tisdag 28 maj 2024

Ufo deckarna-Tjuvar i Ispalatset

"Ufo deckarna- Tjuvar i Ispalatset" av Sofia Rutbäck Eriksson illustrerad av Katarina Vintrafors utgiven av Tukan förlag. Uma har flyttat med sin mamma till Norrå i Sverige. Bakom sig har hon lämnat sin bästa vän Ravi. Uma och Ravi var kända för att vara deckare i Umas hemland. Mamman jobbar nu på rymdcentret i Norrå. En morgon hör hon en hög smäll, men hon är den enda som tyckts lägga märken till smällen. Uma får i uppdrag av Pierre, på Ispalatset att hitta en försvunnen isrubin. Till hjälp får hon en liten utomjording. Uma låtsas att den lilla utomjordingen är en liten hund som heter F-O, för att inte en av kvinnorna, Agata, som jobbar på rymdcentret ska ta honom. Hon tror nämligen att alla utomjordingar är onda. Ska F-O och Uma lyckas lösa gåtan med den försvunna isrubinen? 

Detta är en liten mysig och spännande pusseldeckare, för barn från 6-9 år, och den första delen i en serie som heter UFO-deckarna. Jag tycker att boken är både lättsam och roligt. Jag uppskattar författarens lite underfundiga humor. Jag gillar verkligen de två huvud karaktärerna, den lilla utomjordingen F-O, och den lilla tjejen Uma. Vi får följa deras uppdrag, med att lösa mysteriet med en försvunnen isrubin. Det är smart att de båda deckarna, låtsas att han är en hund trots att han kanske inte är så bra på det. Boken har en bra och lättläst text, och passar både att läsa själv, och som högläsning bok av en vuxen. Boken innehåller även jättefina, färgglada och detaljrika illustrationer, som förhöjer hela läsupplevelsen. Jag tycker också att den har ett jättefint bokomslag också. Boken rekommenderas varmt. Denna mysiga deckare får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Detektiv sökes

Snön knarrar under de stora kängorna och ryggsäcken guppar upp och ner på ryggen. Uma flåsar högt och det fladdrar i magen av förväntan. 

Vad kan det ha varit som lät? Och vad var det som lyste upp hela himlen?

När Uma når stadens lilla centrum stannar hon till. Förvånat ser hon sig omkring längs Norrskensgatan. Folk skyndar på, så där som man alltid gör en kall och snöig vinterdag. Ingen pekar mot himlen och ingen pratar om någon smäll. Har hon inbillat sig alltihop? Eller är folk så upptagna att de missat något sådant? 

Uma sätter av mot stadens enda hotell, Ispalatset. Den vita, gnistrande byggnaden tornar upp sig vid sidan av vägen. Ispalatsets ägare, Pierre, står utanför ingången och vinkar till en busslast med turister. 

Varje år kommer mängder med besökare för att gå på upptäckfärd i de snötäckta tornen. En del av dem övernattar i sovsäckar på renfällar. 

-Pierre! Hörde du något underligt nyss? ropar Uma. Pierre håller nästan på att halka när han vänder sig om. 

-Uma! Bonjpur! Nej, jag har inte hört något alls. Jag kom just ut. 

Han drar ner sin I love snow-mössa över öronen. Pierre är från södra Frankrike. I hela sitt liv har han avskytt värme. Han lever nu sin dröm där han får arbeta bland is och snö, nästan året runt. 

Baksidestext;

Uma har behövt lämna sitt hemland, bästa vännen och deras detektivbyrå eftersom mamma fått ett nytt jobb på rymdcentret i Norrå. När ett värdefullt konstverk av is försvinner från stadens hotell ber Ispalatset ägare Uma om hjälp, men Uma är osäker på om hon kan lösa mysteriet ensam. 

Hjälp kommer dock från ett minst sagt oväntat håll. I Norrå kraschandar nämligen en liten utomjording som påstår sig vara född till detektiv, och tillsammans försöker de lösa mysteriet med den försvunna Isrubinen. Frågan är bara om Uma kommer att få behålla sin nya vän, för på rymdcentret arbetar en kvinna som tror att alla utomjordingar är onda... 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...