lördag 30 december 2023

Landa, andas, lev

"Landa, andas, lev" av Maria Fogelberg Nelson, utgiven av Lava förlag. Märta har nyligen blivit lämnad av sin man till förmånen för en yngre kvinna, och dessutom väntar han barn med henne, även om han hävdar att han inte har varit otrogen. Som om inte det vore nog blir hon permitterad från sitt jobb på H.M, och dessutom är hon i klimakteriet, med allt vad det innebär. Märta hamnar på en stressutbildning på Ulvsunds herrgård. Hennes nyfunna vänner berikar hennes liv på ett nytt sätt, samtidigt som hon lär sig mer om flummiga saker på kursen. Dessutom träffar hon Snygg-Fredde, som hon inleder ett förhållande med. Men medans Snygg-Fredde gillar att sporta och äta nyttig, vegansk mat, är Märta mer för goda ostar, vin, och att njuta av livets goda. Så för att kunna vara med honom, måste hon låtsas gilla hans livstil, samtidigt som hon frossar i hemlighet. Det går bra till en början, ända tills hon faller för en livsnjutare, som hon själv. Men hur ska hon lyckas göra slut med Snygg-Fredde utan att såra honom?

Alltså wow, jag bara älskar den livfulla karaktären Märta. Enligt hennes före detta man, Yngve är hon det tråkigaste som finns, men där har han helt fel. Som singel blommar hon ut, och blir en helt annan person. Hon är en helt underbar karaktär, som gillar att njuta av livets goda, och det gör hon med råge- åtminstone i smyg. Det är roligt att följa det dubbelliv hon lever, samt hennes klimakterie besvär. Allt är underfundigt och humoristiskt återgiven, och mer än en gång skrattar jag högt åt Märtas tokigheter, och vad hon gör för att inte pojkvännen ska upptäcka hennes dubbelspel. Författaren brukar skapa underbara karaktärer, men Märta är helt klart min absoluta favorit! Jag gillar hennes rappa kommentarer, och underbara humor. Jag önskar att jag träffat henne som person i det verkliga livet, och inte bara som karaktär i en bok. Om jag skulle önska något av författaren, så är det att fortsätt skriv om Märta. Jag läser gärna mer om henne. Gillar ni humor och tokiga tanter i klimakteriet, får ni inte missa Märtas resa till ett bättre självförtroende. Jag älskade denna bok, och den blir absolut en favorit hos mig. Boken får ♥️♥️♥️♥️♥️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

14

Klockan ringer fem och lindrigt sagt en yrvaken Märta vaknar upp. Som i ett töken intar hon frukost, struntar i att bädda och istället för dusch vaskar hon snabbt med vatten under armarna. Med andan i halsen rusar hon iväg till tunnelbanan, med en enda tanke: Om detta ska bli gängse kommer hon nå oanade stressnivåer innan kursen hunnit halvvägs. 

Vid Stockholms central irrar hon innan hon tillslut hittar rätt perrong där tåget avgår till Nyköping. 

Exakt klockan sju lämnar tåget Stockholms central och hon hinner precis sätta sig på sin plats. Ett djupt andetag, hon är på väg mot nya äventyr. Känslorna åker berg-och- dalbana, det finns en pirrig förväntan, samtidigt hugger det i magtrakten av nervositet. Tänk om hon inte passar in, är för vanlig. Alla kanske går omkring med en säkerhet, funnit sin själs inre eller vad det nu kallas för - självinsikt. 

Allt har gått fort, hon har inte hunnit landa i det faktum att hon ska utbilda sig till stressterapeut, ett yrkesval som inte ligger i linje med hennes drömmars mål. Hon har vissa tvivel om personer som arbetar inom yrket, de kan vara så himla flummiga. Varför måste de ha bjällror och vara så milda. Nog kunde de vara mera jordnära. Irriterat bannar hon sig själv, hur kan hon ifrågasätta dessa människor de vill ju bara andras väl. 

Det skulle inte skada att vara en aning självkritisk. Hon är en mes! Utan att stöta dig med någon har hon vandrat genom livet, inte retat upp någon ( om hon bortser från Yngve som anser att hon är det gråaste som finns). Kort och gott, folk gillar henne. Det är inte fel att bli omtyckt. Frågan är om hennes inställsamma personlighet som de gillar? Människor överlag älskar ju att omge sig med ja-sägare. 

Hon bestämmer sig för att sluta älta och bara följa med och fortsätta med det hon är bäst i klassen på: Anpassa sig. 

Hon övergår till din favoritsysselsättning, att lista ut vad människor runt omkring henne har för yrken ( denna hobby konkureras med dillet att ge personer smeknamn, som många skulle kalla öknamn). Under resan försöker hon även lista ut vilka av resenärerna som kanske är hennes nya kurskamrater. 

Framme i Nyköping får hon svar. Tio personer kliver av, varav åtta är kvinnor. De två männen går målmedvetet iväg mot stations byggnaden medan kvinnorna står handfallna kvar på perrongen. 

Baksidestext;

Märta, den ryska tolken med en svettig situation på jobbet, har plötsligt mer tid än hon vet vad hon ska göra med. Vad ska man göra när man står mitt i klimakteriet, saknar barn, och ens man har bytt ut en mot en yngre modell? 

När Märta hamnar på en stressutbildning på Ulvsunds herrgård - för utbrända, eller nåja, nästan utbrända - möter hon en färgsprakande samling karaktärer som förändrar hennes liv på de mest oväntade sätt. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...