tisdag 20 augusti 2019

Jag kan inte vara hos dig nu

"Jag kan inte vara hos dig nu" Av Sara Salander. Utgiven av Idus förlag. Detta är den tredje boken av Sara Salander och jag tycker hennes barnböcker är så fina och annorlunda. Hon skriver om ämnen som berör. Även om boken är skriven för barn från 9-12 år, så tyckte jag att den gav väldigt mycket. När man läser en bok av Sara så har man svårt att släppa den. Det är en historia om ett barn som får klara sig själv för det mesta. Det borde inte vara så. Tyvärr ser verkligheten för många barn idag, ut så här. Boken handlar om b la socialt utanförskap, psykisk ohälsa, missbruk, fattigdom och om vad som händer när man begår brott. Det är en viktig bok och jag hoppas fler vill läsa den. Boken har en stor och bra text. Trots att det händer tråkiga saker i boken, så är den ändå fylld av hopp och kärlek. Boken får ❤️ ❤️❤️❤️❤️ av mig.
Boken handlar om Pytte. Hon föddes för tidigt och var pytteliten. Hennes pappa sitter med de andra a-lagarna i parken och dricker och mamman är deprimerad och ligger för det mesta i sängen och sover.  Pytte älskar ändå sin mamma och trots att hennes kamrater vill hitta på saker efter skolan, väljer hon att gå hem till sin mamma som är viktigare än allt annat. Det närmar sig jul men hemma hos Pytte är det ingen som har julpyntat. Hon längtar efter att mamman ska bli glad igen. Då brukar allt vara bra. Då kan hon vara med sina vänner och ha roligt. Nu finns det ingen mat hemma och pengarna räcker inte ens till basvarorna, utan hon får ta bort det mesta. De är efter med att betala krediten i den lilla butiken de brukar handla i. Hennes vänner tror att Pytte inte vill vara med dom och de blir nästan ovänner. Det är fredag och när Pytte förklarar att de inte får handla mer på kredit, blir mamman ledsen. Då kommer farmor på besök. Hon tröstar mamma. Sedan vill hon att de ska julpynta och de gör fint i lägenheten. Mamman blir lite gladare och sätter på julmusik. Nästa dag mår mamman bättre och hon går till sina kompisar för att baka lussekatter. Dagen innan julafton vill mamman ha fest men ändrar sig, då Pytte istället vill spela bingolotto på uppesittar-kvällen. Mamman ber Pytte köpa lotter och själv ska hon hitta en julklapp till Pytte. Hon ber Pytte skriva ner vad hon önskar sig men egentligen har hon bara två saker hon önskar sig. Tiden går och mamman kommer inte hem. På julafton vaknar hon och mamma är inte där. Farmor är där i stället och hon är ledsen.
Varför kom inte mamma hem och vad är det som har hänt?
Ha en fin dag 
Kram Nina
Här har jag recenserat Saras två första böcker.
Rafael Holsts dagbok päronsplit och hallonsaft
Mirakel och hemligheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vinter på Klarudden

"Vinter på Klarudden" av Anna Sundbeck Klav utgiven av HarperCollins förlag. Detta är en fortsättning på Johanna på Klarudden so...