torsdag 29 augusti 2019

Och kvar stod en röd resväska

"Och kvar stod en röd resväska" är skriven av författaren Mari Åberg och utgiven av Andra rum förlag. Boken är författarens debutroman. Romanen är första delen i en romantrilogi. Jag tyckte boken gav väldigt mycket underhållning och rent historiskt sätt tyckte jag att den var jätte bra. Vår tids historia vävs in fint i berättelsen. Det fanns bitar som jag tyckte var spännande och saker som var riktigt intressanta och allmän bildande. Just hennes arbete på restaurangen tyckte jag var speciellt intressant. Författaren baserar historien på sin egen mors levnadsöden. Historien utspelar sig under 1930 och 1940- talet. Det är fantastiskt hur hårt huvudpersonen, Hanna, kämpar  för att bli en duktig servitris. Trots att hon blivit utsatt för att bli grymt sviken av sin far, är hon ändå modig nog att gå vidare och hittar sin egen väg genom livet. Hon finner oväntad vänskap och kärlek på vägen. Boken får 🌼🌼🌼🌼🌼 av mig.
Boken handlar om 13-åriga Hanna. Hon lever ett priviliegat liv tillsammans med sina föräldrar och sina syskon. Även om pappan mest är upptagen med sina affärer, som byggmästare. Hanna drömmer om att få gå i skola i Danmark. Då sker katastrofen. Hannas älskade mor dör och strax flyttar en ny kvinna in. En dag när Hanna kommer från skolan kommer inte Hanna in. Styvmor ber Hanna ta sin väska och gå. Chockad går Hanna till en vän från skolan och hon hoppas på att hennes far ska söka upp henne. Men han gör inte det, utan hon får hjälp att komma till Stockholm, där hon ska jobba som servitris på en restaurang. Hon stöter på en kvinna som hon tror är snäll och hjälpsam, men det visar sig att hennes avsikter inte är goda. Hon håller på att utsättas för ett sexuellt övergrepp i kvinnans bostad, men får hjälp att fly av kvinnans son. Hanna beslutar för att ta namnet Anita. Hon jobbar hårt på restaurangen och tillslut hittar hon en vän i Greta. Tillsammans går de ut och dansar och lyssnar på jazz. Greta vill att de ska ta sig med cykel ner till hennes släktingar i Dalarna. När de cyklat en bit, får de skjuts istället. I Dalarna träffar Hanna Gretas kusin, Anders och de blir kära i varandra. De ska gifta sig och Hanna är så lycklig. Hanna och Greta måste åka hem, men snart får de veta att en tragedi har hänt.
Hur ska det gå för Hanna nu?
Jag tycker ni ska läsa den.
Det ska bli spännande att läsa nästa del.
Ha en fin dag
Kramizar Nina

2 kommentarer:

Allt du aldrig hann säga

"Allt det du aldrig hann säga" av Anicia S Eriksson. Utgiven av Ebes förlag. Boken är baserad på verkliga händelser. Jag har även...