måndag 23 december 2019

God jul 2019

Jag vill passa på att önska alla mina följare och bloggar vänner en riktigt fantastiskt God Jul! Hoppas er jul blir fylld av värme och kärlek och så där riktigt mysig som julen ska vara. Vi ser fram emot att vara tillsammans med alla nära och kära och god mat. Vi tänker på vårt barn som vi saknar lite extra nu till jul. Han finns alltid med oss i våra hjärtan.
God jul!
Kram Nina ♥️


fredag 20 december 2019

Fem en fredag v. 51- God Jul!

Även denna veckan är jag med på Elisa Matildas fem frågor. Denna vecka handlar det om julen.
1. Vad gillar du mest med julen?
Jag gillar det  mesta med julen. Allt pynt, mysiga jul filmer och juliga böcker, god julmat och umgås extra mycket med familjen, alla förberedelser. Sen tycker jag det är skönt att barnen har jullov så man slipper gå upp klockan 06.00 varje morgon för att skicka barnen till skolan. att bara få koppla av. Sen gillar man att rutinerna kommer igång igen.
2. Hur kommer du spendera årets jul?
Den kommer jag spendera hemma med familjen.
3. När slutade du tro på tomten?
Det var när jag var barn. Ett av mina finaste minnen är när jag skrev till tomten och fick ett fint kort tillbaka. 

4. Byter du någonsin en julklapp du får?
Nej det har jag aldrig gjort. Jag tänker aldrig göra det heller. Jag har alltid varit tacksam för saker jag har fått. Det brukar finnas en tanke bakom varje julklapp. Jag är inte så bortskämd med presenter.
5. Brukar du ha uppesittarkväll?
Ja det brukar vi ha här hemma, med bingolotto. Spelar inte annars, men tycker det är speciellt den 23e med trevlig musik och så.
Ha en fortsatt trevlig dag
Kram Nina 🌼

söndag 15 december 2019

Smakbit en söndag-Kärlek, bakelser och en mops.

I Torsdags var jag och min man på utvecklingsamtal med vår minsta flicka på dagis. Hon fick så mycket beröm och alla tycker så mycket om Samantha, både kompisar och personal. Hon har utvecklas enormt mycket så man blir så stolt som förälder.
I går var jag och min man och våra två minsta flickor bjudna på en jätte mysig julfest. De bjöd på jätte god julmat med jätte trevligt sällskap och vi sjöng fina julsånger. En kvinna spelade piano och fiol också. Det var så underbart roligt, så detta lever jag på länge!
I dag är det tredje söndagen i advent och jag hänger på en smakbit på en söndag som Astridterese har. Denna smakbit är från boken jag läser just nu. Kärlek, bakelser och en mops av Annie England Noblin, utgiven av HarperCollins förlag.
HUNDEN KOM MED HUSET. ELLER SÅ VAR DET HUSET som kom med hunden. Hur som helst, hur meningen än var uppbyggd, så var det uppenbart att huset och hunden kom tillsammans.
Brydie Benson såg ner på den tjocka pälsbollen på golvet framför sig. Tungan hängde ut ur munnen, som om den aldrig gjorde något annat. Dregel droppade från den utstickande tungan och samlades i en liten pöl på trägolvet mellan dem. Brydie backade ett steg. "Är det säkert att den inte kan bo hos någon släkting eller så?" frågade hon. "Jag är ingen hundmänniska direkt". Även om hon inte var helt övertygad om att det hon tittade på var en hund.
"Det finns inga släktingar", sa Elliott Jones, Brydies bästa vän. Hon böjde sig fram och klappade det dreglande eländet på huvudet. "Det finns ingen som kan ta hand om lille Teddy Roosevelt".
Ha en fortsatt trevlig tredje advent
kramizar Nina

Är det bara jag som bryr mig?

"Är det bara jag som bryr mig?" är skriven av Camilla Dahlson  och utgiven av Idus förlag. För barn 9-12 år. Boken handlar om utanförskap, psykiskohälsa och att tänka på vår miljö, men även ny funnen vänskap. Jag kan tänka mig att många barn idag kan känna igen sig i denna historia. Författaren har skickligt vävt in viktiga tankar och funderingar i historien. Tankar om miljön och återbruk och att tänka på klimatet. Man ska inte bara konsumera nya saker hela tiden. Känslorna känns äkta och trovärdiga. Wilma känner sig utanför i sin klass. Hennes miljömedvetna föräldrar gör att hon tänker i andra banor, än resten av klassen. De andra tänker på utlandsresor, shoppa och spela spel, medan hon tänker på miljön. När en ny flicka börjar i klassen, blir Wilma och Gertrud genast vänner. De tänker lika. Man ska annordna en modevisning om några veckor. Wilma vill inte vara med, för hennes föräldrar har lärt henne att man ska dra ner på att konsumera nytt hela tiden. Den populära Kajsa verkar kunna lägga ner hur mycket pengar som helst på kläder. Den nya flickan kommer på att dom kan använda återvunna kläder i stället för nya. Tjejerna får lära sig att ta igenom motgångar och tänka i nya banor. Wilmas självkänsla växer med sin ny funna vänskap och tillslut vågar hon göra saker hon aldrig trodde vara möjliga. Boken får 🌞🌞🌞🌞🌞/5 solar av mig.
Wilma ska börja i skolan igen efter lovet. Då kommer det välkända obehaget i magen tillbaka. Mamman jobbar som meterolog och klimatforskare och hennes pappa jobbar hemifrån som författare. När de andra barnen pratar om utlandssemestrar och annat kul, skäms Wilma för att berätta att hon bara varit i Kalmar och på Öland hos morfar. Wilmas föräldrar är väldigt miljömedvetna och de åker inte flyg. Kajsa och Maja har alltid nya kläder, medan Wilmas ofta kommer från secondhand och bytesdagar. Hon drar sig för rasterna, men pratar med Isak som också är själv på rasten. Wilma hatar att prata inför klassen då hon får panikångest. Wilma gillar att rita. Bara då kan hon slappna av och tänka på annat. Nästa dag börjar en ny tjej i klassen. Gertrud verkar också vara en tjej som inte passar in riktigt. De två flickorna blir däremot vänner. Gertrud berättar att hon, mamman och hennes bror har flyttat ganska mycket, så hon hinner nästan inte få några nya vänner. Nästa dag får de veta att det ska bli disco med modevisning om några veckor. Den populära Kajsa verkar ha hur mycket pengar som helst att lägga på att shoppa kläder, medan Wilma och Gertrud kommer på att de ska satsa på att sy om gamla kläder i stället. De bestämmer sig för att gå till en secondhand butik och de hittar fina saker där. Medan Kajsa köper nya röster för att vinna modevisningen, måste de två flickorna komma på ett eget sätt för att synas. Tjejerna de är nöjda med sin kollektion av återvunna kläder som de hittat på secondhand butiken. De bestämmer sig för att filma medan de syr och Isak kommer för att hjälpa till. Wilma blir lite ledsen då hon känner att Gertrud och Isak har börjat gilla varandra. Hon känner sig utanför och är rädd för att hon ska bli ensam igen. Filmen lägger de sedan ut på sina instagram konton och Wilma startar ett youtube konto. Gertrud blir inte så glad, när filmen får så många nya tittare. Ja hur går det med modevisningen?  Och varför blir Gertrud så rädd? Det får man läsa själv.

Ha en riktigt mysig tredje advent
Kramizar Nina

Tills vi vinner

"Tills vi vinner" är skriven av Linda Newbery och utgiven av Argasso förlag. En bok skriven för unga vuxna, men jag tycker även äldre kan läsa den. Denna boken handlar om hur kvinnor fått kämpa för att få rösträtt. De fick kämp i många år för detta. De fick fängelsestraff, de hungerstrejkade och blev slagna, för att vi idag ska kunna få göra vår röst hörd. Jag tänker skänka en tanke av tacksamhet till dessa modiga kvinnor, nästa gång jag går och röstar. Jag tycker detta är en spännande och viktig del i vår historia. Kvinnorna är tuffa och bryter mot lagen gång på gång, tills de får sin rösträtt 1928, tio år efter första världskriget. Då tidens modiga kvinnor kan man bara beundra. Tyvärr finns det delar av världen, som ännu idag behandlar kvinnor orättvist och även i Sverige är det inte helt jämnlikt.
Boken får ❤❤❤❤❤/5 av mig.
Lizzie förväntas passa upp på sin äldre bror, trots att hon både arbetar och hjälper till hemma. Hon tycker det är orättvist. Hon har lagt undan pengar för att kunna köpa sig en cykel, då förändras allt. Hon är 17 år och går på café. Då träffar hon på kvinnor som är suffragetter-de deltar i kampen för kvinnlig rösträtt. Hon följer med Elsie och Julia på deras möten. Hon hamnar snart i trubbel och håller på att hamna i fängelse, men då hon inte förut gjort något brottsligt släpps hon. Hennes bror Ted har ridit omkull med en jakthäst, som han tränat. Hon trampade ner i ett kaninhål. De vet inte hur allvarligt skadad hon är. Föräldrarna står ändå på hans sida och Ted pratar om att han ska gå ut i kriget som man tror ska starta snart. Lizzie blir ledsen då föräldrarnas bara står på hans sida och sticker hemifrån. Efter att hon och en annan suffragent kastat stegelstenar på ett stort fönster, till ett varuhus hamnar hon i fängelse. Herr Albright hade sparkat två affärsbiträden för att de tillhörde Kvinnornas sociala och politiska union. Där hungerstrejkade hon och de andra suffragetter som också sitter inne. Innan straffet på två månader har tagit slut, blir det släppta. Kriget har startat!
Jag skulle gärna läsa mer om detta, för det var intressant.
Ha det bäst!
Kramizar Nina

lördag 14 december 2019

Veckans mening v. 50

Även denna lördag hänger jag på SkrivRoberts utmaning veckans mening från boken jag läser. Det är en mening som kan få en att stanna upp. Den kan vara humoristisk eller allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening kommer från "Tills vi vinner" Av Linda Newbery, Utgiven av Argasso förlag. Den handlar om hur kvinnor kämpade, för att vi idag ska få förmånen att få rösta. Kvinnorna blev satta i fängelse, de hungerstrejkade och blev slagna.

"Männen skriver den moraliska koden, och de förväntar sig att kvinnor ska godta den. De har bestämt att det är rätt och riktigt att män kämpar för sina friheter och rättigheter, men att det inte är rätt och riktigt att kvinnor kämpar för sina."
Denna mening är skriven av Suffragetternas ledare 1914, Emeline Pankhurst.

Jag har inte riktigt förstått vad kvinnorna som kämpade för att vi kvinnor skulle få rösträtt och få ett mer jämnlikt samhälle, har gått igenom. Den här boken handlar om det. Det kom ett krig emellan också...Första världskriget. Sedan tog det ytterligare tio år och rösträtt för kvinnor gick inte igenom fören 1928. Trots det är vårt samhälle inte speciellt jämnlikt ännu. Fortfarande lever inte kvinnor på samma villkor som män ute i världen. Även i vårt land finns det mycket som inte är jämlikt.
Ha en trevlig lördag!
Kram Nina

fredag 13 december 2019

Fem en fredag v 50; Häng

Jag är med och skriver om olika frågor hos ElsaMatilda fem en fredag och idag är temat-Häng
Har ni sett några Lucia tåg idag? Jag har varit både på skolan där Angelique och William gick Luciatåg i onsdags. Igår var det Samanthas tur att lussa på dagis. Så sött. Hon var så duktig och ville t o m sjunga en extra låt...Inte en julsång men "lilla snigel" gick bra ändå tycker jag. Sedan har vi kollat på tv 2;s luciatåg nu i morse från Gränna. Det var så fint och stämningsfullt. 

  1. Vart skulle du kunna gå där alla visste ditt namn? På skolan.
  2. Vart går du för att vara runt folk men utan att behöva prata eller bli igenkänd? På ett stort köpcenter t ex. Men jag älskar också att gå i skogen med familjen och våra hundar.
  3. Vart kan du gå för att känna dig hemma, utan att det är ditt eget hem? Hos min familj. Hos mina barn kan man alltid känna sig som hemma.
  4. Var äter du mat när plånboken är tunn? Det blir mycket pasta. Vi äter mycket köttfärs och kyckling.
  5. Vad är ett känt ställe du önskar fanns i närheten av dig? Gamla stan i Stockholm. Jag älskar att gå där på julmarknad. Jag var där ett år med min son och det var underbart. Jag längtar verkligen tillbaka dit. Ett ställe som jag också varit på en gång är Mandelmanns gård. Jag verkligen längtar efter att åka dit igen. Det är så fint där. Jag önskar också att jag bodde närmare min barndoms kompis Eleonor.



Ha en underbar Lucia dag!
Kramizar Nina 
Kika på fler fem en fredag hos Elisa Matilda

torsdag 12 december 2019

Lucia firande

Här kommer lite bilder från igår och i dag. Vi har varit på Lucia firande med våra minsta barn.
Bokpost 
Cavalier bladet-så vackra hundar. Jag har tyvärr ingen sådan hund men tycker om att titta på alla fina bilder på dom. 
  
Jag fick ett jätte fint paket med posten.
 
Del två i Hemligheten i Haga. Det ska bli spännande att läsa fortsättningen. Tack Gunilla Granbom för det fina paketet.
Pepparkaks gumman Samantha. Hon är så fin i sin dräkt. 
Angelique
William
Angelique och William gick Lucia igår. Det var mysigt som det brukar vara.
Granen på torget. 
Fint och stämningsfullt.
I dag gick Samantha Lucia på dagis. De bjöd på lussekatter och pepparkakor. De är så gulliga. Alla vågar inte vara med, men fint ändå.
Ha en fortsatt trevlig dag!
Kram Nina


onsdag 11 december 2019

Högt flyger fåglarna

"Högt flyger fåglarna" Av Linnea Dunér utgiven av Humle förlag. Detta är del två av Vargtider triologin. Första delen heter "Det sjunger i isen". Liksom den första boken är denna både spännande och gripande. Kärleksagan fortsätter. Jag gillar verkligen hur författaren beskriver det dagliga livet på den lilla gården. Hur de arbetar och firar och på lördagarna går på dans. Liksom den första boken vill man bara läsa vidare. Man känner deras oro att någon ska komma på vem de är, eller försäga sig på annat sätt. Det är en tid då dömda brottslingar får dödsstraff, så man håller tummarna att de inte ska bli på komna. Boken känns bearbetad och jag tycker att den känns verklighetstrogen. Miljöbeskrivningarna är fantastiska. Jag tycker bandet mellan de tre systrarna är så fint. De ställer verkligen upp för varandra. Elsa uppoffrar sig t ex för att sin mamma ska kunna bo kvar i sitt hus, efter att fadern har gott bort i ett slagfall. Genom att erbjuda den nya prästen giftemål, kan man känna hennes oro. Det enda hon vet att han heter Ryselius, så det kan ju vara en elak gammal gubbe, som hon ska gifta sig med. Känslor och tankar känns äkta och det är underbart att få lära känna Inez och Elsa och Gertrud ännu mer. Fortsättningen på "Vargtider" gör mig inte besviken så även denna får ❤❤❤❤❤/5.
Ulv har försvunnit och Inez och Elsa har bott i varglyan, som de kallar stugan i skogen, i ett år. Gertrud har fått honom att lova att aldrig återvända till Smedsbyn. Men en dag kommer Gertrud med nyheter. Hon vet vart Ulv finns. Inez och Elsa och deras hund Skarp beger sig till Öregrund, för att leta efter honom. De har tur och hittar en kvinna som har honom gömd. Hon tycker att hela den hemska historien, som hon läst i tidningarna är romantisk. Men efterson Leijoncrona också vet vart han finns, så måste de hitta ett gömställe. Deras ny funna vän, Signe vet var de kan bo så länge. Hon har släktingarna som rymlingarna kan få bo hos och de ändrar sina namn och hittar på en trovärdig historia, till att de måste bo där. Gertrud blir gravid och hoppas på en liten flicka, men får missfall. Hon inser att hon haft flera missfall förut. Hon förstår att hon aldrig kommer att kunna få ett eget barn. Både Elsa och Inez och Ulv finner sig snart tillrätta på den lilla gården. De sköter det dagliga livet på gården tillsammans med drängen Björn och pigan Kerstin. Elsa och Signe följer med på dans och båda två blir förtjusta i den hemlighets fulle spelmannen Werner. Gertrud kontaktar sina båda systrar då fadern får ett slaganfall och inte har långt kvar. Inez och pappan hinner försonas innan han går bort. Men när fadern dör har de ett stort problem. Efter att en pastor har gott bort ska en ny pastor tillsättas och bo på prästgården. Men vart skulle deras mamma ta vägen? Gertrud vill inte att hon ska bo hos henne och där med få inblick i hur olyckligt hennes äktenskap med Leijoncrona verkligen är. Mamman som inte mår så bra, kan inte bo ensam i den lilla stugan i skogen. Då kommer Elsa på att ett giftemål med den nya prästen skulle göra att hennes mor inte behöver flytta. Det enda hon vet att den nya prästen heter Ryselius. Hon tror det värsta,att han är gammal och elak, men när hon väl träffar honom, blir hon överlycklig. Vem den nya pastorn är vill jag behålla för mig själv, just för att hålla er på sträckbänken. Medan Elsa träffar sin nya man händer det som de varit så rädda för. Hur det går ska jag inte avslöja.
En läsupplevelse utöver det vanliga!
Ha det fint!
Kram Nina


Jag har recenserat den första delen HÄR.

Smakprov;
Människans bästa vän
DEN KNIVSKARPA KYLAN. Det tilltagande mörkret. Snön som färgades blå av trädens skuggor. Allt var som då-till och med kläderna som klibbade våta och tunga mot kroppen.
Och så, oundviklingen, det plaskande ljudet bakom henne. Hon hade vetat att det skulle komma. På samma sätt visste hon att hon måste vända sig om och titta, trots att hon inte ville. Sakta vred hon på huvudet.

Firat 18-års dag

Den här fina tjejen fyllde 18 år igår. Hon önskade sig smörgåstårta. Så medan Tony och hon var på möte i Karlstad, så fixade jag hemma. 
Smörgåstårta är alltid gott!
Lite snö har det kommit.
Den ser spännande ut!
En fin häst serie.
Jag fick två fina böcker med posten.
Ha en fin dag alla ❤️
Kramar Nina




måndag 9 december 2019

Tävla hos Boklysten!

Boklysten har en tävling där hon lottar ut "Sprucket läder och svikna löften" av Ewa Klingsberg.
Tävlingen avslutas den 15 december kl 23.59 läs mer HÄR
Var med och tävla du också! 
Ha en fortsatt trevlig vecka!
Kram Nina

lördag 7 december 2019

Veckans mening v 49

Jag hänger på veckans mening som Skrivrobert har varje lördag. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på.
Min mening kommer från Novellsamlingen "Det sargade hjärtat" av Dorothea Nicole Agborg.

"Skulle hon göra som terapeuten sagt, "Fokusera på det positiva, det glada, det hon hade och inte på det som saknades"

Jag kände förut i dag att de flesta av mina drömmar är krossade och Jag hade verkligen svårt att se någon ljusning, men dessa orden fick mig att tänka om lite. Allt är inte så jätte mörkt ändå. De bakslag som jag har haft i höst är förhoppnings vis snart ett minne blott.
Ha en fin dag!
Kramizar Nina

fredag 6 december 2019

Ett hål i mitt hjärta

"Ett hål i mitt hjärta" av Malin Lundgren utgiven av Idus förlag. För barn 9-12 år. Detta är tredje boken av författaren, men jag har inte läst hennes andra böcker. Denna boken är jätte fin och skriven från ett barns synvinkel. Det kan vara viktigt för andra att veta hur det kan kännas, när man inte orkar hänga med de andra i skolan. Flickan i boken, Moa, har ett medfött hjärtfel. Under höst terminen blev Moa, tröttare och tröttare. Moa har haft en lång sjukfrånvaro, efter att hon opererat sig. Nu är det äntligen dags att komma tillbaka till skolan. Fortfarande blir Moa trött efter operationen. Hon hoppas att allt ska vara som vanligt. Det visar sig att det inte är det. Hennes bästis har fått en ny kompis och man har ändrat platserna i klassrummet. Hon är dessutom efter med skolarbetet och måste gå ifrån för att jobba ikapp. Moa får verkligen kämpa, med att få nya kompisrelationer och en tillvaro som hon kan trivas med. De runt om verkar inte förstå och jag tycker synd om Moa, som möts av en helt annorlunda tillvaro. Föräldrarna verkar måna om sin flicka och gör det lilla extra för att hon ska bli glad igen. Jag tycker att den här boken borde finnas i skolor runt om i Sverige. Kanske känner man någon i sin närhet som har hjärtfel? En viktig bok. Boken får ❤❤❤❤❤/5 hjärtan av mig.
Moa har varit hemma från skolan under en tid. Hon har gjort en operation av sitt hjärta. Nu är det äntligen dags att komma tillbaka till skolan och sina klasskompisar. Något är förändrat när hon kommer tillbaka till skolan. Hennes bästa vän, Amelia umgås med Siri i stället. Själv umgås hon med några av killarna i klassen och Vera som är rullstolsbunden. Moa vill gärna forsätta vara bästis med Amelia men Siri har kommit emellan dem. Moa får kämpa för att komma ikapp de andra med skolarbetet och hon får gå ifrån ibland till specialläraren Veronica. Moa har en annan vän också. Hon har också hjärtfel. Amelia berättar att hon ska få gå på Mellodifestivalen och se deras idol live. Moa och Amelia har pratat om att Moas familj ska följa med under sportlovet på skidsemester, men Amelias familj tar med sig Siris familj istället. Moas största önskan är att få gå och se idolen live också. Men hon förstår att Amelia kommer att ta med Siri i stället. Det hon inte vet är att mamman planerar något riktigt bra för Moa.
Ha en trevlig helg!
Kramizar Nina
Smakbit från första sidan;
Kapitel 1
Trots att golvet är hårt under ryggen ligger jag där med händerna på bröstkorgen; du-dunk, du-dunk. Hjärtat slår i jämn takt. Tankarna snurrar. Allt jag försöker skriva låter fånigt. Jag tar upp mobilen och börjar med ett enkelt "Hej".
Suddar.
"Tjena".
Suddar.
"Hej! Hur mår du?"
Nej, jag suddar igen.
Jag lär bara få ett allmänt "Bra. Själv?" tillbaka. Vad svarar jag på det?

Vill man veta mer kan man gå in och läsa på Barnsidan eller hjärtbarns fonden .

Fem en fredag v 49: flyttfågel

Bloggen Elisamatilda har ett bloggevent såhär på fredagarna, kallat "Fem en fredag". Grejen handlar om att svara på fem frågor på sin blogg och lämna kommentar med länk hos ElisaMatilda.


Denna gång handlar det om boende och flytt:

  1. Om du skulle migrera på hösten, vart skulle du bo? Jag skulle kunna tänka mig att bo på något lagom varmt ställe. Kanske Spanien eller Grekland eller Italien.
  2. Hur länge har du bott i din nuvarande lägenhet/hus? 3 år.
  3. Vad är något du skulle vilja förändra hemma? Jag skulle vilja tapetsera om i alla rum och bygga en riktig tvättstuga. 
  4. Hur många gånger i ditt liv har du flyttat? Många gånger. När familjen har växt har man behövt hitta större bostad.
  5. Bor du där du vill bo? Ja, fast jag drömmer någon gång att flytta ner till Österlen i Skåne för det är så fint där. 
Ha en fin dag!
Kram Nina
Frågor från ElisaMatilda


torsdag 5 december 2019

Hemligheten i Haga

"Hemligheten i Haga" av Gunilla Granbom utgiven av Idus förlag. För barn 9-12 år. Boken är lättläst och jag tror att jag hade läst den här boken många gånger som barn. Jag gillade den här typen av böcker när jag var liten. Detta är författarens första bok. Det finns fler böcker i serien, som jag gärna vill läsa. En riktigt spännande bok om två flickor, Emma och Susanna, som träffar en man i Haga parken. Det är höst och de är där på skolutflykt. Det är två helt vanliga flickor, som är tio år. De tror först att gubben Halling är en vanlig uteliggare. Men han påstår att han kommer från 1700-talet. Han berättar att han gjort en tidsresa för att rädda sin son från att bli skadad. Han kom fel, när han skulle tillbaka i tiden. Flickorna försöker hjälpa honom att komma tillbaka till sin egen tid. Det lyckas, men av misstag hamnar de också på 1700-talet. Tidsresorna måste göras vid fullmåne, så nu måste flickorna stanna där tills månen är full nästa gång. Denna boken var så bra. Jag gillade de två orädda flickorna. Att de brukar gå ut med min favorit ras, vad det gäller hundar-en cavalier king charles spaniel, gjorde inte historian sämre. Tänk vad spännande att kunna resa i tiden och vara med om hur det verkligen var förr. Nu kan man ju bara gissa sig till, hur det var. Författaren får verkligen ihop historian på ett bra sätt. Författaren blandar nutid och dåtid på ett spännande sätt och väver in en historialektion samtidigt. Jag har aldrig varit i Hagaparken, men skulle gärna åka dit. Kanske finns det en ek med en trollrot där? Boken får högsta betyg av mig ❤❤❤❤❤/5.
"Hemligheten i Haga" handlar om de två flickorna Emma och Susanna. Det är höst och de är på tipspromenad i Hagaparken. Då de sitter och äter sin matsäck dyker en gubbe upp och frågar om de vill bjuda från sin picknick. Flickorna blir rädda först, men märker snart att han är snäll och bjuder honom på mat. Han berättar att han kommer från en annan tid. Flickorna måste gå, men lovar komma tillbaka senare, för att lyssna på hans historia. När de kommer tillbaka har de med sig Snobben som de brukar gå ut och gå med. Halling berättar att han är stalldräng och tar hand om kungens hästar. Kung Gustav den tredje. Han berättar att hans son, Anders skulle gömma ett skrin åt kungen, men då blev han överfallen och han fick stenar över sig. En gammal kvinna skulle hjälpa honom att resa tillbaka i tiden för att rädda sin son från olyckan, men istället åkte han framåt i tiden. Kvinnan kallas för Hagahäxan. Flickorna försöker ta reda på hur Halling kunde resa i tiden och vid nästa fullmåne är det dags för att resa tillbaka. De har tur och får sova över hos Klara som äger Snobben. Vid midnatt samlas de för att hjälpa Halling tillbaka. Precis när Halling försvinner in under en trollrot får Snobben för sig att följa efter och snart befinner sig även flickorna på 1700-talet. Där träffar de Hallings familj, Hagahäxan, Elinda och hennes dotter dotter Mirella. Halling har dragit på sig en lunginflammation och nu är det de två flickorna som är tvungna att hjälpa Anders. Två av kungens män gör allt för att få tag på skrinet som Anders har. Barnen kommer därför på att de ska byta ut skrinet mot ett annat, samtidigt som att de ska lägga gift i åt dem, som gör dem sjuka, för att ge dem en läxa. Det riktiga skrinen gömmer de under ett stort flyttblock i Hagaparken. Ja, fortsättningen på historian är väldigt spännande.

En smakbit från prologen;
"Kom. Sätt dig lite närmare. Vi måste viska. Hemligheten i Haga är det inte så många som känner till, och jag tror inte det vore så bra om den kom ut. Det skulle bli en enda röra då. Hur skulle det se ut om alla visste att man kan...vänta var ska jag börja?"
Ha en fin kväll!
Kramar Nina



tisdag 3 december 2019

Draksvärdet

"Draksvärdet" av Malin Wennerhult utgiven av Semnosförlag. Detta är den första boken i en fantasy serie-"Uppdrag i Athirion". För barn 6-9 år.
En riktigt spännande bok om en kille, Ossian, som hamnar hos sin mormor i en parallell värld, genom en speciell port. Han kommer dit med sin lillebror Ville. Där finns älvor och drakar och den onde Schedwian. De ska hämta en nyckel hos älvorna, men på natten kommer en ond vind, gjord genom trolldom, som gör Ossians lillebror sjuk. Ville får hög feber. Nu måste Ossian skynda sig för att lösa sitt uppdrag. Erbil som går i Schedwians ärende, vill att Ossian ska döda en drake. Han menar att den utan anledning har dödat hans familj. Drakens barn Sorgeld berättar en annan historia för Ossian. Och hur det går får ni läsa själv. Dödar Ossian draken eller inte? Jag tyckte om omslaget på boken. Det gör att boken ser väldigt spännande ut.
Det är en jätte fin bok och pojken Ossian är en go kille som tänker mer på andra än sig själv. Mormor säger åt Ossian att han är mer än han tror och det tyckte jag också. Mina flickor tyckte jättemycket om boken, men vill gärna se på lite bilder, medan man läser. Vi ser fram emot att läsa nästa bok i serien. Boken får 🌞🌞🌞🌞🌞/5.
Ha en fortsatt trevlig dag
Kramizar Nina

söndag 1 december 2019

1 advent

Idag har jag bakat lussekatter till 1 advent fikat. Hela sex plåtar blev det. Jag brukar alltid ha pärlsocker på mina för jag tycker de blir extra fina då. På morgonen såg vi första avsnittet av julkalendern och den verkar riktigt fin med jätte fina skådespelare. Någon mer som såg den? Vad tyckte ni?
Medan jag bakade lyssnade jag på en riktigt bra ljudbok på Storytel; Vinter vid Sommen av Camilla Dahlson utgiven av Lind&Co. Lisen ärver ett Spa hotell som hon ska lära sej driva. Hon förstår inte varför Märta har testamenterat verksamheten till henne. Hennes mamma Berit vet inte heller. Hon har aldrig hört talas om Märta. Lisen har jobbat i kassan i en butik förut och kan ingenting om att driva ett spa. När hon och hennes två barn tar över stället är det riktigt dåligt skött. Med stor uppfinningsrikedom och hjälp av den mystiska stjärnkocken Einar och den truliga Majken, får hon sakta men säkert stället på fötter. Trots att släktingarna till damen som ägde stället vill få bort henne där ifrån, trivs hon med tillvaron. Hon kommer hela tiden på nya saker som hon kan erbjuda sina gäster. En dag får hon ett brev från de tre systrarna som säger att bara en släktingar till den som öppnade spat, har rätt att ärva det. Lisen har hittat gamla brev som tillhört ägaren till spaet och damen som testamenterat rörelsen till henne. Det visar sig att hon adopterat bort två små barn. Lisen blir mer och mer förtjust i rörmokaren Hugo som kommer till undsättning. Men hon tror att han är gift. Men varför verkar han flirta med henne och varför vill han hjälpa henne hela tiden? Ja hur det hela går får ni själv ta reda på. Jag tyckte mycket om den här historian och skulle gärna velat besöka spaet. Jag tyckte miljöbeskrivningarna var underbara och jag gillade verkligen den här mysiga feelgood pärlan. Denna ljudbok får ❤❤❤❤❤/5.
bild lånad från nätet
Detta är den tid på året jag älskar mest. Det som brukar dra ner det hela är efter branden. Jag saknar min son Jonathan, så mycket och saknar honom lite extra just nu. Han fattas oss varje dag och speciellt nu till jul märks det att en familjemedlem saknas. 
Hoppas er första advent har varit bra och ni haft det så där mysigt som man bara ska ha det första advent.
Ha en fortsatt trevlig kväll!
Kramizar Nina

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...