lördag 23 november 2019

Mönster

"Mönster" av Sofia Larsson utgiven av Nicole publishing. Detta är författarens debutroman och jag tyckte den var både bra och spännande. Det som gör boken så bra, är att jag som läsare, från början till slutet, hålls på halster och lite i taget får man reda på mer om karaktärerna. Bakgrunden och nutiden nystas ihop på ett bra sätt. Detta är en bok som är svår att lägga ifrån sig och man vill hela tiden läsa vidare. Detta är en riktigt gripande och sorglig historia om en familjetragedi som utspelar sig. Vad är det som gör ett barn till en mördare? Hur mår en person som plötsligt konfronteras med det förflutna och kan man förlåta och gå vidare? Boken känns realistisk och känslorna äkta. Svåra minnen glöms bort i det undermedvetna, men kan väckas till liv igen, t ex genom ett mönster på ett tyg. Boken får 💖💖💖💖💖/5.
Emma har en butik där hon säljer tyg som hon designat själv. Emmas liv går bra i stort, förutom att hon har blivit ovän med en av sina vänner, Annika. En dag får hon syn på någon från sitt förflutna genom sitt butiksfönster. Kan det verkligen vara hon? Konfrontationen är oundviklig och nu förändras allt och när Emma får reda på mer och mer om sitt förflutna, tappar hon nästan fotfästet. När hon får reda på att hon en gång haft en bror blir hon förkrossad. Hennes styvfamilj har undanhållit saker för henne och det har hon svårt att förlåta. Emma vänder sig till sin vän, Sladden för att prata och han visar att han verkligen bryr sig om Emma.
Lollo är nyligen utskriven från en sluten psykiatrisk klinik där hon tillbringat mer än halva sitt liv. Ellinore ska hjälpa henne tillbaka till ett normalt liv. Detta är andra gången man provar att skriva ut Lollo. Förra gången slutade i katastrof, då hon trodde hon såg någon från sin barndom. Hon hade flytt till lägenheten och nästa dag hade hon vaknat upp på behandlingshemmet igen. Saker som att åka buss eller att handla i en matbutik, kan vara svårt när man inte varit ute i samhället sedan man varit barn. Lollo lider av svåra mardrömmar. Lollos mål är att skapa rutiner. Som att äta mat och ta en promenad varje dag. När hon är ute på promenad går hon förbi en textilbutik. I fönstret ser hon ett mönstrat tyg som hon bara måste köpa. Varför känns mönstret så bekant? Varför känner sig Lollo dragen till den lilla textilbutiken? Hur ska två personer som har levt två skilda liv, men delar det förflutna, kunna bearbeta det som hänt och gå vidare? Emma och Lollo är tvugna att besöka platsen där allt började.
En spännande läsupplevelse!
Ha en fin dag!
kram Nina 🌼

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...