onsdag 6 september 2023

Odödlig jord

"Odödlig jord" av Anna Sivenius Rattigan, utgiven av Hoi förlag. Detta är den första delen i en triologi, och boken är även författarens debutroman. Vi får följa Hanna som är med i en grupp aktivister, som vill stoppa utvinningen av ett ämne, som man hittat i en gruva på Österlen. Företaget som vill gräva i gruvan har kopplingar till Irland. På platsen Charlottenro, har det varit en framgångsrik gruvdrift under 1700-talet, och drevs av en av Sveriges mäktigaste adelsdamer. Men många människor som arbetade i gruvan dog, så något verkligt ont vilar över platsen. Någon vill ha Hannas hjälp att stoppa utvinningen ur gruvan. Det resulterar att Hanna träffar ett folk som bor på en undangömd plats i skogen, som de aldrig kan lämna. De är ett folk, som kallar sig det hemliga folket. Folket är några av de människor, som har arbetat i gruvorna, och som på något sätt blivit odödliga. De berättar för Hanna om några dokument, som ska förhindra att gruvan aldrig någonsin öppnas igen. Men någon ur det hemliga folket, har också en dold agenda, och har sina egna planer för Hanna. 

Wow, vilken otroligt spännande debut! Detta är en urban fantasy i svensk miljö, men vi befinner oss några kapitel på Irland. Boken har en väldigt häftig och originellt story, som är skriven på ett sätt, som gör att den lika gärna kunde vara sann. När jag väl börjar komma in i historien, kan jag inte sluta att läsa. Författaren får mig att tro på vartenda ord. Vi får följa med både i nutida händelser, tillika det som skedde under 1700-talet, på ett bra och varierande sätt. Jag gillar huvudpersonen Hanna som är en kvinna i trettioårsåldern. Hon är både stark och smart. Historien är både mystisk och lite småkuslig och väldigt obehaglig emellanåt, och jag gillar hur författaren lyckas gestalta människorna i skogen och platserna i som förekommer i berättelsen. Och varför huvudpersonens familjeband, drar in henne i detta rafflande äventyr. Jag kan varmt rekomendera denna bok. Ett måste för alla som gillar fantasy. Boken slutade väldigt spännande, vilket gör att jag redan ser fram emot att få läsa nästa del i serien. Jag ser fram emot Hannas fortsatta äventyr, med spänning. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 13.

Framsteg

TRÄBÄNKEN VAR HÅRD och obekväm. I salen bakom Hanna pågick förhandlingen i mark-och miljödomstolen för fullt. Protestgruppens juridiska ombud hade ansett att det var en god idé att ha med Hanna. Mycket riktigt hade hon fått ge sitt vittnesmål tidigt under förmiddagen, men fick sedan lämna rummet. Fredrik ville att skulle vara delaktig i medieuppdådet som skulle bli efteråt. Hon suckade och lutade sig framåt. Kroppen var öm och trött efter natten i skogen dygnet innan. Hon tog en slurk av sin cola och försökte dämpa en rapning. 

Fredrik, Mikael och Hanna hade träffats kvällen innan för att förbereda domstolsförhandlingen. 

"Hanna, nu gäller det. Det är allt eller inget!" Fredrik hade inte ens försökt dölja sin entusiasm. Hon hade försökt visa samma engagemang men visste inte om det märktes att hon var återhållsam. Bilresan till Växjö på tisdagsmorgonen hade gått bra. Mikael och Fredrik hade stått för det mesta av pratet. Hon hade vilat i baksätet, försjunken i sina egna tankar. I hela hennes liv hade de funnits där, byborna i trädkronorna, i samma dimension. Tanken gav henne ilningar, men hon fylldes också av djup förundran. Kan det finnas andra som dem på andra håll i världen? Någon som lyckats med samma bedrift att göra sig odödlig? Hon undrade hur länge byborna haft koll på henne. Så många gånger hon haft känslan av att vara iakttagen, även som barn. Med åren hade hon intalat sig att det var något alla kände, att fantasin spelade henne ett spratt. Något man helt enkelt fick leva med. När Hanna slumrar till i bilen gjorde en gammal dröm sig påmind.

Rytmen av hästens steg under hennes kropp. Vaggandet, det lugna gungande. Lukterna av blommande fruktträd och varm häst. Fåglar högt uppe i den blå skyn. Det är försommar och hon sitter barbacka med hästens päls mot sin hud. Händerna håller i grimskaftet och den gamla ponnyn är yster, som om han vet att det de gör är förbjudet. Pappa skulle bli galen om han såg henne rida utan hjälm.

Men så tvärstannar ponnyn, rycker upp huvudet samtidigt som han ilsket frustar flera gånger genom vidgade näsborrar. Sedan kommer den bekanta stöten som på någon sekund fortplantar sig genom hästkroppen innan han far iväg i panik med Hanna hängande som en vante över halsen. Men Hanna minns inte att hon kände någon rädsla över den vilda galoppen. På näthinnan etsade sig istället bilden av en kvinna fast. Vid ån stod en kvinna utan käke och stirrade förskräckt på henne med kolsvarta ögon. 

Baksidestext;

En upptäckt i skogarna på Österlen gör att Hannas liv förändras tvärt. Undangömt från världen ligger det gamla bruket Charlottenro, en plats med ett giftigt arv från en av Sveriges genom tiderna mäktigaste adelskvinnor. 

Genom ödets nycker har en gruvmästare som flytt från ett härjat Irland på 1700-talet lyckats överleva här i 300 år. Tillsammans med en liten skara människor som kallar sig det hemliga folket bor han i skogen.

En långdragen konflikt skickar in Hanna i en spiral av obehagliga händelser, och dörrar till det förflutna öppnas-till tiden då det mytomspunna bruket grundades.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramar Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glimma - Spelet

"Glimma - Spelet" av Marie Helleday Ekwurtzel , illustrerad av Lena Furberg , utgiven av Hegas förlag . För barn 9-12 år. Lilly o...