onsdag 29 november 2023

En önskan om julefrid

"En önskan om julefrid" av Sofia Ymen, utgiven av Saga Egmont förlag. I den här mysiga julromanen får vi träffa syskonen Rosa och Fredrika samt Fredrikas familj. Den nyblivna änklingen tillika rullstolsbundna äldre mannen Max, samt den ensamstående läkaren Patrik. Rosa lider av tvångssyndrom och har svårt att ta sig ut från sin lägenhet. Fredrika känner sig trött, hur mycket hon än sover och läkaren påstår att hon är utmattad, då han förstår att hon tar på sig alldeles för mycket. Max känner sig ensam då hans fru nyligen har avlidit. Patrik längtar efter kärleken då hans syskon har sina familjer, och han är singel. Max fru har gett honom en adventskalender med olika aktiviteter han ska göra varje dag fram till jul. Allt för att underlätta den första julen utan henne. Det leder till att Max anställer Rosa som assistent. Ingen av dessa fyra personer ser egentligen fram emot julen, men ska de ändå få den jul de önskar sig? 

Denna boken är precis lika mysig som omslaget får den att verka. Omslaget är verkligen så fint och juligt! Jag har sett fram emot att läsa denna boken, ända sedan jag såg den dyka upp i flödet på Instagram, och jag blev inte besviken. Jag gillar tanken på en adventskalender med olika aktiviteter att göra varje dag, samt någon härlig personatt göra dessa aktiviteter med. Jag önskar dock att förhållandet mellan Patrik och Rosa skulle utvecklas till något mer romantisk. Jag hoppas faktiskt på en fortsättning. Jag håller verkligen tummarna, Sofia! Boken handlar mycket om ensamhet och psykisk ohälsa, och om att stå upp för sig själv. Men också att det är bra att söka hjälp om man behöver det. Man behöver inte vara ensam med sina problem. Både Max, Rosa och Fredrika och har förlorat en nära anhörig för inte så länge sedan. Patrik har blivit lämnad av sin sambo. Det är alltid svårt att fira de stora högtiderna då. Jag gillar de fina miljöbeskrivningarna tillika alla trevliga karaktärer i boken. Speciellt den vackra domherren som figurerar i boken samt Rosas fina katt. Detta är en bok som är lätt att sträckläsa. Rekommenderas! Denna juliga feel good roman får ♥️♥️♥️♥️♥️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 8. Rosa

Måndagen den 29 november 

"Så bra, att du är här", Max log brett mot henne när hon stack huvudet innanför dörren på Fältöversten, restaurangen där de kommit överens om att träffas för en andra intervju. 

De hade delat något sist hon var hos honom i Äppellunden. Då hade han berättat om sin fru, Margit och hon hade berättat om sin mamma. När hon gått därifrån hade hon varit osäker på om det verkligen varit en intervju, eller ett terapisamtal och en känsla av lättnad hade blandats med känslan av att hon hade gjort bort sig fullständigt. Varför hade hon tillåtit sig att öppna sig så, för någon hon aldrig tidigare hade mött? Kanske hade det varit just det, att Max befunnit sig i samma situation som hon, att han suttit där så lugnt och iakttagit henne tills hon nästan omedvetet delat med sig av sin egen förlust. När han sedan ringt tillbaka, sagt att hon gått vidare till en andra intervju, hade hon varit osäker på om hon borde tacka ja eller nej. Hade hon avslöjat för mycket? Skulle det ligga henne i fatet att hon gjort det? Vad hade förresten den där läkaren med saken att göra? Var Max kanske allvarligt sjuk själv? Inte kapabel att fatta egna beslut kring vem som skulle bli hans följeslagare. Han verkade redig nog att göra det, tänkte hon. Frågorna hade distraherat henne så pass att hon med överraskande lätthet tagit sig ur lägenheten den här förmiddagen. 

"Och här kommer Patrik Hallenius. Min läkare." 

Mannen som stormade in genom dörren efter henne lunchrestaurangen snubblade rakt in i henne. Han fångade upp henne i sina armar och höll henne där tills de båda fann balansen. Då släppte han henne lika hastigt som om han bränt sig. 

"Förlåt, jag hade huvudet på annat håll." Han lyfte avvärjande händerna, gav henne ett snabbt leende. 

"Det är ingen fara", sa hon och hejdade det plötsliga behovet av att få borsta av sig och börja om på nytt. Ge ett andra, första intryck. Han hade gjort henne omtumlad, åsynen av honom allra minst. Det var något bekant över honom, ändå kunde hon inte riktigt sätta fingret på vad. 

Baksidetext;

För Rosa kommer jobbannonsen om tjänsten som personlig assistent som en gåva från himmlen. Hon har nyss fått lämna sitt arbete som vårdbiträde och hon bävar inför att fira jul med hennes syster Fredrikas till synes perfekta familj, jobblös och singel som vanligt. 

Men jobbet är inte riktigt som hon trott. Max, en äldre rullstolsbunden herre behöver hjälp under december månad. Hans bortgångna hustru har nämligen lämnat en adventskalender fylld med aktiviteter som är tänkta att hjälpa honom igenom den första julen som änkling. Kanske kan Rosa hjälpa sig själv komma på fötter igen genom att hjälpa någon annan. 

För Fredrik ser den stundande julen ut som varje år, men relationen till systern skaver. Sedan deras mamma gått bort ett år tidigare känns det viktigare än någonsin att allt ska bli perfekt. Men kraven hon ställer på sig själv blir tillslut för mycket. Hon inser att hon måste göra en förändring i sitt liv, men vad ska det betyda för hennes familj? 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glimma - Spelet

"Glimma - Spelet" av Marie Helleday Ekwurtzel , illustrerad av Lena Furberg , utgiven av Hegas förlag . För barn 9-12 år. Lilly o...