fredag 27 oktober 2023

Författarintervju Henrik Nilsson Thelander

Här kommer en författarintervju med Henrik Nilsson Thelander. Läs hans spännande svar här. Tack Henrik för att du ville delta i min intervju. Besök Henriks hemsida här.

Fotograf är Martin Lundgren Larsson.

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Fem stycken:

Emmi, roman, Storify publishing, 2023

Iskungen, roman, Visto förlag, 2020

Jeppe, jag och den förtrollade ängen, bilderbok, Sagaofelia, 2018

Anja Bång, bilderbok, SagaOfelia, 2017

Filuren och alla julklapparna, bilderbok, SagaOfelia, 2015 

2. Vem är Henrik Nilsson Thelander? (Lite allmänt om dig själv). 

Svar; Jag är född 1976 och bor i Genarp utanför Lund med fru och två döttrar. 

Jag är utbildad arkitekt och jobbar både som stadsplanerare och som författare. Utöver mitt författande tycker jag om att skriva och spela musik. Jag har spelat i band sedan tonåren och gör det fortfarande. 

3. Hur fick du idén till din debutroman? 

Svar; ”Iskungen” började som en saga jag berättade för min äldsta dotter. Den handlade om två systrar som lekte i snön och snöfigurer som kom till liv på natten. Det var embryot som jag sedan kombinerade med några egna barndomsminnen, de fantastiska naturmiljöerna där jag bor och en dröm som en vän återberättade när vi var små, och som jag burit med mig sedan dess. Och jag ville skriva en bok som var som de jag själv älskade som tioåring (och fortfarande gör) – sådana som ”Bröderna Lejonhjärta” och ”Den oändliga historien”. 

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman? 

Svar; 42-43 var jag när jag skrev ”Iskungen”. Men, jag skrev på romaner redan i tio-årsåldern, sedan väntade jag bara väldigt länge tills jag bestämde mig för att göra det på riktigt. 

5. Vad har du fått för respons av din omgivning? 

Svar; De allra flesta jag känner är positiva och hejar på, och det kan jag aldrig få för lite av. Bokbranschen är jättetuff, i många delar helt stängd om du inte ligger på något av de stora förlagen, så all hjälp och positiv respons som går att få är välkommen. Både ”Iskungen” och ”Emmi” har fått jättefina recensioner och omdömen från både recensenter, bokbloggare och läsare vilket jag är glad och tacksam över – jag bara önskar att det kunde nå fram till fler människor.  

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva? 

Svar; Jag har blivit fattigare och gladare. Fattigare för att jag har gått ner i arbetstid på mitt vanliga jobb och att det jag får in på mitt skrivande inte riktigt kompenserar för pengabortfallet. Gladare för att jag, i alla fall delvis, gör det jag vill – skriver böcker.  

7. Var det lättare att skriva bok nr två? 

Svar; Nej, svårare, det är nog ganska klassiskt. Fast bok nummer tre känns lättare – efter två romaner är jag säker på att jag faktiskt kommer att få ihop det. 

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den? 

Svar; Jag skriver på en ny berättelse i samma anda som ”Emmi” och ”Iskungen”, en ungdomsroman med övernaturliga inslag - om att bli tonåring, om starka känslor, om utanförskap och om vänskap som prövas. Jag är femtio sidor in i den så jag vill inte berätta för mycket än. Sedan kommer jag att ha med en novell i antologin ”Klaus” – som är en samling berättelser om konspirationsteorier kring julen och som släpps i december. Min berättelse där är en slags tidsresa tillbaka i tiden till min gymnasietid där jag hämtade inspiration till miljöerna, känslospektrumet och vissa karaktärer. Sedan kryddade jag det genom att googla runt bland konspirationsteorier på nätet och i viss mån knyta an till gamla 80-tals collegefilmer som ”Some kind of wonderful” eller ”Can´t buy me love”.    

9. Har du några andra intressen? 

Svar; Jag har nog ganska många och spretiga intressen. Cykla mountainbike i skogen, se bra filmer och serier, läsa, spela padel eller se på tennis och spela, åka skidor, skriva eller lyssna på musik är några av dem.

10. Har du något annat arbete förutom författare? 

Svar; Jag försörjer mig som planarkitekt, vilket innebär att jag jobbar med stadsplanering. 

11. Läser du mycket själv och i så fall vad? 

Svar; Jag skulle vilja läsa mer, just nu läser jag oftast en liten stund innan jag somnar, och det hade gärna fått bli lite mer än så. Jag blandar ganska mycket, läser både böcker skrivna för vuxna och för barn- och ungdomar och i olika genrer. Det är kanske därför det jag själv skriver inte blir så genrebundet.  

12. Hur ser det ut där du skriver? 

Svar; Det ser lite olika ut. Ibland skriver jag i vardagsrummet, ibland i soffan i köket, ibland i arbetsrummet med fönster mot himlen, ibland någon helt annanstans – gemensamt är väl att det brukar se lite stökigt ut efter en stund – det samlas koppar, glas och skålar som måste plockas undan när jag är klar. 

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något? 

Svar; Fredagar är min skrivdag och då försöker jag vara disciplinerad och sitta från åtta till fyra-fem. Har jag tur och andan faller på kan jag ibland få in lite mer tid på helger och någon kväll i veckan.  

14. Har du något tips till den som vill börja skriva? 

Svar; De här två tipsen brukar jag lyfta fram:

Disciplin – sätt dig ner och skriv – det går att jobba fram inspirationen – och kommer den inte den dagen så kommer du i alla fall ha tänkt på det du vill skriva vilket hjälper dig nästa gång.  

Utgå från dig själv och de miljöer du kan – varje människa är unik och har ett eget perspektiv – det är din största tillgång. Genom att utgå från det blir det du skriver bättre och mer trovärdigt. 

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm? 

Svar; Nästa steg ”arbetsmässigt” blir att skriva färdigt det manus jag skriver på nu – det som ska bli min tredje barn- och ungdomsroman. ”Karriärmässigt” hoppas jag att nästa steg blir att ”Emmi”, som nyss släpptes, får en möjlighet att verkligen nå ut till många läsare. Drömmar har jag många. En är att kunna försörja mig på att skriva böcker, inte att bli rik och berömd på det, utan bara att få skriva på heltid och ha det som jag har nu i övrigt. En annan är att ”Iskungen” eller ”Emmi” ska bli film.

Svar; ”Just do it” – försöker jag leva efter. Drömmer du om något, så vänta inte, börja bara att göra det på den nivå du kan.  

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa? 

Svar; Alla, men det har jag givetvis inte gjort själv. ”Räddaren i nöden”, ”Tordyveln flyger i skymningen”, ”På västfronten intet nytt” är några jag läst och tyckt om i olika faser av livet. ”Mina drömmars stad” är jag sugen på att läsa för tillfället. 


Tack Henrik för att du ville delta i min

 intervju!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glimma - Spelet

"Glimma - Spelet" av Marie Helleday Ekwurtzel , illustrerad av Lena Furberg , utgiven av Hegas förlag . För barn 9-12 år. Lilly o...