fredag 28 januari 2022

Glimma-räddad

Jag har läst "Glimma-räddad" som är första delen av Marie Helleday Ekwurtzel serie om "Glimma" och utgiven av Hegas förlag. Boken har illustrationer av Lena Furberg. Boken är för barn 9-12 år. Jag har alltid gillat att läsa hästböcker fast jag är vuxen. Det är något speciellt med en bra hästbok. Lillys pappa som är veterinär har varit på en gård efter en anmälan om vanvårdade djur. Där finns också Glimma. Hon är mager, tovig, smutsig och väldigt rädd. Hon får flytta in i lilla stallet på ridskolan där Lilly rider. Ska Lilly lyckas få henne att lita på människor igen? Och vem är det som smyger runt stallet?

Jag tyckte att omslaget på boken är väldigt fint. Texten har en bra och lättläst storlek. Jag gillar också att boken har en liten faktaruta som förklarar en del ord som berör häst sporten. Illustrationerna av Lena Furberg är så fina och tillför det lilla extra till boken. Historien känns realistisk och tar upp ett allvarligt ämne. Vanvårdade djur finns det gott om tyvärr. Alla djur har inte lika stor tur som Glimma att bli räddade. Boken är lagom spännande och mysig. En väldigt fin hästbok om att få en ny chans. Boken är väl värd sina ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Nästan varje dag efter skolan gick Lilly och satte sig i Glimmas hage. Hon hade alltid med sig något gott. Morötter eller äpplen. Glimma var misstänksam. Hon stod och åt av sitt hö. Eller gick och betade. Men för varje dag kom hon lite närmare Lilly. Det luktade ju gott.

-Kom då, Glimma, brukade Lilly säga. Du ska få godis. Lilly fortsatte att prata med ponnyn. Glimma vred ena örat åt hennes håll. Men hon stod alltid kvar vid höet.

En dag var höet slut när Lilly kom till hagen. Då lade hon ut en lång rad med morotsbitar. Glimma kunde inte stå emot. Hon tog den första biten. Sedan gick hon vidare till nästa. Och nästa.

Den sista biten låg i Lillys hand. Glimma sträckte på halsen. Lite till. Läpparna rörde sig. Och så tog hon den. Lilly ville skrika högt av glädje. Men hon fortsatte bara att prata lugnt.

Efter det gick det bättre och bättre. Snart fick Lilly lov att smeka Glimma på halsen. Stina kom dit och och tittade på ibland. Simon höll mest till i det stora stallet. Han var väl upptagen med att reta tjejer. 

Från baksidan;Lilly älskar hästar och drömmer om att bli skötare. Fast den största drömmen är såklart en egen häst.

En dag kommer hästen Glimma till ridskolan. Hon har blivit vanskött av sin förra ägare och är mager, tovig och rädd. 

Kan Lilly få Glimma att börja lita på människor igen? Kommer Glimma att få stanna kvar på ridskolan? Och vem är den mystiska figuren med kikare som smyger runt kring stallet?

Ha en riktigt trevlig helg!
Kramis Nina 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...