söndag 26 maj 2024

Elva smaker av kärlek

"Elva smaker av kärlek" av Frida Gråsjö utgiven av Modernista förlag. När styrelsen bestämmer sig för att slå ihop de båda bankkontoren i Rösnäs till ett, ersätts Elsa Blom av en yngre man. Han har inte ens den erfarenhet som Elsa besitter. I ren ilska säger Elsa upp sig. Dock bestämmer hon sig för att starta en ny verksamhet. Hon får syn på en annons om ett glasskafe' som är till salu. Utan att riktigt tänka efter, har hon köpt stället. Elsa kan ingenting om glass, men tar hjälp av Fanny, som kan allt om glass och glasstillverkning. Till en början går glassföretaget riktigt bra, men det ändras snart när vädret vänder och det bara regnar. Kaf'e besökarna uteblir, så Elsa måste fundera ut nya sätt att sälja sin hemgjorda glass på. En fd kollega har en köpare till kafet, och frågar om hon vill sälja stället. En klient funderar över vad det är för fel på hennes bokföring. Hur ska Elsa göra för att få hennes nystartade företag att gå runt? Ska hon sälja det innan hon ens börjat? Och varför går hennes dotter, och frågar sin pappa om råd, då hon vill ta över Bodins Bed & Breakfast, när det är hon, Elsa, som är experten? Ja, Elsa har mycket att fundera över. Hur ska hon lösa allt på bästa sätt? 

Detta är den femte boken av Rosnäs serien, och jag tycker att det är den absolut bästa delen av dem alla. Jag har läst alla fem delarna. De har varit väldigt mysiga och bra allihopa, men här har författaren överträffat sig själv! Vi får följa en karaktär som inte ger upp i första taget. Hon sadlar om, och startar ett nytt glassföretag, utan att egentligen kunna någonting om glasstillverkning. Huvudpersonen börjar istället tillverka glass som om hon inte gjort annat i hela sitt liv. Dessutom ger hon inte upp, när det är lite motigt, utan hittar nya vägar att sälja sin glass. Jag gillar att få följa denna huvudpersonen, medan hon utvecklar sitt företag, och jag som läsare vill verkligen att Elsa lyckas. Jag har fått följa Elsas döttrar och de andra karaktärerna i de föregående delarna. De återvänder även i denna delen, vilket är kul. Alla karaktärer är fint gestaltade och miljöbeskrivningarna är också fina. Jag tyckte det blev ett jättefint slut, på denna mysiga och varma feelgood roman. Fridas böcker innehåller allt som en bra feelgood roman ska göra. Jag läser gärna mer om de olika karaktärerna i Rosnäs. Denna fint förpackade bok får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoäritställe ur boken;

Kapitel 9

ELSA stirrade på dörren till Rosnäsglass. Hon kände sig alldeles knäsvag när hon drog upp nyckeln ur fickan och tog några djupa andetag för att lugna sig. Ändå darrade hennes händer när hon förde nyckeln mot låset och först trodde hon inte att hon skulle kunna pricka rätt. Men så gled nyckeln in i hålet och vred om nästan av sig själv. Ett klickande ljud hördes. Dörren var öppnad. Elsas hjärta satt uppe vid halsgropen och höll på att bulta sig ur hennes kropp. 

Vad hade hon gett sig in i? Hon kunde inte förstå hur hon varit då oansvarig som inte besikta lokalen, eller ens sett den annat än genom fönstret innan hon slagit till och köpt den kombinerade fabriken och kafe'et. Sakta tryckte hon ned handtaget. I den här sekunden önskade hon att hon bett Gunnar komma med henne och hålla henne i handen som stöd. Men så samlade hon sig, det här var något hon behövde göra själv. 

Med ett knarrande ljud gled dörren upp och hon tog ett försiktigt steg in i lokalen. En lätt unken doft slog emot henne. Det var uppenbart att ingen varit inne i lokalen på ett tag - hon skulle behöva både städa och vädra ur den ordentligt. Hon lät blicken glida över rummet framför henne. De stora skyltfönstren var fortfarande tälta av papp och släppte knappt in något ljus. Det, tillsammans med den mörkbruna färgen på väggarna, gjorde det lite svårt för henne att se, men är hon kisade kunde hon ändå urskilja de bruna kafe'borden, de tillhörande stolarna i fransk stil och den mörka disken med kassaapparaten. Och där stod den, den stora frysdisken med plats för de olika glassortern. Kafe'ets pi'ece de r'esistance. Hon gick fram till den och lutade händerna mot glasskärmen. Under handflatorna kände hon smutsen, men det hindrade henne inte från att göra ansiktet närmare och blicka ner i i frysen. Den var tom förutom ett ensamt, tomt rostfritt bleck som förmodligen varit full med glass vid något tillfälle. Här var alltså hennes nya framtid? Herregud, hon fick ont i magen av tanken. 

Elsa försökte föreställa sig hur frysen skulle komma att se ut när hon kommit i gång med glassar i olika smaker och färger. Med fingret som hjälp räknade hon efter och log belåtet. Äntligen något som kändes bra. Tolv bleck skulle kunna få plats i frysen. Den ultimata siffran enligt Fanny. Samtalet med Gunnar dök upp på näthinnan och hon log för sig själv. Hur kunde han tänka att fyra smaker skulle räcka? Hon ville ju trots allt lyckas med den här verksamheten nu när hon tagit rodret. Elsa rätade på ryggen och såg dig nyfiket om. Precis som ritningen avslöjat satt ett stort fönster in till själva glasstillverkningen på en av väggarna. Där inne var alltså hennes glassfabrik. Hennes handflator blev alldeles svettiga. Efter att Fanny berättat om och visat bilder på din mobil på de maskiner som behövde finnas för att få till en bra glasstillverkning hade Elsa inte vågat tänka mer på dem, så uppskrämd hade hon blivit. 

Baksidestext;

ELSA BLOM njuter av livet. Att vara bankdirektör är allt hon någonsin velat. Men när bankens styrelse beslutar sig för att slå ihop Rösnäs båda bankkontor är det inte längre Elsa som ska leda arbetet, utan en man som är betydligt yngre och mindre erfaren än hon. 

Att bli omkörd för sin ålder på det sättet är inte ett alternativ, så när en möjlighet dyker upp att köpa ett företag med gedigen affärsplan och goda vinstmöjligjeter hoppar Elsa på den. Det enda problemet är att hennes nya företag är en glassfabrik, och att hon inte kan ett dugg om glass. 

Elsa är van vid att ha många bollar i luften men det här kan bli för mycket även för henne. Med en tight budget behöver hon ordna allt själv: från renovering och marknadsföring till att lista ut vilka - och hur många - glassmaker som är de ultimata. Frågan är hur hon ska lyckas ta sig ur den knipa som hon hamnat i, och bevisa att gammal trots allt är äldst?


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...