lördag 30 november 2019

Samtalsgruppen för sorgbearbetning vid husdjurs hädangång

"Samtalsgruppen för sorgbearbetning vid husdjurs hädangång" av Maja Willander och utgiven av HarperCollins förlag. Alla har väl saknat ett älskat husdjur som har gått bort. Denna boken handlar om just detta. Husdjur som betyder något extra för oss. Människor som inte haft husdjur, kan kanske inte förstå hur det kan kännas. Även om boken har ett sorgligt tema, är den ändå ganska rolig. Bokens huvudperson är brutalt ärlig i sina kommentarer, vilket brukar sätta krokben för henne i sociala sammanhang. Hon fällde INTE sin arbetskamrat, då han talat om för henne att hon måste rycka upp sig efter att hennes hund dött. När han gick i trappan råkade hon bara svänga lite extra med benen, just när han gick förbi. Hennes chef menar att hon måste ta semester och bearbeta sin sorg efter sin hund. Hon är därför tvungen att gå på samtal med andra, som också nyligen förlorat sina husdjur, eller bli avskedad. Där träffar hon en grupp av olika personligheter. Genom gruppen får hon snart nya vänner och hon blir även förälskad i den ensamstående pappan Bix. Känslor som hon väljer att förneka. Boken innehåller härliga udda karaktärer och jag hade gärna lärt känna dem ännu mer. Den här feelgood pärlan har hög igenkännings faktor och jag kan varmt rekommendera den. Den får ❤❤❤❤❤/5 av mig.
Boken handlar om Nea. Hon jobbar på ett bibliotek. Hennes hund har nyligen gått bort och hennes chef har beordat henne att ta semester och gå på samtal i en grupp, tillsammans med andra, som nyligen också förlorat sina husdjur. Elisabet som leder mötena ber dem berätta om sina husdjur och ger dem redskap för att hantera sorgen. Nea och de andra i gruppen ska träffas varje fredag. Snart börjar Nea öppna sig och släppa in de nya vännerna i sitt liv. Hon börjar gå på promenader med den överviktiga Ruben och Bix kommer förbi med sin dotter Selma. Tiden går och sorgen blir mindre. Efter att Bix ramlat och fått hjärnskakning är hon tvungen att ta hand om hans dotter. Selma är förtjust i Nea och de har en mysig kväll. Nea tycker mycket om Selma också och de gillar båda att sortera saker. De ser på bollibompa och Nea läser saga för Selma. Dagen efter får hon följa med på fredagens möte. När Bix kommer från sjukhuset, kommer han förbi och vill ha Neas sällskap, då han känt sig ensam. Han borde vara hemma och vila. Hon tror att Bix fortfarande har känslor för sin avlidna fru. Då talar han om att de var döda, redan innan Selmas mamma dog. Han talar om för Nea, att det är henne han har känslor för. Hon tror inte på honom, utan tänker att han säger så för att han har hjärnskakning. Han får vila på hennes soffa, medan hon går för att köpa pizza. Hur romansen mellan Nea och Bix utvecklar sig ska jag inte avslöja.

En liten smakbit från första sidan;
"Det var alltså inte ditt fel att Harald ramlade i trappan?"
"Nej."
"Så det hade inget alls att göra med det han sa till dig?"
"Nej."
Mona ser på mig med smala ögon. Hon lutar sig tillbaka på den väl insuttna kontorsstolen, så att den hennaröda håruppsättningen svajar betänkligt, men hon släpper inte mig med blicken.
Ha en rikigt trevlig dag!❤
Kramar Nina

2 kommentarer:

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...