söndag 10 november 2019

Dimhäxan

"Dimhäxan" är skriven av Linda H Axelson och utgiven av Idus förlag. Det är andra boken av författaren, men Spökkullen, har jag inte läst. Den här boken är skriven för lite äldre barn i bokslukar åldern 9-12 år. Handlingen är spännande, kuslig och fängslande. En riktig nagelbitare emellanåt. Boken är lätt läst och språket är lätt och flytande. Felicia ska tillbringa påsklovet hos sin moster Blenda, men allt är inte som det brukar. Nya grannar har flyttat dit och mostern verkar inte vilja ha dit henne. Felicia är mobbad av klasskamraten, Olle och hon har lite svårt att lita på andra. Det kan vara svårt att lita på någon när man blir mobbad. Man kan känna igen sig i Olivias känslor. Hon vill inte träffa flickan Felicia egentligen men hon känner att Felicia, vill vara med henne och hon är ju i alla fall inte dum mot Olivia. Trots den lite dåliga starten mellan flickorna blir de ändå vänner tillslut. Barn försvinner i trakten och en underlig dimma jagar barnen och det låter från den. Det morrar, väser och fräser. Vad är det för ondska som drabbat dem. Även djuren råkar ut för dimman. Flickorna vill ta reda på vad den kommer ifrån. Spåren pekar på den underliga mannen i spökhuset, men hur är det egentligen? Bokens budskap: Man ska inte dömma någon som verkar annorlunda. Allt är inte vad det verkar vara på ytan. Ondska kan lura var som helst. Boken får 👻👻👻👻👻/5 skrämmande spöken av mig.
Olivia ska besöka moster Blenda på påskl  Hon råkar höra sin pappa och mostern gräla när dom pratar i telefon. Hon förstår att mostern inte vill att hon ska komma. Hon är ändå tvungen att ta emot Olivia pga, att mamman har dött och pappan ska på konferens. Hon brukar tycka om att åka till moster Blenda. Moster Blenda har fått nya grannar och hon undrar hur någon kan flytta in i det ena huset, som ser ut som ett spökhus. Det hänger döda kråkor i trädet. Den andra nyinflyttade grannen, är en kvinna med ljust lockigt hår. Hon heter Maj-Britt. Blenda berättar att hon har cancer. Blenda verkar dölja något, som hon inte vill att Olivia ska få reda på. Hon vill inte att Olivia ska läsa en tidning, som ligger framme. Hon hinner se att det är en flicka som är försvunnen, men när hon vill läsa tidningen är den borta. Hon vill gå till Felicia för att läsa tidningen från gårdagen, men nu beter sig Belinda underligt igen. På väg till Felicia träffar hon sin dumma klasskompis Olle. När han håller på att knuffa henne, så hör hon ett väsande från skogen och en underlig dimma dyker upp. Dimman slukar Olle och nu är den på jakt efter henne. Just som dimman anfaller faller Olivia och slår sitt knä på en sten. Hastigt försvinner dimman. Hos Felicia läser hon artikeln som Blenda, inte ville hon skulle läsa. Hon är lite rädd då hon ska ta sig hem och får sjuts av Maj-Britt. Den underliga mannen i spökhuset, besöker Blenda och lämnar efter sig ett underligt tecken under mattan. Hon tar kort på symbolen och försöker rita av den på sitt rum. Dimman försöker ta sig in genom det öppna fönstret men hejdar sig. Felicia kommer med Olivias byxor som hon glömt där och när hon går hittar Olivia Felicias antecknings bok. Hon har skrivit ner saker, om den onda dimman. Tillsammans försöker de nu lösa gåtan, med den underliga dimman och de tror att det är mannen i spökhuset, som är orsaken till det hela. Men är det verkligen det? Allt är inte vad det verkar.
Ha en fortsatt trevlig dag 🌸
kram Nina


3 kommentarer:

 1. Dearest Nina,
  That for sure is a very captivating book for the 9-12 year old children!
  And also a good moral lesson about things not always having to be like they appear to be.
  Hugs,
  Mariette

  SvaraRadera

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...