måndag 28 november 2022

Författarintervju-Susanna Roxfelt

 


Den här gången har jag förmånen att få intervjua Susanna Roxfelt. Hon har skrivit boken "Du är inte min chef". Läs hennes spännande svar.

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Hittills har jag skrivit totalt fem och ett halvt manus hittills men bara två av dem har hunnit bli utgivna än så länge. Varför fem och ett halvt? Jo, för att det sjätte manuset skriver jag tillsammans med en annan författare, Anethe Bergendahl.

 

2. Vem är Susanna Roxfelt? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; En nyfiken och envis själ som besitter en stor dos upptäckarglädje och som gärna tar till mig nya kunskaper och erfarenheter.
Älskar djur- och natur.

 

3. Hur fick du idén till din debutroman?


Svar; Maria Lifv på Toric Farmlodge utanför Lysekil gav mig idén till inledningen på boken. Sen snodde jag delar av mitt eget liv som inspiration och resten gav sig själv. Maria har vid flera tillfällen rest till Estland och köpt och importerat ibland upp till cirka tjugo Torihästar från det statliga Toristuteriet. Har vid flera tillfällen besökt gården och ridit på Torihästarna.

 

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman? 

Svar; Jag var nog ungefär 45 år när jag började skriva den men det tog ett antal år innan den blev klar och sen ytterligare tid innan den blev utgiven.

 

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?


Svar; Positiv! De allra flesta tycker det är jätteroligt. Kan bara hålla med dem: att skriva är superkul!

 

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Författaryrket är ett hantverk att lära sig men utöver det så är det en helt ny bransch för mig. Det innebär att jag har fått lära mig mer om marknadsföring bland mycket annat. Men framförallt har det inneburit att jag fått många nya vänner som jag hoppas få behålla livet ut. Skrivaryrket är otroligt socialt om du frågar mig!

Jag är också med i ett Bohuslänskt författarnätverk och flertalet av oss inom nätverket ska tillsammans anordna Bohusläns Bokmässa i Stenungsund 2023-03-11. Jag hoppas på att få lära känna än fler skrivande och läsande personer genom bokmässan.


7. Var det lättare att skriva bok nr två?


Svar; Bok två gick betydligt enklare och snabbare att skriva. Det är som med allt man lär sig att ju mer man gör det desto duktigare blir man.

 

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Det är tre manus som fångar mitt intresse för närvarande. Det ena är feelgoodmanuset jag skriver på tillsammans med Anethe Bergendahl. Det andra är ett manus som jag har svårt att direkt placera i en genre. Skönlitterärt såklart men inget feelgoodmanus. Däremot ett manus som är starkare och berör mer än dem jag skrivit hittills. Texten tar upp många svåra ämnen men som alltid är hjältinnan envis och viljestark.

Det tredje är ett manus som jag hoppas ska komma ut i en eller annan form under 2023. 

 

9. Har du några andra intressen?


Svar; Mina intressen har varierat under årens lopp. Jag har bl.a. ridit, simmat, sjungit i kör, tränat, renoverat hus. Strävhårstaxen Vicky tar sin tid liksom skötsel av hus- och trädgård. Sen finns det något oerhört tillfredsställande i att producera ved. Jag uppskattar alla moment men att se den torra veden staplad i vedboden är ren njutning!

 

10. Har du något annat arbete förutom författare?


Svar; Det är få förunnat att kunna försörja sig på författaryrket. För egen del arbetar jag även som it-konsult


11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag har fastnat för e-boken som format och slukar enorma mängder böcker varje år via streamingtjänsten Storytel. En och annan tryckt bok slinker också med och då är det så gott som alltid någon författarkollegas som jag vill läsa för att jag känner personen och är nyfiken på dennes författarskap.
Ljudboken har jag mer och mer lämnat.
Storytel meddelar att jag läser mer än vad 100% av deras användare gör. Så att kalla mig bokslukar är ingen överdrift. Tvärtom!
Vad läser jag då? Skulle vilja säga att 90% av det jag läser kan klassificeras som romance eller feelgood. Framförallt romance-genren ligger mig varmt om hjärtat. Det finns inget jag älskar mer än lyckliga slut.

Kärlek, romantik och lycka - vad finns det att inte älska?

12. Hur ser det ut där du skriver?


Svar; Det är ett vanligt sovrum som är inrett med bokhyllor, skrivbord, dator och skärm. I rummet finns även en reclinerfåtölj och en hundkorg för min trognaste kollega, Vicky.

 

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter?

Tid på dagen eller när du kommer på något?


Svar; Jag skriver helt enkelt de dagar jag är ledig. Kan inte påstå att jag någonsin behövt någon rutin eller liknande för att få mig själv att skriva. Och har lusten att skriva nytt någonsin stannat av så finns alltid manus att redigera eller event att boka in.

 

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?


Svar; Jag tror på att skriva lustfyllt initialt. Börjar man ställa krav på sig själv att kunna hantverket perfekt innan man vågar skriva så finns risken att man tar död på kreativiteten. Så mitt råd är att bara skriva så som man själv vill i början och sen lära sig efterhand om dramaturgiska kurvor, karaktärsutveckling, perspektiv, motivation- och reaktion m.m.

 

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?


Svar; Jag arbetar parallellt med två saker.

Det ena är att lära mig mer om hantverket och skriva ännu mer fängslande berättelser.

Det andra är att lära mig mer om vad som fungerar vad gäller att hitta läsare.

 

16. Något citat du lever efter?


Svar; Ät elefanten i småbitar och livet ska levas en dag i taget.

 

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?


Svar; Jag älskar Colleen McCulloughs böcker. Utöver Törnfåglarna har hon bl.a. skrivit Damerna i Missalonghi som jag fullkomligen älskar. Sen gillar jag förstås Borta med vinden av Margaret Mitchell. Vet inte om jag är fullt så helfrälst vad gäller äldre klassiker men de är förstås bra att läsa och känna till.



Tack för möjlighet till denna intervju och för dina utförliga svar.

Ha en fortsatt trevlig dag!


Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...