torsdag 21 juli 2022

Grannar i nöd och lust

"Grannar i nöd och lust" av Carina Aynsley utgiven av bokförlaget K&R AB. I denna festliga bok får vi följa de båda barndomsvännerna Maria och Lisa. Mat bloggande Maria har flyttat från Gävle till Finland för att bo med sin drömprins Hannes. Då kommer Lisa på besök. Hennes mamma har nyligen gått bort. Hon vill passa på att hitta sin pappa som ska ha bott i närheten, samtidigt som hon vill umgås med Maria, sola och bada och äta av Marias goda mat. Maria har dock en besvärlig granne som ställer till förtret för dem alla tillsammans med sin katt Kölli Kissa. Man vet aldrig vad han kan hitta på nästa gång. Ju mer de gräver i Lisas förflutna ju mer hemligheter kommer upp till ytan. Dessutom har Lisa ha två beundrare efter sig. Kan hon välja den hon vill? 

Oj, vilken rolig bok. Jag skrattade väldigt mycket när jag läste. Det uppstår en hel del dråpliga situationer. Alla har vi väl haft en granne som inte är så trevlig? Men den här grannen är nog värre än de flesta. Han och hans katt gillar verkligen att ställa till förtret för omgivningen. Man bara måste vända blad för att se vad Marias granne ska hitta på nästa gång. Med både en ton allvar, och en dos humor får vi följa de båda barndoms vännerna i deras sökande efter Lisas pappa. Det är fantastiskt fin vänskap mellan Maria och Lisa. Som bara den vänskap kan vara, när man varit vänner sedan barnsben. En sådan vänskap när man nästan är som systrar. Författaren beskriver deras vänskap med en sådan värme och kärlek. Jag uppskattar också att vi får ta del av Marias goda recept i slutet av boken. De vill jag gärna prova. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Maria såg mot köksklockan på väggen, ett arv från hennes mormor och en av de få saker hon haft med sig från Gävle.

"Oj, tiden går fort när man har roligt. Vi ska väl kravla oss ner till stranden, eller hur?" Hon reste sig för att duka av frukostbordet. "Häng med du också, Martin", föreslog hon, "om du inte har något annat för dig, förståss."

"Jag följer gärna med, men jag har inga badkläder med. Jag går in till farsan och lånar ett par badbrallor."

Maria såg genast Jari-Pekkas avlånga underkropp framför sig och ansträngde sig för att inte fnissa. Lisa reste sig hastigt och började plocka med något på diskbänken. Maria såg på hennes skrattande rygg och förstod att hon tänkte på samma sak. 

"Du kan låna ett par av Hannes." Hon gick in i sovrummet och kom strax tillbaka med ett par badshorts. 

"Så, vi ska bara fixa några lunchmackor så går vi sedan." I samma ögonblick som Maria låste ytterdörren kom Jari-Pekka ut från grannhuset. Han ropade något till Martin och försvann sedan in igen. 

Hoppas de inte blir besvikna över att du följer med oss istället för att hälsa på dem", sa Lisa. 

"Nej de är också på väg till stranden."

"Det var värst så populär den där stranden har blivit", kommenterade Maria utan att låtsas om Martins frågande blick. 

Jäklar också. Men hon behövde åtminstonde inte vara orolig för Lisas säkerhet idag, Martin skulle knappast vika från hennes sida. 

De lämnade badväskor och handdukar på den mjuka sanden och svalkande sig i havet. När de kom tillbaka såg de Jari-Pekka och Vanja, i full färd med att ställa ut solstolarna bara några meter från deras egen plats. 

"Men vad i..." började Maria, men tystnade. 

Jari-Pekka bar som vanligt de svarta, tajta badbrallorna, men Vanja trippade omkring iklädd en gul sarong mönstrad med svarta elefanter. Hon tog av sig tygstycket och satte sig i solstolen. 

"Nej, men titta", utbrast Martin. "Mamma har en lika dan bikini som du, Lisa." Han blinkade mot henne. "Den är snyggare på dig."

Från baksidan;

Maria, matbloggerska från Gävle, har flyttat till sin drömprins i Koskenjärvi, norra Finland. Barndomsvännen Lisa kommer på besök, men med ett hemligt ärende-att leta efter sin hitintills okände får. De två unga kvinnorna beslutar sig för att söka reda på honom, ett företag som inte blir så enkelt då i stort sett ingenting är vad det ser ut att vara.

Parallellt med sökandet ökar dramatiken i den annars så idylliska parhusområdet på Naapurikatu 84-88. Ett antal väl förbogade hemligheter kommer upp till ytan och grannen Jari-Pekka och hans katt-kombattant Kölli Kissa verkar ha som sitt kall att förpesta livet för omgivningen. 

Ha en fortsatt solig dag!🌝

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...