onsdag 11 oktober 2023

Nytt liv i Applemore House

"Nytt liv i Applemore House" av Rachael Lucas, utgiven av Pia & CO en inprint av Lind & Co. När Rillas pappa dör åker hon till pappans stuga i Applemore, på de skotska högländerna, för att städa ur den. Lachlans pappa har också nyligen dött och nu är det hans uppgift som nybliven Laird att åka hem, till Appplemore House, och fundera ut vad han vill göra med slottet. Han vill gärna sälja, medan hans tre systrar vill behålla det. Rilla och de fyra syskonen har inte träffats på femton år. När de var små kom Rilla och hennes syster dit på sommaren, och då umgicks de, ända till mamman stoppade deras samvaro, efter en olyckhändelse. Rilla hjälper gärna Lachlan, med att renovera slottet, medan syskonen funderar hur de ska få råd med att behålla det. Känslor spirar mellan Rilla och Lachlan, men Rilla kan inte stanna hos honom. Hon ska ju börja ett nytt arbete i Paris inom kort. Samtidigt får Lachlan ett erbjudande om att sälja sitt mikrobryggeri i Edingburgh. Han vill inte sälja bryggeriet, men samtidigt kan det vara möjligheten som gör att de kan behålla slottet? Och ska Rilla stanna eller åka?

Med den här ljuvliga läsupplevelsen förflyttar vi oss till de skotska högländerna. Vi får en dos härlig feelgood feeling i en ljuvlig slottsmiljö. Vad sägs om en söt tjej, och en stilig skottsk Laird, en gullig hund samt en kärlekshistoria? Bättre än så kan det väl inte bli? Vi bjuds på härlig samvaro i form av en halloween maskerad och senare julafton på slottet, tillsammans med huvudpersonerna och deras vänner. Författaren beskriver både miljön och karaktärerna på ett bra sätt. Jag önskar jag kunde vara en del av deras fina gemenskap i den lilla skotska byn. Samvaron där verkar så mysig, och man ställer upp för familj och vänner på ett kärleksfullt sätt. Rillas gulliga lilla spaniel är en favorit karaktär, och hans upptåg tillför det lilla extra till historien. Jag gillar bokomslaget, som är fint designat. Denna ljuvliga feelgood pralin innehåller allt en feelgood ska, så gillar ni feelgood får ni inte missa den. Jag hoppas få återvända till Applemore House fler gånger. Boken får ❤❤❤❤❤/.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitel 7

Rilla reste sig. En kort stund höll hon kvar hans hand och han såg på henne och tänkte på hur mycket den sjuttonåriga Lachlan skulle ha njutit av det här ögonblicket. På något sätt lyckades han se söt ut, takt från topp till tå av dam och spindelväv. Trots att hon var smutsig glittrande de gröna ögonen i ett ansikte som var lika fräknigt som han mindes det efter alla dessa år. Hon hade en fläck på näsan och han ville så gärna stryka bort den... Sedan släppte hon hans hand och tittade ner på hunden med en blick han bara kunde drömma om. 

"Då så", sa han och tog sig samman. "För det första..." Han skulle just säga att de måste ordna med hundbädd, några skålar och hundmat.

"Jag kan inte bestämma mig", sa Rilla. Hon rynkade på näsan och gnuggade den sedan så smutsfläcken försvann. "Georgie, Herbie?" 

Hunden viftade på svansen.

"Hugo."

Han viftade igen.

"Hugh?" 

Han hoppade upp och lade tassarna mot Rillas ben och fortsatte vifta på svansen. 

"Jag tror det var ett ja till Hugh", sa Rilla och klappade honom på huvudet. 

"Spanieln Hugh", sa Lachlan. "Ett riktigt bra namn. Det kommer han nog trivas med."

"Det tror jag du kommer göra, eller hur Hugh?" 

Med det bestämt höll Rilla med om att det fanns andra, lite viktigare, saker att ta itu med förutom hans namn. 

"Jag åker upp till huset och hämtar lite grejer", sa Lachlan.

"Jag hade precis klivit ur bilen när han rusade ner hit. Det är nog bäst att du håller honom kopplad tills han lär känna dig bättre. På så sätt kommer han i alla fall inte att försvinna så fort du vänder ryggen till". 

Rilla såg kärleksfullt på Hugh. "Han kommer inte att sticka någonstans. Eller hur?"

Hugh tittade upp på henne med samma kärleksfulla blick. Den enda skillnaden var att hans tunga hängde utanför munnen, vilket Rillas defenitivt inte gjorde. Lachlan kvävde ett skratt.

"Okej, ge mig en halvtimme att ta mig upp till huset och samla ihop sakerna, så kommer jag tillbaka sedan." 

"Jag kan skjutsa dig om du vill?" Rilla pekade på bilen som stod parkerad vid stugan.

Han hade glömt att Charlotte på sitt typiska sätt hade ordnat med den åt henne häromdagen. 

Baksidetext;

När Villa Clarks pappa dör åker hon till Applemore i skotska högländerna för att städa ur hans stuga. Applemore bär på många minnen för Rilla-som liten brukade hon och systern tillbringa somrarna här och leka med grannbarnen från slottet Applemore House, ända tills en olycka satte stopp för samvaron. Nu ska Rilla stanna över vintern, innan det är dags att bege sig till Paris för att börja på ett nytt jobb.

Lachlan Fraser är inte glad över sitt arv. Nu när hans far dött är han plötsligt Laird av Applemore, måste han ta över ansvaret för det förfallna slottet och därmed lämna sitt nystartade mikrobryggeri i Edingburgh. På något sätt måste han få sina tre systrar att förstå att de inte har råd att ha slottet kvar-det måste säljas. Beth, Polly och Charlotte har dock helt andra planer.

Mitt i denna viljornas kamp kommer Rilla in i deras liv igen, Rilla som de inte träffat på över femton år. Och det kanske visar sig att hon är precis den ingrediens som saknas...


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glimma - Spelet

"Glimma - Spelet" av Marie Helleday Ekwurtzel , illustrerad av Lena Furberg , utgiven av Hegas förlag . För barn 9-12 år. Lilly o...