lördag 17 december 2022

Tvilling blod

"Tvilling blod" av Anette Jacobson, utgiven av JW förlag. Detta är författarens debutroman. Boken handlar om de båda tvillingarna Fabian och Benjamin. De har båda vuxit upp i en miljö kantad av våld och svek. Gjorde den ena pojken något fel, blev den andra brodern bestraffad på samma sätt. Fabian har blivit grym och hänsynslös, medan Benjamin är god och har tagit vårdnaden om Fabians son Eddie. Benjamin gör allt för att ha så lite kontakt med Fabian som möjligt. Benjamin lider av återkommande mardrömmar. Han går i terapi för att bearbeta svåra händelser som skett i barndomen. Tillsammans delar de båda tvillingarna en mörk familjehemlighet. Benjamin och Eddie bestämmer sig för att de ska åka utomlands över julen. Resmålet blir Thailand. Då bestämmer sig Fabian, som är soldat i den Franska främlingslegionen, för att resa dit för att träffa sin son. Han talar om sina planer för framtiden. De vill Benjamin göra allt för att stoppa. Kanske vore det bättre för alla om Fabian inte fanns?

Kan någon verkligen födas ond? Eller är ondska ett resultat av en dysfunktionell familje situation? Här har vi i alla fall en historia med två tvillingpojkar. De har samma föräldrar och samma uppväxt, men den ena har blivit ond och den andra god. De båda tvillingarna lever som vuxna helt olika liv. Vi får följa historian genom Benjamins tankar om hur han har upplevt barndomen med sin oberäkneliga tvilling bror. Många händelser har satt djupa spår. Man kan förstå att Benjamin önskade att sin bror inte fanns. Men han låter tankarna stanna därvid. Mitt i all spänning finns även Benjamins kärlek till sitt barn och sin familj. Barndomen till trots har Benjamin ändå fått förmågan att ge kärlek. Författaren har lyckats beskriva de båda brödernas olika karaktärer på ett bra och realistisk sätt. Historian och de båda brödernas öde fångar mig från första stund. En riktigt spännande bladvändare med andra ord. Denna thriller får ❤❤❤❤❤/5.

Favoritställe ur boken;

Kapitel 15

Sorlet och dofterna från restaurangen nådde ända upp till vår balkong.

Det klirrade när hotellpersonalen dukade upp till frukost och söta dofter av vanilj och jasmin spreds i luften. Den thailändska morgonsolen sken in på balkongen och palmbladen bildade ett spännande skuggmönster på golvet. Eddie sov fortfarande. Jag lutade mig ut över balkongräcket och såg ner på poolen. Det turkosblå vattnet glittrade och det såg ut som om det kallade på mig. Kunde inte ha varit en bättre start på dagen. Trots oron över samtalet med Fabian hade jag sovit ovanligt gott när jag väl somnat. 

Kanske var det nattläsningen av Obamas memoarer som skingrat mina tankar? Ingen julångest i alla fall trots att det var julaftonsmorgon. Jag kände mig redan hemmastadd i vårt välordnade hotellrum. Bara det här att få städat en gång om dagen var lyxigt.

Vi hade hunnit med mycket under de närmaste dagarna. Träffat Mette och haft en fin stranddag tillsammans. Besökt en djurpark och en spännande marknad i grannbyn där jag fyndade varsitt par ljusbruna handgjorda skinnsandaler till oss. Jag köpte även en fyrtio centimeters hög buddha i trä som Eddie omedelbart tog till sitt hjärta. När vi kom hem från marknaden bar Eddie in buddhan i vårt sovrum och ställde den vid fotändan av sängen. Därefter satte han på den sin röda keps med en vit Coca-Cola-logga. Det såg helt galet ut. För att toppa galenskapen lutade han sin blå pluschbjörn mot den. 

"Dom är bästa kompisar", sa han till mig och puttade ihop dem mot varandra. 

"Det syns, dom verkar gilla varandra", höll jag med och fick bita mig i kinden för att inte börja skratta. 

"När vi är i poolen kan dom leka", sa han och dunkade buddhan lite uppmuntrande på det påklädda huvudet. 

"Jätte bra idé", svarade jag och fick vända ryggen till för att inte visa att jag skrattade.

Från baksidan;

Han räckte över den sovande babyn till mig. "Jag dränker honom annars. Ingen annan än du får ta hand om honom. Du har hans öde i din hand!"

Det fanns inget annat val för jag visste att Fabian var i stånd att genomföra precis allt han sa. Sådan var han, min tvillingbror.

TVILLINGBRÖDERNA Benjamin och Fabian växte upp i ett lugnt villaområde i Saltsjöbaden. Men innanför väggarna på det välskötta huset utspelade sig mardrömslika scener och hemligheter som för alltid länkar dem samman. 

Som vuxen lever Benjamin ett ordnat familjeliv och försöker ha så lite kontakt som möjligt med sin tvillingbror som är legosoldat i Franska främlingslegionen och oftast ute på slagfältet i något blodigt krig. 

Under Benjamins semester i Thailand dyker Fabian spontant upp och kräver att få tillbaka sin son-det barn som han låtit Benjamin ta hand om och uppfostrat från att han var baby. Ett blint raseri och en beslutsamhet väcks hos Benjamin för han vet vem Fabian är och vilka faror det skulle innebära för sonen. Han får oväntat stöd från en ny bekantskap och kanske vore det bäst för alla om hans tvillingbror inte fanns längre? 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramar  Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...