måndag 16 oktober 2023

Författarintervju Carina Blid

Här kommer en intervju med författaren Carina Blid. Läs hennes spännande svar. Tack Carina för du ville delta i min intervju.

Fotograf; 
Martin Bergström, Lavendelfoto

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har fått utgivit fem vuxenböcker och två barnböcker (kapitelböcker) för åldrarna 3-6 år och 6-9 år . Man kan läsa om alla romanerna på www.carinablid.se och även provläsa dem där. Jag skriver i olika genrer som drama, feelgood, satir, humor och barnböcker.

2. Vem är Carina Blid? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag bestämde mig för tre år sedan för att hoppa av mitt yrkesliv och satsa på min hobby. Det som möjliggjorde ”hoppet” var att jag kunde ta ut pension och lite på huslånet. Egentligen är jag utbildad kemist, men har arbetat till största delen med miljöskyddsfrågor på myndigheter och privata företag. Och skrivit har jag faktiskt gjort yrkesmässigt, men det skrivna var nog inte så kul att läsa eftersom det kunde vara ett tillståndsbeslut eller ett yttrande till Miljödomstolen. Skrivit skönlitteratur har jag gjort sedan jag var barn, dikter och noveller eller början på något. Till egenskaperna är jag en pigg, energisk och kreativ person och gillar att leka med såväl barnbarn som med min hund. Jag gillar att ta löpturer i skogen eller i omgivningarna där jag bor, och får på köpet idéer till mitt skrivande. Nu förtiden blir det också en hel del promenader med min hund, en pinscher som nu är niomånader.  

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Idéen till min debutroman, Glimtar av minnen, växte fram inom mig under många från det att jag var ung. Jag funderade då, en hel del på hur det som hänt i tidigare generationer kan föras vidare till nästa generaton, såsom negativa beteenden. Även hur nödvändigt det är att se osynliga mönster som är osunda och att inte föra vidare sådant till sina barn. Så jag bestämde mig i fyrtioårsåldern att nu var det dags att försöka skriva den fiktiva romanen och skapade karaktärer. Det kändes stort att få ihop en hel roman och idag har jag flera romaner som är utgivna.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag var i dryga fyrtioårsåldern, när jag började på romanen. När den var klar skickade jag den till fyra förlag och fick nej. Då lade jag romanen åt sidan och började skriva andra romaner. Jag gick min första skrivkurs långt senare och lärde mig mycket. Det blev en kick och jag bestämde mig för att bearbeta romanen, Glimtar av minnen, efter den nya kunskapen. Därefter skickade jag romanen till bokförlag. Hösten 2020 fick jag besked att Lassbo förlag ville ge ut den. Romanen kom ut i maj 2021.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Vad gäller mitt skrivande så har mina vänner varit förvånade över att jag arbetar så energiskt med skrivandet och fått ut så många romaner på kort tid.  Men orsaken är att flera av dem har varit liggande länge. Annat som de noterade var att innan debutboken var utgiven så hade jag  registrerat mitt företag, byggt hemsida, skapat egen facebookgrupp, instagramkonto, och konto på Linkedin. Det var full fart med förberedelserna innan utgivningen.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag mår bra av att få ut min kreativitet, få fantisera och skapa med ord, jag känner mig nöjd på ett helt annat sätt än tidigare när jag arbetade på myndigheten. Jag älskar att styra mitt eget arbete och arbetar disciplinerat måndag till fredag, oftast förmiddagar fram till tidiga eftermiddagen. Jag lägger en hel del tid på marknadsföring av romanerna, arbetar aktivt med sociala medier och syns genom att delta i bokmässor och bokevent runt om Göteborg. Men det är skrivandet som är roligast, marknadsföring är ett nödvändigt ont. Två av mina romaner finns som ljudböcker och jag har själv talat in dem, det var en utmaning och spännande. Jag hade nytta av att jag har skådespelat tidigare (revy). På ett sätt kan jag nog säga att vi är två i företaget, ett familjeföretag. Min man sköter bokföring och redovisningar, lämnar synpunkter på manus, sköter ljudtekniskt arbete när vi spelar in ljudböcker och hjälper till med det praktiska på bokmässor och en del annat.  Något som också är roligt är att jag tillsammans med två trevliga författarkollegor arrangerar Torslanda bokmässa. Nu i höst ska den tredje bokmässan äga rum, lördagen den 11 november. Drygt trettio författare kommer att ställa ut sina romaner. Det är kul med en egen lokal bokmässa även om det innebär mycket arbete.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Det är både lättare och svårare att skriva nya romaner. Lättare för att jag är mer van, svårare för att jag kan mer och är mer kritisk till det jag skriver.  

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag har precis blivit klar med min sjätte vuxenroman och ska skicka den till bokförlag. Jag hoppas att något förlag nappar och vill ge ut den. Romanen är en satir över våra könsroller och med stor värme. Den är tänkt at vara underhållande över mänskligt beteende i de vardagliga situationerna.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag läser en hel del böcker. I övrigt löptränar jag och gillar att vandra, numera med hund. Jag spelar i en amatörorkester (tvärflöjt), det är kul. Annars umgås jag med barn och barnbarn, sköter trädgården och har roligtmed vår hund som nu är nio månader.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Nej, inte mer än att passa barnbarn och dotterns hund. Det är lyxigt att klara sig på pensionen och få ägna sig åt sin hobby.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag läser mycket, lånar på biblioteket, köper ibland, både på secondhand och i bokaffärer och jag får böcker också. Jag har alltför mycket böcker hemma och har därför ett bokskåp utanför huset, där jag skänker bort lästa böcker. Jag läser huvudsakligen vanlig skönlitteratur som episka romaner men också en och annan deckare eller en feelgoodroman.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag skriver i ett litet rum på ca 8 m², där finns två skrivbord, ett har min man (han har också börjat skriva på en självbiografisk bok). Ibland när jag funderar slänger jag blicken ut genom fönstret och tittar på grönskan utanför. Det är rofullt.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Jag skriver oftast mellan nio på morgonen till eftermiddagen. Jag tar avbrott för lunch, fika  och det kan bli en löptur mitt på dagen. Om jag är borta någon vardag, så kompenserar jag med att skriva på kvällen eller på helgen. Vissa veckor blir det mer skrivande, andra veckor mindre. För att kunna skriva klart en roman, måste man vara disciplinerad och det är jag.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Först och främst, du måste ha en tydlig idé om vad du vill skriva och varför du vill skriva just den romanen. Sedan gäller det att bara skriva på, med hjärtat, utan krav på korrekt svenska, att inte hålla på med rättning under tiden du skriver det som flödar ut.  När du är klar, låt romanen vila en eller två månader, sedan kan du bearbeta romanen, om och om igen. Bearbetningen är det jobbigaste med att skriva en bok.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Det känns som jag lever i min dröm, jag skriver precis det jag vill och när jag vill. Jag har en idé till nästa roman, nummer sju, som jag kommer påbörja i höst.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Lev utan att tänka på din ålder, gör det du känner för nu, sen kan bli för sent.  Man måste satsa för att kunna vinna!

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; En snudd på omöjlig fråga när det finns så många bra. Men läs gärna John Steinbeck. Och Astrid Lindgren.

Tack Carina för att du ville delta i min 

intervju!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Besök Carinas hemsida här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glimma - Spelet

"Glimma - Spelet" av Marie Helleday Ekwurtzel , illustrerad av Lena Furberg , utgiven av Hegas förlag . För barn 9-12 år. Lilly o...