onsdag 24 april 2024

Fjärilar i magen

"Fjärilar i magen" av Ida Fryklund, utgiven av Saga Egmont förlag. Vi får följa Oskar som har tagit över sina föräldrars restaurang. Han känner att han måste leva upp till föräldrarnas krav. Allt ska vara perfekt, som när föräldrarna drev restaurangen. Det är så mycket att göra. Oskar hinner knappt andas mellan varven, och börjar därmed känna av stressen. Det var länge sedan han träffade någon av sina vänner. När han möter sin syster, Stellas, väninna Kimberly försöker hon få honom att tänka i nya banor. Kan hon få honom att koppla av en aning, och kanske anställa någon mer som hjälper till i restaurangen? Samtidigt planerar Kimberly och Stella att göra en resa tillsammans, och vara borta i flera månader. Oskar och Kimberly börjar umgås, och de blir kära i varandra. Kimberly börjar därför fundera på att avboka sin drömmresa. Oskar vill att hon ska stanna, men Kimberlys vän, Gabriel, får honom att fundera. Oskar gör därför slut med Kimberly, för att hon ska resa trots att han älskar henne. Ska deras kärlek trots allt överleva den flera månader långa perioden isär? 

Detta är den andra och fristående boken om restaurangen Sjöall'en. Jag har läst och recenserat den första delen också. Vi får följa de olika karaktärerna, och livet som kretsar runt restaurangen Sjöall'en. Både dess för- tillika dess nackdelar. Jag gillar både miljön - och de fina personporträtten som författaren målar upp. Huvudkaraktärerna är lätt att tycka om. Den lilla ekorren blev min lilla favorit karaktär. Jag känner nästan doften av den mat som författaren beskriver. Det får det att vattnas i munnen på mig. Speciellt när Kimberly och barnen äter de grillade korvarna, med senap och ketchup. Jag längtar nästan efter en grillad korv med bröd. Boken andas sommar på ett härligt sätt. Författaren beskriver också känslor och tankar på ett bra sätt som är relevant för historien. När jag väl börjar läsa boken, blir den svår att släppa. Jag läser gärna mer av författaren. Bokomslaget på boken ser inbjudande och fint ut, och innehåller vad den lovar! En underbar och varm feelgood pralin, som får mig att längta till sommaren. Denna vackert förpackade bok får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

5

Smaken av den grillade korven täckt med ketchup och senap fyller Kimberlys mun. Hon har sett till att alla barnen blivit serverade varsin korv innan hon har tagit för sig en till sig själv. Efter promenaden från förskolan till djurgården Noas Ark i Onsala känner hon hur magen tacksamt tar emot maten. Solen lyser från en nästan molnfri himmel och hon har hängt av sig sin långärmade tröja och lagt den över ryggstödet på en av sittbänkarna. Det är något speciellt med hur den rökiga smaken från grillkorven rör upp barndomsminnen inom henne. Minnen från skogspromenader, skridskoåkning vid Inglamossen och sena eftermiddagar ute med båten på Brokö. Hon kan nästan höra din mammas smittsamma skratt och pappas stillsamma röst som alltid försäkrade sig om att hon hade det bra. 

Ljudet från förskolebarnen som ivrigt pratar med varandra mellan tuggorna påminner även det om hennes barndom. Bland sin mammas och pappas stora umgänge fanns det barn som Kimberly kunde leka med. Framför allt hade Gabriel funnits där. Hans och Kimberlys familjer tillbringade de flesta tillsammans under hennes uppväxt och de två har alltid trivts väldigt bra ihop. Det blev därför naturligt att hon och Gabriel fortsatt att resa tillsammans även när de blev äldre och föräldrarna inte längre gjorde dem sällskap. 

Sedan barnsben har folk i deras närhet skojat om att hon och Gabriel borde bli ett par. Eller skojat är kanske fel ord om hon tänker efter. Säkerligen har det funnits en hel del allvar bakom dessa uttalanden även om det oftast g ömdes bakom leenden och retsamma antydningar. Gabriel och hon passar bra ihop och älskar att umgås, så varför ska de inte vara pojkvän och flickvän? Både Kimberly och Gabriel brukar sucka åt kommentarerna. Gabriel är som en bror för henne och hon kan inte se honom på något annat sätt. Visserligen har Kimberly två syskon på sin pappas sida men de är mycket äldre än henne och hon har inte någon särskilt nära kontakt med dem. 

Baksidestext;

På restaurang Sjöall'en i Kungsbacka finns det alltid saker att göra. Menyerna måste planeras, inköpen beställas och gästerna ska känna sig välkomna. Oskar har tagit över restaurangen som hans föräldrar startat och nu kretsar hela hans liv runt Sjöall'en. Stressen inom honom gör sig mer och mer påmind. Men vem har tid att sakta ner? 

Kimberly har däremot lätt för att koppla av. Sedan några månader tillbaka arbetar hon extra på en förskola och älskar det. Samtidigt planerar hon inför en utlandsresa. Under en middagsbjudning hos en vän möter hon Oskars lillasyster Stella, som också arbetar på Sjöall'en. Tillsammans får de en id'e. De ska börja ha kulturkvällar med poesiuppläsningar på restaurangen. Oskar blir inte direkt eld och lågor över förslaget och Kimberly gör sitt bästa för att inte dras med i hans tankesätt. 

När stressen tillslut blir för mycket för Oskar behöver han motvilligt ta emot Kimberlys råd. Fast hur ska hon, som tar dagen som den kommer, kunna se till att han får ordning på sitt liv? 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Läs gärna min recension av  Gårda brygga- 

Handen på hjärtat här

Läs gärna min intervju med författaren här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...