fredag 7 juli 2023

Kärleks hypotesen

"Kärleks hypotesen" av Ali Hazelwood utgiven av Modernista förlag. Olive är en  doktorand, som inte tror på kärleken och långvariga förhållanden. Och när Ahn, hennes bästa vän, vill dejta hennes ex Jeremy, har hon inga problem med det. Hon vill bara se sin vän lycklig. Det har däremot Ahn, som inte vill såra Olive. Olive påstår därför att hon redan har ett nytt förhållande. Olive kommer dessutom på den briljanta idén att låtsasdejta en av professorerna. Den ökände professorn Adam Carlsen, som är känd för att vara ett kräk. Han är känd för att vara antagonistisk och otillgänglig. Till hennes förvåning går Adam med på förslaget. De går på några fejkade dejter tillsammans. Ju mer de lär känna varandra, ju mer trivs de ihop. Men vad skulle hända om Olive faktiskt blir kär i Adam på riktigt? Olive tror att det skulle gå riktigt illa, men Adam hjälper henne gång på gång. Har de en chans att få ett riktigt förhållande tillslut? 

Detta är författarens debutroman. Boken blev en New York Times bestseller och har sålt över 750 000 exemplar. Boken kommer även att bli film, producerad av Bisous Pictures. Den här boken är både rolig och lättläst och bjuder på många skratt. Den har verkligen allt. Vänskap, spirande kärlek, pinsamma händelser, lite hetta, och ett fint slut. Jag gillade de båda huvudkaraktärerna, Adam och Olive samt hennes vänner. Jag gillar de rappa komentarerna mellan de olika karaktärerna. Ahn gör allt för att verkligen utmana Olive, att visa hur mycket hon tycker om Adam. Hon anar ju inte att de bara låtsasdejtar. Det blir därför svårare och svårare, för Olive att inte falla för Adam. Vad kan gå fel när man tvingas kyssa sin låtsasdejt, gång på gång, och dessutom smörja in honom med sol lotion? Olive är en tjej som bara tänker på sin uppgift. Hon vill hitta ett sätt att upptäcka bukspottskörtelcancer i tid, så att den går att bota. Hennes kärleksliv är därför obefintligt. Men när oväntade känslor börjar spira är hon tvungen att omvärdera hennes Kärleks hypotes. Den här tiktok favoriten får ❤️❤️❤️❤️❤️/5. 

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 10 

HYPOTES: Om jag blir kär kommer saker och ting oundvikligen sluta illa.

KNOCKOUTMUSEN hade hängt i en vajer under orimligt lång tid med tanke på den genetiska modefiering den undergått. Olive pressade läpparna och såg bistert på den. Den saknade det nödvändiga DNA:t; samtliga "hänga i en vajer" -proteiner hade utraderats. Det var omöjligt att den kunde hålla sig kvar så länge- det var hela poängen med att slå ut de dumma generna...

Hennes telefon lyste upp, och hon kastade en snabb blick på den i ögonvrån. Hon kunde se namnet på avsändaren(Adam), men inte innehållet i meddelandet. Det var onsdag klockan 8:42, vilket omedelbart fick henne att oroa sig för att han tänkte ställa in deras låtsasdejt. Han kanske tyckte att det var onödigt att träffas i dag, eftersom han låtit Olive välja ut en sandwichglass åt honom i går efter Fluchella (som hon eventuellt ätit upp själv). Det kanske hade varit en dålig idé att tvinga honom att sitta på en bänk med henne och prata om alla maraton de sprungit, och kanske hade han blivit irriterad när hon stal hans telefon, laddade ner sin favorit-löparapp och sedan lade till sig själv som vän i den. Han hade sett ut att ha roligt, men hon kunde ha misstagit sig.

Olive sneglade på sina handskklädda händer och sedan tillbaka till musen, som fortfarande klamrade sig fast i vajern. 

"Var inte så överambitiös, kompis." Hon böjde på knäna tills hennes ögon var i jämnhöjd med buren. Musen sprattlade med sina små ben och svansen slängde fram och tillbaka. "Det är mening att du ska vara dålig på det här. Och att jag ska skriva en avhandling om hur dålig du är. Sedan får du en ostbit, och jag får ett riktigt jobb med en riktig lön och nöjet att säga 'Jag är inte den sortens doktor' när någon får en stroke på mitt flygplan". 

Musen pep, släppte vajern och föll ner på testburens golv med en duns. 

"Det får duga." Hon tog kvickt av sig handskarna och låste upp telefonen med tummen. 

Adam: Jag har ont i armen. 

Först trodde hon att det var en ursäkt för att inte träffas. Sedan mindes hon att hon också vaknat med en värkande arm. 

Olive: på grund av influensa vaccinet?

Adam: Det gör jätteont. 

Hon fnittrade. Hon hade verkligen inte trott att hon var den typen, men här stod hon med handen på munnen och...ja, fnittrade som en fåntratt mitt i labbet. Musen stirrade upp på henne med en blandning av förebråelse och förvåning i sina pyttesmå röda ögon. Olive vände sig hastigt bort och tittade på telefonen igen. 

Baksidestext;

Doktoranden Olive Smith tror inte på långvariga romantiska förhållanden. Det gör däremot hennes bästa kompis Anh, som har förälskat sig i Olives ex men vägrar dejta honom av hänsyn till väninnan. 

Olive, som mer än någonting annat vill se sin bästa vän lycklig, ljuger och säger att hon redan har ett nytt förhållande på gång. När Ahn inte tror henne känner sig Olive -som den vetenskapskvinna hon är- tvingad att tillhandahålla bevis, och kysser därför första bästa kille som går förbi...

Killen råkar vara Adam Carlsen- en ung, framgångsrik professor, men också ett ökänt kräk. Till Olives stora förvåning spelar Adam med och låtsas vara hennes pojkvän. Men inte nog med det, när hon hamnar i trubbel under en vetenskaplig konferens kommer Adam till hennes undsättning. 

Plötsligt är Olives lilla experiment farligt nära att självantända, vilket tvingar henne att sätta sitt eget hjärta under lupp och omvärdera sin hypotes om kärleken. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glimma - Spelet

"Glimma - Spelet" av Marie Helleday Ekwurtzel , illustrerad av Lena Furberg , utgiven av Hegas förlag . För barn 9-12 år. Lilly o...