorde ont i Ottilia. Vad visste egentligen Berta? Vad förtjänade hon att veta? Hur tänkte hon om att varken Siri eller hon hade någon far? Ottilia kanske borde säga någonting men vad? Hur skulle det bli den dag Siri frågade efter sin far vågade hon inte ens tänka på. Hon borde fabulera fram en historia, kanske om en kringresande prins som anlänt till byn och krävt att få ge Ottilia ett flickebarn., en liten prinsessa. 

Men prinsen själv hade blivit tvungen att ta sin vackra häst och rida vidare.

Ottilia la sig på rygg i snön och sträckte ut armar och ben. Berta gjorde lika dant..Ottilia visade hur hon skulle röra armarna och benen så att det bildade mönster som av en ängel. Ut och in, ut och in, med armar och ben. Berta flaxade med armarna och stampade med fötterna.  

Från baksidan;

Handlardottern  Ottilia har länge sett fram emot sim 21-års dag. Myndighetdagen. Äntligen ska hon berätta för föräldrarna om sin hemliga kärlek. 

Men trots att kvinnlig rösträtt införs samma år, inser hon snart att det är andra som styr över hennes liv. Lantarbetaren Åke anses inte vara ett gott parti för henne och Ottilia ställs inför ett omöjligt val. 

Fem år senare är hon ensamstående tvåbarnsmamma som arbetar som mjölkerska Hon har lämnat tryggheten hemma hos sina föräldrarna i Harbo och blivit statare på Överjärva gård utanför Stockholm. Tillvaron är tuff, men hon har tagit makten över sitt eget liv. Och kanske finns kärleken där hon minst anar det.

Ha en fortsatt trevlig dag!🦜

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...