tisdag 10 oktober 2023

Coyote

"Coyote" av Gabrielle Filteau-Chiba utgiven av Editionsj förlag. Raphaelle bor med sin tik Coyote i en husvagn i Quebecs djupa skogar. Hon är skogsvaktare och månar om djuren, men skogen är full av tjuvskyttar, med grymma metoder. En dag försvinner hennes tik i skogen. När Raphaelle tillslut hittar henne, sitter hon fast i en av tjuvskyttarnas snaror, och tiken är svårt skadad. Runt tiken finns det många stinkande djurkadaver. Hon skriver en varning till tjuvskytten, för att visa att hon håller ögonen på honom. Dock förstår hon snabbt, att hon är tjuvskyttens nästa offer. Han har övervakat henne med en viltkamera, och lämnar en obehaglig överraskning på hennes säng. Hon undersöker vem tjuvskytten kan vara. Det verkar vara en person som är svår att ta fast. På grund av sin familj, samt status i samhället, lyckas han komma undan lagens långa arm. Hon beslutar sig därför för att ta hjälp av sin gamla vän Lionel, och sin nya bekantskap tillika förälskelse Anouk. Hennes hämd blir hård och skoningslös. 

Coyote känns annorlunda, och väcker både tankar och känslor hos mig som läsare. Precis som huvudpersonen har författaren erfarenhet av livet i vildmarken, där hon levt i tre år, ensam utan el och rinnande vatten. Djur tillika natur beskrivningarna är magiska och dramatiska. Vi får följa den kvinnliga skogsvaktaren Raphaelle. Boken är skriven utifrån huvudpersonens perspektiv, och vi får följa hennes tankar och känslor och hur hon ser på naturen. Det är intressant att följa hennes arbete, vilket är svårt för en kvinna i en mansdominerad värld, där makt och pengar styr. Kärleken till djuren och naturen, gör att hon går utanför boxen, för att komma åt den värsta tjuvskytten av dem alla. Hon ser sin tik Coyote, som sin familj, och känner en speciell samhörighet med henne. Hon var precis som tiken, inte önskvärd av sin familj, på grund av att hon var annorlunda. Det är också en fin kärlekshistoria, som utvecklar sig mellan Raphaelle och Anouk. Boken har ett fint budskap, att det är viktigt att få bukt med den otillåtna jakten, som gärna utrotar djuren helt. Boken inehåller även fina teckningar. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

8

Ett hårt grepp om halsen

2 oktober

Jag har inte sovit alls. Jag har tittat på den hela natten. Undrat vad jag ska göra med den. Ta upp den och ktama om den? Ta med den? Eller lämna kvar den här? 

Coyotefällen som låg på min säng är flammande röd som en räv i en bilderbok. Den luktar mysk och torv. Pälsen är mjuk och fläckig. Ett vackert djur som dött helt i onödan. Jag törs röra vid den, tar den i famnen som för att vagga den. Jag andas in lukten av svett och rädsla. Huden runt ögonhålorna är lite fuktig. Längs ryggraden är pälsstråna resta, som när min Coyote reser ragg när hon känner sig hotad. Tassarna är nästan svarta. En av dem är skadad, kortare. Stackas djur. Jag tar tag i skinnets överkant och lägger försiktigt tillbaka det på min säng, som om min hänsynsfullhet kunde sona det illdåd djuret utsatts för. 

Husvagnen är städad. Min packning är klar och står vid dörren. Det är så enkelt, att stuva in mitt liv i en pack-sack på sjuttio liter. Den rymmer en viss volym och det finns också en maxvikt man inte bör överskrida om man ska kunna förflytta sig någorlunda enkelt. Det nödvändiga. Gevär, ammunition, torkad frukt, fältflaska med alkohol för skador i kropp och själ, hundmat, koppel, vattenskål, små funkar med dricksvatten, pannlampa och batterier, tändare, cayenpeppar i innerfickan på jackan, kniv i högerstöveln, vintergrön olja, cannabis. Tar ett djupt andetag. Lägger Anouks dagbok i ytterfacket på ryggsäcken. Zip. Då ger vi oss av.  

Sagt och gjort. Jag lämnar min ensamma husvagn med en stor tyngd över bröstet, som om jag aldrig mer skulle kunna fylla mina lungor med djupa andetag. Som om min egen galla försökte bränna sönder mitt inre för att påminna mig om en kvinnas sårbarhet, skammen över att behöva fly undan en tvåbent predator, vanmakten i att vara schackmatt mot en laglös våldsverkare. Jag är en usel förlorare. 

Baksidetext;

RAPHAELLE ÄR VILTVÅRDARE. Hon lever ensam med sin hund i en husvagn i hjärtat av Qu'ebecs djupaste skogar. Hennes närmaste grannar är vilda djur, björnar, lodjur, och coyotes. Hon är precis där hon vill vara, men uppdraget att skydda de hotade djuren börjar kännas omöjlig. Tjuvjägarna är många, deras metoder grymma.

En morgon försvinner Raphaelles hund. Hon hittar tiken svårt skadad, fångad i en tjuvjägares snara. Utom sig av raseri lämnar hon ett varnande meddelande till tjuvjägaren. När hon hittar fotspår framför sin dörr och skinnet från en nyss flådd cayote på sängen, förstår hon budskapet: nu är det hon som ska bli nästa byte. Men Raphaelle är inte lättskrämd. Med hjälp av sin gamle vän Lionel och den egensinniga Anouk planerar hon en hänsyslös hämd. Och i skuggan av våldet spirar en oväntad, sensuell kärlekshistoria. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glimma - Spelet

"Glimma - Spelet" av Marie Helleday Ekwurtzel , illustrerad av Lena Furberg , utgiven av Hegas förlag . För barn 9-12 år. Lilly o...