tisdag 31 maj 2022

Tisdagstrion-Å,Äoch Ö bokens i titel

 

Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om vilka böcker man har som har som innehåller himmel och helvete i titel, handling eller bokomslag.

I dag har jag valt "I hjärtat av Ådala" av Åsa Liabäck, "Älskar att hata dig" av Lovisa Wistrand och "Serandos förbannelse" av Nathalie Sjögren.


Från baksidan;

Trettiofemåriga Anna har precis kommit ut på andra sidan ett kraschat förhållande när hon köper en kolonilott i Ådala, utmed Stångån i Linköping. Hon är ensam, men vill komma på fötter igen. Stoppa ner händerna i jorden och hitta ny mening. 

I koloniområdet finns även den gamla livsnjutaren Ragnar, som har koll på allt som händer i stugorna. Trädgårdspolisen Rigmor som gör livet svårare för alla. Medelålders Margareta som plötsligt blivit kär igen. Och 24-åriga Stephanie som behöver fly från sina föräldrar. 

Medan blommor och grönsaker växer fram börjar känslorna spira i Ådala. Oväntad vänskap, svek och hemligheter. Det blir en sommar att minnas.


Från baksidan;

De är varandras raka motsatser, men i kärlek är allt möjligt.

Bianca kämpar för miljön och Adam slänger skräp omkring sig, hon är kattalergisk och han har katt, hon har en universitetsutbildning och han hatar att plugga. Och det värsta av allt: hon föredrar förhållanden och han engångsligg. 

Det enda de har gemensamt är att de båda vill bli vd på mobiloperatören Future, men innan ledningen bestämmer sig måste Bianca, som söker externt, jobba ett halvår på kundservice- med Adam som chef. Han i sin tur måste driva upp teamets försäljningssiffror och sluta dejta kvinnor på kontoret, vilket är ungefär lika hemskt som att tvingas gå i kloster. Enligt Adam alltså.

De avskyr varandra från första stund, men gränsen mellan har och kärlek är inte alltid tydlig...


Från baksidan;

Från sitt ödsliga slott djupt inne I skogen studerar Serando byn. En efter en lockar han platsens kvinnor till sig. Hans blodtörst är omättlig och kvinnorna går ett vidrigt öde till mötes. Tillslut vågar byborna inte längre lämna sina hem.

Evelina är ingen vanlig kvinna, inte en av de andra. Hon känner Serando kallar på henne, men hon gör motstånd. I byn möts hon av misstänksamhet. Hur kan hon motstå Serandos lockelse när ingen annan kan det?

Serandos förbannelse är en skrämmande säga om hur sorg föder har som föder ondska, och om hur kärlek leder till svek som leder till död.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Ninni

söndag 29 maj 2022

Mor dag-❤

I dag är det mors dag så jag vill passa på att önska alla fina mammor ett stort grattis på mors dag!


Själv fick jag fick blommor av barnen. 


Min man lagade lax till middag, super gott.


Ha en fortsatt trevlig morsdag!

Kram Nina 

Morden i Great Diddling

"Morden i Great Diddling" av Katarina Bivald, utgiven av Forum förlag. Detta är första delen i mysdeckarserien om författaren Berit Gardener, men författarens fjärde roman. Detta är min första bok jag läst av författaren, men absolut inte den sista. Berit Gardener lider av skrivkramp och har dragit sig tillbaka till en liten by i Cornwall. Under en tebjudning på det stora godset i byns trädgård, där en stor del av byborna är inbjudna, sker en explosion. När röken lagt sig och ett stort antal boksidor har slutat att falla, hittas en person död. Nu börjar polisens arbete med att hitta en mördare, samtidigt som man vill förhindra fler brutala mord. Godset är fullt av böcker och motivet verkar vara, att någon är ute efter den stora och värdefulla boksamlingen som finns på godset. Berit är van vid att anteckna allt ovanligt runt omkring sig och vill bistå polisen i deras arbete. Byns udda befolkning vill dessutom utnyttja mordet för att locka dit turister och beslutar sig för att anordna en mord-och bokfestival.

Jag tycker att boken är en välskriven och mysig deckare. Handlingen utspelar sig i en liten Engelsk by, som verkar mysig och där alla känner alla på gott och ont. Jag uppskattar att boken har många olika typer av karaktärer, samt att de udda personligheterna har många, långa och djupa dialoger mellan varandra. De olika karaktärerna beskrivs på ett bra och ingående sätt, och man hinner lära känna dem under tiden man läser. Jag tycker att boken påminner mig lite om "Murder she wrote", men här skriver inte författaren om mord. Däremot är författaren Berits hjärna lika skarp som Jessica Fletchers. Hon är van att studera andra människor och antecknar det hon ser som verkar annorlunda. Gillar man en mysig deckare, med många spännande intriger och udda personligheter så är detta boken man ska läsa i sommar. Jag gillade boken skarpt och hade svårt att lägga den ifrån mig. Spännande och intressant från den första sidan till den sista. Denna mysdeckare får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Sima såg strålande ut i stilettklackar, jeans, knallröd mockajacka och matchande röda läppar. Allas blickar drogs mot henne där på scenen, och författarna i panelen verkade bleka och färglösa i jämförelse. 

Berit undrade vad som låg bakom den uppseendeväckande stilen, tills hon insåg att hon efter hela Simas välkomsttal fortfarande inte hade någon egentlig bild av hur Ian Rankin eller Elly Griffiths såg ut. Simas läppstift och jacka stal effektivt uppmärksamheten från författarpanelen, vilket nog var tur eftersom Ian Rankin såg svimfärdig ut och Elly Griffiths glatt vinkade till en ung kvinna längs bak i lokalen som såg väldigt mycket ut som hennes dotter. 

Bara Eleonors Margaret Attwood verkade helt avslappnad. 

På scenen stod fyra stolar uppställda som i en talkshow med ett litet bord framför. På bordet stod tre glas öl. Ian Rankin hade redan druckit upp halva sitt.

Panelen var noggrant förberedd. De hade alla utskrivna sidor med citat från de författare de representerade, och de hade blivit stylade att se så lika ut som möjligt. Mest imponerande var Eleanors Margaret Atwood. Eleanors gråa hår var uttunnat  och lockat, tilltufsad och sprayat tills det stod nästan rakt ut och färgat nästan kritvitt. Hon bar en svart sidenblus, svart kavaj och blå scarf. 

Hon har till och med snappat upp scarftricket! tänkte Berit. Det hade tagit henne själv flera år av författarframträdanden att fullända det.

Sima vände sig till henne först. "Margaret Atwood, berätta. Vad vill ni med era berättelser?" 

"Jag skulle vilja vara luften som bebor dig bara ett ögonblick", svarade Eleanor. Hon såg ut i fjärran och höjde poetiskt handen. "Så omärklig vill jag vara, och så livsnödvändig."

Flera i publiken nickade eftertänksamt. 

Det var inte bara scarfen, tänkte Berit. Eleanors Margaret Atwood utstrålade något svårdefinierat kulturellt. En genomträngande blick, som om hon såg något andra missade. Det allra minsta av roade leenden; bara en antydan till uppåtvinklade mungipor och en glimt i ögat som på något sätt visade att hon inte tog sin egen image på något vidare stort allvar. Hon är bättre på att vara författare än jag är, tänkte Berit.

Från baksidan;

Den svenska författaren Berit Gardener har dragit sig tillbaka till en stuga i Cornwall för att bota sin skrivkramp. Hon har svårt att komma igång efter en oväntad försäljningssuccé och hoppas finna lugnet i en nergången by långt från idylliska kustcafe'er och turister. Men när en tebjudning skakas av ett brutalt mord blir det precis tvärt om.

Kommissarie Ian Ahmed vid Devon & Cornwall polisen får ansvar för utredningen. Han är fast besluten att hitta gärningsmannen innan fler mord sker. De udda byborna vill däremot utnyttja dådet för att locka dit turister. Berit Gardener är snart indragen i både deras intriger och mordutredningen. Och eventuellt en ny bokid'e. 

Morden i Great Diddling är en hyllning till Agatha Christie, Morden i Midsomer och alla andra charmiga deckare som förenar engelska pubar, excentriska personligheter, scones och böcker med ond, bråd död.  

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Smakbit på en söndag-Den bästa sommaren

 

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från  "Den bästa sommaren" av Sara Morgan.

Smakbiten;

1

 Kathleen

Det var mjölkglaset som räddade henne. Det och baconet hon stekt till middag många timmar tidigare, för det hade gjort henne torr i munnen. 

Om hon var törstig, om hon fortfarande varit kvar på övervåningen sovande på den löjligt dyra madrass hon gett sig själv i åttioårspresent, då skulle hon inte uppmärksammats på faran. 

Som det nu var hade hon stått framför kylskåpet, med mjölkpaketen i ena handen och koppen i den andra, när hon hörde en kraftig duns. Ljudet var malplacerat här mitt i den engelska landsbygdens lummiga grönskan, där de enda ljuden borde ha varit en ugglas hoande och då och då ett fårs bräkande.  

Hon ställde ifrån sig glaset och lyssnade för att försöka avgöra vad ljudet kom ifrån. Bakdörren. Hade hon glömt att läsa den igen? Månens spöklika sken letade sig in i köket och hon var tacksam över att hon inte brytt sig om att tända lampan. Det måste vara till hennes fördel?

Hon ställde tillbaka mjölkpaketet och stängde tyst kylskåpsdörren, säker på att hon inte var ensam hemma i sitt hus. 

Några ögonblick tidigare hade hon sovit. Inte djupt, det gjorde hon sällan nu för tiden, men hon hade varit helt uppslukad av sina drömmar. Om någon sagt åt hennes yngre jag att hon fortfarande skulle drömma och njuta av sina äventyr när hon var åttio, så skulle hon ha känt sig mindre rädd för att åldras. Och nu var det omöjligt att bortse från att hon åldrades.

Folk sa att hon var fantastisk för sin ålder, men för det mesta kände hon sig inte fantastisk. Lösningarna till hennes kära korsord flöt precis utom räckhåll i medvetandet. Namn och ansikten vägrade att passa ihop vid rätt ögonblick. Hon kämpade för att komma ihåg vad hon gjort dagen före, men sådant som hänt för tjugo år sedan eller mer var fortfarande kristallklart. Och så var det de fysiska förändringarna. Syn och hörsel var fortfarande bra, som tur var, men lederna var ömma och benen värkte. Att böja sig ner för att mata katten  var en utmaning. Att ta sig upp för trappan krävde mer ansträngning än hon skulle ha velat och skedde alltid med en hand på räcket "uti fall att".  

Från baksidan;

Stekande sol och skamlös matchmaking är perfekta ingredienser för att skapa den bästa sommaren.

Även om Kathleen är åttio år och precis haft inbrott vill hon inte alls ha den hjälp som hennes dotter försöker tvinga på henne. Det hon behöver nu är ett riktigt äventyr! Hon börjar därför smida planer på en efterlängtad roadtrip.

Liza håller på att gå under av vardagens alla måsten och det sista hon behöver är att hennes envisa mamma ska dra iväg på en ogenomtänkt semester-är det bara hon som har förståndet i behåll?

När Martha, som inte vet vad hon ska göra med sitt liv och dessutom försöker bli kvitt ett efterhängset ex, får syn på Kathleens annons har hon svaret på sina böner. Chaufför på en "episk roadtrip" låter som något för henne. Enda kruxet är att hon ogärna kör bil. Tack vare Kathleens äventurslusta och lite jävla anamma får de tre kvinnorna uppleva en sommar de sent ska glömma.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Nina 

torsdag 26 maj 2022

Helgfrågan-20220526


Jag hör ofta folk säga att de inte läser något men de lyssnar på ljudböcker. Då läser man ju tycker jag. Men frågan är:Läser man när man lyssnar på ljudböcker? Undrar Mia i Helgfrågan.

Mitt svar; Min man har dyslexi och har svårt att läsa en bok. För honom går det mycket lättare att lyssna på en bok. Det är lika värdefullt för honom att få ut något av en bok genom att lyssna på en bra uppläsare.

Där emot kan han inte lyssna på vad som helst, utan precis som att man fastnar för en bra text när man läser den, måste uppläsaren läsa upp boken på ett bra och inspirerande sätt. Jag tycker att man läser boken fast man lyssnar, då alla kanske inte har lika lätt att läsa.

Själv föredrar jag att hålla i en bok och läsa den, annars far mina tankarna iväg åt olika håll och jag glömmer att lyssna. Jag missar också viktiga detaljer som jag får med mig när jag i stället läser boken. 

Ha en fortsatt trevlig kväll!

Kramizar Nina 

Hett i hyllan-Eko av längtan

                

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagon tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan? Fler finns här hos Bokföring enligt Monika.

Idag föll mitt val på "Eko av längtan" av Tamara Mckinley.

Från baksidan;

Hon kunde känna historiens vingslag, kunde nästan urskilja stadens hjärtslag då hon blickade längs boulevarden med vackra träd och beundrade byggnadernas tidlösa skönhet. Inte underligt att Paris kallades kärlekens stad.

Den unga sjuksköterskan Annabelle Blake har tagit sin tillflykt till Paris efter att illasinnade rykten har förstört hennes möjlighet att fortsätta arbeta i London. Det är 1930-tal och i stadens konstnärskrets träffar hon Etienne och Henri. De för ett utsvävande liv bland vänner på caféer och kvarterskrogar. Annabelle förtrollas och låter sig svepas med- men allt får ett abrupt slut när hon värvas som fältsjuksköterska under det spanska inbördeskriget och möter en ny och skrämmande verklighet.

Långt senare kommer den unga konstnärinnan Eugenie till Paris och förälskar sig i staden, precis som hennes mamma, Anabelle gjorde. Den bohemiska konstnärslivet lockar även Eugenie-men skuggan av det förgångna rymmer hemligheter som vänder upp och ner på tillvaron.  


Ha en riktigt trevlig helg dag!🐾

Kramizar Nina 

onsdag 25 maj 2022

Sommarvindar och sanningar

"Sommarvindar och sanningar" av Caroline Möllesand, utgiven av Word Audio Publishing. Detta är del 1 i serien Öland i våra hjärtan, och dessutom är det författarens debutroman. Melinda och Sanna var kompisar som tonåringar och omständigheter gjorde att de skildes åt. Nu träffas de på en veckas kurs i självutveckling på Öland. Melinda sörjer fortfarande sin avlidne man, medan Sanna lever ett rotlöst liv, där hon dricker för mycket och hoppar från jobb till jobb, samtidigt som hennes pengar tar slut alldeles för fort. Allt för att slippa tänka på det som skrämmer henne mest. Hon har dessutom ett spelmissbruk som hon är tvungen att erkänna för sig själv. Melinda har även hon en hemlighet som hon bär på. När även kursledaren visar sig vara en gammal vän, så ställs allt på sin spets och när veckan är slut är ingenting sig likt.

Jag gillade författarens förmåga att beskriva omgivningarna på ett bra sätt. Man blir själv sugen på en kurs i självutveckling. Vi får följa både Melinda och Sanna, och deras tankar och känslor känns äkta och trovärdiga, men jag har svårt för att människor tar till alkohol i tid och otid, men det känns relevant för historien. Jag har aldrig varit på Öland, men skulle gärna åka dit då författaren lyckades måla upp platsen så bra. Under veckan får de båda kvinnorna prova på b la yoga och paddel mm, samtidigt som det festas på kvällarna. De får också lära känna nya personer, samtidigt som de lär sig tänka på nya sätt och utveckla nya intressen. Hela boken andas sommar, doften av hav och ljumma sommar nätter. En bok att läsa i hängmattan under semestern. En feelgood roman med det lilla extra. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken; 

-Tjena, tjena. Kom in och ta för er, roligt att ni ville komma, säger Anders och sveper med armen för att visa in gästerna i sitt hus. Sanna går in i hallen, vänder sig om och tittar på Anders fötter. Eftersom han har skor på sig så behåller hon sina på utan att fråga. Hon går vidare och hamnar i köket med öppen planlösning mot vardagsrummet. Blicken glider över rummet och hon ger ifrån sig en spontan vissling. Det här är ingen vanlig sommarstuga minsann. Mannen har god smak, om man nu gillar designmöbler och äkta mattor.

-Härligt utsikt! Gräs och himmel så långt ögat når, säger Sanna och nickar mot de stora fönstren som sträcker sig från golvet och nästan upp till taket. 

- Tack. Jo, gillar man golf kan man inte bo så mycket bättre. 

Konstigt han ler fortfarande, tänker Sanna. Stackars människa vilken träningsvärk han kommer att ha i kinderna i morgon.

Alla är på plats och sorlet stiger.  Anders försöker stressat schasa ut alla på andra sidan. 

-Fortsätt ut på altanen, det finns dricka uppdukat där. Bara ta för er av vad det är ni vill ha. 

Sedan vänder han sig mot Sanna och Melinda och med en blinkning säger han:

- Jag har lite kvar att förbereda med tilltugget, han som skulle ha assisterar mig fick tyvärr göra en utryckning som chaufför. Jag kommer strax.

Melinda tittar skamset på Sanna:

-Oops, mitt fel. Jag går och hjälper honom. 

Sanna som definitivt inte har kommit hit för att jobba i köket, går ut på trädäcket för att släcka törsten. Bordet är belamrat med flaskor och glas och påminner om en välsorterad bar. Henrik verkar ha tagit på sig rollen som bartender och frågar var och en vad de vill ha. Med sin perfekta skäggstubb och lagom skrynkliga linneskjorta rabblar han upp vad som finns; öl, cider, vitt vin, rött vin, rosévin och mousserande.

Sanna beställer en öl. När Henrik korkar upp flaskan och räcker den till henne nuddar deras händer varandra. Men han släpper inte. Istället drar han flaskan emot sig så att Sanna tvingas ta ett steg närmare honom. Hon tittar upp, ser honom rakt i ögonen och lyfter på ena ögonbrynet.

-Vill du smaka eller? Säger hon med retsam röst.

Han lägger huvudet på sned och ler självsäkert. 

- Ja tack, gärna. Men vi tar det lite senare va?

Han släpper flaskan och flyttar fokus till en tjej som ber om ett glas bubbel. Sanna ler för sig själv och dricker fyra klunkar öl i ett svep. Kvällen verkar vara räddad. Henrik har nappat på kroken.

Från baksidan;

DET HAR GÅTT ETT ÅR sedan Melindas man dog och hon är inte alls i balans. När vuxna dottern Moa föreslår en kurs i självutveckling på Öland tvekar Melinda, men sedan bestämmer hon sig för att en hemester i vacker miljö kanske är precis vad hon behöver.

VÄL FRAMME PÅ ANLÄGGNINGEN EKERUM får Melinda dela boende med en annan kursdeltagare. Till hennes förvåning är det någon hon känner. För många år sedan var den livliga Sanna och den mer försiktiga Melinda bästa kompisar, men efter gymnasiet gled de isär. Sanna har levt ett rotlös liv hoppat mellan jobb och försäkra vänner och familjerelationer. Melinda valde en stillsam småstadstillvaro med man, barn och villa. Men kanske har de mer gemensamt än de tror.

NÄR KURSLEDAREN VISAR SIG VARA en gemensam vän från förr tvingas de omvärdera sina väl i livet. Det blir en dramatisk och omvälvande vecka på solens och hundarnas ö. En vecka som förändrar dem alla. 


Ha en fin dag!

Kram Nina 

tisdag 24 maj 2022

Loppis fynd

Igår hittade jag lite böcker på loppis och lite annat smått och gott. Palettbladen och tomatplantan är från frön jag har planterat. Jag blev så sugen på att läsa Agatha Christie efter att flera bloggare tyckt att de är bra. Sedan hittade jag två av Sofie Sarenbrant. Jag fyndade en kruka jag tyckte var fin och två porslinskatter som jag ville ha ute i trädgården. 

"Munkavle"
Av
Sofie Sarenbrant

"Avdelning 73"
Av 
Sofie Sarenbrant

"Katt bland duvor"
Av
Agatha Christie 

"Prövad oskuld"
Av
Agatha Christie 


Ha en fortsatt trevlig dag 

Kram Nina 

Tisdagstrion-Himmel och helvete

                  

Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om vilka böcker man har som har som innehåller himmel och helvete i titel, handling eller bokomslag.

Här har jag valt "Halvvägs till himlen"  av Jöns Helsing, där himlen finns i bokens titel. Nästa bok handlar om himlen. "Till himlen och tillbaka", där författaren Eben Alexander  berättar om sin tid han har tillbringat där, under sin koma. Till sist valde jag  "Sommarvindar och sanningar" som har en vacker och somrig himmel på omslaget.


Från baksidan;

AN CALADH, MAJ 1987

Tjugofemåriga Heather MacDonald har satsat allt på att renovera sin ärvda pub och hennes kämpaglöd har gett nytt hopp till invånarna i den lilla byn. Men redan natten efter invigningen brinner puben ner till grunden. Heathers tillvaro  rasar samman och djupt deprimerad tas hon in på Hexington Wards, den ökända anstalten där hennes mamma tog sitt liv.

Knappt har askan från branden svalnat förrän frågorna hopar sig i den skottska öluften. Var det en olycka eller var branden anlagd? Och i så fall-av vem? Heathers pojkvän, snickaren John, är fast besluten att ta reda på sanningen. När det till slut kommer fram hur allt hänger ihop börjar Heather smida planer på en storslagen revansch. 


Från baksidan;

Som läkare visste han att nära-döden-upplevelser bara är ett spratt som hjärnan spelar oss när den utsätts för extrem stress. Men efter att han själv hamnat i en sju dagar lång komma ändrade neurologer Eben Alexander uppfattning.

Att han överlevde den svåra hjärnhinneinflammationen kan närmast beskrivas som ett mirakel. När han slog upp ögonen och var tillbaka kunde han beskriva hur han färdats bortom tid och rum och upplevt en gudomlig dimension av tillvaron.

I den här faschinerade berättelsen delar han med sig av sina erfarenheter och förklarar varför hjärnan inte kan ha fabricerat upplevelserna. 
Följ med in i den andliga världen och ta del av det som händer efter döden!


Från baksidan;

DET HAR GÅTT ETT ÅR sedan Melindas man dog och hon är inte alls i balans. När vuxna dottern Moa föreslår en kurs i självutveckling på Öland tvekar Melinda, men sedan bestämmer hon sig för att en hemester i vacker miljö kanske är precis vad hon behöver.

VÄL FRAMME PÅ ANLÄGGNINGEN EKERUM får Melinda dela boende med en annan kursdeltagare. Till hennes förvåning är det någon hon känner. För många år sedan var den livliga Sanna och den mer försiktiga Melinda bästa kompisar, men efter gymnasiet gled de isär. Sanna har levt ett rotlös liv hoppat mellan jobb och försäkra vänner och familjerelationer. Melinda valde en stillsam småstadstillvaro med man, barn och villa. Men kanske har de mer gemensamt än de tror.

NÄR KURSLEDAREN VISAR SIG VARA en gemensam vän från förr tvingas de omvärdera sina väl i livet. Det blir en dramatisk och omvälvande vecka på solens och hundarnas ö. En vecka som förändrar dem alla. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Nina 

söndag 22 maj 2022

Björnen sover

"Björnen sover" av Emelie Schepp, utgiven av Norstedts förlag. Detta är den sjunde delen i serien om åklagaren Jana. En före detta polis hittas brutalt mördad i sitt hem. I den sargade kroppen ligger en liten vit nalle med en blå tröja. Denna ledtråd leder utredarna fram till en före detta polis. Nämligen Filippa som har skyddad identitet, då hon råkat ut för en tragedi. Filippa är den enda som verkar ha koppling till mördaren. Filippa verkar också vara den som står på tur som mördarens nästa offer, och man ber henne om hjälp att identifiera mördaren. Dock verkar Filippa inte så villig att hjälpa till. Man söker också den person som pratade med den döda polisen, just innan han blev mördad. Samtidigt försöker Jana skydda Per, mannen i sitt liv, mot sitt mörka förflutna. Men vad gör Jana när det förflutna gör sig till känna? Per börjar undersöka saken och kommer allt närmare sanningen. Vad händer när han kräver svar?

Det är en spännande och välskriven kriminalroman som utspelar sig i Norrköping. Man fachineras av handlingen, samtidigt som texten flyter på bra och gör boken lätt att läsa. Poliserna Mia och Henrik försöker få fatt i en brutal mördare samtidigt som de brottas med andra problem i sin vardag. Åklagaren Jana är också inkopplad i fallet. Författaren beskriver polisens arbete på ett bra sätt, vilket gör det hela trovärdigt och historian känns äkta. Våldet och karaktärerna i boken beskrivs också på ett realistiskt sätt. Jag gillar också  den vändning som boken tog i slutet. Hur långt är man beredd att gå för att hämnas? Denna nagelbitare var svår att lägga ifrån sig, eftersom det hände saker hela tiden. Detta är den första boken jag har läst av författaren, men jag hoppas att det följer många fler. Jag skulle gärna följa en tv-serie på denna kriminalförfattares böcker.  Denna spännande kriminalroman ger jag ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Filippa Falk mockade sig lugnt och metodiskt genom det tjocka lagret med spån. När hon var klar med den sista boxen tog hon ett fast grepp om skottkärran, styrde ut den på baksidan av stallet och fortsatte längs med den smala stigen till gödselstacken. Hon tömde kärran, strök några lockar ur ansiktet och lyssnade på vinden som fick björkarna vid den gamla vattenbrunnen att prassla. Därefter gick hon tillbaka in i stallet, hämtade nytt spån och strödde ut det jämnt i de fyra boxarna. Tog sedan av sig arbetshandskarna och slog dem hårt mot ridbyxorna för att damma av dem.

Majsolen sken mot ansiktet ute på gårdsplanen. Det var som vanligt lugnt och stilla, och hon hon kunde höra hästarna frusta i den stora hagen bredvid paddocken. 

Med långsamma steg gick hon mot huset. Hon kom in i hallen, placerade stövlarna i skohyllan och lade ifrån sig handskarna på hatthyllan. 

Det gamla trägolvet knakade när hon klev in i köket. Hon skar två ojämna skivor av den torra limpan från brödlådan, gick fram till kylskåpet och plockade fram smör och ost. Medan hon bredde smörgåsarna hördes Julias röst från badrummet från övervåningen. 

-Nu är det min tur, pappa! Min tur!"

Dottern kiknade av skratt, brukade göra det när Johan badade henne. Hon älskade att leka med badskummet, och hade alltid i för mycket och lät det växa upp till hakan på henne. 

Filippa log för sig själv när hon såg dem framför sig, hur han fångade skummet med händerna och formade en strut på Julias huvud. Ibland fick hon göra en på hans också, även om det mesta hamnade på hans tröja. 

Tankarna avbröts av ett svagt brummande. 

Filippa släppte genast taget om smörkniven. I fem års tid hade hon burit på en ständig rädsla, och hon trodde först att hon inbillat sig som så många gånger förr.

Men det hade hon inte.

Hjärtat började hamra.

Hon gick fram till fönstret och tittade ut. Inte en rörelse syntes på den smala vägen bortanför planket, men precis bakom kurvan skymtade hon ett tunt moln av damm. 

Någon är på väg hit, tänkte hon och kände håret resa sig i nacken. 

Från baksidan;

En man hittas brutalt mördad i sitt hem utanför Norrköping. Inuti den sargade kroppen ligger en nalle. Gosedjuret leder kriminalkommisarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander till Filippa Falk, en föredetta  polis som lever med skyddad identitet. Hon har drabbats av en fruktansvärd tragedi och tycks vara den enda som har koppling till gärningsmannen. Men vill hon verkligen hjälpa polisen att lösa fallet?

När åklagare Jana Berzelius involveras i utredningen börjar hennes mörka förflutna göra sig påmint. Hon tar till alla medel för att skydda mannen hon älskar. Men han har kommit hennes hemlighet på spåren, och han har bestämt sig för att ta reda på sanningen. Oavsett vad det kan kosta honom.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramar Nina

Berätta en detalj

 "Berätta en detalj" av Malin Tuvesson, utgiven av Ordberoende förlag. Detta är författarens debut roman. Julias debutroman ska bli film. Hon lämnar sina bråkiga styvsyskon och sin sambo, för att åka till London och skriva ett manus till filmen, samtidigt som hon ska ge lite intervjuer. På intervjun träffar hon den manliga skådespelaren till filmen. Hon är inte riktigt nöjd med huvudpersonen, Paul, som tycks vara en snygg yta och inte så mycket talang. Men ju mer hon träffar honom ju mer tycker hon om honom. Deras förhållande ses inte med blida ögon då Paul manager vill att de båda huvudskådespelarna i Julias film ska ha en kärlekshistoria. Han sprider därför lite lögner, som ska få dem att bli tillsammans. Julia själv blir utsatt för smutskastning som kan ödelägga hela hennes framtida karriär. Hur ska det gå med förhållandet med Paul? Kommer Julia att kunna rentvå sitt namn?

Denna bok kom i veckan och jag blev genast sugen på att läsa den. Jag gillade även det super fina bokomslaget och jag gillade verkligen temat på boken. Den handlar om en författares liv, och hennes debutroman som ska bli film. Det är intressant att följa Julia på hennes intervjuer och arbete som författare. Sex scenerna är lagom heta och ger det lilla extra till handlingen. Jag gillade också att de uppmanar varandra att berätta en detalj som får dem att lära känna varandra, inte bara till ytan. Jag föll för de båda huvudpersonerna i boken och de känner genuina och trovärdiga. Texten är flytande och boken är lättsam, vilket gör att den går fort att läsa. Jag ser fram emot, och hoppas på att författaren skriver något mer. Jag kan verkligen rekommendera denna fina debutroman, som får ❤❤❤❤❤/5 av mig.

Mitt favoritställe ur boken;

Mitt privatliv står still men min kreativa sida brinner. Jag skriver som aldrig förr och har hittat en handling som håller mig vaken om nätterna. 

Jag använder bordet vid det stora fönstret i vardagsrummet som arbetsplats. Bredvid datorn står en stor kopp te och jag kan erkänna att det står ett gäng kakor där också. Låt mig vara helt ärlig, hela asken med dammsugare är framme. Det finns ingen anledning att skona någon av de små gröna godsakerna. Min dator är öppen. Jag har skrivit tiotusen ord idag. Jag lutar mig tillbaka mot stolsryggen och ler förnöjt. 

"Jag är bra. Jag är så bra", säger jag högt till mig själv. 

Min mobil plingar till och jag tar nöjd upp den för att kolla vem som hör av sig. 

Vill du se något roligt?

Det är från Pawel. Vi har haft lite sporadisk kontakt under hösten och vintern, sen jag var i London. Manuset är klart sen flera veckor och de har börjat med genomläsningar och mindre repetitioner förra veckan. Meddelandet uppdateras med en bild som får mig att skratta. Han har gjort blonda slingor, något som jag faktiskt glömt att jag gett Antonio i boken. Fnissande knappar jag in ett snabbt svar med skrattande emojis och lägger ner telefonen på bordet. Jag har accepterat att Pawel ska spela Antonio. Det är fortfarande lite konstigt men det kan bli bra. Han kan bli bra. Det måste helt enkelt bli bra. 

Det är nästan mörkt när jag kollar på min mobil igen. Johannes har ringt och skickat ett sms som har så sura undertoner att jag blänger på texten och känner vecket, som jag hade permanent i pannan under vårt förhållande, komma tillbaka. Han undrar om jag har hans Bryan Adams skiva. Herregud vad han kan tjata och kivas om den jäkla skivan som inte ens är hans. Jag svarar honom surt och korthugget.

- Det är min skiva, kan du fatta?

I meddelandet bifogar jag en bild på omslaget där det står tillhör Julia 7b och hoppas att han fattar grejen. Kanske jag bara borde ge honom den jäkla skivan så han slutar älta om den.

Från baksidan; 

FÖR ROMANCEFÖRFATTAREN JULIA är hela tillvaron på väg att förändras när debutromanen, baserad på hennes eget liv ska filmatiseras. En vardag som annars består av stökiga styvbarn och en relation på sparlåga byts mot storstadsliv och intervjuer för teve och press. Det bär av till London för boklansering, och för att delta i manusarbete för den kommande filmen ska spelas in. 

Paul Thompson är den absolut hetaste unge skådespelaren den brittiska filmbranschen har att erbjuda. Att han har tackat ja till rollen som Antonio i filmen gör alla överlyckliga...utom Julia. 

Hon har den bestämda uppfattningen att hans främsta egenskap är att vara snygg, men någon vidare skåderspelare är han inte. Framför allt är han helt fel för rollen som Antonio, mannen som en gång krossade hennes hjärta. 

Övertalad av sin agent går Julia på en fest hemma hos Paul i hans lyxiga villan med pool. När en olycka inträffar blir Julias insats skillnaden mellan liv och död. Motvilligt lär Julia känna Paul, men frågan är om han lyckas få henne att omvärdera honom. Finns det ett djup bakom den snygga fasaden trots allt, eller handlar allt bara om yta och kändisskap?


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Ninni🌹

Smakbit på en söndag-Björnen sover

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Björnen sover" av Emelie Schepp.

Smakbiten;

Ett skapande ljud fick Erik Johansson att titta ut genom fönstret. Ljudet hördes igen, men det var omöjligt att avgöra varifrån det kom. Sovrummet var för upplyst för att han skulle kunna se något av den ödsliga trädgården utanför.

Istället såg han sin reflektion i rutan. Det gråa håret var yvigt, ansiktet tänkt av fina rynkor och ögonen  trötta. Bakom honom syntes den obäddade sängen och dörröppningen till hallen.

-Erik, vad är det?

Kvinnan i den urringade klänningen log osäkert mot honom på mobilskärmen.

-Ingenting, svarade han och rättade upp telefonen som stod lutad mot en trave pocketböcker på skrivbordet. Det var bara något som lät.

- Det kanske var ljudet av din flickvän som kom hem? skämtade hon.

Erik skakade på huvudet.

-Jag bor fortfarande ensam.

-Det måste vara jobbigt.

-Man vänjer sig.

Han gav kvinnan ett svagt leende. Att prata med henne innebar alltid en risk, men han behövde den mänskliga kontakten. Hon hade fyllt tjugosex, och hon var vacker, men inte lycklig. Det var det enda han någonsin önskat henne. 

-Var bor du nu? frågade hon och förde det mörka håret bakom ena örat.

-Du vet att jag inte kan säga det, så han.

Hon nickade besviket.

-Du verkar ha ett fint hus, i alla fall.

- Tack.

-Men vad är grejen med alla lampor?

Från baksidan;

En man hittas brutalt mördad i sitt hem utanför Norrköping. Inuti den sargade kroppen ligger en nalle. Gosedjuret leder kriminalkommisarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander till Filippa Falk, en föredetta  polis som lever med skyddad identitet. Hon har drabbats av en fruktansvärd tragedi och tycks vara den enda som har koppling till gärningsmannen. Men vill hon verkligen hjälpa polisen att lösa fallet?

När åklagare Jana Berzelius involveras i utredningen börjar hennes mörka förflutna göra sig påmint. Hon tar till alla medel för att skydda mannen hon älskar. Men han har kommit hennes hemlighet på spåren, och han har bestämt sig för att ta reda på sanningen. Oavsett vad det kan kosta honom.

Ha en fortsatt trevlig söndag!

Kramizar Nina 

lördag 21 maj 2022

Båttur med Polaris förlag

Idag har jag och min son Rickard varit med på en båttur med bokförlaget Polaris och författarsamtal med Emelie Schepp och Sara Blaedel. Vi fick också en rundtur på förlaget och Sara Blaedel och Emelie Schepps nya böcker. Det var en mysigt och trevlig stund. Tack till på bokförlaget Polaris för en underbar båttur och de fina böckerna.

 


Emelie och Sara


Bubbel och mingel


Jag och Rickard


Sara Blaedel 


Rickard pratar med Emelie


Jag och Emelie Schepp 



Vackra Emelie Schepp 


Rundtur på Polaris förlag


Ett kontor på Polaris förlag 


Tack för en underbar upplevelse!

Kramis Nina 


fredag 20 maj 2022

Realese fest för Sara Blaedel

Idag var jag och min man på Polaris förlag, där de bjöd på realese fest för Sara Blaedel.

 

Levande musik.


Sara Blaedels fina böcker.




Min man och Sara Blaedel.


Jag och Sara Blaedel.


Ha en fortsatt trevlig helg!

Kramis Nina 

torsdag 19 maj 2022

Helgfråga v 20

 


I veckans helg fråga undrar Mia om våra familjemedlemmar. Helgfrågan lyder:

Har övriga i din familj bokintresse?

Min älsta son Rickard gillar att både läsa och lyssna på ljudböcker. Han bor ju inte hemma, men vi pratar ibland om böcker vi tycker den andra ska läsa. Min man lyssnar också mest på ljudböcker, men han har svårt att hitta något han gillar. Jag läser mycket för min minsta tjej Samantha. Hon älskar en mysig sagostund. De övriga i familjen har svalt intresse för böcker och att läsa, så jag känner mig rätt ensam om bokintresset här hemma.


Ha en fortsatt trevlig kväll!

Kramizar Nina 

Fjärilar i magen

"Fjärilar i magen" av Ida Fryklund , utgiven av Saga Egmont förlag . Vi får följa Oskar som har tagit över sina föräldrars restaur...