torsdag 4 april 2024

Författarintervju - Annah Nozlin

Denna spännande författarintervju belyser författaren Annah Nozling. Jag har läst två av hennes böcker förut, och jag tycker de är väldigt bra. Nu ser jag fram emot att förhandsläsa hennes nyaste bok, som ges ut nu den 11 maj. Tack Annah för att du ville delta i min intervju. 

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; 11 maj släpps min åttonde bok ”Gudinnornas tid, runor i aska och blod”. 

2. Vem är Annah Nozlin? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag har mina rötter i Falun, en stad som präglas av en rik historia och myter kopplade till gruvan. På lågstadiet var historielektionerna en fascinerande upplevelse, där sagor om jättar som vaktade kopparbergen och gruvrået som räddade arbetarna från det stora raset midsommardagen 1687 förgyllde undervisningen. När jag sedan som vuxen flyttade till tvillingstaden Borlänge hade jag fått höra att Borlänge inte har någon historia äldre än järnverket, men det var fel. Både Gustav Vasa och Engelbrekt har gjort sina nedslag här under historiens gång. Om dem finns en del dokumenterat. Jag fick sedan upp ögonen för den äldre historien när ett hus i området skulle säljas och det fanns ett servitut medskrivet på grund av en gravhög på tomten.

Jag är utbildad civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik och jobbar deltid som teknikkonsult utöver författandet och det egna förlaget. Innan boken, som kommer nu i maj, har jag sju utgivna böcker och en publicerad novell.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Min debutroman blev två böcker som släpptes nästan samtidigt med namnen En av de sista och Splittrade skärvor. När jag tog över böckerna till mitt eget förlag slog jag ihop dem till en bok, som jag egentligen tänkt från början, och nu är det en samlingsvolym som heter Ekens dotter.

Jag vet inte riktigt hur jag fick idén, det var som om karaktärerna och historien kom till mig och ville bli nedskriven: En skog befolkad med trädälvor som förstörs i ett krig. De få överlevande trädälvorna sprids för vinden och en liten flicka, Kel, göms undan från fienden och kommer att växa upp bland människor.

Trädälvor är kvinnor som delar sin själ med ett visst träd, de blir lika gamla som det träd de valt och de är krigare som försvarar sin skog.

Boken handlar om Kel som växer upp från flicka till ung kvinna, hur hon upptäcker sin sanna natur och kontakten med träden som hennes fosterbror saknar. Den handlar om vänskap, om mobbing och om första kärleken. Hur krig vänder upp och ner på hela tillvaron och strävan att finna sin egen väg i livet. 

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag var drygt trettio år när jag började skriva på det som skulle bli Ekens dotter. 

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Det märks att läsandet har gått ner de senaste åren, kanske till förmån för ljudböcker, men från de som läser mina böcker är responsen övervägande mycket positiv. Dessvärre, och det vet jag att jag inte är ensam om, så kan en negativ kommentar ta överhanden över hundra positiva. Jag försöker samla alla fina omdömen jag får på en egen flik på min hemsida, så när jag behöver lite uppmuntran kan jag gå in och läsa där. :-)

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag vet inte om livet förändrats så mycket för att jag började skriva, jag har alltid hållit på med kreativa projekt, men efter att böckerna sett dagens ljus så går en inte helt oförsvarlig del av min semester till att antingen åka på mässor och marknader eller till att hålla kurser och föredrag. I den bästa av världar lyckas jag balansera det med att även hinna med att ha semester med familjen. Inte heller skrivandet, men böckerna, har gjort att jag lärt känna många nya människor och en hel del har jag förmånen att nu få kalla mina vänner. Jag jobbar 70% som teknikkonsult och ägnar 30% till skrivandet och förlaget. 

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Ja och nej. Jag visste mer vad jag höll på med till andra boken och lite mer sedan för varje bok, men jag gillar uttrycket ”still confused but on a higher level”, vilket betyder: fortfarande förvirrad men på en högre nivå. Jag hoppas och tror att jag blir lite bättre för varje bok, men jag känner också att ribban höjs. De som tidigare gillat mina böcker har förväntningar och jag vill inte göra dem besvikna. Jag vill också själv känna att det jag gör blir bättre.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; 11 maj är det boksläpp för senaste boken ”Gudinnornas tid, runor i aska och blod”. Det är en historisk roman med inslag av folktro och saga. Det är järnåldern innan Fimbulvintern. En berättelse om att kämpa för frihet, självbestämmande och om att hitta sig själv. Vi följer Hildur, Alfhild, Linde och Aslak i deras olika strävan att leva utan förtryck. Kärlek, liv och död med avstamp år 523 från den plats invid Dalälven vi idag kallar Borlänge.

Ett kort utdrag ur boken som också kommer finnas med på baksidan:

"Skade, ge mig styrka!" ber hon jaktens gudinna som kan ta formen av en varg. ”Hjälp mig!"

Kroppen fylls med ny kraft, men inte ens Skade kan ge henne vingar.

Ropen nedifrån gården talar om att männen tagit upp förföljelsen. Trädens dunkel omsluter henne och fötterna springer med snabba steg längs den välbekanta stigen. Hon minns de gömställen där hon lekt som barn, fast männen känner säkert till de ställena också. Luften river i lungorna. Hon tvingar benen att springa snabbare. Norrut, mot bergen.

Författarcentrums lektör skrev så här efter att hon läst manuset första gången:

”Blandningen av historik, gudinnedyrkan och folktro är väldigt suggestiv och bortbytingtemat, som är en viktig del av hela romanbygget, är ett rent genidrag.”

På hemsidan www.nozlin.se berättar jag mer om arbetet bakom boken och researcharbetet.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag vet inte om familj, hus och trädgård räknas som intressen, men jag tycker även om att måla akvarell och om vädret är fint vintersport så som slalom eller skridskor. En stor del av livet har jag tränat olika kampsporter så som aikido, ju-jutsu, karate och tae kwon do, och har en stor uppsättning färgglade bälten. Mest stolt är jag över de två svarta i aikido och det bruna i ju-jutsu. Nu när jag snart fyller femtio har jag eventuellt lagt bältena på hyllan (men man ska aldrig säga aldrig).

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag jobbar 70% som teknikkonsult, mestadels med bygghandlingar till markarbeten, dvs ritningar för vägbyggnationer. Det är det jobbet som betalar mina räkningar.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag läser inte så mycket som jag skulle vilja, men försöker hinna med att läsa svensk fantasy som kommer ut och även en del engelskspråkig. Mitt mål är att varva ned med en pappersbok när jag går och lägger mig på kvällen, men jag lyssnar också en del t.ex under promenader eller uppvärmningen på gymmet.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag har en laptop och kan flytta runt. Favoritplatser är köket med vedspis på vintern eller på sommaren verandan. Då jag ibland jobbar hemifrån med teknikkonsultjobbet så finns det ett skrivbord hemma och om jag plockar ihop grejerna där så är det ergonomiskt med riktig skrivbordsstol.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Eftersom jag jobbar 70% så har jag mina skrivaronsdagar. Det är ett skönt andningshål i isen mitt i veckan.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Du behöver inte kunna allt från början, släpp kraven och skriv det du tycker är roligt. Som någon klok person sa, få ur dig texten, det går inte att redigera det som är kvar i huvudet.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Drömmen är att böckerna liksom skulle få egna vingar och flyga iväg och hitta sina läsare. Just nu kan jag känna att det är mycket slit för att få saker att fungera, kuggar att kugga i varandra, och se till att saker händer. Det skulle vara skönt att ägna mer tid till den kreativa processen.

16. Något citat du lever efter?

Svar; "Dreams come a size too big so we can grow into them.”

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Är sagan om ringen en klassiker? Annars har jag länge fascinerats av intrigen i Greven av Monte Cristo.


Tack Annah för att du ville delta i min intervju!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Författarintervju med Mateo Tyberg

Jag har intervjuat Mateo Tyberg som har skrivit en bok tillsammans med sin mamma, Malin Tyberg. Boken om Funtusia-Stjärnfall har jag läst oc...