måndag 23 oktober 2023

Författarintervju Erika Larsson Norlund

Läs gärna min intervju med Erika Larsson Norlund. Jag har recenserat båda hennes böcker. Tack Erika för att du har deltagit i min intervju. Erikas hemsida här.


1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har skrivit 2 barn- och ungdomsböcker men som jag brukar kalla familjeböcker då de passar äldre åldrar med.

2. Vem är Erika Larsson Norlund? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag är en pysslig person med lite små projekt här och där. Är ambitiös och vill göra rätt för mig och tycker om att lyfta människor och få dem att må bra. Jag är en öppen person som är beroende av te och böcker och har svårt för stress är även spirituell.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Den kom som en blixt från klar himmel efter min tid som utbränd när jag började må bättre. Hämtade då inspiration från min pappas barndom och de historier han berättat och byggde ihop det med inspiration från nutiden och min son. Min pappa hade gått bort två år innan och jag tyckte att det var synd att hans spökhistorier skulle falla i glömska så jag vidareutvecklade dem och tog mig friheten att bygga ut och bygga om dem så att de skulle passa till min bok.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Var 34 år men fyllde 35 år senare det året.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Den har varit positiv för det mesta. Särskilt den äldre generationen känner igen sig lite i tiden när de själva gick i skolan. Många har frågat om det inte kommer någon mer bok. Har även fått återkoppling från några läsare att mina böcker var de som gjorde att de började läsa böcker.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Eftersom jag typ skrivit sedan jag började kunna skriva bokstäver så har inte mitt liv förändrats speciellt mycket mer än att en del av mitt skrivande blev två böcker.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Nej bok nr 2 krävde lite mer tänkande och gav mig prestationsångest. Innan jag gav ut Kvarnpojken hade jag inget intagramkonto kopplat till böcker så då skrev man mer utan att jämföra sig med något annat och kunde gå djupare in i skrivbubblan.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Att skriva är en livsstil så det finns kvar men vad det blir i för form i framtiden får tiden visa. Jag får mest flow när jag går in i "uppgiften" utan för mycket intryck utifrån. Och det kräver att jag skärmar av mig från sociala medier bland annat.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Läsa, baka, min hund, pyssla med små kreativa projekt och vara ute i naturen samt resa och har även ett spirituellt intresse och gillar stenar (kristaller) av olika slag.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Ja det har jag. Är utbildad till Florist och Personalvetare men jobbar just nu med administrativa uppgifter på ett företag.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag läser och lyssnar mycket på böcker. Alltid minst två böcker på gång. Det är en blandad mix av vad jag väljer. Men det blir några böcker i veckan. Har dessutom följt med i en norsk bokserie Årringer i många år, det är bok nummer 69 som är aktuell just nu i den serien så blivit några stycken böcker av den serien och den är fortfarande lika spännande.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag skriver oftast vid köksbordet. Bäst går det om diskbänken är tom annars blir jag distraherad.😅 Kan även få till mig saker när jag är ute och går som jag försöker få ner snabbt när jag kommer hem innan jag glömt dem.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; När jag skrev mina två böcker blev det cirka 30 minuter per dag. Men tiden på dygnet kan variera. Hade även en liten bok med mig i handväskan om jag var på språng och kom på något jag skulle ha med.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Har du en idé skriv men jämför inte din process med någons annans. Det kan ta bort inspiration och skapa prestationsångest. Det finns många böcker som påminner om varandra och för att de inte ska likna varandra är det bäst att hitta sin egen stil. Kan även vara bra att ha flera skrivprojekt på gång för kör du fast i det ena så kan du fortsätta med något av de andra och kanske kan det leda till någon ny idé till de andra. Känner du att du inte har någon idé så kan det hjälpa om du bara sätter dig och börjar skriva. Ett litet ord kan vara första steget.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Nästa steg blir.... Det var en mycket bra fråga som jag inte vet svaret på. Låter nog tiden få utvisa det. Jag har många drömmar. Gäller bara att ta tag i dem.😃 Drömmar som jag haft kring mina böcker har varit att minska fördomar och öppna upp med alla viktiga ämnen som jag berört i dem där mobbning är ett av dem. Det finns lärarhandledningar till dem också. Helt enkelt att mina böcker ska göra skillnad. Någon kanske känner igen sig i någon av karaktärerna.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Det behöver inte vara perfekt för att det ska vara jättebra.

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Det finns så många bra böcker att det är omöjligt att välja någon av dem. Men Kulla-Gulla böckerna är ju givna iallafall. Likaså kan jag tycka att Vilhelm Mobergs serie om Utvandrarna är given. Viktigt att inte glömma historien om hur det en gång var.
Heidi och Skriet från vildmarken är också två böcker som jag verkligen minns samt Barnen från Frostmofjället.

Tack Erika för att du ville delta i min intervju!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Läs gärna min recension av "Kvarnpojken" här

Läs gärna min recension av "Torpflickorna" här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teckentyderskan- Vårens vresiga eldar

"Teckentyderskan-Vårens vresiga eldar" av Annika R. Melin utgiven av Arwyddion Publishing förlag. Bokrecension; Vi gör en tidsre...