lördag 21 mars 2020

Allt du aldrig hann säga

"Allt det du aldrig hann säga" av Anicia S Eriksson. Utgiven av Ebes förlag. Boken är baserad på verkliga händelser. Jag har även läst "Skammen är inte din" Av samma författare. Den kan ni läsa om här. Detta är en gripande och fin roman om en ung kvinna som försöker hitta en relation till sin pappa, som har varit alkoholiserad under en stor del av hennes liv. Tack vara sin pappas oberäkneliga humör, när hon var liten, har hon svårt att ta plats och  synas.
Författaren beskriver på ett rakt och ärligt sätt hur det är att leva med en alkoholist. Att alltid behöva vara på sin vakt. Mamman, Elena, måste hela tiden läsa in tecknen, för att se om hennes man är på väg att få ett utbrott. Att se till att Viola sover innan han kommer hem, för att minska irritationen. För Viola är det svårt att se frånvaron i sin pappas ögon och hon måste hela tiden lära sig göra rätt för att pappan ska vara nöjd. När pappan har den där speciella lukten, gäller det att vara på sin vakt och hålla sig undan. Till slut skiljer sig föräldrarna. Elena har varit den enda tryggheten i Violas liv, men när Viola är tio år bestämmer sig pappan att börja om från början. Viola är varannan vecka hos sin mamma och sen sin pappa, då de bor nära varandra. När allt börjar kännas bra, händer det något som får Violas liv att åter igen falla samman. Pappan blir obotligt sjuk och försvinner. När Viola fyra år senare, ser någon som verkar bekant, tror hon att hon håller på att bli tokig. 
Författaren har ett rikt och vackert språk och känslorna känns äkta och realistiska. För mig som läsare känns det oerhört ledsamt, att ett litet barn ska behöva leva med en alkoholiserad förälder. Att behöva känna att hon gör fel och måste anpassa sig till den vuxne. Viola känner skuld och skam för att hon hela tiden gör fel och orsakar pappans vrede. Så borde inget barn känna. Pappans sviker sin familj gång på gång. Jag tycker det är en vacker bok som belyser ett svårt ämne. Den hör boken lämnar ingen oberörd. Tack Anicia för jag fick förmånen att på förhand, läsa din fina bok. Boken ges ut den 22 mars 2020. 
Ha en fin dag!
kram Nina
Läs om "skammen är inte din" Här


fredag 13 mars 2020

Tävling-Förnedringen

Jag fick ett extra exemplar av Förnedringen av Tinna Lindberg utgiven av Blue publishing. Detta är  författarens debutroman. Den tänkte jag lotta ut bland er mina läsare. Jag tycker den verkar väldigt spännande så jag ser fram emot att läsa den inom kort.
1.För att delta vill jag att ni ska göra ett inlägg på er blogg.
2.Lägga er som följare utan att ta bort mig sedan.
3.Kommentera med en kommentar.
4. Tävlingen avslutas fredagen den 20/3 kl 23.59


Från baksidan;
En elefant kommer lufsande längs Bangala Road i det bleka gryningsljuset. På djurets rygg sitter en död svensk man fastsnurrad, naken på underkroppen. "Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter" Står det på lappen som är fastnålad på hans tröja- ett citat ur FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.
Några dagar senare hittas ännu en svensk sexturist dödad på liknande sätt. Sveriges ambassadör i Bangkok Viktoria Lindh förstår att hon står inför den största konsulära utmaningen sedan tsunamikatastrofen. Tillsammans med sina kollegor UD:S stjärnskott Sara Al-Mayahi, och den luttrade Birgitta Stål försöker hon lugna den oroade svenskkolonin i landet.
Samtidigt bedriver hon en egen brottsundersökning paralellt med den thailänska polisen, som är tyngd av korruption och byråkrati. När Koh Lantas "starke man" ser ut att bli nästa offer, inser Viktoria att hon har lösningen mitt framför ögonen.
Lycka till och ha en riktigt trevlig dag!
Kram Nina


Fem en fredag v 11-Hamstring

Här skiner solen från en klar blå himmel och snön som vi fick för några dagar sedan har försvunnit. Så här såg det ut förra veckan i rastgården då hundarna var ute och lekte :-)Snön är nu borta! Så skönt tycker jag. Det ser ut som om det ska vara plus grader dagtid fram över.

Jag tänkte hänga på ElisaMatildas fem en fredag som handlar om hamstring. Med anledning av Corona har i alla fall jag börjat fundera på vad man skulle kunna bli tvungen att ha hemma med anledningen om man skulle bli tvungen att sättas i karantän. Det oroar mig lite det här viruset, då en av våra familjemedlemmar har astma. Sen är jag bekymrad för våra nära och kära som är lite äldre, eller är sjuka på annat sätt. De finns b la där viruset har fått stor spridning. Stockholm, Malmö och Göteborg.  Jag hoppas att myndigheterna vet vad man gör.
1. Vad är något du alltid ser till att ha hemma?
Olika hygien artiklar och mjöl, ris, pasta o s v. Ibland tar vi hem torrmjölk och en del konserver. Pulver soppor kan man göra mycket med också. Mat till djuren är ett måste.
2. Vad behöver du fylla på med i skafferiet?
Vi behöver fylla på med lite av varje. Nu börjar vissa saker ta slut t ex konserver.
3. Har du gjort några extra inköp med anledning av coronaviruset?
Nej inget speciellt.
4. Hur handlar du vanligt vis din mat?
Vi brukar handla saker som är billigt då vi behöver en större mängd eftersom vi är så många.
5. Vilken vara är oersättlig om den skulle vara slut?
Toapapper vill jag inte vara utan.
Ha en fin dag!
kram Nina
Fler fem en fredag här


måndag 2 mars 2020

Tävling hos Hanneles bokparadis

utlottning: Frankissstein : en kärlekshistoria (2020) av Jeanette Winterson
avslutas på lördag 7 mars kl 23:59.
Tävla här
Ha en fin dag! kram Nina

Erbjudande för mars

Lyxig vård för honom och henne.
Gå gärna in på min Webshop
för att hitta mars månads erbjudanden.
Klicka även på länken för att kika i katalogen
Ha en trevlig dag
kram Nina


BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...