söndag 30 januari 2022

Undergång

"Undergång" av Natalie Sjögren utgiven av Fantasi förlaget, handlar om tvillingarna Emy och Melissa. Deras faster hör av sig till dem och ber dem komma till hennes sommarstuga. När de kommer till stugan, verkar något inte vara som det ska, och de hittar fastern död. När tvillingsystern Melissa plötsligt  försvinner, måste Emy ta sig ner i underjorden för att rädda henne, från de mörka krafterna. Där stöter hon på väsen från sagorna som fastern har berättat om. Men vilka av de olika varelserna som bor där kan hon lita på? Hon får hjälp av Mark som också verkar bära på en hemlighet.

En riktigt spännande bok som föll mig i smaken. Boken är lätt att komma in i och boken är svår att lägga ifrån sig, på grund av att det händer saker hela tiden. Vi får följa Emy på en spännande resa i underjorden. Författaren har skapat en riktigt bra fantasivärld. Där möter vi troll, vättar och andra mytologiska väsen. Berättelsen och miljöbeskrivningarna känns realistiska. Jag gillar att det pågår en kamp mellan det goda och det onda. Jag gillar också att det finns en liten romantisk tvist mitt i all spänning.

Denna bladvändare får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Det snurrade i huvudet och hon hade svårt att fokusera blicken. Allt runt omkring henne svartnade. Någonting tog tag i hennes fot, slöt sig runt hennes ankel och ryckte i henne. Hon kunde inte se vad som fanns nedan för henne, utan uppfattade bara något mörkt och böljande.

I nästa sekund stirrade ett par blå ögon rakt in i hennes. Någonting tryckte sig mot hennes läppar. Därefter strömmade luft in i hennes lungor. Ljuvlig luft. Emy drog djupt efter andan och världen kom rusande tillbaka. 

Med nya krafter orkade hon sparka sig uppåt och när hon äntligen bröt vattenytan hade hon aldrig varit så glad över att kunna andas igen. 

Förvånat såg hon sig omkring i vattnet, men kunde inte se vad som hade hjälpt henne. Vågorna skymde sikten och även om hon kunde andas igen var hon yr och det flimrade för hennes syn. 

På klipporna stod monstervättarna kvar och vrålade efter henne. Hon vände sig mot Nidingen för att slippa se dem. Det var långt till ön och i det kalla vattnet orkade hon inte röra sig så mycket. Hela kroppen var stel som en pinne.

Ett grepp om hennes handled fick henne att skrika till. Plaskande försökte hon komma undan, men märkte efter en stund att hon inte drogs under ytan utan längs med.

"Vi hjälper dig", hördes en kör av röster. Emy var osäker på om det var inne i hennes huvud eller kanske under vattnet. Hon snurrade runt och såg något som virvlade runt omkring henne.

Hår.

Rött, brunt och blont hår snodde sig runt henne, värmde hennes kropp och lyfte den upp mot ytan. Fiskfjäll glimmande i vågorna. Det var inte längre någon fråga om vad som hjälpte henne. Rädslan byttes ut mot nyfikenhet. Istället för att streta emot lät hon sjöjungfrurna guida henne genom vågorna.

Mot Nidingen.     

Från baksidan;Emy och Melissa hittar sin faster död i sommarstugan. I naturreservatet Näsbokrok har mörka krafter vaknat till liv. Systrarna har knappt hunnit sörja förrän Melissa försvinner. De historier fastern brukade berätta har förvandlats till verklighet. Emy tvingas bege sig till underjorden för att hitta till Melissa. Där ställs hon inför olika väsen från den nordiska folktron. Vilka kan hon lita på och vilka tjänar de mörka? Kommer hon hitta sin syster innan det är för sent?

Ha en fortsatt trevlig söndag! 

Kramizar Nina

fredag 28 januari 2022

Glimma-räddad

Jag har läst "Glimma-räddad" som är första delen av Marie Helleday Ekwurtzel serie om "Glimma" och utgiven av Hegas förlag. Boken har illustrationer av Lena Furberg. Boken är för barn 9-12 år. Jag har alltid gillat att läsa hästböcker fast jag är vuxen. Det är något speciellt med en bra hästbok. Lillys pappa som är veterinär har varit på en gård efter en anmälan om vanvårdade djur. Där finns också Glimma. Hon är mager, tovig, smutsig och väldigt rädd. Hon får flytta in i lilla stallet på ridskolan där Lilly rider. Ska Lilly lyckas få henne att lita på människor igen? Och vem är det som smyger runt stallet?

Jag tyckte att omslaget på boken är väldigt fint. Texten har en bra och lättläst storlek. Jag gillar också att boken har en liten faktaruta som förklarar en del ord som berör häst sporten. Illustrationerna av Lena Furberg är så fina och tillför det lilla extra till boken. Historien känns realistisk och tar upp ett allvarligt ämne. Vanvårdade djur finns det gott om tyvärr. Alla djur har inte lika stor tur som Glimma att bli räddade. Boken är lagom spännande och mysig. En väldigt fin hästbok om att få en ny chans. Boken är väl värd sina ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Nästan varje dag efter skolan gick Lilly och satte sig i Glimmas hage. Hon hade alltid med sig något gott. Morötter eller äpplen. Glimma var misstänksam. Hon stod och åt av sitt hö. Eller gick och betade. Men för varje dag kom hon lite närmare Lilly. Det luktade ju gott.

-Kom då, Glimma, brukade Lilly säga. Du ska få godis. Lilly fortsatte att prata med ponnyn. Glimma vred ena örat åt hennes håll. Men hon stod alltid kvar vid höet.

En dag var höet slut när Lilly kom till hagen. Då lade hon ut en lång rad med morotsbitar. Glimma kunde inte stå emot. Hon tog den första biten. Sedan gick hon vidare till nästa. Och nästa.

Den sista biten låg i Lillys hand. Glimma sträckte på halsen. Lite till. Läpparna rörde sig. Och så tog hon den. Lilly ville skrika högt av glädje. Men hon fortsatte bara att prata lugnt.

Efter det gick det bättre och bättre. Snart fick Lilly lov att smeka Glimma på halsen. Stina kom dit och och tittade på ibland. Simon höll mest till i det stora stallet. Han var väl upptagen med att reta tjejer. 

Från baksidan;Lilly älskar hästar och drömmer om att bli skötare. Fast den största drömmen är såklart en egen häst.

En dag kommer hästen Glimma till ridskolan. Hon har blivit vanskött av sin förra ägare och är mager, tovig och rädd. 

Kan Lilly få Glimma att börja lita på människor igen? Kommer Glimma att få stanna kvar på ridskolan? Och vem är den mystiska figuren med kikare som smyger runt kring stallet?

Ha en riktigt trevlig helg!
Kramis Nina 


torsdag 27 januari 2022

Katt-templet

Jag har läst "Katt-templet" av Anders Nyman, utgiven av Idus förlag. Boken är för barn 9-12 år. Sabina och hennes familj flyttar från Skåne till Stockholm. När hon rastar sin katt i Tantorlunden, försvinner han. Hon letar förtvivlat, men hon kan inte hitta sin katt. Hon berättar för klassen att hennes katt har försvunnit. Det visar sig att många klasskamrater också har förlorat sina katter. Men vem är det som tar alla katterna och varför? Det ska Sabina och hennes klasskompis Yusuf tar reda på. Men Yusuf har också en hemlighet. Varför är han rädd för polisen?

Jag tyckte boken hade en bra textstorlek till den åldern boken riktar sig till. Historian var också lätt att komma in i och spännande från första till sista sidan. Historien innehåller både en hel del allvar, såväl som humoristiska inslag. Det utvecklar sig en fin vänskap mellan Sabina och Yusuf, medan man läser berättelsen, fast de har olika bakgrunder. Sabina är en tjej som är rädd för allt, men plockar fram sitt mod när hon väl behöver det. Sabina och Yusuf tar fram det bästa hos varandra. Jag kan varmt rekommendera "katt-templet" till era 9-12 åringar. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Borta i badrummet stod Richard och borstade tänderna för öppen dörr. Jag spejade in i vardagsrummet. Pappa låg i soffan och sov med ombildningspapprena på sig och omkring sig och med högerbenet utslängt på bordet med foten i fruktfatet. Mamma satt i fåtöljen med en lika stor hög med papper i knäet. Mamma verkade också ha pausat från pappersarbetet. 

Richard kom efter mig med tandborsten i munnen. Kring näsan hade han ett ton kräkgul salva på sina äckliga finnar. Tur man inte var hans kudde.

-Å ar har du a-it då? gurglade han genom tandkrämslöddret.

-Hos Fatma. Hur så?

-Kockan är tie! 

-Sabina, ropade mamma glatt utan att släppa tv-skärmen med blicken.

- Jag tog en runda i Tanto också.

Nu vaknade pappa med ett ryck.

-Tanto! Vadå Tanto? Herregud! Jag har ju sagt att du inte får vara i Tanto! No, strictly forbidden!

Han satte sig upp, fruktfatet klongade till när han lyfte undan benet.  

Från baksidan;Under en av de första höstdagarna efter att Sabina och hennes familj flyttat till Stockholm försvinner Sabinas katt i Tantorlunden. När hon letar efter honom hör hon några mystiska jamanden inifrån själva Tantoberget. Men någon katt kan hon inte se.

När hon berättar detta i skolan visar det sig att många andra i klassen också har katter som har försvunnit nära Tantoberget. Det går rykten om ligor som stjäl katter för att sälja dem vidare. Tillsammans med klasskompisen Yusuf bestämmer sig Sabina för att ta reda på vad som hänt. 

Det Sabina och Yusuf snart får vara med om är både skrämmande och fascinerande. Det är inte att tidningar och tv vill göra reportage om det. Men journalisterna vet inte vad de pratar om. Det är bara Sabina och Yusuf som vet. För de var där. I katternas tempel. Och detta är Sabinas rapport om vad som hände.

KATTEMPLET är en berättelse om fornegyptisk vetenskap, pyramidenergier, vänskap, fördommar- och om att även den ynkligaste kan hitta sitt mod!

Ha en fin dag!

Kramis Nina 


tisdag 25 januari 2022

December med dig

"December med dig" av Sofia Löfgren och utgiven av BoD förlag. Mimmi försöker gå vidare efter Klaras otrohet och träffar på Patrik som hon varit förälskad i för flera år sedan. Båda har två barn och de beslutar sig för att förgylla ensamheten med en adventskalender. De ska hitta på någon julig aktivitet tillsammans varje dag fram till jul. Men vad är det egentligen som Patrik döljer?

Jag tyckte om idén med en aktivitets kalendern. Jag gillade också hur Mimmi är mot sin dotter. Det är fint att samvaron med dottern är ljuspunkten i tillvaron. Man känner hur hennes känslor är realistiska och äkta. Mysfaktorn är hög i denna bok och passar att läsas i bästa soffhörnan medan snön faller ner utanför fönstret. Boken innehåller äkta julglädje och det lilla extra kärleksfulla. Miljöbeskrivningarna är också väldigt fina. Jag tycker också om hur Mimmi och Patriks känslor för varandra utvecklas. En bok fylld av smärta, men också en hel del hetta. En härlig feelgood pärla som andas glögg och lussebullar i vintermörkret. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Hans hår är sexigt ostyrigt och ögonen lyckliga.

"Verkligen"

Jag dras likt en magnet in i hans famn på nytt, lägger örat mot hans bröst och sluter ögonen. Jag älskar att vara så här nära. Han doftar mer intensivt trots att hans afterhave bara kan förnimmas nu. Sömnvarm hud och någonting tyngre, mustigare. Jag drar ner den i lungorna och känner hur min egen kropp reagerar.

Patrik kysser mig på hjässan. 

"Ska vi öppna kalendern?" viskar han mot mitt öra och jag nickar. 

"Ungar, kom! Kalenderdags", ropar jag och drar mig motvilligt undan. 

En dörr slås igen och kort därefter står två ivriga barn och hoppar framför glitterkonstverket. Ellie har bara lyckats sätta på sig klänningen till hälften. En arm hänger lealös längst sidan och kjolen är halvt instoppad i strumpbyxorna, men det verkar inte bekomma henne.

"Får jag öppna?" Frågar hon med stora ögon. 

"Jag med", säger Loui.

Ellie tar hans hand  och nickar. Undrar de hade varit lika snälla om de hade varit syskon.

"Vi kan öppna tillsammans Lo."

"Ja!"

Jag byter en blick med Patrik, som plockar ner kalendern från väggen och visar de små barnahänderna rätt. 

"Vad står det?" 

Loui ser storögt på Patrik.

"Vi ska gå på julmarknad"

Det spritter till i mig, och barnens reaktion kommer strax efter.

"Ja, vi ska på julmarknad!" skriker Ellie och hoppar jämfota runt sin egen axel.

"Julmarknad!" utbrister Loui och följer efter som en svans. 

Cirkulerandet fortsätter tills Ellie plötsligt stannar upp och vänder sig mot mig.

"Vad är julmarknad?"

Från baksidan;Mimmi kämpar med att gå vidare efter uppbrottet med Klara, men det är lättare sagt än gjort i en by där rykten färdas snabbt. En snöig vinterdag i november springer hon in i Patrik, vars plötsliga hemkomst väcker gamla känslor till liv. Men också många frågor. Varför sålde Patrik allt över en natt och flyttade tillbaka till Qvarnhovda? Och vem är Emma?

De upptäcker snart snart att de delar oron inför att fira jul ensamma, och bestämmer sig för att tillsammans skapa en aktivitets kalender. I takt med att hemligheter nystas upp, sätts också känslor på prov. Frågan är hur mycket som kan förlåtas, och hur årets julfirande kommer att bli...

"December med dig" är en värmande berättelse om föräldraskap, ensamhet och problematiken kring att kombinera förälskelse med familjeliv.

Ha en fin kväll!

Kramis Nina 

Bokpost nr 8

 

Bokpost som har dykt upp nu i början av veckan. Jätte fina böcker och med det ena paketet kom det en påse med löste som verkar gott samt i ett annat lite godis. Teet heter "Serinado". I dag har vi sjukstuga här hemma. Förutom barnen som har feber och har kräkts, så blev jag själv sjuk igår. Feber, huvudvärk och hosta. De stora hade detta förra veckan. Hoppas jag blir bättre fort. Trist att vara sjuk ju. 

"Vargtimmen-timmen mellan liv och död"
Av 
Dorothea Nicole Agborg 
"Mariannes mirakel"
Av
Malin Lundskog
"Serandos förbannelse" och "Undergång"
Av 
Natalie Sjögren

"Livet som en dyslektiker"
Av 
Cecilia Paulsen 
Ha en trevlig dag alla ❤
Kramis Nina 

måndag 24 januari 2022

Man tager vad man haver

"Man tager vad man haver" är skriven av Maria Fogelberg Nelson och utgiven av Lava förlag. Lena har varit änka i fem år och sorgen gör att hon inte kan gå vidare. Hon känner sig ensam och vill pröva att dejta. Det går inget vidare, men så träffar hon en gammal väninna, som hon börjar umgås med. Långsamt hittar hon tillbaka till livet igen, men hittar hon någon att dela vardagen med?

Jag har velat läsa författarens böcker ett tag och blev glad över möjligheten att äntligen få göra det. Jag blev inte besviken. Den här feelgood pärlan är fylld av humor, igenkänning och en hel del allvar. Hon beskriver hur det kan kännas att vara i klimaktierie på ett realistiskt sätt och många kan nog känna igen sig i huvudkaraktären. Boken ger mig många skratt. Boken är lätt att komma in i och språket flyter på lätt. Jag hoppas jag får möjligheten att läsa mer av författaren i framtiden. Jag tycker också att omslaget till denna boken är så vackert. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Tyst sätter jag mig mitt emot dem och börjar studera dem ingående. Två lintottar med öppna drag, stora leenden och rosa kinder. Max är lite längre, lugnare och tanigare och Petter har ännu förskoleålderns sprallighet kvar och vars fot rycker oavbrutet, det är nog inte lång tid innan intresset för spelet försvinner.

"Mormor, vet du vad..? säger han plötsligt och lägger ifrån sig plattan.

"Nej, Petter vad är det?"

"Jo, du är inte glad."

Max, tittar upp från spelet:

"Nej, det är du inte."

"Är jag inte, men nog är jag glad nu när jag får vara med er."

"Nej, dina ögon är blöta som sälen..." fortsätter Petter.

"Ja, precis lika ledsen som en säl är du", förtydligar Max.

Vad ska jag svara? Det går inte att lura barn.

"Nej, jag är inte så glad för jag saknar morfar..."

"Men han finns ju, inte här men inne i oss", säger Petter och reser sig och går fram till mig, "här i ditt hjärta, här finns han", och lägger sin hand på mitt bröst. 

"Ja, här finns han", säger jag och för första gången på länge infinner sig ett äkta leende hos mig,"här finns han".

På något underligt vis försvinner lite av vemodet och istället fylls jag av en omättlig lycka över det som jag har. Och över ett helt fång av vackra minnen som jag ska vårda, men att livet ändå måste gå vidare.

"Mormor, vet du...jag tycker om dig."

Från baksidan;"Mogen up-to-date kvinna söker manligt, dasant sällskap att dela livspromenader med. Mina intressen är att realisera tyngdlagen, dans och litteratur. Min hand i din"

Efter fem år som änka är Lena Stenström äntligen redo att lämna ensamheten. Hon bestämmer sig för att skapa en profil på den dating sida och livet sätter snabbt fart igen. 

Lena går på dåliga dejter, träffar ett gammalt kärleksintresse från grundskolan och återupptar vänskapen med den härliga energiska Lotta. Tillvaron känns ganska bra men det förgångna håller sig envist kvar. Kommer hon någonsin kunna släppa sorgen och ge sig hän?

Ha en fin kväll!
Kramis Nina 


söndag 23 januari 2022

Mord, det är mord

"Mord, det är mord" av Lena Risberg är utgiven av Lava förlag är den första delen i serien om Ninni och Bim. Jag har recenserat den andra boken också, "Mord i bistra vinternatten". En tredje del är på gång. När man hittar en illa omtyckt granne död, nedanför en brant trappa tror polisen det är en olycka. Men Ninni och Bim är övertygade om att det är mord. Från början är alla udda karaktärerna i bostadsrättsföreningen Konvaljen misstänkta, och alla ska förhöras. Vi får följa deras mordutredning, men inte bara. Boken är även fylld av god mat också, och en del historia.

Jag tycker om hela idén som författaren byggt upp med målande beskrivning av karaktärerna. Jag gillar också de mysiga inslagen av deras måltider. De båda damerna är helt enkelt underbara. Väldigt coola och rappa i kommentarerna. De tvekar inte att dra en liten vit lögn och de gör det utan att blinka. Det är en lättläst feelgood deckare med det lilla extra och glimten i ögat. Denna mysdeckare är väl läsvärd och får ❤❤❤❤❤/5.      

Mitt favoritställe ur boken;Vi blev kvar på stranden till sena eftermiddagen då vi cyklade tillbaka för att sätta på grillen för kvällens middag. Det blev laxpaket med persilja, dill, gräslök, körvel, citron och smörvsom lades på grillen. Till det kokt färskpotatis och kall öl från Nynäshamns Ångbryggeri. Visst sätt det också som en smäck i den ljusa försommarkvällen. Och återigen kändes mord och elände väldigt långt borta. Men det var trots allt omöjligt att inte prata om det som hänt och vi började summera våra intryck från de senaste förhören. 

"Anna var väldigt snabb att hålla med oss om att det är mord" började jag och Ninni tittade spänt på mig för att höra vart mitt resonemang skulle ta vägen. "Tänk om hon vill vara med och utreda för att föra oss på villospår och få bort misstankarna från sig själv?" Jag tittade på Ninni och såg att hon tyckte till för att för en kort stund sitta tyst och begrunda det jag precis sagt.

"Mmm, det vore onekligen en smart manöver för att vilseleda oss. Men vilka motiv har hon och tror du Simon också är inblandad i så fall?" Hon tittade på mig och väntade på svar.

Från baksidan;UTANFÖR EN TVÄTTSTUGA i bostadsrättsföreningen Konvaljen på Södermalm i Stockholm hittas en illa omtyckt granne död. Det ser ut att varit en olycka men bästa väninnorna Ninni och Ninni tror annorlunda- de misstänker att det går en mördare lös!

I boken Mord, det är mord! får vi sällskap av Ninni och Bim, två färgstarka kvinnor som har en tendens att hamna i dråpliga situationer, stifta bekantskap med udda grannar. Mordmysterier varvas med lite historia, anekdoter, nostalgitrippar och ett och ett annat matrecept. 

Ha en fin vecka, alla läsare!

Kram Nina 

Läs också  recensionen om

"Mord i bistra vinternatten" här


fredag 21 januari 2022

Bokpost nr 7

 

Fredag idag och posten kom med två st bokpaket. Verkar vara två riktigt bra böcker.

Alicia Månstjärna 

Fängelsedirektören och det hemliga sällskapet

Av 

Nils-Petter Löf

"Stanna hos mig"
Av
Ulrika Lagerlöf

Ha en riktigt mysig fredag kväll!
Kramis Nina

Sportig abc bok igen!

"Sportig ABC bok igen!" Är skriven av Åsa Sandell och bilderna är illustrerad av Annabella Gustafsson. Boken är utgiven av Idus förlag för barn 3-6 år. 

Detta är en ABC bok i rimform. Hela alfabetet är med och handlar om olika sporter. Där finns ridsport, långdistans och tyngdlyftning och många andra sporter. 

I denna bilderbok handlar det om sportiga killar, men författaren har även skrivit "Sportig abc bok" för sportiga flickor. Varje bokstav har ett fyndigt rim och roliga bilder. Killarnas namn är roliga och vi får följa  t ex Yoga-Yasir, Längdåkar-Lo och Fristils-Fridolf. Boken visar också att man får hålla på med den sporten man tycker om. Jag tycker detta är ett roligt sätt att lära sig bokstäver på. Ett boktips till alla som håller på att lära sig läsa. 

Författaren leker med språket och jag och min dotter hade en trevlig stund medan vi läste boken. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Hästhoppar-Hasses gotlandsruss blir nödig just i starten 

Kniper med sin breda studs och bajsar sen i farten

Från baksidan;Möt balett Bilal, Gympa-Gert, Klätter-Klas, Yoga-Yasir och tjugofem andra små personligheter. Funkar dålig andedräkt som självförsvar? Kan en häst bajsa i farten? Och hur tungt är det att lyfta sin egna pappa?

Bokens finurliga rim och färgstarka bilder väcker lust till både sport och språk. 

Ha en trevlig dag 
Kramis Nina 


Yngve och vargpappan

 Yngve och vargpappan är skriven av Ola Rydberg, illustrationerna är gjorda av Lina Ståhl,  och utgiven av Idus förlag. För barn i åldern 3-6 år. Berättelsen handlar om Yngve. Pappan finns inte mer. Han är på en annan plats där man inte kan prata med honom eller träffa honom. En dag träffar Yngve en varg. Den talar med pappans röst. 

Detta är en fin berättelse om sorg och hur man hanterar den. Boken är skriven från ett barn perspektiv. Barn hanterar sorg på ett annat sätt än den vuxne. Yngve tänker mycket på sin pappa, och det som de gjorde tillsammans. Jag tyckte det var en fin berättelse om ett tungt ämne. Det finns en humoristisk ton i texten. Bilderna är så fina och mysiga med vackra milda färger. 

Yngve och vargpappan får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;-Fryser du? Frågar vargen plötsligt. 

Yngve tror knappt sina öron, vargar kan inte prata! De kan yla, men inte prata, det vet han säkert. Ändå pratar vargen igen:

-Vi är snart framme.

Då känner Yngve igen vargens röst. Det är den finaste och varmaste rösten han vet  det är pappas röst. Yngve vill gärna svara, men det känns så konstigt att en varg med päls och klor, kan prata med pappans röst.

Från baksidan;Yngves pappa finns inte längre, i alla fall inte där Yngve finns-i 332 dagar har det varit så.

Men Yngve har en Vargpappa som kan prata med pappans röst och lukta pappas lukt, leka och flyga genom molnen-till ett torn med jättestor kikare. 

Med värme och lekfullhet lyfter boken fram livets stora tankar ur ett barns perspektiv.

En fantasifull berättelse där skratt, drömmar och en mjuk vargpäls kan ge tröst inför rädslan att förlora någon man tycker om.

Ha en riktigt trevlig helg!
Kramis Nina 


torsdag 20 januari 2022

Bokpost nr 6

 


Brevbäraren har inte varit här på några dagar så nu blev det helt plötsligt en stor hög av bokpost. I några paket var det flera stycken böcker i. Det var blandad kompott. Både vuxen litteratur och lite barnböcker jag tänker läsa för barnen. Recensioner på dessa kommer inom kort.
Denna verkar så bra!
"Frågar åt en vän"
Av
Sara Molin

"I fritt fall" och "I lugnare vatten"
Av
Dorothea Nicole Agborg 
"Eldens sommar", 
"Isjuvelens gåta" och 
Skuggans hemlighet"
Av 
Karin Stigsdotter Gustafsson 
"Evig önskan" 
Av 
Sara Salander
Och
"Lollo Söker"
Av
Malin Roca Ahlgren 

Denna verkar jätte fin 
"December med dig"
Av 
Sofia Löfgren

Denna vackra pärla
"Man tager vad man haver"
Av
Maria Fogelberg Nelson

"Raukas bockmannen"
Av
Kristina Grundström
"Fänrikshjärta"
Av 
Malin Roca Ahlgren
"Liv demonen och änglarna"
Av
Malin Roca Ahlgren 

Charter deckare
Dessa verkar så spännande
"Dödsklippan i Sharma el-sheikh
Och
Systrarna på Kreta
Av
Anna-Maria Ekblad

Deckare 

"Fallet Miranda" och "Kvinnan i förrådet"
Av 
Maria Fallström
 
Ha en underbar dag!
Kramis Nina 

Hammarudden

 "Hammarudden" skriven av Lena Hagvall-Weström utgiven av W/E förlag.(Books on Demand). Midsommarafton 1961. En ung höggravid kvinna, Magda, rymmer från ett fartyg och hittas av Mats, som tar henne till en äldre kvinna, som heter Mumma, då han förstår att hon är rädd och att man letar efter henne. På natten föds två flickor men den unga kvinnan dör. Mumma är gammal men försöker ta hand om flickorna. På grund av olyckliga omständigheter separeras de två flickorna och man får följa den enas flickans uppväxt. Men vem är den andra flickan hon ser i spegeln, med mörkt hår?

Detta är en lättläst bok som går snabbt att läsa och komma in i. En finstämd och mysig roman som är lagom spännande. Historien utspelar sig på Gotland. Den lämnar lite obesvarade frågor som gör att man gärna vill läsa en fortsättning. Hur går det egentligen för den andra systern och de andra personerna som det berättas om? Det vill jag gärna veta. Handlingen känns realistisk och tidsenlig. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Det var eftermiddag och Ellas näst sista dag som föreståndarinna på barnhemmet. Dagen till ära hade ett tält slagits upp på gården. I ett svagt ögonblick hade hon gått med på en övernattning. Det var hon, Putte och sex barn som skulle campa för en natt. Tveksamt tittade hon mot tältet där Putte och två av barnen bar in kuddar. Först hade det låtit spännande, men nu började hon ångra sig.Hon hade aldrig sovit i tält och nu skulle det dessutom bli tillsammans med Putte. Visserligen skulle de ligga i var sin ytterände. De minsta barnen skulle inte vara med.

Ella sträckte sig efter termosen, hälde upp en kopp kaffe, lutade sig tillbaka mot ryggstödet och blickade upp i den stora trädkronan. Så skönt att sitta här i skuggan när solen gassade. Flugor, getingar och andra insekter surrade högt uppe bland bladen. Hon blundade och lyssnade till fågelsången.

Putte glada visslande hördes på avstånd när han förberedde kvällens mat. På menyn stod Bullens korv, värmd i kastrull på spiskök och serverad med bröd. Mjölken var tänkt att drickas ur kåsa. Efter måltiden skulle Putte berätta spökhistorier men Ella var osäker på om det var en bra idé. Barnen hade jublat vid förslaget men det återstod att se om det var lika positivt ikväll. Sanningen att säga, var hon mörkrädd.

Från baksidan;Gothem 1961

Skräckslagen förstod unga höggravida Magda att hon inte kunde stanna på båten. Orden inom henne ekade allt högre. De skulle ta barnet och fortsätta utnyttja henne. En hård knuff under revbenen fick Magda till sans. Men den mörka kusten längs Gotland såg skrämmande ut, vattnet mörkt och ovänligt.

En hotfull skepnad närmade sig. Mannens onda grötiga ögon blänkte från månens sken. Hon hade inget val. Hellre dö tillsammans med sitt ofödda barn i havets djup än att stanna kvar. 

Ett skrik i natten, fyllt av smärta. En drunknad kvinna under en båtbrygga vid Botvaldervik och ett övergivet barn på prästgårdens trappa. Vad är det som händer i den annars så lugna bygden?

Flickan i spegeln mötte Saras blick och log vagt. Det mörka långa håret låg böljande ner över axlarna. Vem var hon? Förutom att Sara var blond så var de skrämmande lika. Spegelbilden skingrades och endast bilden av henne själv förblev synlig.

Ha en fin dag!

Kramizar Nina 

tisdag 18 januari 2022

En brud för dagen

"En brud för dagen" av Jenny Jacobsson är utgiven av Lind&Co. Hans och Ofelia ska gifta sig. Hans är en känd författare och Ofelia jobbar i en livsmedels butik. Allt borde vara frid och fröjd. Bröllopsdagen närmar sig, men Hans tycks dessvärre inte prioritera de olika träffarna de har med prästen, och andra event som rör bröllopet. Han prioriterar hellre en helg med killgänget, än att välja ut bröllpsmenyn till bröllopsfesten, tillsammans med Ofelia. Han skickar sin mamma istället. När någon har synpunkter på hur Hans beter sig anser han att han inte gör något fel, tvärt om det är alla andra som har fel, och han får göra som han vill. Ofelia får tillslut kalla fötter och lämnar honom. Hon träffar på en kille med husbil och bestämmer sig för att en sådan vill hon också ha. Det är en dröm hon haft sedan länge, men Hans resonerade att cirkus liv inte är något för dem. Sagt och gjort börjar hon leta på blocket och snart hittar hon en husbil i en prisklass hon har råd med. Hon gör allt för att få Hans att förstå att det inte blir något bröllop, något han inte vill gå med på. Hans gör såklart allt för att få Ofelia tillbaka, men faller hon för hans knep? Det återstår att se. 

Författaren skriver från de olika huvudperonernas perspektiv. Deras tankar och känslor kommer fram, vilket gör att man lär känna deras olika personligheter. Författaren skriver sin bok med en humor som är helt underbar, speciellt karaktären Hans, trampar gång på gång i klaveret. Hon lockar fram många skratt från min sida. Jag gillar också hennes fina miljöbeskrivningar och livet som nybliven husbilsägare känns realistisk. Boken är lätt att ta sig igenom och man är fast från första sidan. Ska man läsa en enda bok 2022, tycker jag att man ska läsa den här. Denna hjärtevärmande feelgood roman får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Hans hade skämt ut henne inför hela personalstyrkan och alla kunder. Gud vet vad det pratades om på byn efter det här. Hon satt vid matbordet i husbilen och åt rostbiff och potatissallad. Vänd med ryggen mot sovloftet för att slippa se den obäddade sängen. Hur kom det sig att Hans inte gav upp? Han kunde inte på allvar tro att de skulle bli ett par igen och att han dessutom dykt upp med exakt kopia av sin förra vigselring var skrattretande. Ofelia visste med säkerhet att det var samma modell eftersom hon vid ett tidigare tillfälle hade letat igenom Hans byrålåda i jakten på ett par solglasögon han hade bett henne leta fram. Då hade ringen legat där i botten på lådan och skräpat bland gamla instruktionsböcker till diverse teknikprylar. Hon hade lyft upp den och satt den på fingret, även om Hans fingrar var mycket bredare än hennes ville hon känna känslan. Efter det hade hon avskytt ringen och bara åsynen av byrålådan förde hennes tankar till den. Hur var man funtad om man köpte samma modell när det fanns tiotusentals olika varianter att välja mellan?  

Från baksidan; HANS OCH OFELIAS BRÖLLOP NÄRMAR SIG MED STORMSTEG, och hon borde vara den lyckligaste  kvinnan på jorden. Men för varje dag som går känns ett bröllop alltmer avlägset. Vill Ofelia Ohlander verkligen gifta sig?

Hans är en framgångsrik författare som inte tar livet på särskilt stort allvar. En sådan man som har huvudet bland molnen och ofta dubbelbokar sig. Ofelia känner sig allt oftare bortprioriteras. Till slut får hon nog och lämnar honom, och med en spontanköpt husbil tar hon sig ur tillvarons hamsterhjul. När hon väl gör det öppnar inte bara vägarna upp sig, utan även  hennes hjärta. 

Ha en underbar dag 

Kramiz Nina 

måndag 17 januari 2022

Bokpost nr 5

 

I dag var det två paket med posten. Det var tre fina böcker med. Dessa ser jag väldigt mycket fram emot att få läsa. 

I ljusets makt
Och 
Högt spel
Av
Leigh Bardugo
Böckerna bakom Netflix serien Shadow and bone
Mord, det är mord 
Av
Lena Risberg 
Ha en underbar dag!
Kramis Nina 

söndag 16 januari 2022

Författarintervju av Dorothea Nicole Agborg

Jag har intervjuat Dorothea Nicole Agborg och det var helt fantastiskt. Jag upplever henne som en väldigt passionerad och karismatisk kvinna med mycket omkring sig. Lika färgrik som hennes karaktärer. Många karaktärer ser hon i människor hon möter i livet. Hon trivs i kyrkor där hon får frid och lugn. Hon är en person som tycker om att använda alla sina gåvor hon fått. Hon flyttade till Linköping för att få vara med sitt barnbarn. Hon ville få tillbaka den hon var förut. Det är där hon är uppvuxen och gått i skolan. Hon och hennes barnbarn har varit på många roliga äventyr tillsammans och de erfarenheterna har gjort att barnbarnet kunnat ta sig ann saker på ett bra sätt. Hon vill helst göra så mycket hon kan själv och vill inte att det ska ändras av det hon tänkt. T ex gör hon sina bokomslag själv och läser även in sina ljudböcker själv. Hon bloggar också om händelser i vardagen. Hon är en otroligt driven och målmedveten person, som när hon bestämt sig för något fullföljer det. Avatar tyckte hon var en fantastisk fantasy när hon såg den. Hon skriver ofta på sina olika smultronställen, gärna med rinnande vatten. Där kan hon låta saker och ting komma. Hon hoppas att människor som läser hennes böcker ska känna att det är Dorotheas böcker man läser.


1. Hur fick du idén till din första bok?

Dorothea svarar; Idén till min första bok låg i bakhuvudet under en tio års tid. Synopsen växte fram. Hon ville skriva en trilogi där det fanns en början och mitten, där man älskar och förlåter, samt ett slut, där man knyter ihop säcken. När hon får en bra idé skriver hon ner den. I början handlade trilogin om Tomas men han försvann och Gabriella tog över. 

2. Hur har livet förändrats sedan du börjat skriva?

Dorothea svarar; Jo det har gjort att hon har blivit mer öppen och hon vågar vara lite mer den hon är innerst inne. Det hon inte vågade säga när hon var yngre vågar hon skriva ner i sina böcker. Hon har också mer erfarenhet att dela med sig av. Hon upplever att hon blivit mer ödmjuk, human, inkännande och medkännande.

3. Hur många böcker har hon skrivit? 

Dorothea svarar; Fem stycken har det blivit. Alla är serier. Passions triologin, Varg serien och Hjärtatserien. Skriver just nu på "Vargtass med tugg"

4. Skriver du på någon ny bok?

Dorothea svarar; Ja, jag skriver på fyra nya böcker. "Döden i Combaliet" som är en fristående fortsättning på passions triologin. Även i Varg serien och Hjärtatserien serien kommer att få en fortsättning under 2022-2023. Den uppföljande novellsamlingen, vargserien är  tillägnad personalen på avdelning 92 och kiurgen. ("nionde dimensionen").

5. Är det lättare att skriva bok nr två?

Dorothea svarar; Ja, det är mycket lättare eftersom saker och ting måste följas upp. Det ska vara en uppföljare som inte tar upp halva boken med saker som händer i första boken. Där emot är bok tre lite svårare. Man måste skapa en framtid till karaktärerna. Alla böcker behöver inte sluta med "Så levde de alla lyckliga". 

6. Hur ser det ut där du skriver?

Dorothea svarar; Jag har som ett kontor. Jag har flera datorer, eftersom jag sköter flera företag. Hon analyserar olika företag och har olika uppdrag. När hon skriver vill hon gärna sitta vid en stationär dator med stor skärm, vilket gör att det är lättare att redigera sin text på så sätt. Gärna en bekväm stol också. När hon skriver en bok, letar hon upp bilder på hur hon tänker sig att karaktären ska se ut. Det är lättare att få dem att tala till sig på det viset, när man ser dem framför sig. 

7. Har du andra intressen? 

Dorothea svarar; Hon har massor av intressen, men det går i cykler, rätt var det är tar man upp något intresse igen. Hon berättar att hon t ex har stickat många tröjor. Hon älskar musik, hon målar och har även designat kläder. Hon gillar även matlagning. Hon dansade balett när hon var yngre. 

8. Hur gammal var du när du skrev din första bok?

Dorothea svarar; 68 år var hon när hon skrev sin första bok. Det tog ett år att skriva den.

9. Har du något annat jobb förutom författare?

Dorothea svarar; Hon är egen företagare. Hon är ekonom och analytiker. Ena halvan av året får hon uppdrag och hjälper till där andra inte kan, eller inte hinner med. Då jobbar hon med bokslut, deklarationer och årsredovisningar. Andra halvan skriver hon.

10. Läser du mycket själv och vad i så fall?

Dorothea svarar; Ja jag läser mycket själv. Det går även i detta i vågor. Men när hon själv är inne i en skrivperiod, läser hon inget. Hon brukar läsa en period mellan november till januari. Just nu läser hon 5-6 böcker hon börjat på men inte avslutat, då hon inte kommit in i dem. Hon har blivit uppmärksammad på språket. 

Några författare hon tycker om är Måns Kallentoft, Emelie Schepp, Lisa Marklund. Det finns så många, då böcker har varit en stor del av hennes liv, ända sedan hon var liten. Det fanns inte så mycket att göra. Man lärde sig att gå in i en annan värld. Sedan berättar Dorothea att hon även uppskattar Agatha Christie. Hon skriver intressanta pusseldeckare där man får tänka själv. 

11. Vem är Dorothea? 

Dorothea svarar; Hon beskriver sig som en oerhört nyfiken och positiv person. Hon är livsbejakande och gillar att överraska och komma med nya saker hela tiden. Hon har ett annorlunda sätt att tänka. "Tärningen är inte fyrkantig, den är rund" Att gå utanför boxen ger en annan dimension i livet. Hon har en förmåga att se runt hörn och att se andra människor. 

12. Har du något tips till den som vill börja att skriva själv? 

Dorothea svarar; Man ska släppa loss sin fantasi och tro på att man kan förmedla det man har innom sig. Jag blev inte författare för att bli rik och berömd utan för att beröra andra människor. Hon vill nå ut och skriver därför i olika genrer. 

13. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Dorothea svarar; Jag har fått mycket positiv respons, men jag önskar människor skulle våga skriva fler recensioner. Hon har blivit mer noga med redigeringen av sina böcker och tycker det är viktigt med språket. Det svåra att nå ut, därför är hon tacksam för bloggare och recensenter.

14. Vad gjorde du innan du blev författare?

Dorothea svarar;Jag levde mitt liv. Jag har jobbat mycket. Jag har två barn. Ett adopterat och ett biologiskt. Ibland kan hon sakna livet med "full rulle" många människor runt sig och  många skor i hallen. 

15. Vad blir nästa steg? Har du någon dröm?

Dorothea svarar; Hon vill gå en kurs i dramaturgi. Hon har en dröm om att få göra Passions serien som en tv serie. Skrattande säger hon med glimten i ögat -"Netflix" och "HBO" hör gärna av er" Hon poängterar att hon gärna vill vara med och se så inte karaktärerna förändras så mycket att hon inte känner igen sig.

Tack snälla Dorothea för att jag fick intervjua dig. Det var både givande och spännande. 

Kontakt; Dorothea Nicole Agborg 

Dorothea citat; "Älskar du någon var inte rädd för att säga det"

Ha en fortsatt trevlig dag

Kram Nina 

lördag 15 januari 2022

Som om det inte var nog

 Nu har jag läst "Som om det inte var nog" av Anette Nyberg, utgiven av Lava förlag. Detta är del två om Lisa och hennes café. Lisas ex make Lasse vill ha henne tillbaka, men när hon inte går med på det, lämnar han nya chockande besked. Samtidigt beslutar hon sig för att utöka sitt café och startar en omfattande utbyggnad. När barnen är hos sin pappa, känner hon sig ensam och börjar se sig om efter sällskap. Hon möter mycket motstånd och många förändringar är på gång. Alla hennes planer äventyras. Hur ska det gå?

Precis som första boken är denna väldigt lättläst och mysig bok. Det är bra flyt i språket och miljön är underbar. Det är en så härlig stämning bland stammisarna på fiket. Författaren får en att känna den där speciella känslan av att mysfaktorn är hög.  Även denna bok har ett jätte fint bokomslag. Jag hoppas det kommer en fortsättning på böckerna om Lisa. Jag vill veta hur det går.  Även denna boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Dörrklockan plingar till och Susanne hälsar glatt på kunden som kommer in. 

-Semlor, redan.

-Jajamen, fortsätter Susanne med samma leende på läpparna som innan.

-Är ni inte kloka eller. Det är trettonhelg, inte fetisdag, säger mannen surt som är i runt sjuttioårsåldern, gissar Lisa, och har ett stripigt grått hår som han kammar över sin flint. 

-Det är en tradition att starta upp på trettonhelgen, säger Lisa som hoppar in i samtalet.

-Det är bara för att ni ska tjäna en massa pengar i handeln som ni håller på så här och förstör alla gamla traditioner. Nu är det väl snart lussekatter till midsommar också om ni får bestämma, fortsätter han surt.

-Det ska vi försöka undvika, säger Lisa och ler stort åt honom och hoppas det ska mjuka upp honom. 

Hon hade dock sett att varje månad hade en tradition som gjorde att försäljningen ökade. 

-Vad kan vi locka dig med istället? frågar Susanne glatt och farbrorn mjuknar lite när Susanne bearbetar honom ett tag med sin härliga dialekt.

Han går därifrån nöjd och glad med två semlor i en påse. Det visade sig att han kom från Skåne och hon fick honom på fall.

Från baksidan;LISA KÄMPAR FEBRILT för att få livspusslet att gå ihop. Separerad från sin man som vädjar om att de ska försöka på nytt trots att han slagit hennes tillvaro i spillror och även fortsätter att chocka henne med oväntade besked. Hur tänker han?

Att driva ett café och vara ensamstående med barnen är en utmaning. Samtidigt inser Lisa att hon måste utöka verksamheten om hon ska kunna försörja sig och barnen.

De förändringar hon gör utmanar dessvärre personalen och hon får återigen känna på att det inte är så lätt att vara chef. Även andra sätter käppar i hjulet för henne och äventyrar alla planer. 

Det finns dock en person som bidrar till att hålla henne över vattenytan och hon längtar efter de stunder då han kommer in på fiket. 

Ha en trevlig helg!

Kram Nina

Läs även recensionen av 

"Som om ingenting hänt"


fredag 14 januari 2022

Bokpost nr 4

 Idag låg det tre stycken bokpaket. En feelgood roman, en spänning roman samt tre stycken deckare. 

Paketen innehöll dessa fina böcker!

"En brud för dagen"
Av 
Jenny Jacobsson 
Svart sol
Av
Andreas Norman 

"Ghetto kungen", "Ghettolegender" och "Ghettobröder"

 av Sammy Jeridi

Ha en toppendag 

Kram Nina


torsdag 13 januari 2022

Mord i bistra vinternatten

 "Mord i bistra vinternatten" av Lena Risberg, är den andra boken i serien om Bim och Ninni. Boken är utgiven av Lava förlag. Den första delen har jag inte läst, men efter att ha läst " Mord i bistra vinternatten", vill jag gärna läsa mer om dessa coola damer. När man hittar ett par som avlidit i en husbil avfärdar polisen det hela som en tragisk olycka. Det gör inte Bim och Ninni, som känner att paret blivit mördade. De gör sitt egna detektivarbete för att få fast mördaren. Samtigt charmar den nyinflyttade Errol de två damerna. 

Denna bok är en härlig feelgood deckare som är en riktigt bladvändare. När jag började läsa kunde jag inte sluta. En bra bok som tar slut alldeles för fort. Jag uppskattade den humoristiska tonen mellan karaktärerna och all härlig matinspiration. Boken hade det lilla extra och var en härligt underhållande och spännande mordgåta. En feelgood deckare när den är som bäst. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Från mitt favoritställe ur boken;"Vi börjar med glubbel. Det är kall glögg blandat med mousserande vin. Till det blir det kanderade nötter och pepparkaka med ädelostcreme som tilltugg."

Hon hade pyntat med doftande tallris i krukor, det brann hemtrevligt i vardagsrummets kakelugn och från högtalarna strömmade julmusik. Det iögonfallande och mycket vackra pepparkakshuset var i blickfånget och jag var övertygad om att det skulle bli föremål för diskussioner. Precis som planerat. 

Ninni var klädd i en mörkröd klänning och hennes brunlockiga hår var uppsatt i en medvetet slarvig knut. Själv hade jag en lite festglittrande grön klänning och, mitt allt annat än lockiga hår, hade jag fluffat med diverse hårprodukter. Jag kände mig nöjd och förväntansfull inför kvällen. 

"Här har jag samlat lite snittar och annat smått och gott." Ninni pekade på det dignande bordet med små minipizzor med julskinka toppade med edamerost och grönkål, de läckra minihamburgarna i saffransbröd som jag fått smaka, häromdagen, baconlindade dadlar, snittar med bakad leverpastej toppad med glöggkokt rödkål, vegetariska köttbullar med hemmagjord rödbetssallad och mycket annat. ALLT tydligt uppmärkt med små etiketter. Det var som att vara på ett professionellt julbord med skillnaden att det här var så mycket mer hemtrevligt och personlig.    

Från baksidan;DET LACKAR MOT JUL en fröjdefull jul men i bostadsrättsföreningen Konvaljen på Södermalm störs den stundande juletiden av ett dubbelmord. Två okända människor hittas döda i en husbil parkerad utanför fastigheten. Är det en tragisk olycka eller mord?

Bästa väninnorna och grannarna Ninni och Ninni hamnar återigen mitt i händelsernas centrum. Vad döljer deras grannar? Såväl nyinflyttade som gamla bekanta är misstänkta till motsatsen bevisats. Dessutom verkar det som om kärleken hittat till den olycksdrabbade bostadsrättsföreningen.

Ha en fin dag!

Kram Nina 

onsdag 12 januari 2022

Bokpost nr 3

 

I dag fick jag ett paket med bokpost. 
Det innehöll hela två stycken jätte fina böcker. "Hammarudden" och "Camilla" en serie i två delar av Lena Hagvall-Weström.
Ha en fin kväll!
Kram Nina

Kärleksrutten- Nya Zeeland

"Kärleksrutten-Nya Zeeland" är första delen i serien "Kärleksrutten" av Caroline Twamley, utgiven av Bymarken förlag. Louise och Anne ska på sitt livs resa till Nya Zeeland. För att se så mycket de kan av landet tänker de backpacka runt. De har gjort en resplan men snart spricker den lite, då Anne vill ha lite roligt också. Hon älskar att flirta medan Louisa är lite mer lugnare av sig. Det är inte lätt att resa med någon som är så olika, ändå trivs Louisa och Anne med varandra. Miljöbeskrivningarna och handlingen är så välskriven. Man förstår också att författaren hade god kännedom om Nya Zeeland. Jag tyckte det är en rolig och mysig bok och deras äventyr gör att jag ibland inte kan låta bli att skratta. När de träffar på ett film team  uppstår det en romans. Boken slutar definitivt inte som jag tänkte, så om ni vill veta hur det gick, tycker jag absolut att ni ska läsa boken. Boken får full pott av mig! ❤❤❤❤❤/5. 

Mitt favoritställe ur boken;"Ring din mobil nu så jag hör var den är." Hon gick fram till buskaget och stod stilla tills hon hörde signalen börja ljuda från buskarna.

Efter att ha dragit ett djupt andetag böjde hon sig framåt och började vika undan grenarna för att komma fram. Det visade sig att vara lättare sagt än gjort då buskaget var riktigt tätt.

Louisa tog ett steg till baka och insåg att hon nog skulle bli tvungen att krypa för att komma in. Med en suck lade hon sig på knä och kikade in under bladverket. Det här skulle inte bli lätt. Hon böjde ner huvudet för att skydda ögonen och började sakta ta sig framåt. 

Mobilen tystnade men när Anne ringde upp igen fick Louisa plötsligt syn på den. Den låg en bra bit bort och Louisa gjorde en grimas när en kvist repade hennes kind. Det här var helt galet. Varför gjorde hon det här? Fast Louisa visste mycket väl varför hon gjorde det. För att annars skulle Anne bryta ihop och det ville Louisa inte vara med om. 

Med ett stön lade hon sig ner på mage för att åla sig fram sista biten. Trots skärmen på kepsen fick hon smuts i ögonen och blinkade hårt för att få bort det samtidigt som hon sträckte ut armen så långt hon kunde för att nå mobilen. Hon kunde känna den med fingertopparna men fick inget tag om den. Hon puttade ifrån med ena foten och lade huvudet på sned för att komma under en låg gren och lyckades tillslut få grep om telefonen. Yes! 

Med mobilen i ett fast grepp började hon hasa baklänges ut från snåret. Hon tyckte att hon hörde några okända röster och tänkte att det var väl vandrare som passerade på stigen bakom henne. När benen hade kommit ut från buskarna satte hon rumpan i vädret och drog ut överkroppen samtidigt som hon hörde något som lät som tillbakahållet fnitter bakom ryggen. Hon vände sig om, fortfarande sittandes på knä, och fick syn på en liten grupp människor som samlats runt Anne som alla stod med sina mobiler riktade på henne. Vad gjorde de? Filmade det? 

"Men du måste hålla med om att det var lite roligt?" Anne såg på Louisa med ett brett leende och puttade fram en assiett med en gigantisk muffins emot henne.

" Nej det var inte roligt alls!" fräste Louisa och blängde på muffinsen. " Där riskerade jag liv och lem för din mobil, och vad får jag för tack? Jag blir filmad i en mycket osmickrande position av en massa turister och figurerar nu med all säkerhet på en mängd sociala kanaler."

" Men det är ingen som vet att det är du", frustande Anne som såg ut att kämpa för att hålla tillbaka skrattet.

Från baksidan; Äntligen är de på väg! De bästa vännerna Louisa och Anne har tillslut kommit iväg på sin drömresa till Nya Zeeland. Louisa har noggrant gjort upp en resplan som hon ser fram emot att följa till punkt och pricka, men det blir inte så smidigt som hon tänkt eftersom Anne som är spontan hellre vill göra det som känns kul för stunden. Deras olikheter visar sig på flera sätt och blir inte bättre när Anne envisas med att använda hashtaggen #kärleksrutten på deras resefoton som hon lägger upp på instagram. Louisa har under en tid dejtat David lite sporadiskt och hon vill inte att han ska få fel tankar om vad de har för sig på sin semester. 

Väl på Nya Zeeland upplever de fartfyllda äventyr blandat med vilda utekvällar och nya bekantskaper och när Anne tillslut övertalar Louisa att släppa loss leder de till fler oförutsedda upplevelser och en oväntad romans...

Ha en fin dag!

Kramis Nina 

tisdag 11 januari 2022

Falsksken

"Falsksken" skriven av Sara Engström. Denna fantasy är utgiven av Undrentide förlag. Detta är författarens debutroman. Det har varit ett krig och varelser har tagit över världen utanför. De kallas för rådare. Man får inte ha kontakt med varelserna. Men Kerstin har haft en syn där hon sett döda människor, som hon måste ta reda på mer om. Hon förstår att något hemskt kommer att hända om hon inte gör något. Trots att det är förbjudet, tänker hon korsa stadsgränsen och ta kontakt med rådarna. Till hjälp har hon sitt barnbarn Larik och rådaren Jokk, som är skyldig henne en tjänst. De måste ta sig till bersfolket där en siare med starkare krafter finns, för att få klarare bild av vad som kommer att hända och hur hon ska kunna rädda människorna. Jag tycker att det är fantastiskt att man kan hitta på nya ord och namn. Även hur människan jobbar och lever sina liv är annorlunda. Jag gillade hur boken slutar och jag skulle gärna läsa mer om hur det går för alla karaktärer från boken. Boken är spännande och det händer mycket i boken. Hoppas på en fortsättning. Betyg;❤❤❤❤❤/5.

Favoritställe ur boken;Det var så vackert. Lariks fötter rörde sig smidigt som i en dans. Varje steg var en njutning. Han närmade sig vattnet. Framför honom lufsade  djuret, men Larik märkte det knappt. Detaljerna var oviktiga. De försvann i den varma lycka som strömmade igenom honom. Tonerna genomsyrade hans kropp och bultade så starkt i bröstet att det gjorde ont, men till och med det var behagligt.

Djuret var redan framme vid vattnet och fortsatte gå utan att sakta in. Inte ens när det sjunkit under ytan började det simma. Lyckliga varelse som fick uppleva det. Solen värmde och han knäppte upp den tjocka, varma jackan och lät den falla till den steniga stranden. Plagg efter plagg gled av och han kände sig lättare om hjärtat, som om han ömsade vinterns päls för att stå naken i sommaren. Vattnet glittrande svalt och välkommnande. Han tog ett steg ner i älven och den slöt sig om honom som en älskare famn. 

Musiken slutade. Larik stod bedövad med vatten upp till midjan, utan att begripa vad han gjorde där. Lockelsen att fortsätta ut i älven hade upphört. Sakta upptäckte hans kropp att vattnet var kallt.

Från baksidan; LÅT DEM INTE BLÄNDA DIG

Vi stannar inne i staden, innanför gränsen som håller oss trygga. Allt annat har de tagit ifrån oss. Landet. Framtiden. Alla sagor säger samma sak-de är ute efter vårt blod. 

Kriget har lämnat moderna samhället i spillror. Kontakten mellan olika städer är nästan helt bruten. Långt upp i norr ligger Järsele, människornas nordligaste utpost. Landet utanför stadsgränsen tillhör varelserna. Det är förbjudet att kontakta dem, men alla lyder inte reglerna. Kerstin har sett något som tvingar henne och hennes barnbarn att ge sig ut i mörkret.  

Ha en fortsatt trevlig kväll!
Kram Nina 

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...