lördag 1 januari 2022

Brudnäbben en spökhistoria

Jag har läst "Brudnäbben en spökhistoria" av Elisabeth Sommarström, utgiven av Kikkuli förlag. Boken är skriven för 12-15 år. Hon har tidigare gett ut "Ponnyn som kunde skratta och gråta" genom samma förlag. Författaren har kombinerat en hästbok och spökhistoria i ett. Denna historia är riktigt spännande och den förmedlar också det underbara med att vara med hästar. Man önskade man var med där, bland uteritter och hästskötsel. Författaren lyckades också på ett bra sätt förmedla hur det känns att vara tonåring. Ibland bråkar man med varandra och gör saker man egentligen inte vill. Där grupptrycket spelar stor roll, men också att man ibland måste vara modig och våga göra svåra saker. Hon förmedlar också hur det kan vara att bli kär för första gången. Gillar ni en bra hästbok så kan jag varmt rekommenderar denna. Jag hade gärna läst denna bok om och om igen. Boken får 🐴🐴🐴🐴🐴/5.

Mitt favoritställe ur boken; Det kändes annorlunda när jag släppte Honey i hagen den kvällen. Jag kände en ny samhörighet med henne och det var ömsesidigt. Jag kan inte förklara hur det kom sig den fanns bara där. En känsla av närhet, förståelse och respekt som vi delade, Honey och jag. Den där galoppen när vi kände oss så levande och förenades som ett enda väsen, den förändrade allt. Jag såg på Honey med nya ögon och det var som hon sa till mig:
Du lät mig sträcka ut utan att hindra mig och du behärskade situationen när jag trilskades. Du fick mig att slappna av och använda min kropp på rätt sätt och därför litar jag på dig
Jag sparade den känslan i mitt hjärta och tänkte att den kunde bli bra att ha för att plocka fram vid behov. Solen sjönk bakom skogsbrynet och den gula månen avtecknade sig över sjön men i den stunden ville jag inte tänka på de fasor som väntade så snart det blev natt. Jag ville bara dra ut på ögonblicket när jag kramade Honey och hon dröjde sig kvar hos mig, fastän jag lossat grimman och ingenting hindrade henne från att följa efter de andra hästarna.

Från baksidan; Det är sommarlov och året är 1974. Radion spelar disco musik och Svensktopps-låtar, televisionen har bara två kanaler och det har börjat bli poppis att rida på ridskola. 
Jenny, 13 år och hennes bästis Fia åker till Ekehovs slott på ridläger men det som skulle bli en ljus och glädjefylld vecka, utvecklar sig till något helt annat. Det vilar ett hotfullt mörker över den drömlikt vackra gården som ger Jenny kalla kårar i sensommarvärmen. Vem är kvinnan i fönstret? Vad är det den stränga ridläraren är så rädd för? Och vad var det som hände på slottet för 200 år sen, som ingen vill prata om?
Jenny dras motvilligt in i ett historiskt drama och börjar inse att hon inte hamnat på Ekehov av en slump. Hon ser tecken som förebådar något fasansfullt, samtidigt som hon måste hantera sin svekfulla vännina och de lömska intrigerna i gruppen av tonåringar.
Men där finns även de älskade hästarna, magiska ögonblick, äventyrliga ridturer och en växande insikt hos Jenny om att man ibland måste våga göra det man är allra mest rädd för.
Ha en fin kväll
Kram Nina

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...