söndag 18 augusti 2019

Jag kan inte sluta gråta

"Jag kan inte sluta gråta" är skriven av Anne Liljeroth och utgiven av LB förlag. Anne skriver på ett väldigt personligt sätt, en jätte bra bok om psykisk ohälsa. Kvinnan i boken blir utbränd på grund av för höga krav på arbetsplatsen. Man måste hela tiden prestera mer och mer. Det är verkligen viktigt att välja en arbetsplats som man verkligen trivs på. Man måste också lära sig att säga nej. Psykisk ohälsa påverkar även de runt omkring. Josefins man i boken får dra ett större lass med hem och barn då inte Josefin orkar och även barnen känner av att inte sin mamma mår bra. Psykisk ohälsa kan ta lång tid att bli frisk ifrån. I en tid som verkligen sätter press på människor att allt ska vara perfekt och man ska se bra ut, träna, hålla middagar, göra sitt bästa på jobbet och barnen ska ha kvalitets tid, gör att många, många går in i väggen idag. Det dåliga samvetet ökar och man känner sig otillräcklig. Det är viktigt att ta en paus i sin vardag och hitta små saker för att må bra. För mig fungerar det att hålla på med växter både ute och inne. Även promenader eller att handarbeta, rita, måla ,läsa, ändra om hemma och städa eller bara umgås med sin familj. Leka och spela spel. Familjemys är inte helt fel heller. Man samlas och kollar på något trevligt program. Även att laga nya rätter eller att baka kan få mig att må bra! Idag är det kanske inte lätt att få jobb. Men om man känner att det är jobbigt, eller man inte trivs på sin arbetsplats, behöver man fundera på om man inte ska försöka hitta ett arbete som man verkligen trivs med. Man tillbringar ju en stor del av sitt liv på arbetet. Det är svårt för de anhöriga att veta hur man ska behandla den som är utmattad. Ibland säger man fel saker utan att mena det. Den sjuke känner att det hade varit bättre om man inte fanns. Det är väldigt viktigt att man får prata med någon. Även måste man prata med varandra som familj om hur man känner.  Har man någon i sin närhet eller om man själv är utmattad är detta en väldigt bra bok att läsa. Många kan känna igen sig i denna historia. Framför allt är det viktigt att  förstå att denna sjukdom kan drabba vem som helst.
Boken handlar om Josefin. Hon jobbar på en arbetsplats, där man förväntar sig att man ska jobba även hemifrån på sin fritid. Nu orkar hon inte med alla krav och hon tycker att även det är svårt att sköta sin hygien. Möten med andra människor är också jobbigt. Hon är trött, men har svårt att sova. Enkla saker blir svåra och hon gråter i hemlighet. Hon går till läkare och blir sjukskriven pga utmattning. Hennes man får ta hand om  t ex handla mat och skjutsar barnen till skolan. Josefin känner sig skamsen och rädd. Hon blir arg för småsaker. Josefins sjukdom tär på förhållandet med hennes man. Hon går till en psykolog och pratar och det är svårt för henne att veta vem hon är och vad hon vill. Hon pratar om sitt jobb, hur svårt det är att säga nej. Psykologen får henne att tänka i nya banor. Sjukskrivningen blir längre och tillslut får hennes man nog, han vill att hon ska göra något roligt och skärpa sig. När hon pratar med psykologen försöker hon att få Josefin att förstå att hennes problem började redan i barndomen. Hon och hennes man har slutat prata med varandra och tillslut får hon veta att han har en annan kvinna. Han behövde någon som såg honom. Deras dåliga förhållande gör även att andra börjar  märka att barnen inte mår bra. Det visar sig att den ena pojken inte vill vara på fritids och de beslutar att han ska slippa gå dit. Så får Josefin veta att det är kaos på jobbet och hon vill inte tillbaka dit. Ja hur går det för Josefin och hennes familj?

En väldigt tanke väckande bok och väldigt läsvärd, så läs den gärna.
ha en fin dag!
kram Nina

2 kommentarer:

Ensambarn

" Ensambarn " av Anneli Jangegård Fogelberg utgiven av Lava förlag . Bokrecension; Vi får följa författarens många gånger svåra r...