söndag 30 juli 2023

Viskningen från andra sidan

"Viskningen från andra sidan" av Lina Gullbrand och Maria Bäckman, utgiven av Idus förlag. Barnbok 9-12 år. Det är sportlov, och Karl och hans vänner ska passa grannen Gretas katter medan hon åker bort. Men föräldrarna tycker inte om att barnen umgås med Greta, då ryktena säger att hon en gång i tiden gjort något hemskt. Det bryr sig inte barnen sig om. De gillar Greta och vill ta reda på om rykterna är sanna. Och varför får de inte gå upp på vinden? Vad är det som Greta är så rädd för? Snart börjar det hända kusliga saker i huset och någon vill ta kontakt med dem, från andra sidan. Någon som vill att sanningen ska komma fram. 

Detta är en väldigt spännande mysrysare, som har en bra och läsvänlig text. Spänningen ökar under tiden man läser och boken känns verkligen lite väl läskig emellanåt. Boken är välskriven och historien känns realistisk. Jag uppskattar att barnen verkligen bryr sig om Greta och vill hjälpa henne. Annars hade ju Greta varit väldigt ensam, med bara sina katter som sällskap. De ser bortom ryktena runt Greta och vill veta sanningen. Jag tycker synd om tjejen Agnes, som inte verkar må så bra, och visar det genom att vara bråkig. Jag kan verkligen rekommendera boken till de barn som letar efter något riktigt läskigt att läsa. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 6

Under lördagen chillar kompisgänget hemma hos Greta. De har med sig godis och chips och på kvällen beställer de pizza via hemkörning. Eftersom deras föräldrar inte tycker om att de är hos Greta har barnen sagt att de är på fritidsgården som har helgöppet under sportlovet.

Gänget känner sig både fria och olydiga på samma gång. Aldrig har väl en pizza smakat så gott! Karl njuter av varje tugga ost, skinka och ananas. Mums! Han kan inte riktigt förstå varför föräldrarna inte gillar när de är hos Greta. Vist kan tanten vara lite tossig men hon är genomsnäll och skulle aldrig göra en fluga förnär. Det är ju inte som att hon är en mördare direkt.

När de för första gången är ensamma i huset passar de på att gå på upptäcksfärd. Ingen av dem har varit i mer än köket och tv-rummet förut. Nu går de omkring och utforskar och kan räkna till fyra rum på första våningsplanet. Hela nedervåningen är som en enda stor loppis. Det är grejer överallt. Precis överallt! 

Barnen går upp för trappan till övervåningen och upptäcker inte mindre än fem dörrar, som alla leder till olika rum. Bakom den ena dörren finns ett badrum. Det väldiga badkaret har lejontassar. Amanda går fram till karet och hoppar över kanten. 

Baksidestext;

Att vakta gamla Gretas katter kan väl inte vara så svårt, tänker Karl och hans vänner. Men varför säger Greta att de absolut inte får gå upp på vinden? 

Ett rykte om att Greta en gång gjort något fruktansvärt får kompisgänget att börja fundera. 

När mystiska saker händer i huset bestämmer sig vännerna för att ta reda på om rycktet stämmer. Varför är Greta så rädd för det som finns på vinden?


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glimma - Spelet

"Glimma - Spelet" av Marie Helleday Ekwurtzel , illustrerad av Lena Furberg , utgiven av Hegas förlag . För barn 9-12 år. Lilly o...