lördag 8 januari 2022

Som om ingenting hänt

"Som om ingenting hänt" av Anette Nyberg. Utgiven av Calidris förlag. Detta är den första boken i serien om Lisa, och författarens debutroman. När Lisa kommer hem med sin familj, som bott i Usa under fem års tid, får hon hoppa in och hjälpa till på sin mammas café, då mamman blivit sjuk. Strax kommer idén om att hon och hennes syster ska ta över det lilla caféet. De har många nya tankar och idéer, som inte ses med blida ögon av personalen. De vill ha det som de alltid har varit och är inte bekväma med alla nya förändringar. Samtidigt känner hon att maken Lasse på något sätt beter sig annorlunda. Vad står på egentligen? Svaret kommer som en chock.

Detta är en mysig och varm berättelse om vänskap och relationer. Jag tyckte också det var trevligt att få inblick i Lisas arbete på caféet. Man får följa hennes vardag bland bakning och kundmöten, och hennes försök att lyfta verksamheten till nya nivåer. Trots en del motgångar når man sina mål.  Miljöbeskrivningarna och karaktärerna är fantastiska och jag ville bara fortsätta läsa. Boken tog tyvärr slut alldeles för fort. Jag njöt faktiskt av varje minut medan jag läste! Man kunde nästan känna doften av nybakat bröd och känna smaken av den goda maten de tillreder. Jag hade gärna gått till Lisas café och fikat.

Dessutom älskade jag det vackra, tilltalande bokomslaget. Jag ser fram emot att få läsa nästa bok i serien om Lisa. Denna underbara debutroman får ❤❤❤❤❤/5.

Ett favoritställe ur boken;Hon vispar i ordning smeten hon fått världens bästa recept på av en granne i USA, tar fram plättjärnet och börjar steka de små plättarna med bakpulver som höjt till centimeterhöga, fluffiga skapelser. Det doftar ljuvligt och magen börjar kurra. Hon ställer fram flingor, juice och sirap, sätter på tekokaren och går och väcker Emma först.

-God morgon älskling, amerikanska pannkakor väntar på dig i köket. Hon pussar Emma i pannan och smeker henne över kinden. Hennes lilla tjej som börjar bli så stor. 

-Åh mamma, du är bäst!

Hon blir varm om hjärtat. 

-Jag går och väcker de andra så vi hinner och äta tillsammans  innan jag ska iväg till jobbet.

Hon går in till Viktor, han ligger med avsparkat täcke på rygg med armar och ben i var sitt väderstreck. 

-God morgon älskling, frukosten är färdig. Känner du vad det luktar? Hon stryker honom över kinden. Hallå! Amerikanska pannkakor i köket. 

-Ja vad gott, säger han mumlade och slår upp ögonen. 

-Upp och hoppa innan det tar slut.

Hon går in till sitt och Lasses sovrum där han fortfarande ligger och sover. Hon går fram och ruskar honom lätt på axeln och meddelar att det är frukost innan hon går tillbaka till köket där både Emma och Viktor slagit sig ned, utan att se riktigt vakna ut ännu. Det där med pannkakor var ett effektivt sätt att få dem ur sängen. Hon serverar dem var sin laddning med pannkakor och sträcker sirapen till Emma innan hon häller upp en kopp kaffe till sig själv. 

Från baksidan; LISA FLYTTAR HEM MED FAMILJEN till Glättringe, där hon vuxit upp. Hon ska i lugn och ro packa upp och styla sitt nya hem. Men det tänkta livet förändras snabbt när hennes mamma insjuknar och Lisa måste ta hand om mammas café. Det blir en hektisk tillvaro med brödbak, stamkunder och missnöjda medarbetare. Hon utsätts för en mängd prövningar men börjar trots allt snart att trivas. Tillsammans med sin syster bestämmer hon sig för att ta över caféverksamheten som de tänker ge en ansiktsmasklyftning. Lisas man börjar samtidigt bete sig konstigt. Vad är det som händer, hon känner inte igen honom. Tillslut får hon svaret som chockar henne. Hennes värderingar och hennes äktenskap sätts på prov. 

"Som om inget hänt" är en berättelse om vänskap, relationer, och att nå sina mål även i motgångar. Att samla kraft nog att möta sin omgivning när livet inte riktigt blir som man tänkt sig och de som stått en närmst sviker.

Ha en fortsatt trevlig kväll

Kram Nina 

3 kommentarer:

  1. Dearest Nina,
    Happy New Year to you and your family,
    When a writer can make you smell the food and taste it, she manages to describe things very well.
    Big hugs to you,
    Mariette

    SvaraRadera
  2. Thank you för your visit and your nice words. Hugs Nina

    SvaraRadera

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...