torsdag 27 januari 2022

Katt-templet

Jag har läst "Katt-templet" av Anders Nyman, utgiven av Idus förlag. Boken är för barn 9-12 år. Sabina och hennes familj flyttar från Skåne till Stockholm. När hon rastar sin katt i Tantorlunden, försvinner han. Hon letar förtvivlat, men hon kan inte hitta sin katt. Hon berättar för klassen att hennes katt har försvunnit. Det visar sig att många klasskamrater också har förlorat sina katter. Men vem är det som tar alla katterna och varför? Det ska Sabina och hennes klasskompis Yusuf tar reda på. Men Yusuf har också en hemlighet. Varför är han rädd för polisen?

Jag tyckte boken hade en bra textstorlek till den åldern boken riktar sig till. Historian var också lätt att komma in i och spännande från första till sista sidan. Historien innehåller både en hel del allvar, såväl som humoristiska inslag. Det utvecklar sig en fin vänskap mellan Sabina och Yusuf, medan man läser berättelsen, fast de har olika bakgrunder. Sabina är en tjej som är rädd för allt, men plockar fram sitt mod när hon väl behöver det. Sabina och Yusuf tar fram det bästa hos varandra. Jag kan varmt rekommendera "katt-templet" till era 9-12 åringar. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Borta i badrummet stod Richard och borstade tänderna för öppen dörr. Jag spejade in i vardagsrummet. Pappa låg i soffan och sov med ombildningspapprena på sig och omkring sig och med högerbenet utslängt på bordet med foten i fruktfatet. Mamma satt i fåtöljen med en lika stor hög med papper i knäet. Mamma verkade också ha pausat från pappersarbetet. 

Richard kom efter mig med tandborsten i munnen. Kring näsan hade han ett ton kräkgul salva på sina äckliga finnar. Tur man inte var hans kudde.

-Å ar har du a-it då? gurglade han genom tandkrämslöddret.

-Hos Fatma. Hur så?

-Kockan är tie! 

-Sabina, ropade mamma glatt utan att släppa tv-skärmen med blicken.

- Jag tog en runda i Tanto också.

Nu vaknade pappa med ett ryck.

-Tanto! Vadå Tanto? Herregud! Jag har ju sagt att du inte får vara i Tanto! No, strictly forbidden!

Han satte sig upp, fruktfatet klongade till när han lyfte undan benet.  

Från baksidan;Under en av de första höstdagarna efter att Sabina och hennes familj flyttat till Stockholm försvinner Sabinas katt i Tantorlunden. När hon letar efter honom hör hon några mystiska jamanden inifrån själva Tantoberget. Men någon katt kan hon inte se.

När hon berättar detta i skolan visar det sig att många andra i klassen också har katter som har försvunnit nära Tantoberget. Det går rykten om ligor som stjäl katter för att sälja dem vidare. Tillsammans med klasskompisen Yusuf bestämmer sig Sabina för att ta reda på vad som hänt. 

Det Sabina och Yusuf snart får vara med om är både skrämmande och fascinerande. Det är inte att tidningar och tv vill göra reportage om det. Men journalisterna vet inte vad de pratar om. Det är bara Sabina och Yusuf som vet. För de var där. I katternas tempel. Och detta är Sabinas rapport om vad som hände.

KATTEMPLET är en berättelse om fornegyptisk vetenskap, pyramidenergier, vänskap, fördommar- och om att även den ynkligaste kan hitta sitt mod!

Ha en fin dag!

Kramis Nina 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...