Denna författarintervju belyser författaren Malin Tyberg som jag läst en bok av än så länge. Jag hoppas få läsa fler i framtiden. Tack Malin för att du ville delta i min intervju.
1. Hur många böcker har du skrivit?
Svar; Lättare att svara på hur många böcker jag givit ut eller medverkat till, det är sju. Av dessa är jag ensam författare till två böcker och en bok har jag skrivit i samarbete med en annan författare.
Sedan flera där jag medverkat både som författare, redaktör eller/och utgivare.
Utöver dessa medverkar jag i tio antologier.
2. Vem är Malin Tyberg? (Lite allmänt om dig själv).
Svar; Tror aldrig man slutar fundera på vem man är...och det förändras också tänker jag.
Jag förlorade båda mina föräldrar tidigt i livet och det var händelser som såklart påverkade mig och den jag blev eller är idag.
Behövde riktning och det kan vara därför jag gärna sätter upp mål för mig själv, får jag en idé brukar jag genomföra den även om det ibland tar mycket av min tid. Allt går inte lätt, men motstånd ger en utmaning.
Tar gärna sådana utmaningar till skillnad från de där som bara drabbar en i livet.
På fritiden umgås jag med maken och våra tre barn, huset blir ofta fullt nuförtiden av våra ungdomar, deras flickvänner och kompisar.
3. Hur fick du idén till din debutroman?
Svar; Min debut var en självbiografisk diktsamling som heter Att leva mellan. Jag skrev de flesta dikterna i den som ung då jag visste att jag skulle bli föräldralös.
Den handlar om att leva mellan livet och döden, ljuset och mörkret, att vara tonåring då de runtom drabbats av fysisk och psykisk ohälsa.. Tänkte inte ge ut den då, men långt senare valde jag ut några av dikterna till debuten. Fick god hjälp av förläggaren på Fri Press.
4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?
Svar; Skrev dikterna till samlingen då jag var i åldern 15-19 år. Omarbetat och valt ut som vuxen.
5. Vad har du fått för respons av din omgivning?
Svar; Mina böcker och de jag givit ut i samarbete med andra har fått fint mottagande. Att förlora en far fick en 4:a i betyg av BTJ, vilket jag som redaktör är mycket glad för.
Jag märker att människor blir öppna med att berätta om händelser de varit med om, jag tror att när någon börjar berätta känner fler att de kan, vilket är väldigt viktigt. Min roman Nollad handlar om att växa upp i missbruksmiljö, berättad ur ett barns perspektiv. Jag skriver ju även om förluster och boken för unga berör mobbning och vänskap.
6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?
Svar; Inte direkt förändrats, men jag har mött väldigt många fina människor i samband med skrivandet och fått uppleva flera intressanta och roliga saker. Jag har lärt mig mer om mig själv genom mitt skrivande.
7. Var det lättare att skriva bok nr två?
Svar; Ja! Bok två var romanen Nollad. Det tog cirka ett år att skriva den, ungefär ett år för att redigera den. Men det var inte lättare känslomässigt då en del av händelserna är autentiska, men andra är fiktiva.
8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?
Svar; Skriver nu på ett manus som går under namnet Bli. Min förhoppning är att vara klar med råmanus detta år.
Det är en fortsättning på Nollad kan man säga.
Har även skrivit en spänningsberättelse där råmanus är klart. Får se vad som händer med den.
9. Har du några andra intressen?
Svar; Förutom skrivande och berättande har träning varit viktigt för mig under uppväxten. Tränade judo och jujutsu. Träning är fortsatt viktig för mig, Har bestämt mig för att springa 365 km på ett år, gjort det några år, och ta mig till gymmet en gång per vecka. Inte mycket kanske, men iaf genomförbart. Jag spelar gärna bordsspel som Seven Wonders eller Takenoko eller varför inte rollspel som D&D.
10. Har du något annat arbete förutom författare?
Svar; Jag är skolledare och jobbar 100% som biträdande enhetschef. Jag driver också Lilly Förlag, är förläggare och redaktör. I höst kommer jag även vara ledare för en poesicirkel genom Folkuniversitetet ser det ut som och jag föreläser om barn som anhöriga tillsammans med en ung vuxen.
11. Läser du mycket själv och i så fall vad?
Svar; Just nu ligger Röd signal av Johan Brännström på bordet. Den har varit min sommarbok i två år tror jag. Läser tyvärr inte så mycket som jag önskat. Blir mest facklitteratur.
12. Hur ser det ut där du skriver?
Svar; Har ett litet kontor hemma där jag skriver. Våra undulater har samma rum så det blir en del kvitter. Sitter oftast med hörlurar, både för att skärma av och för att lyssna på text och redigera en del under tiden.
13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?
Svar; Söndagar är skrivdagar. Följer det ganska bra, oftast funkar det. Vill alltid skriva klart ett helt kapitel varje skrivpass, lämnar inte mitt i. Skriver på datorn och har flera kollegieblock med snabba anteckningar och en översikt på innehållet som jag skrivit ner innan.
14. Har du något tips till den som vill börja skriva?
Svar; Skriv kravlöst för att komma igång. Kanske bara för dig själv och sedan för andra, om det är vad du vill.
Fundera över vad du vill berätta, få fram, och punkta ner det. Klä berättelsen i flera lager. Låt andra läsa och var beredd på att redigera många gånger.
Ta pauser, gör något helt annat om du fastnar.
15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?
Svar; Drömmer är att ha mer tid till skrivande, berättande och föreläsningar.
16. Något citat du lever efter?
Svar; Learning by doing kanske det skulle vara.
Sedan har jag skrivit en massa egna citat som jag lever efter tex "De som lämnat finns så länge vi minns" och "Lek, men inte med livet".
17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?
Svar; Hmm, har ju inte läst alla klassiker. Men senast var det Émile Zolas Thérése Raquin. Den där obehagliga känslan av skuld som finns i boken tänkte jag på när jag skrev mitt spänningsmanus.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar