lördag 30 april 2022

Veckans mening-20220430


 Skriv Robert utmanar oss att varje lördag att hitta en mening ur en bok vi läser, som får oss att stanna upp. Den kan vara allvarlig eller rolig. En mening att lägga några sekunder på. 

Min mening kommer från boken "Vända blad" av Johanna Schreiber och lyder så här;-Den som drömmer om dagen vet mer än bara den som drömmer på natten, svarade hon leende. 


Ha en fortsatt trevlig valborg!

Kramizar Nina 

Den glömda kokboken

 "Den glömda kokboken" av Christoffer Holst, utgiven av Lovereads förlag. Max jobbar på en tidning, som en känd restaurangkritiker. Eftersom han sällan kommer i tid, och det är struligt runt honom, är han den första som får sparken när tidningen behöver dra ner på personal. Samtidigt slänger hans moster ut honom från lägenheten och han får bo i hennes ateljé. Väl där hittar han sin mammas gamla receptsamling. Han börjar fundera på vad hände med hans mamma? Varför försvann hon när han bara var några månader gammal? Varför kom hon aldrig tillbaka för att ta hand om honom? Ja frågorna är många och medan sparkonto sinar allt mer, beslutar han och servitrisen Olga sig för att ta reda på vad som verkligen hände för trettio år sedan.

Ännu en fullträff av Christoffer Holst! Jag gillade storyn och hela upplägget i denna feelgood roman. Boken handlar om missbruk och  familjehemligheter, men den handlar också om att få nya möjligheter. Vi får följa Max i nutid när han försöker få ordning på sitt kaotiska liv, samtidigt som vi parallelt får följa hans mammas lika struliga tillvaro. Det är märkligt hur livet verkar upprepa sig, på nästan samma sätt för dem båda. Båda är de missbrukare, men båda gillar också god mat. Maten beskriver författaren så bra att det vattnas i munnen, och miljön på den lilla Bistron är också fint beskriven, sen kändes Olgas uteplats väldigt mysig. Där hade jag gärna suttit och tittat på medan Olga lagar mat. Jag gillar att författaren knyter ihop berättelsen i slutet så fint. Boken är precis som förra boken jag läste av författaren, en riktig bladvändare. Jag tycker även att bokomslaget är jätte fint. Denna fina, lite vemodiga berättelse får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Olgas altan visar sig vara en liten bit av himmelriket. Den vetter mot hamnen och man kan skymta båtarna som ligger förtöjda vid kajen och alla strosande människor med glassar i händerna. Men ändå har hon lyckats skydda altanen från insyn, genom klätterväxterna som ringlar sig uppför träspalje'er. På en bänk står terrakottakrukor med massor av örter- basilika, rosmarin, timjan, körvel, dragon-och i hängande amplar växer rosa pelargoner. Mitt på altanen trädäck finns ett gammaldags träbord med olika typer av pinnstolar runt. Och i det högra hörnet: Ett mindre restaurangkök. Grill, två spisplattor och en diskho med rinnande vatten. Och på krokar på väggen ovanför hänger mängder med köksredskap.   

Max sitter i en av stolarna och tittar på när Olga river potatis.

- Det här är ett av de finaste kök en jag varit i, säger han. Och dessutom är det utomhus. Har du fixat i ordning hela den här altanen själv?

-Typ. Pappa hjälpte mig bygga köksbänken. Men resten är mestadels loppisfynd. 

Hon vänder sig om och torkar bort lite svett i pannan. En bit rå potatis fastnar på den glänsande huden men Max säger ingenting. Hon är så söt där hon står framför honom i rutig blåvit skjorta och shorts. Det ljusa håret är uppsatt i en slarvig tofs och hon har silverringar i öronen. 

- Det var uteplatsen här som fick mig att köpa lägenheten. Jag förälskade mig i den direkt, även om det var vinter när det var visning. Ingen av mina kompisar fattade varför jag ville bo på nedre botten i ett nittiotal hus men den här uteplatsen blev liksom min dröm. Och även om den bara går att utnyttja mellan maj och september så är den värd det. Jag lagar mat nästan varje kväll ute under sommarhalvåret.

-Wow.

Det fräser till när Olga börjar steka rårakorna i pannan. Inne i lägenheten håller den lufttorkade skinkan på att torka i ugnen. 

Från baksidan;

SMAKRIK FEELGOODROMAN OM FAMILJEHEMLIGHETER OCH NYA CHANSER

Max Nyström är en hyllad restaurang-kritiker, men ingen vet att han fått sparken från tidningen han jobbar på, och dessutom tvingats flytta in i sin mosters ateljé. Max nyfikenhet väcks när han tittar en gammal receptsamling i ateljéns bokhylla, skriven av hans egen mamma. Hon som försvann spårlöst för över trettio år sedan.

I slutet av 80-talet lämnar unga Kicki Nyström Västervik för storstaden. Hon har fått jobb på bistron Lilla Champen, och njuter av att vara en del av storstadens vimmel. Men underbart är kort, och livet tar snart en oväntad vändning.

Samtidigt som Max börjar söka sin försvunna mamma lär han känna servitrisen Olga. Tillsammans börjar de nysta i mysteriet, men vägen till sanningen blir både snårig och känslosam.

Ha en underbar dag!

Kram Nina 

Läs också recensionen av "Kalla, vita vinternätter" här

fredag 29 april 2022

Bokpost nr 20

Även denna vecka kom väldigt fina böcker till mig. Jag blir så glad och tacksam för alla fina böcker som kommer i brevlådan. Äntligen har våren kommit till oss och den hemska snön är äntligen borta. Min honungsros såg ut att klarat sig över vintern så jag hoppas att den blommar i år och sen har jag lite vackra dahlior som ska ut och göra våra rabatter vackra.


"Dominoeffekten"

Av

Carolina Angelis

"Sällan viskar jag ditt namn"

Av

Karin Björnsbacka

"Vända blad"

Av

Johanna Schreiber

"En kärlekshistoria i Cornwall"

Av

Liz Fenwick

"Breven som länkar oss samman"

Av 

Annelie Högberg

"Dotterns berättelse"

Av

Armando Lucas Correa

Knäckta ägg och krossade hjärtan-en alldeles omöjlig påsk

Av 

Maria Ernestam

"Räddare"

Av

Annah Nozlin

"Hekneväven"

Av

Lars Mytting

"Livet med tro hopp och kärlek"

Av

Camilla Öhman

"En enkel till Indien"

Av 

Caroline Brunstedt

"Den glömda kokboken"

Av 

Christoffer Holst

"När bergen sjunger"

 av

 Nguyen Phan Que Mai

"Och Hur mår fröken Fukura"

Av

 Sayaka Murata


 "Meningen med allt"

Av 

Sandra Albertus

"Så lyckas du! Från frö till växt"

Av

Sophie Collins och Melissa Mabbit

Ha en riktigt mysig läshelg!

Kram Nina 

torsdag 28 april 2022

Hett i hyllan-En fransk curry 100 steg från Bombay till Paris

               

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagon tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan? Fler finns här hos Bokföring enligt Monika.

Idag föll mitt val på "En Fransk curry- 100 steg från Bombay till Paris" av Richard C. Morais.

Denna boken har jag fått av min son, som också gillar att läsa. Det stod inte jätte mycket om Boken på baksidan, och jag har inte heller sett filmen. Något jag ska försöka att se vid tillfälle.

Från baksidan;
En tragedi, en resa och sagolikt god mat...
I Richard  C. Morais kritikehyllade debutroman flyttar en Indisk familj till Frankrike. Deras ankomst vänder fullständigt upp och ner på tillvaron i den sömniga album där de öppnar sin restaurang. 
Romanen är filmatiseras av Lasse Hallström och översatt till 30 språk.


Ha en fin dag!

Kram Ninni

onsdag 27 april 2022

En enkel till Indien

"En enkel till Indien" är Cassandra Brunstedts debut roman, utgiven av Louise Bäckelin förlag. Modejournalisten Ella blir erbjuden ett nytt jobb som chef för Skandinaviens största modetidning. Men det är ett jobb som blir väldigt krävande, specielt som ägarna är på henne om förändringar de tycker hon ska göra, och lägger sig i hennes arbete hela tiden. Ella får arbeta allt hårdare och klumpen i magen växer. Det skär sig dessutom med hennes man Erik, och de träffas allt mer sällan och umgås som par. Tillslut börjar kroppen säga ifrån och snart är sjukskrivningen ett faktum. Ella beslutar sig för att säga upp sig från modetidningen, då hon tillslut får nog. I samma veva går hennes pappa hastigt bort, och Ella känner skuldkänslor då hon jobbat i stället, för att umgås med sin pappa. Ella känner att hon behöver komma ifrån allt och har bokat en flygbiljett till Indien. Väl där beger sig till ett ashram för att hitta tillbaka till sig själv igen. På ashramet hinner hon tänka över vad hon vill med sitt liv och dessutom träffar hon Amit. Kan det bli något mellan dom, eller är det omöjligt?

Jobbet kan ibland ta över hela ens liv. Hur ofta gör man inte saker som andra förväntar sig att man ska göra? Ella försöker slå knut på sig själv för att göra ägarna till modemagasinet nöjda. Hur hon än sliter blir det inte tillräckligt bra, och så här tänker jag att det är på många arbetsplatser idag. Man måste prestera, annars blir man lätt utbytt. Då detta är en bok som handlar om utbrändhet får den stor igenkänningsfaktor.  Författaren beskriver hur det kan kännas att bli utbränd på ett bra och realistiskt sätt, och historien känns som den ligger bra i tiden, då detta drabbar så många. Författaren förmedlar dessutom Ellas känslor, så väl att man själv får en tår i ögat ibland, då tankar och känslor känns så äkta. Det är toppen att Ella har en bra och stöttande kompis som ser hur Ella verkligen mår. Alla skulle ha en sådan vän. Hon visar stor förståele och empati. Hon föreslår att Ella ska ta en paus från allt, och försöka hitta till baka till sig själv genom att boka resan till Indien. Miljön känns underbar, och man blir jättesugen på att själv åka till Indien och checka in på ett ashram. Denna fina, varma och tankeväckande feelgood roman får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

"-I dag ska vi göra en chakrabalansering ", säger Amit när han tittar ut över shalan och låter blicken landa på mig. Jag känner hur det kniper till i magen. 

"Det finns sju stora energipunkter i vår kropp och dessa kallas för chakra. De går från slutet av ryggraden upp till högsta delen på huvudet. Genom punkterna flödar energi som i motsols snurrande hjul och idag ska vi balansera dom så att energin kan flöda fritt."

Jag har aldrig intresserat mig för chakra tidigare men men lyssnar med full uppmärksamhet. Av någon anledning trollbinder Amits röst mig. 

"Förträngda minnen och traumatiska händelser kan skapa blockeringar i våra chakran och göra att energihjulen inte snurrar lika fort. Det kan skapa obalanser i kroppen som gör att vi inte mår bra." Amit ber oss att lägga oss på rygg på mattan och sluta ögonen. 

"Man kan se att det finns en blockering i ett chakra på bland annat intensiteten i dess färg och hur tydligt man känner dess energi." Han pausar och tar ett andetag. 

"För att lösa blockeringar kan man arbeta på olika sätt, till exempel genom chakrabalansering. Det är det vi ska testa idag."

Amit guidar oss genom varje chakran med uppmaningen att visualisera varje färg och få hjulet att snurra innan vi går vidare till nästa. Även denna gång blir jag förvånad över hur enkelt jag kan se det framför mig. 

"Följ andetagets resa genom kroppen och tillåt vilken chakrafärg som än uppenbarar sig. Lita på att just den färgen kommer av en anledning och kan hjälpa er på resan framåt."

Precis när jag tänker att jag inte kommer att kunna se en färg på beställning, uppenbarar sig en grön färg. Först är den dov, för att sedan lysa som en somrig, nyklippt gräsmatta. Färgen omsluter hela mitt väsen som om jag befann mig mitt i en lummig skog och har en lugnande effekt på hela mitt system. För varje andetag känns det som om luften cirkulerar rakt genom hjärtat och pulsen är så långsam att jag knappt känner den. Jag fylls av ro, och så byts färgen ut...

Ett lilablått sken suger tag i mig. Fyller hela mitt synfält på ett intensivt och överväldigande sätt. Huvudet gör sig påmind genom att pannan spänner och kroppen vibrerar. Samtidigt märker jag att jag hör bättre. Kan det vara möjligt? Och jag känner dofter jag tidigare inte tog in. Men allt jag ser är fortfarande den lilablå färgen, precis som någon klistrat papper för ögonen på mig. I stunden känner jag mig fri, lätt och levande -tills Amits röst avbryter och och bilden försvinner lika hastigt som den uppenbarade sig.

Från baksidan; 

MODEJOURNALISTEN ELLA FRANKS STÖRSTA DRÖM blir verklighet är hon blir erbjuden jobbet som chefredaktör för det skandinaviska utgåvan av världens största modemagasin. Men mitt i drömmen inser Ella att hon borde varit försiktigare med vad hon önskar sig. Löftet om en ny och lycklig tillvaro med inflytande, pengar och lyxiga champagnemingel  visar sig snart ha varit för bra för att vara sant. Och en olycka kommer sällan ensam. När Ellas liv rasar samman vet hon inte längre vad hon ska ta sig till.

Utmattad och besviken bokar hon en enkel biljett till Indien och checkar in på ett ashram. Där möter hon meditationsläraren Amit som öppnar hennes ögon på fler sätt än vad hon trodde var möjligt.


Ha det bäst!❤

Kram Ninni

tisdag 26 april 2022

Tisdagstrion-1800-talet

Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om vilka böcker man har som handlar om 1800-talet. Mina val föll på Kate Mortons "Klockmakarens dotter", Sara Medbergs Sidensystrar del 1 "Arabella" samt Frida Skybäck "Polarnatt", som alla utspelar sig under 1800-talet.



Från baksidan;

Vad var det som hände sommaren på Birchwood Manor?

I juli 1862 anländer en grupp konstnärer från London till Birchwood Manor på engelska landsbygden. Under ledning av den karismatiske Edward Radcliffe ser de framför sig en inspirerande och kreativ vistelse, men när sommaren är slut är en kvinna mördad och en annan försvunnen.

Över hundrafemtio år senare hittar den unga arkivarien Eloide Winslow en sliten väska på sitt arbete. Den innehåller ett foto av en vacker kvinna och en teckning som föreställer ett gammalt hus. 

Hon känner omedelbart en dragning dragning både till både kvinnan och huset, och blir närmast besatt av att ta reda på mer om dem och varför de verkar så bekanta.

 

Från baksidan;

Stockholm 1816. Den unga änkan Arabella återvänder till Stockholm när hennes make gott bort. Efter många år av ensamhet och isolering är hon redo att få kasta sig ut i Stockholms sällskapsliv. 

Men väl framme blir det inte som hon tänkt sig. Det visar sig att arvet inte existerar och istället för ett liv i lyx, riskerar hon att stå helt utblottad. 

När det kommer fram att hennes make var inblandad i mystiska affärer, och att hans död kanske inte var av naturliga orsaker, står det plötsligt klart att även Arabellas liv kan vara i fara.

Med samtidssystern Jane Austins Förnuft och känsla som sin följeslagare måste hon försöka ta reda på vad hennes man var inblandad i. Och hon måste välja om hon ska vara förnuftig, eller om hon vågar följa sitt hjärta. 


Från baksidan;

SPÄNNING, ROMANTIK OCH MÖRKA FAMILJEHEMLIGHETER I 1800-TALETS SKÅNE

Elisabeth Stiernfors står i sin tur att gifta sig med den osympatiske friherren von Strauss. När den fattige språkadjunkten Mathias Storm förälskar sig i henne ställs hon inför ett svårt väl och den enda hon har att anförtro sig åt är sin kammarflicka Vera. Det leder till en vänskap som blir allt starkare- men också blir allt mer komplicerad. Till sist vet Elisabeth varken ut eller in. Vem är den rätte för henne och vad händer med Vera om hon gifter sig?

Samtidigt kämpar storasyster Cecilia för att få sitt äktenskap med Jacques Rousseau att fungera. Hon vantrivs på den nedgångna Apelgården och snart förstår hon att huset bär på en mörk hemlighet. När ett litet barn lämnas vind för våg på gården och Jacques förbjuder Cecilia att hjälpa det tvingas hon ta ett svårt beslut.


Ha en fortsatt trevlig dag!🦄

Kramizar Nina 

måndag 25 april 2022

Ali & Dagge

 "Ali & Dagge" av Eva Gottfridsson, utgiven av Idus förlag. Den är skriven för barn 9-12 år. Man får följa med Ali och hans kompisar på ett fälttävlansridläger. De har äntligen lyckats övertala föräldrarna att få åka. Det brukar handla om tjejer när det gäller  hästböcker, men nu får vi deltaga i ridlägret genom en killes perspektiv. Man får följa lägerdeltagarna genom träning, hästskötsel och mysiga stunder tillsammans med hästarna. Författaren lyckas få fram den där mysiga känslan, man kan få på ett ridläger.

Det finns nog inte många hästböcker där en kille är huvudkaraktären, så det tycker jag är bra. Killar rider ju också. På ett ridlägret kan man knyta nya vänskapsband och det visar även boken. Också att det är viktigt att handskas med hästarna på ett bra sätt. Trots att Ali först blev besviken att få Dagge som sin häst på ridlägret, så blev det ändå rätt för honom i slutändan. Texten är bra och lättläst och innehåller inga svåra ord. Att författaren kan hästar märks i historien. Tack för en mysig läsupplevelse. Boken får 🐎🐎🐎🐎🐎/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Vilken tur vi har med vädret, säger Pelle under frukosten. Det ska bli en riktigt solig dag, så ni behöver inte bekymra er om att ta med regnkläder. 

Han är redan i färd med att att göra ett stort lass potatissallad som de ska ha till lunchen på Manolito Ranch. Han och Mirre kommer åka dit med bil och de kommer möta upp ryttarna halvvägs med saft och bullar också, så de behöver inte tänka på att ta med någon packning. 

-Skönt att kunna ha lite längre läder i dag, säger Kalle och stryker med händerna över låren.  

Alla håller med. De har träningsvärk i benen efter att ha stått i lätt sits så mycket dagen innan. Lina har sagt att det blir skritt på lång tygel till och från hennes systers gård. Det kommer att ta tre timmar totalt fram och tillbaka, så de kommer bli möta ändå, försäkrar hon.

- Varför heter gården Manolito Ranch? undrar Ali.

Lina berättar att Manolito är ett gotlandsruss som hennes systerdotter Pia hade när hon var liten. Sen när de startade med westernridning började Rosie och Tompa kalla gården för ranchen. Det var Pia som kom på idéen att de skulle döpa den till Manolito Ranch.

-Manolito kommer ni nog att träffa, för han är kvar på gården trots att Pia har blivit vuxen och flyttat hemifrån. Han är en maskot och han går alltid lös som en stor gårdshund.

Från baksidan;

Ali ska åka på fälttävlansridläger med sina kompisar Bojan och Kalle. Trots att de ridit på ridskola i tre år har det tagit ganska mycket övertalning innan deras föräldrar gått med på att låta dem åka. Alis föräldrar tycker det låter farligt, Bojans föräldrar (eller åtminstonde pappa) tycker att ridning är en tjejsport och Kalles pappa kan inte komma över sin besvikelse att ingen av hans barn vill spela fotboll trots att han är fotbollstränare. Men nu ska deras dröm tillslut gå i uppfyllelse!

Grabbarna har tittat på otaliga Youtube- klipp med världseliten och deras hästar, så besvikelsen blir stor för Ali när lägerhästarna delas ut och han inser att hans partner under de närmaste tio dagarna är en norsk fjordhäst. De andra försöker hålla sig för skratt. 

Alis lägerupplevelser med Dagslys, även kallad Dagge, förändrar en hel del och det visar sig att det är dumt att ha fördommar.


Ha en fortsatt trevlig dag 🐎

Kramis Nina 

söndag 24 april 2022

Att välja ett liv

 "Att välja ett liv" av Marie Lok Björk, utgiven av Bazar förlag. Ottilia vill gifta sig med sin stora kärlek. Trots att hon väntar hans barn tillåter inte hennes föräldrar att de gifter sig. Han anses inte vara ett gott parti för Ottilia. Hon tvingas föda sitt barn som ensam-stående mor. Efter ett övergrepp under en midsommar afton, blir hon åter igen gravid. Till slut slänger föräldrarna ut henne, och hon får klara sig själv. Hon beger sig till sin moster i Stockholm. Väl där är det inte så lätt att finna jobb som ensamstående mor, och hon får istället ta sig till Överjärva gård utanför Stockholm. Där får hon en bostad till sig och sina två små flickor, och arbete som mjölkerska. Det är ett hårt jobb, men hon lär sig snabbt. Ottilia kämpar för att hon och de andra kvinnorna där på gården ska få bättre förutsättningar, genom att kunna använda preventivmedel. Det växer även fram vänskap fram mellan Ottilia och de andra kvinnorna som arbetar där. Ska hon även finna kärleken?

Ni får inte missa denna bokpärla! Det är speciellt att läsa en verklighet baserad bok. Vi får följa en kvinna i början av nittonhundra talet och hennes strävan för att som ensam mor, genom armod och motgångar, ändå lyckas stå upp för sig själv och sina barn. Det kan inte varit en lätt tid att få välja själv den man ville gifta sig med. Det var svårt att till exempel både ha barn och karriär. Jag tycker att boken är så mysig och underhållande. Författaren lyckas verkligen förmedla den kärlek man kan ha till sina barn och det genomsyrar hela boken. Ottilia är en riktig kämpe. Man kan bara beundra de kvinnor som har kämpat för att vi ska ha bättre förutsättningar. Det är helt klart mycket som har hänt sedan dess. Författarens språk är vackert och poetiskt. Jag njuter av att läsa den. Jag älskar denna boken, och skulle gärna läsa en fortsättning. Boken är lätt att sträck läsa, och den är så läsvärd att jag kan varmt rekomendera den. Ottilias berättelse är gripande och känslosam, och jag ger boken 💙💙💙💙💙/5.

Mitt favoritställe ur boken;

OTTILIA OCH BERTA rullade runt i snön och BERTA tjöt av skratt när Ottilia kastade upp snö i luften och lät flingorna singla ner över dem. Hon tog sin lilla flicka i famnen och kramade henne hårt. Tre år. Snart var hon tre år. Så liten och klok. Talade bra gjorde hon också. Och tog sitt ansvar som storasyster. Siri hade fått en liten extra mor. Vid minsta lilla knyst var Berta där och tröstade henne. Ottilias hjärta svällde när hon såg dem tillsammans. 

Siri var inte snabb med språket. Men några få enstaka ord använde hon. "Fa! Fa!" sa hon när hon pekade på morfadern. Då var Berta snabbt där och rättade. "Nej! Det är moffa, inte fa." Det gjorde ont i Ottilia. Vad visste egentligen Berta? Vad förtjänade hon att veta? Hur tänkte hon om att varken Siri eller hon hade någon far? Ottilia kanske borde säga någonting men vad? Hur skulle det bli den dag Siri frågade efter sin far vågade hon inte ens tänka på. Hon borde fabulera fram en historia, kanske om en kringresande prins som anlänt till byn och krävt att få ge Ottilia ett flickebarn., en liten prinsessa. 

Men prinsen själv hade blivit tvungen att ta sin vackra häst och rida vidare.

Ottilia la sig på rygg i snön och sträckte ut armar och ben. Berta gjorde lika dant..Ottilia visade hur hon skulle röra armarna och benen så att det bildade mönster som av en ängel. Ut och in, ut och in, med armar och ben. Berta flaxade med armarna och stampade med fötterna.  

Från baksidan;

Handlardottern  Ottilia har länge sett fram emot sim 21-års dag. Myndighetdagen. Äntligen ska hon berätta för föräldrarna om sin hemliga kärlek. 

Men trots att kvinnlig rösträtt införs samma år, inser hon snart att det är andra som styr över hennes liv. Lantarbetaren Åke anses inte vara ett gott parti för henne och Ottilia ställs inför ett omöjligt val. 

Fem år senare är hon ensamstående tvåbarnsmamma som arbetar som mjölkerska Hon har lämnat tryggheten hemma hos sina föräldrarna i Harbo och blivit statare på Överjärva gård utanför Stockholm. Tillvaron är tuff, men hon har tagit makten över sitt eget liv. Och kanske finns kärleken där hon minst anar det.

Ha en fortsatt trevlig dag!🦜

Kram Nina 

Smakbit på en söndag-Brokblodet


Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu. Min smakbit kommer från "Brokblodet" av L.W. Lindblom, som är en av böckerna jag läser just nu.

Smakbiten;

PROLOG

Theovir såg sig om på jakt efter en väg ut när de stannade upp efter sin korta språngmarsch men överallt kunde han ana skuggor som följde efter dem ute i den mörka skogen bakom dem. Hans stora misstag blev allt tydligare och han svor för sig själv, medan hans krigare samlades runt honom i en cirkel, redo för strid men han förstod att tiden hade runnit ut.

Han lade en hand på den yngsta av krigarna och såg på henne när hon vände sin uppmärksamhet mot honom. "Du måste ge dig av hem igen. Spring så fort du kan." Han viskade fram sina order. 

"Men kapten", började hon, men han avbröt henne genom att hålla upp sin hand. 

"Inga men, soldat. Du är snabbast av oss alla och dessutom har du din skadade hand. Du får lättare hjälp med skadan om du lämnar oss. Här skulle du istället riskera att bli sämre, kanske till och med dö. Då är det bättre att du skaffar hjälp. Du måste ge dig av genast".

Han tittade åter bakom sig åt det håll skuggorna kom ifrån och insåg att tiden snart var ute. Med en snabb rörelse drog han av sig sin ena handske, fick av den ring han alltid bar och lade den i den andra alvens hand. 

"Ta den med dig för att bekräfta ditt meddelande. Berätta för gränsvakten var vi är och att vi stött på svartalver. Vi behöver hjälp."

Från baksidan;

Vardagen i borgen på slätten slås sönder när soldaten och halvalven Virona Aransdotter får besök av någon från det förflutna.

Likt en vind blåser han in med dåliga nyheter och hon får i uppdrag att söka efter en försvunnen person. Någon som stått henne nära. 

När hon reser till sitt hemland utvecklas snart uppdraget till något mycket större. Det finns ett hot bland skuggorna i alvrikets uråldriga skogar. 

Ha en fortsatt trevlig söndag!💐

Kramizar Ninni

lördag 23 april 2022

Världsbokdagen📖

Jag vill passa på att önska alla bokvänner en glad världsbokdag. Själv firar jag genom att läsa en helt underbar bok, nämligen "Att välja ett liv" av Marie Lok Björk utgiven av Bazar förlag.

På världsbokdagen uppmärksamma man författares och upphovsrättens betydelse av att sprida idéer och kunskap och bidra till förståelse och tolerans mellan människor.

Dagen instiftades av Unesco 1995 för att sprida glädje kring böcker och läsning samt för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författarens rättigheter.


Ha en fortsatt trevlig lördag!

Kram Nina 

fredag 22 april 2022

Trälens dotter-del 1 i serien Vikinga dotter

 "Trälens dotter" av Bernt Wiede, utgiven av Hoi publishing. Detta är den första delen i serien "Vikinga dotter". Vi får följa Kettil som ser fram emot att få gifta sig med sin käraste Unn, men på grund av en tragisk händelse, blir bröllopet inte av. Kettil sörjer, men han inser också att det alltid finns någon mening med det som sker. Vi får även följa Ragna som får veta att hon är dotter till en träl. Pappa Ragnar hade rymt från sin ägare, och träffade på Ragnas mor, som är läkekunnig. Där hade han stannat kvar, men han blev hittad av sin ägare Assar. Ragna har levt som en fri kvinna fram till nu, men enligt lagen ägs även Ragna av Ragnars ägare. På grund av att hon får reda på en mörk hemlighet, tvingas hon bort, och hon hamnar av en slump hos Assar som träl. Ragna vill inte stanna hos Assar. Dock har Ragna även hon förmågor, som hon gärna använder. Det gör att hennes ägare skickar bort henne för att säljas. Kettil och Ragna möts och kärlek uppstår, men kan de få varandra?

Jag gillar verkligen vikinga temat i denna bok. Vikingatiden har alltid fascinerat mig jätte mycket. Under berättelsens gång, får man bland annat en hel del information om hur vikingar levde och firade sina högtider med mera. Det känns som att författaren har stor kunskap om vikingatiden, och även kunskap om örtlära. Författaren använder även sitt språk så att hela historian känns verklighetstrogen. Författaren har även vävt in lite humor, vilket jag uppskattar. Boken är lättläst och välskriven och det händer mycket. Fast att man inte kan till hundra procent veta hur man levde under vikingatiden, har ändå författaren fått handlingen att låta både realistisk och trovärdig. Jag tyckte om både Kettil och Ragna som huvudkaraktärer i berättelsen. Båda är starka individer och deras kärlekshistoria tillför det lilla extra till berättelsen. Är du som jag såld på vikingatiden, ska du absolut läsa denna bok. Jag hoppas få möjlighet att läsa även nästa del. Denna feelgood roman i vikinga tappning ger jag ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Så äntligen kom våren till Husamo.

Ån fylldes av forsande smältvatten.

Vattnet steg ända upp till träpallisaderna på Husaholmen. Sakta började också naturen vakna till liv. Fåglarna kvittrade intensivt på morgnarna och ljuset återvände allt mer för varje dag som gick. 

Kettil kände sig bättre till mods nu. 

Han och Sune hade suttit många kvällar och pratat om Unn. Det hade hjälpt honom att få sorgen att släppa. Efter händelsen i skogen, hade han förstått att det fanns en mening med vad som hade hänt. 

Unn fanns kvar någonstans. Det var bara det att Kettil inte kunde nå henne. 

Ibland gick han bort till ättehögen, där hon var lagd. Han kände starkt hennes närvaro. Som om hon fanns nära honom, fast han inte kunde se henne. Ibland pratade han med henne. Han kände innom sig att hon kunde höra honom. Ofta tog han med lite mat och dryck och lämnade kvar till henne.

Skeppsbygget hade också kommit igång under vintern. De sista borden var satta på plats. Rorkult, styråra och mastfisken hade tillverkats inomhus under vintern. Nu kvarstod att dreva borden, tjära virket och masta på. Kettil längtade iväg att få lämna byn. Ge sig ut på havet och uppleva nya platser. Han längtade efter äventyret.

Från baksidan;

Kettil har levt arton vintrar i byn Husamo, nära birkastaden Kalmar. Han ser fram emot att nästkommande sommar segla i österled, till Gårdarike. En resa som skall inbringa silver, inför hans kommande bröllop. Fram till avfärd fortlöper livet med båtbygge, fester, blotande och julfirande.  Allt är dock inte frid. En oförglömlig handling leder till en utmaning om tvekamp. Döden gör sig påmind och förmörkar hans värld. Resan blir även den mer dramatisk än vad han anat. Snart har Kettil mycket annat än silver att tänka på.

Långt från havet, i Värend, ligger byn Fröseke. Där bor den unga kvinnan Ragna med sin läkekunnige mor. För att klara vintern tar hon tjänst hos den vresige Ottar. Två brutala sanningar kommer att omskakande hennes liv. Vetskapen om hennes far och insikten om en försvunnen kvinnas öde. Snart blir hennes lugna tillvaro bytt till något helt annat. 

Boken utspelar sig under vikingatiden. En period som blivit romantiserad av nationalister och förljungen av kyrkan. En tid där fria män hade rätt, liksom skyldighet, att delta i såväl ting som landets försvar. Ett välordnat samhälle, där kvinnor och män hade förhållandevis stor frihet, såvida man inte var träl. Men också en brutal tid när vapen betyder både makt och skydd. Där ätten och äran stod för tryggheten. Vi får följa människor på land och till sjöss, i glädje och fest, liksom i sorg och lycka och inte minst i den eviga kärleken! Och vikingar bekämpade man!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramis Nina 

Bokpost nr 19

 

I tisdags fick jag ta bort gipset men min armbåge är långt ifrån återställd. Läkaren.sa att det va ovanligt att en armbåge gick ur led. Det är i alla fall svårt att göra saker med en hand. Jag hoppas min arm bli lika bra som förut. Var hos sjukgymnasten i onsdags och han menade att det skulle ta minst tio veckor, för att bli helt bra och jag fick lite rörelser att träna på. Dessutom finns det en risk att den kan gå ur led igen. Annars har vi njutit av påskledighet och det har varit såpass fint väder att vi ätit ute på balkongen. Jag tänkte också redovisa lite bokpost som kommit under veckan. Många titlar som jag sett fram emot att få läsa.


"Ödestornet" och "Lögnspiran"

Av 

Joseph A. Davis

"Hur Stella lärde sig prata"

Av 

Christina Hunger

"De fallna"

Av 

Mattias Österberg


"Champagnekorkar och cateringkaos"
Av 
Frida Gråsjö

"Att välja ett liv"
Av 
Marie Lok Björk

"En hund begraven" och "Windsor knuten"
"Drottningens dektetivbyrå"
Av 
S.J. Bennet

"Pastors änkan" 
Av 
Karina Johansson 


"Trälens dotter"
Av
Bernt Wiede


 Här njuter våra ankor av det fina vår vädret.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Ninni

torsdag 21 april 2022

Hett i hyllan-Värdshuset

 


Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagon tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan? Fler finns här hos Bokföring enligt Monika.
Idag föll mitt val på "Värdshuset" av Nora Roberts. Det är den första delen i Boonsboro-triologin.

Från baksidan;
Hon kastade en sista blick på värdshuset medan hon körde iväg. Det hade legat där i mer än två århundraden, tänkte hon. Och på något vis höll det på att förändra allt.

Värdshuset är den första delen i en ny romantisk trilogi som utspelar sig i den lilla staden Boonsboro i Maryland. Här bor de tre bröderna Montgomery som tillsammans med sin viljestarka mamma just börjat rusta upp stadens förfallna värdshus, som de vill förvandla till ett modernt och charmigt hotell. Men familjens arkitekt, Beckett har inte bara renovering i tankarna 
I staden bor också den unga änkan Clare Brewster, som flyttat hem med sina tre små söner och öppnat en bokhandel i närheten av värdshuset, dit Beckett ofta gör sig ärenden.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramis Nina

onsdag 20 april 2022

Parmiddagen

"Parmiddagen" av Martin Österdahl, och utgiven av Bookmarkförlag. Ebba och Marlon är två tonåringar som är kära i varandra. De har bestämt att deras föräldrar för första gången ska träffa varandra, under nyårsafton på nyårsmiddag. Trots att det hänt saker på jobbet, som bekymrar Lisa ställer hon ändå upp. Narkotikaklassade läkemedel, har blivit stulet, och man har troligtvis använt hennes passerkort. Det låg i hennes väska som blivit stulen under ett inbrott i hennes bil. Snart samlas de tre paren för att äta middag tillsammans. Men föräldrarna till pojkvännen är inte helt obekanta för Lisa. De har ett förflutet tillsammans som sträcker sig arton år bakåt i tiden. Vi får följa Lisa och hennes man genom Ivf försök och kraschade relationer, och svek. Samtidigt får man följa de tre paren genom sitt nyårsfirande under kvällen, från fördrink, fram till avec efter midnatt.

Jag har inte läst så mycket thriller förut, men den här boken tyckte jag var väldigt spännande och lättläst. Från första sidans makabra inledning till upplösningen på slutet, fångas man av handlingen. Boken är välskriven och handlingen är trovärdig. Jag tycker att intrigen och upplägget är briljant. Hur denna kväll slutar får man ta del av i början av boken, då Nacka polisen hittar två döda kroppar i en pool, i ett av de finare kvarteren. Men inte hur de hamnat där, och varför. Karaktärerna är osympatiska och manipulativa. Under kvällen kommer även en sjutton år gammal hemlighet upp till ytan. När människor som inte tycker om, och litar på varandra samlas och dricker för mycket, kan det bara gå fel. Då är katastrofen ett faktum. Den här spännande thrillern får ❤❤🧡❤🧡/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Färjan guppar över det korta avståndet som skiljer Nacka från Djurgården. Sjön är krabb, uppriven av båttrafiken som aldrig upphör vid Stockholms inlopp. Lisa trotsar den kalla höstluften och står ute på däck. Det är en molnfri, klar dag. Solen lyser upp lövträdens skiftande färger i rött, gult och brunt. Mikael hade tillslut lyckats hitta någon som ville ta sig Anna projektet med att anlägga en pool vid den branta sluttningen ner mot Jälarsjön. Sedan han en morgon vaknat upp med idén att ha en infinitypool på den trånga ytan mellan husväggen och branten hade han inte kunnat släppa den. Ingivelsen var så typiskt för honom. En plötslig, triumferande upptäckt, något som fullbordade vad som innan varit ofullständigt, ett genidrag. Poolen skulle ligga så nära huset att man kunde doppa tårna från gillestugan. Den var skillnaden mellan ett ordinärt och och ett exceptionellt hus. Terrassen utanför vardagsrummet på övervåningen skulle hänga ut över poolytan. Utsikten ett ändlöst vattenflöde mellan poolens yta och sjön nedför backen. 

Fem entreprenören hade redan avböjt uppdraget. Risken för ras ner mot slänten var för stor. Enligt Mikael var det en svenne banan-inställning. Hade de inte sett huset i Beverly Hills? Han hade skickat internetlänkar, klippt ut bilder från arkitekturtidningar. Han gav aldrig upp när han såg en möjlighet. Besväret och kostnaderna fanns inte i hans ekvation. Men det fanns gränser för hur mycket hon orkar.

Hon önskade att hon var mer spirituell, som Camilla. Att hon kunde se livet som ett evigt kretslopp, där gränserna mellan de levande och de döda suddas ut. Där inte slutet på livet var så förbaskat definitivt. 

Camilla säger att allt i livet är ett val. Fråga universum och universum svarar. Ställ dina energier mot det du vill ska ske. Lisa hade aldrig försökt sig på det.

Från baksidan;

Tre par. Två familjer. En katastrofal middag.

Det är tidig nyårsdagsmorgon när Nackapolisen möts av en makaber syn i ett av de ståtligare hemmen. I botten av den uttömda och vinterstängda poolen  ligger två nakna, förvridna kroppar. 

Kvällen innan har ett förälskat tonårspar planerat att låta sina föräldrar träffas för första gången. Lisa Kjellander älskar sin enda dotter Ebba över allt annat och ställer upp på sin dotters önskan om en gemensam nyårsmiddag, trots att det är kris på jobbet och äktenskapet skaver. När sällskapet väl samlas försvinner illusionerna om en lyckad kväll. Runt det dukade bordet väcks minnen av en gammal oförätt till liv-och snart skenar händelserna mot det oåterkalleliga slutet. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Mvh Nina 

tisdag 19 april 2022

Tisdags trion-Tre

         

Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om vilka böcker man har som har tre, antingen den tredje boken i en bokserie, tre i titel eller tre viktiga karaktärer. Mina val föll på tredje boken i en serie. "Ritualen", "Vidderna väv" samt "Ellens val-Lockelsen."


Från baksidan;

Dockan i hennes ficka hade blivit ännu varmare. Nästan het. Och inte bara det. Hon kunde känna något röra sig i den. En svag men regelbunden puls.

Vad är en människa redo att offra för att få leva? När Hilde och hennes kurskamrater i fotografering utforskar stadens mellanrum möter de mörka historier om epidemier, fattigdom och död. En kall vinternatt för sexton år sedan hittades en pojke mördad och stympad under en bro vid Skanstull i Stockholm. Vem var han?
När Hilde upptäcker fler dödsoffer, både i nutid och i det förflutna, anar hon ett fasansfullt mönster som spänner långt över tid och rum.


Från baksidan;

Jag flöt. Eller flög. Flöt på vågor av luft. Flöt med hjälp av vingar som inte var mina egna. Färdades genom den fria luften, buren på sätt som inte var möjliga. Solen var så stekande och varm, ljuset så intensivt, som att de hinner som brukade skydda nere på marken inte fanns.

Att vara drottning är krävande. Att vara mamma också. Och Ailisa vill lyckas bra med båda. Kanske ställer hon stundtals lite för stora krav på sig själv. Tillvaron  växlar mellan känslomässigt intensiva perioder av förlamad saknad och längtan. Till slut blir det för mycket.

Då kommer drömmarna med dimma, drömmar som får henne att tänka på den besegrade kejsaren. Är han trots allt inte död? Tillsammans med sin älskade beger hon sig västerut, ut på okänd mark, för att finna svaren. Till sin hjälp har de e  märklig karta och en urgammal kraft.


Från baksidan;

En stad, många drömmar

Året är 1916. Ellen är himlastormande kär i doktoranden Carl och vill inget hellre än att få vara med honom. Men hennes förflutna jagar henne-vågar hon verkligen lita på kärleken? 

Att vara gift är inte alls som Gabriella föreställt sig. Maken Oskar är allt mer hemlighetsfull och Grabriella känner sig ensam i äktenskapet. När saker ställs på sin spets tvingas hon fatta ett svårt beslut. 

Vänninan Alva är olyckligt kär. Hon brinner för kvinnlig rösträtt och gör allt för att förtränga sin förbjudna längtan. I en värld där nytt och gammalt möts börjar kvinnor upptäcka nya vägar.  Men ingen väg är utan svårigeheter. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramis Ninni

Fjärilar i magen

"Fjärilar i magen" av Ida Fryklund , utgiven av Saga Egmont förlag . Vi får följa Oskar som har tagit över sina föräldrars restaur...