tisdag 29 november 2022

Tisdagstrion v. 48 2022: Kyla (eller andra kalla ord) i titeln


Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om tre titlar som handlar om en titel eller handling som handlar om kyla eller andra kalla ord.

Mina val föll på "Kalla vita vinternätter" av Chrisoffer Holst, "Mord i bistra vinternatten" av Lena Risberg, samt "Ett land av snö och aska" av Petra Rautiainen.

Från baksidan;

När kriminalreporten Cilla Storm blir inbjuden att fira jul med kompisarna Jonathan och Zacke i deras fjällstuga i Idre lämnar hon raskt ett grått Stockholm bakom sig. Men julstämningen kommer av sig när en ung man hittas död på orten, nedanför ett stup. Var det en olycka?

En månad tidigare anländer 21-åriga Sebbe till Idre för att arbeta som assistent åt det musikaliska underbarnet Fredrik Niemi, som lider av reumatism. Men allteftersom han lär känna den förmögna familjen blir han mer och mer illa till mods. Vad är det egentligen för människor han har flyttat in hos? 

Samtidigt som Cilla brottas med skidor och pjäxor och saknaden efter sin hårt arbetande pojkvän Adam, börjar hon och väninnan Rosie gräva i den lilla fjällbyns många intriger-som alla verkar leda till familjen Niemi. 


Från baksidan;

DET LACKAR MOT JUL en fröjdefull jul men i bostadsrättsföreningen Konvaljen på Södermalm störs den stundande juletiden av ett dubbelmord. Två okända människor hittas döda i en husbil parkerad utanför fastigheten. Är det en tragisk olycka eller mord?

Bästa väninnorna och grannarna Ninni och Ninni hamnar återigen mitt i händelsernas centrum. Vad döljer deras grannar? Såväl nyinflyttade som gamla bekanta är misstänkta till motsatsen bevisats. Dessutom verkar det som om kärleken hittat till den olycksdrabbade bostadsrättsföreningen.

Från baksidan;

FINSKA LAPPLAND, 1944: En ung soldat kallas in som tolk i ett nazistiskt fångläger. Ett av hundratals som i hemlighet ligger spridda över västra Lappland, fyllda men landsförrädare, rasförrädare, samer och andra som Tredje riket vill bli av med. Förhållandena i lägret är ohyggliga, den unge mannen är ständigt omgiven av grymhet död och stanken från de olika tälten. Men bland fångarna i lägret märker han snart att en står ut från mängden. En finsk man som behandlas annorlunda än de andra.

1947: Journalisten Inkeri Lindqvist anländer till Lappland för att skriva om den snabba återuppbyggnaden efter kriget. Men hennes egentliga motiv är mer personlig än så. Hon följer ett spår efter sin man, som försvann några år tidigare. Men byborna vill inte uppehålla sig vid det förflutna, och Inkeris frågor provocerar fram fientlighet och misstänksamhet. Först när hon lär känna sin fåordiga hyresgäst, Olavi, och får kontakt med en ung samisk flicka, börjar hon förstå omfattningen av de fasansfulla händelser som aldrig var tänkta att avslöjas.  

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina ☃️



måndag 28 november 2022

Författarintervju-Susanna Roxfelt

 


Den här gången har jag förmånen att få intervjua Susanna Roxfelt. Hon har skrivit boken "Du är inte min chef". Läs hennes spännande svar.

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Hittills har jag skrivit totalt fem och ett halvt manus hittills men bara två av dem har hunnit bli utgivna än så länge. Varför fem och ett halvt? Jo, för att det sjätte manuset skriver jag tillsammans med en annan författare, Anethe Bergendahl.

 

2. Vem är Susanna Roxfelt? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; En nyfiken och envis själ som besitter en stor dos upptäckarglädje och som gärna tar till mig nya kunskaper och erfarenheter.
Älskar djur- och natur.

 

3. Hur fick du idén till din debutroman?


Svar; Maria Lifv på Toric Farmlodge utanför Lysekil gav mig idén till inledningen på boken. Sen snodde jag delar av mitt eget liv som inspiration och resten gav sig själv. Maria har vid flera tillfällen rest till Estland och köpt och importerat ibland upp till cirka tjugo Torihästar från det statliga Toristuteriet. Har vid flera tillfällen besökt gården och ridit på Torihästarna.

 

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman? 

Svar; Jag var nog ungefär 45 år när jag började skriva den men det tog ett antal år innan den blev klar och sen ytterligare tid innan den blev utgiven.

 

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?


Svar; Positiv! De allra flesta tycker det är jätteroligt. Kan bara hålla med dem: att skriva är superkul!

 

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Författaryrket är ett hantverk att lära sig men utöver det så är det en helt ny bransch för mig. Det innebär att jag har fått lära mig mer om marknadsföring bland mycket annat. Men framförallt har det inneburit att jag fått många nya vänner som jag hoppas få behålla livet ut. Skrivaryrket är otroligt socialt om du frågar mig!

Jag är också med i ett Bohuslänskt författarnätverk och flertalet av oss inom nätverket ska tillsammans anordna Bohusläns Bokmässa i Stenungsund 2023-03-11. Jag hoppas på att få lära känna än fler skrivande och läsande personer genom bokmässan.


7. Var det lättare att skriva bok nr två?


Svar; Bok två gick betydligt enklare och snabbare att skriva. Det är som med allt man lär sig att ju mer man gör det desto duktigare blir man.

 

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Det är tre manus som fångar mitt intresse för närvarande. Det ena är feelgoodmanuset jag skriver på tillsammans med Anethe Bergendahl. Det andra är ett manus som jag har svårt att direkt placera i en genre. Skönlitterärt såklart men inget feelgoodmanus. Däremot ett manus som är starkare och berör mer än dem jag skrivit hittills. Texten tar upp många svåra ämnen men som alltid är hjältinnan envis och viljestark.

Det tredje är ett manus som jag hoppas ska komma ut i en eller annan form under 2023. 

 

9. Har du några andra intressen?


Svar; Mina intressen har varierat under årens lopp. Jag har bl.a. ridit, simmat, sjungit i kör, tränat, renoverat hus. Strävhårstaxen Vicky tar sin tid liksom skötsel av hus- och trädgård. Sen finns det något oerhört tillfredsställande i att producera ved. Jag uppskattar alla moment men att se den torra veden staplad i vedboden är ren njutning!

 

10. Har du något annat arbete förutom författare?


Svar; Det är få förunnat att kunna försörja sig på författaryrket. För egen del arbetar jag även som it-konsult


11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag har fastnat för e-boken som format och slukar enorma mängder böcker varje år via streamingtjänsten Storytel. En och annan tryckt bok slinker också med och då är det så gott som alltid någon författarkollegas som jag vill läsa för att jag känner personen och är nyfiken på dennes författarskap.
Ljudboken har jag mer och mer lämnat.
Storytel meddelar att jag läser mer än vad 100% av deras användare gör. Så att kalla mig bokslukar är ingen överdrift. Tvärtom!
Vad läser jag då? Skulle vilja säga att 90% av det jag läser kan klassificeras som romance eller feelgood. Framförallt romance-genren ligger mig varmt om hjärtat. Det finns inget jag älskar mer än lyckliga slut.

Kärlek, romantik och lycka - vad finns det att inte älska?

12. Hur ser det ut där du skriver?


Svar; Det är ett vanligt sovrum som är inrett med bokhyllor, skrivbord, dator och skärm. I rummet finns även en reclinerfåtölj och en hundkorg för min trognaste kollega, Vicky.

 

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter?

Tid på dagen eller när du kommer på något?


Svar; Jag skriver helt enkelt de dagar jag är ledig. Kan inte påstå att jag någonsin behövt någon rutin eller liknande för att få mig själv att skriva. Och har lusten att skriva nytt någonsin stannat av så finns alltid manus att redigera eller event att boka in.

 

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?


Svar; Jag tror på att skriva lustfyllt initialt. Börjar man ställa krav på sig själv att kunna hantverket perfekt innan man vågar skriva så finns risken att man tar död på kreativiteten. Så mitt råd är att bara skriva så som man själv vill i början och sen lära sig efterhand om dramaturgiska kurvor, karaktärsutveckling, perspektiv, motivation- och reaktion m.m.

 

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?


Svar; Jag arbetar parallellt med två saker.

Det ena är att lära mig mer om hantverket och skriva ännu mer fängslande berättelser.

Det andra är att lära mig mer om vad som fungerar vad gäller att hitta läsare.

 

16. Något citat du lever efter?


Svar; Ät elefanten i småbitar och livet ska levas en dag i taget.

 

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?


Svar; Jag älskar Colleen McCulloughs böcker. Utöver Törnfåglarna har hon bl.a. skrivit Damerna i Missalonghi som jag fullkomligen älskar. Sen gillar jag förstås Borta med vinden av Margaret Mitchell. Vet inte om jag är fullt så helfrälst vad gäller äldre klassiker men de är förstås bra att läsa och känna till.



Tack för möjlighet till denna intervju och för dina utförliga svar.

Ha en fortsatt trevlig dag!


Kram Nina 

söndag 27 november 2022

En smakbit på en söndag-Livets lyckliga omvägar

 

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Livets lyckliga omvägar" av Charlotte Butterfield.

Smakbiten;

NÄR ENS FAMILJ ÄR EN ÅTTIOTALSBYRÅ I FURU

Min terapeuts samtalsrum är även hennes tvättstuga. Det finns en tvättpelare med tumlare ovanpå tvättmaskinen, en kattlåda en hylla med frukostflingor (däribland sådana där med choklad som jag aldrig köper till mina barn-nio sockerbitar per portion!) en stor tavla med ett vattenfall och en förpackning extra stora näsdukar på ett sidobord. De tvä sistnämnda föremålen förvandlar rummet- simsalabim- från en vanlig tvättstuga till en rofylld plats där man avslöjar sina innersta hemligheter. Det känns kanske inte helt professionellt, men det ligger bara två minuter från mitt jobb och dessutom är det billigt- och det är väl ändå de egenskaperna som de flesta söker hos en terapeut? 

Jackie har precis bett mig att beskriva hur jag känner för min familj. Hon ställde frågan med den där mjuka, lugnande terapeutrösten som hon får på sig varje morgon tillsammans med läppbalsam och en kjol med resår i midjan.

"De är..." vilket ord ska jag använda? Jag vet att jag måste välja ett som inte avviker från manuset som det är meningen att jag ska följa, det där jag är en kärleksfull mamma och allt sådant. Jag ska precis avslutat meningen med ett intetsägande men positivt ord som "underbara" när jag tittar på Jackie, och plötsligt ser hon så självbilden ut, så samlad, som om hon har total koll på läget- vilket lite självgott med tanke på att hon sitter på en ihopfällbar trädgårdsstol bredvid en skohylla med gummistövlar, rakt under en väggkalender där det står skrivet "Barnen hos Dave" varannan helg. Hon var dessutom tvungen att höja rösten lite för att höras när tvättmaskinen drog igång centrifugeringen. 

Pinsamt nog hade jag aldrig märkt något av detta innan Fergus påpekade det efter den där gången han följde med mig hit. En enda gång. Femtiofem minuters terapi och sedan var han botad. Behövde inte komma tillbaka. För strax under ett pund per minut hade hans hjärna återställts, hans minnen suddats ut, hans känslor rättas ut och han var en ny människa. Hans del av parterapin var framgångsrikt slutförd. Bra jobbat, Fergus. 

Mer än trettio gånger och femhundra pund senare så är mina känslor fortfarande precis desamma.

Från baksidan;

Vad skulle du förändra i ditt liv?

Jessica Bay har allt-och det är alldeles för mycket. Griniga tonåringar, ett hektiskt läkarjobb och en man som minns att det är 632 dagar sedan de låg med varandra, men däremot inte kommer ihåg att ta ut soporna...Jess är nära den berömda väggen.

När chansen att byta liv dyker upp, tar hon den direkt. Jobbet som husläkare på en pytteliten ö i Engelska kanalen kan  vara familjens möjlighet att hitta tillbaka till varandra. Isle of Forth visar sig vara en vacker, charmig och välkomnande ö, trots att öborna har koll på varje steg man tar och allt avhandlas på den lokala puben... Men ön har en hemlighet: Om du sitter på en speciell bänk på klipporna i solnedgången  kan du färdas tillbaka i tiden och återuppleva vilken dag du vill i det förflutna. Du får en chans att göra om och göra rätt. 

När Jess av en händelse upptäcker det blir hon yr av alla möjligheter men glömmer att fundera över om det är så klokt. För om du förändrar ett enda ögonblick i dåtiden kan hela din framtid se helt annorlunda ut. Hur mycket är Jess beredd att riskera för att ställa saker tillrätta? Och kommer hon att inse riskerna innan hon förlorar allt? 

Ha en fortsatt trevlig

första advent!☃️

Kramar Nina

lördag 26 november 2022

Nystickad mössa och bokpost

 

I går tittade jag och min man på idolfinalen, så jag passade på att sticka en varm och go mössa åt mig själv. Den blev klar på en kväll. Väldigt lättstickad. Detta var för övrigt ett av mina stickprojekt jag hade för i höst. Jag är glad att den blev så fin. Ni vet väl att hemma stickat är årets julklapp? Mönstret hittade jag i "Sticka till dig själv" av Stina Tiselius, utgiven av Ordalaget bokförlag

Sedan trillade det in tre nya böcker i  brevlådan också. Alla tre verkar jätte bra.


"Törnrosens triumf"
Av 
Anna Lestadius Larsson


"Livets lyckliga omvägar"
Av 
Charlotte Butterfield


"Dimön"
Av
Mariette Lindstein

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

fredag 25 november 2022

Fem en fredag v. 47: Svart fredag

I fem en fredag funderar Elisa Matilda på frågor som handlar om Svart fredag-fler förslag hos ElisaMatilda 

Jag vill också berätta att från den första december kommer jag att ha min egen julkalender här på bloggen, där jag kommer att presentera en julbok för varje dag fram till julafton. Jag kommer också ha en tävling, där jag kommer att dra två vinnare. 


1. Vad köpte du senast som du behövde?

Svar; Medicin, blev en dyr historia. Jag tar fler tabletter än jag vill. Magen blir kaos av alla mediciner.

2. Vad köpte du senast som du inte behövde?

Svar; Jag köper inget i onödan.

3. Finns det någon Black Friday-erbjudande som lockar?

Svar; Nej, jag tror att priserna är lika som vanligt. Tror inte de rear ut varorna på riktigt.

4. Vad köper du på rea men aldrig annars?

Svar; Jag handlar bara det jag precis behöver. Lite tråkigt, men så är det när man inte har råd.

5. Hur länge skulle du kunna vänta i kö för att köpa något?

Svar; Vet inte. Inte länge i alla fall.

Ha en fortsatt trevlig dag,

och en underbar 1 advent.

Kram Nina 

torsdag 24 november 2022

Författarintervju-Yamil'e Andreasson Craig

Denna gång har jag intervjuat Yamile Andreasson Craig. Läs hennes spännande svar. Tack Yamile för möjligheten att få veta mer om dig och dina utförliga svar. 


1. Hur många böcker har du skrivit? 

Svar; Oj, nu får man räkna. ;) Jag skriver under två namn. Båda är mina men har valt att skriva under två namn beroende på genre jag skriver så läsare vet vad de får beroende på vilket namn de väljer läsa från. 

Under namnet Yamilé Andreasson skriver jag romance och fantasy. Under detta namn har jag gett ut två trilogier - totalt 7 böcker. Jag har även skrivit en fantasy tillsammans med författaren Madelene Lundvall. Utöver dessa så har jag medverkat i 5 antologier med en novell i varje och även skrivit 3 andra noveller.

Under namnet Shailene Craig har jag gett ut två böcker med 12 noveller vardera. Medverkat i två antologier med 3 noveller i varje. Utöver dem har jag själv skrivit 11 noveller. Jag har också skrivit 9 noveller med författaren Vicktoria Gilles och 4 med författaren Maria Aguero.

2. Vem är Yamil'e Andreasson? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag är en kvinna med många bollar i luften. Trebarnsmamma till nu vuxna barn. När jag inte jobbar så njuter jag gärna av att se film, lyssna på musik eller 
skriva på min nästa bok eller novell. Även om jag är pratglad och tycker det kan vara spännande att träffa andra människor så njuter jag mest av livet när jag får vara ensam eller med min familj. Jag är en grubblare, drömmare och kreativ person som älskar att ta tillvara på alla de små stunderna som livet ger att kunna uppleva något nytt. När jag behöver samla tankarna finns inget bättre än bege mig ner till havet.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Jag har alltid undrat hur saker och ting i livet skulle kunna blivit om man valt annorlunda. Så idén föddes genom den tanken. Jag ville skriva en historia om en kvinna som gjort ett val i livet och som trots att hon trodde sig vara lycklig och levde livet hon drömt om får sig en tankeställare efter en olycka. Hur hon börjar se på allt i sitt liv med andra ögon och ifrågasätter de val hon gjort även kärleken hon känner för sin man.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag debuterade vid 40 års ålder (2013) med min bok som då hade namnet När jag ser dig. Jag började skriva den tre år innan dess och hann skriva 8 versioner av den innan jag vågade mig på att skicka till förlag.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Boken fick redan från start fin respons och den då 470 s långa romanen var inte tänkt att bli i fler delar men efter många mail från läsare som ville ha fortsättning så skrev jag vidare på historien och gjorde en trilogi av den. 

År senare bearbetade jag om hela och gjorde den till pocket, så nu finns den i 4 delar. Jag gav då serien namnet -  När det livet brinner.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag har tvingats till att bli mer social. Man måste ju synas och höras som författare för att nå ut till läsare. :) Och det var tufft i början då jag är introvert men fått bli lite extrovert. Det var något som var jobbigt när man blev "lokalkändis" där jag bor och vart jag än gick så var det alltid någon som stoppade en och ville prata. Men jag lärde mig uppskatta alla dessa tillfällen med tiden och är enormt glad över alla läsare som stöttat och tyck till om mina böcker. Jag har även fått lära känna massa härliga människor och författare sedan min debut som förgyllt mitt liv, vilket är underbart.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Nej, det var mycket svårare. Fick tänka mycket mer kring storyn och allt jag ville ha med än första boken som bara flöt på. Samma sak var det när jag skrev min första fantasy, del 1 var så mycket lättare att skriva. Men det är väl att man vill få till en lika bra historia och det är inte alltid det enklaste.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag skriver på flera böcker samtidigt. Just nu har jag avslutat en passionerad romance om en man som kommer från en familj med traditioner som han förväntas följa, i synnerhet den där föräldrarna väljer ut vem han ska gifta sig med. Men han har gjort en kompromiss med dem och lovat att finna den rätta inom en viss tid, men tiden har nu löpt ut och han står utan någon kvinna
att presentera för sina föräldrar. För att ge sig mer tid att finna den rätta övertalar han sin assistent att spela hans fästmö, men inget blir som han tänkt sig. I synnerhet inte när någon i hans närhet avslöjar dem.

Utöver den skriver jag på ytterligare två romance och också en skräckbok med författaren Madelene Lundvall.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Ja, jag älskar att ta mig till gymmet för att gå på pass eller stå på löpbandet nån timme.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag är förläggare och grundaren av förlaget Everlasting Publisher.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Det har inte blivit mycket läsande på sista tiden då jag oftast sitter med mina författares texter och jobbar med dem. Men de få chanser jag får att läsa något så är det romance i första hand som gäller och då mest på engelska. Jag älskar att läsa allt som Aleatha Romig och även Gail McHugh skrivit, men även Nicholas Sparks är en favorit.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Då sitter jag oftast i min säng med laptopen, har en kopp kaffe vid sidan om och bra musik till för att komma i stämning.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar;Nej, jag har inte många lediga stunder i min vardag så när chansen ges så tar jag den. Ibland har jag tagit chansen när vi ska iväg och sitta i bilen nån timme. Då sitter jag hela vägen med laptopen i knät och skriver för fullt. :)

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Att läsa mycket inom den genren man vill skriva. Det har hjälp mig. Sen skriva när varje chans ges.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Min dröm var att bli författare och det blev jag. Men nog vore det kul om man kunde få ihop en romance som slår stort. :)

16. Något citat du lever efter?

Svar; "Om du kan drömma om det, kan du uppnå det."

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Pride and prejudice av Jane Austen. En favorit.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Hett i hyllan-Flickan framför muren


Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagon tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan? Fler finns här hos Bokföring enligt Monika.

I dag har jag valt "Flickan framför muren" av Kristina Appelqvist.

Från baksidan;

En omstridd tysk professor ska utses till hedersdoktor vid Västgöta universitetet. Beslutet utlöser en storm av reaktioner bland medier och personal. 

Då promotionstiden närmar sig ökar dramatiken eftersom universitetets rektor hotas till livet. Trots massiv polisbevakning slutar ceremonin i en oväntad mardröm. 

När litteraturforskaren Helena Waller upptäcker att en nära kollega burit på en mörk hemlighet ger hon sig in i jakten på en samvetslösa mördare. Sökandet i det förflutna för henne ändå till Berlin och tiden före murens fall.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramar Nina

tisdag 22 november 2022

Tisdagstrion. Vecka 47: Runt Medelhavet (böcker eller författare från länder med medelhavskust)

 

Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om tre titlar som handlar om en titel eller handling som handlar om länderna runt Medelhavet.

Mina val föll på "Dödsklippan i Sharm el-Sheik av Anna-Maria Ekblad, "Ensam ö" av Britt Peruzzis samt "Askans dotter" av Ilaria Tuti.

Från baksidan;

På turistorten Sham el-Sheikkh har gruppen med gymnasieelever knappt landat förrän det händer oförklarliga saker. Reseledaren Anna Lindblom kan inte låta bli att nysta i det och återigen dras hon in i ett polisfall när hon egentligen borde njuta av sin tid i Egypten. Anna märker tidigt att något ligger och pyr under ytan hos ungdomarna. Och plötsligt försvinner fyra elever spårlöst på en utflykt i bergen. Har de gått vilse? Kan de ha blivit kidnappade?

När Anna försöker ta reda på vad som hänt inser hon snart att konflikterna i klassen går djupare än någon kunnat gissa. Samtidigt som försvinnandet blir huvudnyhet i Sverige nås Anna av ett fruktansvärt besked som hon måste förmedla till eleverna.

Från baksidan;

Nice pulserar av hetta inför ännu en glittrig Medelhavssommar när polisen får en efterlysning med koppling till Sverige. En ung fransyska är försvunnen från ett kloster utanför Helsingborg där hon levt som eremit bakom murarna.

Kommissarie Alfa Luppi blir besatt av fallet, samtidigt som hennes samvete tyngs av ett ouppklarat mord på en trebarnspappa. När tiden är på väg att rinna ut ställs hon och poliskollegan Santone inför flera moraliska dilemman.

Tillslut återstår bara en fråga- kan ett liv vara mer värt än ett annat?     

Från baksidan;

Efter att ha ägnat hela sitt liv åt att bekämpa ondskan tvingas kommissarie Teresa Battaglia inse att hon måste avsluta sin karriär. Hon har förlorat striden mot den alzheimersjukdom som gjort henne olämplig som polis. Men vem är hon då? Och vad ska det bli av henne?

Samtidigt dyker det upp spöken från hennes förflutna, minnen och röster från en tid som hon gjort allt för att glömma. Mot sin vilja blir Teresa indragen i en utredning där hennes eget liv står i fokus. Uppgörelsen tid är här.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

måndag 21 november 2022

Den brinnande petunian

"Den brinnande petunian" av Morgan Lundberg, utgiven av Lava förlag. Detta är författarens debutroman. En morgon hittar änkan Amalia en naken man utanför sitt hus. Den något förvirrade mannen lider av minnesförlust, men berättar att han heter Gabriel. Amalia ger honom några av sin makes kläder och en kopp te. Detta blir upptakten till en helt makalös historia om änglar och demoner, samt det goda och det onda. Amalia blir Guds nästa profet, och tanken är att hon ska uppdatera Bibeln med en nyare modern bok, samt nya budord. Gud och Amalia pratar med varandra via en speciell, brinnande petunia. Dock har hon en besatt granne, en demon samt Vatikanens mirakelutredare emot sig. Men hon har också hjälp, Ängeln Gabriel, grannen Peter Ericsson, dottern Ann-Mari samt dotterdottern Martina. Följ med den brinnande petunians sällskap på ett rafflande äventyr i slaget mellan det onda och det goda. De bästa idéerna kommer medan sällskapet sitter runt Amalias köksbord och fikar några av Amalias himmelskt goda bakverk. Kommer Amalia att lyckas förmedla Guds budskap till världen?

Jag gillade verkligen alla fyndiga idéer de i den brinnande petunians sällskap kommer med. Detta är en lite annorlunda bok som handlar om slaget mellan det goda och det onda. Alla dialoger mellan de olika karaktärerna andas humor, och jag skulle gärna vilja vara en del av sällskapet. Bokens tvister och vändningar genialiska. Texten var lättläst och författarens språkbruk är inbjudande. Det gjorde att jag sträckläste den här boken. Den var spännande från första till den sista sidan. Boken har stort underhållnings värde. Jag tyckte den var helt underbar. Jag gillar de olika karaktärerna på den goda sidan och de fina miljöbeskrivningarna. Författaren gör att historian ändå känns trovärdig på något sätt. Kommer det en fortsättning vill jag gärna läsa den. Omslaget till boken är också väldigt fint tycker jag. Ja, fikan är ett mycket viktigt inslag i den här boken. Så glöm inte att fika. Boken får av mig ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitel 28

Den brinnande petunians sällskap

En lördagmorgon i oktober satt alla i det som de skämtsamt hade börjat kalla den brinnande petunians sällskap, samlade runt Amalias köksbord igen. Med alla menar vi Ängeln Gabriel, Amalias dotter Ann-Marie, Amalias dotterdotter Martina, herr pPeter Ericsson som bodde i det blåa huset några hundra meter upp på grusvägen och Amalia själv förstås.

De satt och diskuterade universums varande och den stigande siffran nyfikna människor i Gröneby socken, som för övrigt hade fått byn att blomma rent ekonomiskt. I Gröneby livs kunde man till och med köpa vykort föreställande den brinnande petunian, nästan alla hyrde ut rum och husvagnar på sina gårdar och byns pizzeria var alltid full med ätande petuniaanhängare. Pizzerians ägare hade till och med funderat på att byta namn på pizzerian från pizzerian Gröneby, till Pizzeria Den brinnande petunian. 

Efter en stund gled samtalsämnet över till att handla om Kerstin. 

"Kerstin är fortfarande medvetslös", sade herr Ericsson. 

"Jag var och hälsade på i sjukhuset igår igen. Hon är bara skinn och ben. Kan vi inte göra någonting?"

"Ja, det känns lite som det är mitt fel, det har ju med petunian att göra", sade Amalia. Hon kände sig skyldig. 

"Finns det inget sätt vi kan hjälpa henne på?" undrade Martina och mötte förväntansfullt ängel Gabriels ögon. 

"Låt mig tänka", sade Gabriel och tittade lite snett uppåt, som om han bad om hjälp från högre makter medan han funderade.  "Om vi lyckas hitta hennes själ, om den fortfarande finns kvar i den värdsliga sfären och om den inte blivit galen, eller förtärd av demonerna, så borde vi kunna återförena den med hennes kropp. Då kanske skulle hon kunna vakna upp."

"Det var väldigt många om", konstaterade Peter.

"Ett kanske är bättre än omöjligt, då finns det i alla fall ett hopp." Amalia höll sin varma kopp med blomstermotiv mellan händerna. "Hur tar vi reda på om hennes själ fortfarande finns kvar på den så kallade jordliga sfären, så vi kan hitta den?"

"Jag tror jag skulle kunna se det på hennes kropp. Finns själen kvar borde det finnas någon slags koppling kvar till den", sade Gabriel.

Det blev tyst en stund och de sörplade gemensamt på sitt kaffe och te. 

"Låt oss åka och hälsa på henne och se om det är något vi kan göra", sade Martina, ställde ner sin mintgröna kopp på furubordet och såg sig omkring.

Alla nickade instämmande.

Precis då plingade det till i brödrosten och ett rostat bröd ploppade upp ur springan.   

Från baksidan;

När änkan Amalia hittar hittar en naken man med minnesförlust vid sin brevlåda ger hon honom kläder och bjuder in på te. Man kan kallar sig för Gabriel och visar sig vara starten på ett oväntat äventyr. 

Några dagar senare börjar hennes petunian brinna och Amalia får ett viktigt uppdrag. Emot sig har hon en mirakelutredare utsänd av självaste påven, en granne verkar besatt av en demon och skeptiska bybor. Amalia vänder sig till barnbarnet Martina för hjälp.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramar Nina

söndag 20 november 2022

En smakbit på en söndag-Det som är du känns

 

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Det som är du känns" av Elisabeth Lendalelund.

Smakbiten;

PROLOG

Juldagen 2022

Månen

JULDAGENS TIDIGA KVÄLL badar i ett nästintill magiskt fulmåneljus. Stora snöflingor singlar stillsamt ner över kursgården Älvaliv, aldeles nära havskanten på ön, dit tio kvinnor var på väg med olika bagage och förväntningar. 

De nytända facklorna sprider ett varmt ljus längs med stigen upp mot det stora huset där Jonna förbereder den stundande och allra första systercirkeln. Hon tänder en rejäl brasa i den runda täljstenskaminen och låter en silvervit salviabukett fatta eld. Dess renande rök dansar ut i rummet och blir en  del av luften inför kvällen. 

Månen, hon som inte känner begränsning av vare sig tid eller rum, bevittnar alltsammans, nästan som utskuren.  

En kall, mystisk släkting till den varma solen.

Hon fäster sin fladdriga blick på Clarissa när hon parkerar en bit bort, kliver ur sin bil och går över snön in sina bruna läderrstövlar. Snötäcket, som lyser upp Älvaliv, knarrar under hennes fötter som båda vant följer strandkanten förbi den gamla stenpiren där faklor flammade igår på julafton, men som nu vilar i dunkel. Efter piren slår Clarissa in på stigen under snön mot den blå grinden, vars gråtande träskylt är målad med duvblå bokstäver.

Tillsammans viskar de: Älvaliv.    

Månen vet naturligtvis att Clarissa är den första kvinna av tio som anländer till systercirkeln, och att ytterligare tre kvinnor just nu parkerar nere vid hamncafe't. De ska alla ses i stora huset ikväll! Hon ler inför den när hon kan se ovanför, med trådar som kan upplevas långa och snirkliga eller som trassliga sjok. Leendet är inte elakt eller marinerat i medlidande, det huserade fulla respekten som varje själ förtjänar på sin väg genom en fodrande utmaning. 

Den stilla kvällen tycks hålla andan under henne, och hon ser hur Clarissa stannar till vid den blå dubbelgrinden och sakta höjer den alltjämt skiftande, havsblå blicken mot hennes lekfulla, runda månansikte. Hon betraktar allvarsamt ur havets alla oräkneliga nyanser, och blottar därmed fullt naket hur han åter är starkare i hennes sinne. Som alltid nära jul blir han än mer närvarande i den här själens hjärta, tydligare i konturerna och så saknad. 

Från baksidan;

Människans behov av att tillhöra kan få ödesdigra konsekvenser när en ung vuxen upplever sig som avvikande. Anorexia, homosexualitet och familjehemligheter är några av ingredienserna som den här boken innehåller, i en trygg och jublande krans av hop, vänskap och stor kärlek. 

Du som läsare bjuds in till Älvaliv på ön vid havet, men riskerar att aldrig vilja lämna-var lugn: elva böcker låter dig njuta i den underbara miljön med sprakande brasor, facklor och många muggar med rykande varma drycker.

Välkommen till en värld där läkt smärta alltid blir till visdom!

"I en annan  värld, men ändå samma, bjuds vi in att på djupet uppleva den starkaste glädje och den djupaste sorg. De människor vi möter fängslar med sina livsöden och med sitt sätt att tackla dem. Ingenting är förutsägbart, men allt som händer griper tag och talar rakt in i läsarnas själ. Oberoende av egna erfarenheter kommer ingen att gå oberörd från denna berättelse." Charlotte Graham, engelsk författare

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramar Nina

lördag 19 november 2022

veckans-mening-v-46

Skriv Robert utmanar oss att varje lördag att hitta en mening ur en bok vi läser, som får oss att stanna upp. Den kan vara allvarlig eller rolig. En mening att lägga några sekunder på. 

Min veckans mening kommer denna gång ifrån Från boken "Den brinnande petunian" av Morgan Lundberg.

Meningen lyder så här: "Nu blommar det i moster Ulrikas rabatter!" utbrast hon.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

fredag 18 november 2022

Fem en fredag v. 47: Inflation

I fem en fredag funderar Elisa Matilda på frågor som handlar om inflation-fler förslag hos ElisaMatilda


1. Vad har det blivit för mycket av hemma?

Svar; Min man skulle säkert säga böcker, men jag håller inte med. Kan man ha för många böcker? Jag kan inte komma på något vi har för mycket av.

2. Vad skulle du gott kunna göra av med?

Svar; Barnen växer så jag tänker rensa ut de för små kläderna.

3. Vad har tillkommit i ditt hem som inte passar in?

Svar; Vi köper inget onödigt. Så allt vi köper är genomtänkt.

4. Vad har du lagt mest pengar på i år?

Svar; Olika typer av räkningar, mat och bensin, som har blivit så dyrt.

5. Vad har mest ökat i pris som du vanligtvis köper?

Svar; Köttfärs har blivit otroligt dyrt tycker jag.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramar Nina

torsdag 17 november 2022

Hett i hyllan-Död joker

 

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagon tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan? Fler finns här hos Bokföring enligt Monika.

I dag har jag valt "Död joker" av Anne Holt.

Från baksidan; 

Det framgångsrike chefsåklagaren Sigurd Halvorsruds hustru hittas död framför den öppna spisen i familjens vardagsrum. Det står klart att hon är mördad-huvudet har skiljts från kroppen.

Halvorsrud larmar polisen men blir själv misstänkt för mordet. När polisen efter långa förhör tvingas släppa honom inträffar ytterligare ett mord. En journalist vid en av Oslos största tidningar hittas död i en enkel hyresfastighet- också han halshuggen. 

Kriminalkommissarie Hanne Willhelmsen leder utredningen tillsammans med sin gamle kollega Billy T. Hanne har ständigt ont i huvudet, är ständigt lätthanterlig och irriterad. Hon äter inte men hon tänker oavbrutet. 

Den mest krävande uppgift som Hanne Willhelmsen ställs inför i sitt yrkesliv sammanfaller med den värsta krisen i hennes privatliv. Cecilie, den kvinna hon levt tillsammans med i snart tjugo år, är svårt sjuk. Hanne Willhelmsen har dåligt samvete. Nu, när hon fruktar att det är för sent, klandrar hon sig själv för att hon inte bättre stått upp för sin kärlek.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramar Nina

Första snön och bokpost

 


Idag kom den första snön. Igår kom några flingor som inte stannade kvar. Fåglarna börjar väl ha svårt att finna mat nu, så jag var ute och gav dem lite talgbollar, för jag såg förut att det var några som var framme och kikade om det fanns något att äta. Jag längtar att börja julpynta men väntar till första advent. Jag har sett att många redan börjat. Till helgen kommer ev Rickard på besök. Det är roligt att han kommer ofta. Det brukar vara så mysigt när han är här. Idag har jag städat här hemma. Annars har det varit en lugn dag. Här nedan kommer en presentation av dagens bokpost.

"Vackra vita lögner"

Av

Lovisa Wistrand 


"Den gömda kristallen"

Av 

Maria Wells


"Till sista droppen"

Av 

Jöns Hellsing


"30 månader"

Av

Jannice Eklöf

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

MeloDrama Queens-Vad kan gå fel?

"MeloDrama Queens-Vad kan gå fel?" av Nanne Grönvall om MeloDrama Queens, utgiven av Lava förlag . I den här boken får vi följa ...