söndag 20 augusti 2023

En smakbit på en söndag-Syren lunden


Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Syrén lunden" av Tracy Rees utgiven av Piratförlaget.

Smabiten;

Pansy

HIGHGATE, LONDON, 1897

Torsdag, mitten av februari. Det var kallt och mörkt, och blåst och regn piskade taket ovanför vindsrummet. En mycket missunnsam sorts dag. Men torsdagar var heliga för Pansy. Till och med under köldknäppen i januari hade hon kämpat sig ut i den djupa snön på sin lediga dag, för på torsdagar skulle Pansy hem.

I skenet från stearinljusen kastade hon en blick i den spruckna spegeln som Maisie, en av de andra tjänsterflickorna, hade tagit med sig upp. Glaset var mörkt och flammigt och ljuset fladdrade, men hon kunde åtminstonde se att den nya, blå hatten satt som den skulle på de kastanjebruna lockarna som hon vanligtvis bar uppsatta under en hätta, och att hennes gröna ögon för en gångs skull såg hoppfulla ut. Hon tittade bort från de bittra linjerna som började träda fram vid mungiporna och skyndade sig ner för trapporna- en, två, tre, fyravåningar och sedan hela vägen ner till källaren. Alldeles strax skulle hon gå ut genom köksdörren till den väntande morgonen, och hennes hjärta slog ett extra slag. Mörkret och kaskaderna av regn väntade på henne, men det skulle kräva en högre makt än vädret för att hålla Pansy borta från Elstree en torsdag. På Garrowgate fanns det dock en högre makt än vädret: frun i huset, Maud Blythe. 

Mrs Claredon, hushållerskan som värkställde Maude Blythes vilja, lurade i skuggorna i den förfallna och dragiga källarkorridorren. " Charlotte är sjuk. Du måste jobba.", sa hon när hon såg Pansy. 
Och med de sex orden såg Pansy sin underbara torsdag - hennes mammas leende, hennes systers kramar, hemlagad mar och all annan glädje en dag i Elstree - försvinna dom en ande.
 
Baksidestext;

ENGLAND 1897. Rowena Blythe är både rik och vacker. Hon ska fylla tjugofyra år och förväntas snart gifta sig med rätt sorts man.

Rowenas föräldrar vill stärka sin dotters ryckte som skönhet och ber därför en konstnär att måla ett porträtt av henne. Men konstnärens assistent Bartek visar sig vara helt olik alla män Rowena träffat förut- vild, romantisk och bohemisk.
Medan omgivningen väntar på besked om förlovningen med en man i hennes ställning falker hon istället för Bartek. Ska hon våga riskera allt för kärleken?


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Ninni 

4 kommentarer:

  1. helt okänd bok för mig. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  2. Jag gillar att läsa böcker som utspelar sig på 1800-talet!

    SvaraRadera
  3. Tack för smakbiten, det var en okänd bok för mig.

    SvaraRadera

Bidrottningen

"Bidrottningen" av Veronica Linarfve utgiven av HarperCollins förlag . Gabriella är en fullt fungerande fru, som arbetar som pro...