onsdag 20 september 2023

Silverfallen-Rosengömman

"Silverfallen-Rosengömman" av Amanda Hellberg utgiven av Lovereads förlag. Vi får följa några goda vänner under några veckor i slutet av sommaren. De är grannar och bästa väninnor, som också har en bokcirkel tillsammans. De träffas och umgås, läser inte så mycket, men dricker gärna vin och skvallrar. Helena och Tom har planerat årets sommarfest, på deras anrika hotell Rosenlund, utanför Skövde. På festen dyker det upp en oväntad, men inte så omtyckt gäst. Han har kopplingar till flera av vännerna på festen. Efter festen rapporteras han som saknad, och polisen hittar honom avliden, med svåra skador, vilket gör att polisen misstänker att han blivit bragd om livet. Polisen Daniel får fallet på sitt bord, och det kompliceras av att han är tillsammans med en av väninnorna, Anna Sager. I väntan på rättsläkarens utredning, börjar nu en kartläggning över vad som kan ha hänt honom. Är det någon av väninnorna som ligger bakom? De har alla hemligheter som de inte vill ska komma fram.

Detta är den första delen i Amanda Hallgrens nya serie, Silverfallen. En otroligt välskriven och bearbetad bok. Jag gillar hur spänningen byggs upp allt efter som. Alla inblandade kan vara en potentiell mördare, och det gör det såklart inte lättare för polisen att den döde har många skelettet i garderoben, tillika har han många eventuella fiender. Vi får följa de olika karaktärerna, som deltagit i festen, under några svettiga och händelserika veckor. Dels för att alla har mer eller mindre smaskiga hemligheter för varandra, som de absolut inte vill ska komma ut. Och om, och när, några av dessa hemligheter utan tvekan kommer att avslöjas, kommer de fortfarande vara vänner efteråt? Vi får följa historien genom väninnornas olika perspektiv, och ta del av deras tankar och känslor på ett bra och realistiskt sätt. Boken är kryddad med ingredienser som kärlek, otrohet, svek, och komplicerade familje relationer. Jag ser fram emot nästa del i serien, för denna delen var riktigt spännande och härlig. Jag gillade omslaget. Verkligen snyggt. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

16

Kim satt med en ångande kopp kaffe framför sig på soffbordet och stirrade håglöst på den utan egentligen se. Hon hade somnat i den bruna retrosoffan framför en serie som hon inte mindes ett skvatt av, och var sömndrucken och grusig i öögonenoch inte minsta sugen på hett kaffe. Men hon visste att hon måste försöka pigga upp sig på något sätt. Hon hade massor av jobb som väntade med det nya datorspelet, och i morgon skulle hon få tillbaka Rex. Den tanken i sig muttrade upp avsevärt, och lindrade faktiskt hennes vedervärdiga bakfylla något.

Kim tog en klunk kaffe och grinade illa åt det beska. Hon kom på fötter och hasade ut i köket. Persiennerna var nerdragna mot det skarpa dagsljuset och där ute sjöng fåglarna som galningar. Hon rev runt i skafferiet men hittade inget vanligt socker, bara florsocker. Det fick duga. Hon tog två teskedar i kaffet och rörde runt. Det blev klumpigt men smakade lite bättre. Hon lät blicken vila på en valhänt barnteckning på kylskåpet, som var så ljuvlig att hon under en period hade haft planer på att låta tatuera in den. Två stora glada huvudfotingar och så en mindre. Rex familj, ritad av honom som treåring. Emilia, han själv och Kim. Vad förstod han egentligen av allt det där? Att hans föräldrar inte längre bodde tillsammans och att han inte fick vara med dem båda, hela tiden. Längtade han efter Kim när han bodde hos Emilia? Hon fick tårar i ögonen. Rex saknade ofta Emilia när han var med Kim, men allt efter att månaderna gått hade han allt mer sällan satt ord på det, men hon märkte att det förstås ändå. Det var som om han inte ville göra henne ledsen genom att prata om det.

Kim torkade hastigt bort en tår som rann utmed kinden. Runt omkring henne syntes spår efter gårdagskvällen. Urdruckna ölflaskor huller om buller, öppna skåpsdörrar, en halväten mikrorätt med koagulerad sås på diskbänken, och, helt oförklarligt, några kakor mitt på golvet. Kim kom inte ihåg hur de hade hamnat där. Hon måste ha druckit mycket mer än bara öl igår kväll. Trots bakfyllan dagen innan verkade hon tagit sig en sedvanlig bläcka innan den nyktra veckan med sonen började.

Baksidestext;

Kan deras starka vänskap överleva deras mörkaste hemligheter?

Det är sommarfest och Anna Seger och hennes tre närmsta vänner och grannar, Helena, Kim och Nadja, möts på det anrika hotellet Rosenlund utanför Skövde. På festen dyker en hotfull man upp som har kopplingar till flera av vännerna. 

När mannen sedan försvinner spårlöst sätts polisen Daniel på fallet. Daniel som Anna dessutom är förälskad i. Ju mer polisen utreder försvinnandet, desto mer hotar kvinnornas hemligheter att komma upp till ytan och omkullkasta tillvaron.

Bakom villornas perfekta fasader finns djupa sprickor och frågan är om den öderstigra sommarfesten kommer att förstöra väninnornas liv och deras band för alltid?


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bidrottningen

"Bidrottningen" av Veronica Linarfve utgiven av HarperCollins förlag . Gabriella är en fullt fungerande fru, som arbetar som pro...