torsdag 7 november 2019

Flickan utan näsa

"Flickan utan näsa" är skriven av Georgia Byng och illustrerad av Gary Blythe och boken är utgiven av Argasso förlag. Från 10 år. Det är en varm och gripande berättelse, om hur det kan vara att vara lite annorlunda än alla andra. Just denna berättelse utspelar sig under 1800-talet, men detta problem kan lika gärna utspelas idag. I alla tider har man sett ner på människor som varit annorlunda. På den här tiden skickade man upp barnen i skorstenarna, man fick inte skriva med vänster hand, kvinnor hade inte rösträtt. De som såg annorlunda ut hamnade på cirkus osv. Lite har blivit bättre, men fortfarande retas de som ser annorlunda ut. Bakgrunden till denna historia är att författaren såg ett föremål på Hunterian Museum i London. En falsk näsa fäst vid ett par silverglasögon, med band runt huvudet, för att hålla glasögon och näsa på plats. Läkaren som gjorde föremålet, fick det till baka då kvinnans nya man tyckte bättre om henne utan den falska näsan. Jag tycker det är viktigt att barn läser och förstår att alla är lika mycket värda, trots att man kan se lite annorlunda ut. Hur man är på insidan och hur man behandlar andra människor är mycket viktigare tycker jag. Boken har ett fint budskap och får därför ❤❤❤❤❤/5 av oss.
När Alice föddes hade hon ingen näsa. Hon fick öknamnet månansikte, av de andra barnen. Trots att hon inte hade någon näsa, så älskade hennes föräldrar henne ändå. Andra som såg flickan blev förskräkta eller kallar henne monster. De vill att föräldrarna skulle gömma henne. När Alice började skolan, hittade de andra barnen på historier om henne och de retade henne. Alice började använda huva för att kunna dölja sig för folk. På grund av att Alice blivit sårad så mycket, blev hon en mycket medkännande person. Under ett besök på cirkus upptäcker man Alice utan näsa. Alla skrattar, men den snälla clownen, pekar på sin näsa och föreslår att hon ska skaffa en clown näsa. Nästa dag tar Alice mamma med henne till doktorn och där gör man en låtsas näsa åt henne. Nu känner hon sig som alla andra. Hennes föräldrar dör i en olycka när hon är sexton år. Alice börjar jobba som maskinskriverska. Hon får en vän som heter Daisy. Daisy brukar berätta sagor för Alice. Då blir Alice intresserad av att läsa böcker som hon kan läsa själv. Hon upptäcker att skurkarna i böckerna ofta ser annorlunda ut. Hon upptäcker att de som ser annorlunda ut, ofta har rollen som de onda. Hon vill läsa om hjältar som ser annorlunda ut. En dag hjälper hon en sotarpojke som blir illa behandlad, av sin elaka arbetsgivare Jim. Hon skrämmer Jim, för att han ska bli snäll mot pojken. Hon vill att han ska behandla pojkarna som arbetar för honom bättre. Efter det var herr Jim som en ny människa. Alice känner medkänsla för de utsatta i staden. Alice följer med garvar pojken hem för att köpa läder. Charlies jobb är smutsigt och illaluktande. Alice blir snart vän med familjen och störs inte av deras lukt.  Ändå tvättar alla sig mycket noga efter arbetsdagen slut. En dag börjar en stilig ung man på kontoret. Alla flickorna på kontoret samlas runt honom men inte Alice. Alice blir allt mer olycklig och vill gärna ha någon att dela livet med. Gärna någon som Coram som hon blivit förtjust i.
Hur går det för Alice? Kommer hon hitta någon att dela sitt liv med? Någon som ser hennes fina insida?
Ha en fin dag!
Kramizar Nina



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Önskeleken

"Önskeleken" av Meg Shaffer utgiven av Modernista förlag . Bokrecension; Den tjugosex år unga kvinnan Lucy, som arbetar som lära...