lördag 21 mars 2020

Allt du aldrig hann säga

"Allt det du aldrig hann säga" av Anicia S Eriksson. Utgiven av Ebes förlag. Boken är baserad på verkliga händelser. Jag har även läst "Skammen är inte din" Av samma författare. Den kan ni läsa om här. Detta är en gripande och fin roman om en ung kvinna som försöker hitta en relation till sin pappa, som har varit alkoholiserad under en stor del av hennes liv. Tack vara sin pappas oberäkneliga humör, när hon var liten, har hon svårt att ta plats och  synas.
Författaren beskriver på ett rakt och ärligt sätt hur det är att leva med en alkoholist. Att alltid behöva vara på sin vakt. Mamman, Elena, måste hela tiden läsa in tecknen, för att se om hennes man är på väg att få ett utbrott. Att se till att Viola sover innan han kommer hem, för att minska irritationen. För Viola är det svårt att se frånvaron i sin pappas ögon och hon måste hela tiden lära sig göra rätt för att pappan ska vara nöjd. När pappan har den där speciella lukten, gäller det att vara på sin vakt och hålla sig undan. Till slut skiljer sig föräldrarna. Elena har varit den enda tryggheten i Violas liv, men när Viola är tio år bestämmer sig pappan att börja om från början. Viola är varannan vecka hos sin mamma och sen sin pappa, då de bor nära varandra. När allt börjar kännas bra, händer det något som får Violas liv att åter igen falla samman. Pappan blir obotligt sjuk och försvinner. När Viola fyra år senare, ser någon som verkar bekant, tror hon att hon håller på att bli tokig. 
Författaren har ett rikt och vackert språk och känslorna känns äkta och realistiska. För mig som läsare känns det oerhört ledsamt, att ett litet barn ska behöva leva med en alkoholiserad förälder. Att behöva känna att hon gör fel och måste anpassa sig till den vuxne. Viola känner skuld och skam för att hon hela tiden gör fel och orsakar pappans vrede. Så borde inget barn känna. Pappans sviker sin familj gång på gång. Jag tycker det är en vacker bok som belyser ett svårt ämne. Den hör boken lämnar ingen oberörd. Tack Anicia för jag fick förmånen att på förhand, läsa din fina bok. Boken ges ut den 22 mars 2020. 
Ha en fin dag!
kram Nina
Läs om "skammen är inte din" Här


2 kommentarer:

  1. Hej Nina! Tack för att du skrev på min blogg bokrosen.blogg.se
    Jag har valt att fortsätta skriva på min bokblogg och du är jätte välkommen att kommentera på bloggen igen!
    Kram Steffi

    SvaraRadera
  2. Be Strong & Enjoy Your Weekend

    Cheers

    SvaraRadera

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...