Denna intervju belyser Mocki Hägg som är aktuell med sin nya bok, "Det trettionionde året", som jag nyligen läst och recenserat. Boken är så läsvärd, tycker jag och blev en favorit hos mig. Läs hennes intressanta svar här nedan. Tack Mocki för att du ville delta i min intervju.
1. Hur många böcker har du skrivit?
Svar; Jag har gett ut två skönlitterära böcker, ”I amasonens närhet” och ”Det trettionionde året”. Dessutom har jag skrivit 15 SOU:n (statliga utredningar) åt Regeringskansliet.
2. Vem är Mocki Hägg? (Lite allmänt om dig själv).
Svar;
• En person som är vetgirig och vill lära sig något nytt varje dag
• Feminist
• Författare och pensionär
• Mamma och mormor
• Stockholmare, men jag och min man bor alltmer i vårt hus i Dalarna
3. Hur fick du idén till din debutroman?
Svar; Jag ville gestalta hur kvinnors liv i Sverige har förändrats under de senaste generationerna. Sedan kom jag att tänka på den fascinerande och stridbara politikern Anna Lindhagen (1870-1941) och hennes idéer om ett rättvist samhälle. Hon fick representera den äldsta generationen.
4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?
Svar; När jag gav ut min debutroman ”I amasonens närhet” var jag 66 år, men jag hade hållit på med den i typ 25 år😊 Jag skrev då och då, men det gick år mellan varven.
5. Vad har du fått för respons av din omgivning?
Svar; Många kvinnor och en del män har skickat meddelanden till mig och berättat att de känt igen sig i den av mina karaktärer som föddes på 50-talet. De har också sagt att romanen varit både underhållande och tankeväckande.
6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?
Svar; Jag har nästan alltid skrivit; dikter och berättelser för byrålådan och olika utredningar och rapporter i jobbet.
7. Var det lättare att skriva bok nr två?
Svar; Ja, då hade jag lärt mig att jag skulle ha synopsis och en rejäl planering. Sedan hittar karaktärerna på en del grejer som jag inte kan förutse, men det är praktiskt att ha en idé om helheten.
8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?
Svar; Jag skriver på en roman om en äldre man. Han funderar på vem han är om han slutar sitt jobb. Den berättelsen är jobbig att skriva, så nu har jag en paus från den och redigerar två barnböcker (för sex till nio år) som jag jobbat med några år från och till.
9. Har du några andra intressen?
Svar; Jag tycker det är intressant med människor och hur vi fungerar och därför har jag gått utbildningar i gestaltterapi och existentiell psykologi. Jag tränar en del, mest pilates. Och så försöker jag hålla ordning på trädgården i Dalarna och balkongodlingarna i Stockholm.
10. Har du något annat arbete förutom författare?
Svar; Egentligen inte, men någon gång kan jag ta ett uppdrag. I våras hjälpte jag till exempel ett företag med deras omvärldsbevakning.
11. Läser du mycket själv och i så fall vad?
Svar; Jag har inte kommit ur den där bokslukaråldern. Jag läser allt från Nobelpristagare till ren underhållningslitteratur. På senare år har jag blivit mer intresserad av biografier, speciellt de som handlar om kvinnliga författare under början av 1900-talet. Ulrika Knutssons bok om Elin Wägner var mycket intressant, likaså Ronny Ambjörnssons om Ellen Key. Just nu håller jag på med Anna-Karin Palms biografi om Selma Lagerlöf.
12. Hur ser det ut där du skriver?
Svar; I Stockholm står jag ofta vid mitt vita höj- och sänkbara skrivbord och kan se ut på en gård med många träd och blommor, trots att den ligger i stan. I Fredriksberg i Dalarna sitter jag ofta vid mitt gamla mörka skrivbord, som jag köpt på auktion. Där kan jag se ut på ännu fler träd och blommor än i stan. På sommaren sitter jag ibland utomhus på balkongen i stan eller på terrassen i Dalarna.
13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?
Svar; Jag försöker då och då ha en rutin och skriva halva dagarna, men sedan kommer ofta saker emellan. När mycket har kommit i vägen för skrivandet passar jag på att vara själv i Dalarna och helt ägna mig åt att skiva ett antal dagar.
14. Har du något tips till den som vill börja skriva?
Svar; Sätt i gång bara, men fundera på vad du vill med berättelsen och ha en övergripande plan. Läs mycket också!
15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?
Svar; Nästa steg är att göra barnböckerna färdiga för att skicka till förlag.
Drömmen är att komma med i Babel.
16. Något citat du lever efter?
Svar; ”Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där.” Søren Kierkegaard
17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?
Svar; Mrs Dalloway av Virginia Woolf. Vilket flöde. Hon går in och ut ur olika människors tankar och känslor och det är så levande.
Tack Mocki för att du ville delta i min intervju!
Ha en fortsatt trevlig dag!
Kram Nina
Läs gärna min recension av "Det trettionionde året" här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar